Werk jij servicegericht, beschik je over goede communicatievaardigheden en vind je het leuk om de wereld te verkennen, dan is de opleiding stewardess/steward precies datgene wat jij zoekt. De selectieprocedure voor de opleiding en het werk zelf is streng, daarom is het belangrijk dat je goed voorbereid bent om stewardess te worden. Bij dit werk hoort de juiste opleiding, zodat je over alle nodige kennis en vaardigheden beschikt.
Voor wie is de opleiding stewardess?
Het beroep stewardess is voor velen een droombaan. Bij dit beroep kom je er niet altijd even makkelijk tussen, je zal je hier maximaal voor in moeten zetten. De opleiding is dan ook geschikt voor doorzetters en mensen die weten wat ze willen. Je volgt een internationaal erkende opleiding stewardess of kiest voor een van de andere opleidingen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om na het doorlopen van de sollicitatieprocedure een interne opleiding te volgen.
Om aan de slag te gaan als stewardess moet je minimaal 18 of 21 jaar oud zijn, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij. Deze 1 tot 2-jarige opleiding is dan ook geschikt voor iedereen die binnen de luchtvaartmaatschappij werkzaam willen zijn.
IATA opleidingscentrum
Volg een opleiding tot stewardess en studeer vanaf Schiphol. Het IATA opleidingscentrum heeft de meest professionele leslocatie met theorie- en praktijklokalen op Schiphol Airport. Ook beschikt het opleidingscentrum over een eigen vliegtuigcabine. Het opleidingscentrum biedt verschillende opleidingen waaronder de opleiding tot stewardess/steward, luchtvaartdienstverlener, reisleider en hostess. Hierbij is er de mogelijkheid tot het volgen van een dagopleiding of avondopleiding. Deze opleidingen worden erkend door de 281 aangesloten luchtvaartmaatschappijen.
Voor de opleiding stewardess is een minimale vooropleiding van havo, mbo-3 of mbo-4 vereist. De opleiding behandelt alle procedures voor, tijdens en na de vlucht. Er wordt dieper ingegaan op het verlenen van service aan passagiers, omgaan met verschillende type passagiers en vervoer van gevaarlijke goederen. Ook medische incidenten, serveren van maaltijden en sales komen uitgebreid aan bod.
Het praktijkgedeelte wordt in een echt vliegtuig geoefend. Hierdoor wordt je maximaal voorbereid op het beroep stewardess.
De opleiding bestaat uit topografie, communicatie en presentatie, rollenspel, luchtvaartdienstverlening en nog veel meer. Aanmelden voor de opleiding kan alleen na een verplicht selectiegesprek.
Deze opleiding duurt 6 maanden en bestaat uit één dag per week les. De overige dagen van de week kun je werken en studeren.
Avondopleiding stewardess
Liever een avondopleiding volgen? Ook dit is mogelijk bij het IATA opleidingscentrum. De avondopleiding kent dezelfde toelatingseisen en lesstof. De studie duurt 9 maanden, eenmaal per week volg je in de avond les.
Overige opleidingen stewardess
Je kunt ook kiezen voor een van de andere opleidingsinstituten. Zo is er de mbo-opleiding stewardess-hostess van TIO. De toelatingseisen voor deze opleiding zijn een mavo,- vmbo- of mbo 2 diploma. Ook een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 wordt toegelaten. Afhankelijk van de vooropleiding is het mogelijk deze opleiding in 1 jaar af te ronden. Van te voren wordt een gesprek ingepland om te kijken of deelname aan het fast track programma mogelijk is.
Ook het ROC heeft een opleiding tot stewardess-luchtvaartdienstverlener. Het betreft hier een driejarige opleiding op niveau 4. Net als bij de andere opleidingen worden eisen gesteld aan de lichaamslengte en de sterkte van bril of lenzen.
Examen en diploma
Elke opleiding wordt afgesloten met een examen. Het IATA diploma wordt door alle luchtvaartmaatschappijen erkend. Met een diploma van een ander opleidingsinstituut is het ook mogelijk om aan de slag te gaan bij een willekeurige luchtvaartmaatschappij.
Kosten van de opleiding
Een opleiding tot stewardess is niet goedkoop. De kosten van de IATA-opleiding bedragen €3999 inclusief inschrijfgeld, studiemateriaal en examenkosten. Meerdere keren per jaar start er een nieuwe opleiding.
In sommige gevallen betaalt de werkgever de opleiding. Betaal je de opleiding zelf? Wanneer de opleiding stewardess bedoeld is voor het huidige of toekomstige beroep, dan kun je gebruik maken van extra fiscaal voordeel. Vraag de belastingadviseur naar de mogelijkheden.
De kosten voor de TIO opleiding bedraagt €18000 inclusief eenmalig inschrijfgeld. Voor het tweede studiejaar biedt het opleidingsinstituut een doorstroom korting. Voor studenten zonder studiefinanciering is het mogelijk een lening af te sluiten, hiermee kan het collegegeld worden betaald.
De kosten voor de ROC vakopleiding bestaan uit verplicht lesgeld en leermiddelen waaronder boeken en een uniform. In het tweede leerjaar komt hier nog een EHBO-certificaat bij.
Zodra je de opleiding binnen hebt, kun je gaan kijken naar gerelateerde steward(ess) vacatures!