In deze drukke stressvolle tijd kan wat ontspanning wonderen doen voor lichaam en geest. Door naar buiten te gaan kan je even heerlijk tot rust komen en genieten van de natuur. Soms is alles even net iets te zwaar om allemaal zelf te verwerken en daarom is er een geweldige manier om zowel gezond te bewegen als een therapiesessie tegelijkertijd te ervaren.
Door wandel coaching toe te passen combineer je een wandeling met het praten over allerlei problemen die een cliënt kan bezighouden. Ben je een natuurliefhebber en vind je het ook nog eens heel leuk om mensen te helpen? Dan zou jij wel eens een hele goede wandelcoach kunnen zijn.
De werkdag van een wandelcoach
Wandel coachen is een vorm van coaching, alleen doe je dit niet binnenshuis. In plaats van in een gesloten kamer met mensen te praten neem je ze mee de vrije natuur in en laat ze zien hoeveel moois er te zien en te beleven valt. De natuur heeft een gunstige invloed op mensen omdat deze rustgevend werkt en dus zorgt voor meer ontspanning.
Als wandelcoach neem je mensen mee de natuur in en wijst ze op bijzondere dingen die daar te zien zijn. Aan de hand daarvan ga je met ze in gesprek. Je wijst mensen op natuurelementen in het landschap en zo probeer je samen tot nieuwe inzichten te komen. Bijvoorbeeld: je kiest een boom die je aanspreekt. Vervolgens ga je de mooie en ook de minder mooie kanten van die boom bekijken. Maken die de boom minder waard?
En hoe zit dat dan bij jezelf als mens? Stel je voor, je staat in het bos en je kiest een beukenboom. Deze staat krom omdat hij al veel stormen heeft doorstaan. Hieruit kan je dus de conclusie trekken dat je zelf ook al heel veel hebt meegemaakt maar ondanks dat toch nog steeds rechtop staat. Je zou dus kunnen zeggen dat je met jezelf wordt geconfronteerd en van daaruit kan je gaan kijken wat je graag aan jezelf zou willen veranderen of verbeteren.
Opleiding tot wandelcoach
Wanneer je wandelcoach wilt worden is het handig als je over een paar eigenschappen beschikt. Deze eigenschappen kunnen er voor zorgen dat je een goede wandelcoach wordt. Zo is het handig dat je ervaring hebt in het begeleiden van mensen of dit in ieder geval graag doet. Uiteraard is een voorliefde voor de natuur en wandelen geheel op zijn plek als wandelcoach.
Als je denkt dat wandelcoaching jou op het lijf geschreven is dan kun je hiervoor een opleiding volgen. Er zijn online diverse instanties te vinden die je hierbij kunnen helpen. Tijdens deze opleiding leer je alles wat je nodig hebt om een goede wandelcoach te worden. Je leert p praktisch, toepasbare en effectieve methodieken waarmee je de cliënt kan bijstaan in de natuur.
Ook leer je diverse vraagstukken en hoe hier mee om te gaan. Uiteraard wordt de marketing kant ook niet overgeslagen en kun je na de opleiding dus prima op eigen benen staan en je eigen klanten werven.
Voor de meeste opleidingen heb je wel een HBO niveau opleiding nodig. Dit is per instantie verschillend, het is raadzaam om te controleren wat voor eisen er worden gesteld om de opleiding te mogen volgen. Maar voornaamste is toch wel dat jij jezelf ziet als wandelcoach en gemotiveerd bent!
Past het beroep wandelcoach bij mij?
Het beroep van wandelcoach past bij jou als je graag mensen helpt en daarnaast een liefhebber bent van de natuur. Een goede conditie is natuurlijk wel handig, want je zult heel wat wandelen tijdens je werk. Daarnaast is het heel handig als je goed uit je woorden kunt komen en dus prima naar de cliënt toe kan verwoorden hoe hij of zij anders naar de problematiek kan kijken.
Wandel coaching combineert het helpen van mensen met lichamelijke beweging. Vooral mensen met een verzorgende eigenschap passen in het beroep van wandelcoach. Wanneer je wat verlegen bent en eigenlijk niet echt met een vreemde durft te praten of naar je woorden moet zoeken, dan is wandelcoach waarschijnlijk niets voor jou. Het spreekt voor zich dat, als je een slechte conditie hebt of lichamelijke klachten die het lopen kunnen beïnvloeden, je beter voor een ander beroep kan kiezen. Maar anders is een wandelcoach een zeer leuk en gewaardeerd beroep.
Vaardigheden van een wandelcoach
Als wandelcoach heb je een unieke combinatie van vaardigheden nodig die zowel coaching als de natuurlijke en fysieke aspecten van wandelen omvatten:
- Coachingvaardigheden: Een diepgaand begrip van coachingtechnieken is essentieel. Dit omvat het vermogen om actief te luisteren, empathie te tonen, krachtige vragen te stellen, en cliënten te helpen bij zelfreflectie en het vinden van eigen oplossingen voor hun problemen.
- Kennis van psychologie: Begrip van menselijk gedrag, motivatie, en emotionele welzijn. Kennis van basisprincipes in psychologie kan nuttig zijn om cliënten effectief te ondersteunen.
- Communicatievaardigheden: Sterke verbale en non-verbale communicatievaardigheden zijn nodig om effectief en helder te communiceren met cliënten.
- Observatievermogen: Het vermogen om subtiele signalen en veranderingen in gedrag of stemming bij cliënten te herkennen.
- Kennis van wandelroutes en natuur: Inzicht in en kennis van verschillende wandelroutes, veiligheidsaspecten van wandelen in de natuur, en basis survivalvaardigheden kunnen belangrijk zijn, afhankelijk van waar de wandelsessies plaatsvinden.
- Fysieke fitheid: Aangezien het beroep wandelen omvat, is een goede fysieke conditie belangrijk.
- Organisatorische vaardigheden: Efficiënt plannen en organiseren van sessies, rekening houdend met weersomstandigheden en de fysieke capaciteiten van de cliënt.
- Confidentialiteit en professionaliteit: Het handhaven van cliëntvertrouwelijkheid en professionele grenzen.
- Empathie en geduld: Belangrijk voor het opbouwen van vertrouwen en een goede relatie met cliënten.
- Levenservaring en zelfbewustzijn: Dit helpt bij het begrijpen en aanvoelen van de uitdagingen van de cliënt.
- Continu leren: Bereidheid om bij te blijven met de nieuwste technieken en ontwikkelingen in coaching en persoonlijke ontwikkeling.
- Liefde voor de natuur: Een passie voor buiten zijn en de natuur kan bijdragen aan een authentieke en inspirerende wandelcoach ervaring.
Persoonstype wandelcoach
DISC-type
Wil jij graag weten of je wel het juiste DISC-type bent voor het beroep wandelcoach? Houd er rekening mee dat sommige van deze aspecten, zoals Enneagram type, DISC kleur en MBTI type, subjectief en niet specifiek voor elk beroep zijn.
Geel (Invloed - I):
Kenmerken: Sociaal, enthousiast, overtuigend, optimistisch.
Geschikt voor beroepen waarin sociale interactie, overtuigingskracht en teamwerk essentieel zijn. Bijvoorbeeld: marketingprofessional, PR-medewerker, verkoper, leraar, evenementenplanner.
Groen (Stabiliteit - S):
Kenmerken: Geduldig, betrouwbaar, praktisch, behulpzaam.
Geschikt voor beroepen die stabiliteit, consistentie en een zorgzame houding vereisen. Bijvoorbeeld: verpleegkundige, administratief medewerker, klantenservice, maatschappelijk werker, HR-medewerker.
Het is belangrijk om op te merken dat hoewel bepaalde DISC-kleuren kunnen corresponderen met kenmerken die nuttig zijn in bepaalde beroepen, individuen met een verscheidenheid aan DISC-typen succesvol kunnen zijn in allerlei soorten werk. DISC is meer een hulpmiddel voor zelfbewustzijn en teamdynamiek, en minder een strikte richtlijn voor beroepskeuze.
Weet je niet zeker wat voor DISC-type jij bent, doe dan een DISC persoonlijkheidstest!
Enneagram Type
Of wil jij juist graag weten of je wel het ideale Enneagram-type bent voor het beroep wandelcoach?
Type 7 - De Enthousiast:
Kenmerken: Avontuurlijk, veelzijdig, optimistisch.
Geschikt voor beroepen die variatie, creativiteit en energie vereisen. Bijvoorbeeld: eventplanner, reisleider, marketeer, ondernemer.
Type 9 - De Bemiddelaar:
Kenmerken: Vredelievend, receptief, ondersteunend.
Geschikt voor beroepen waarin harmonie, diplomatie en het verenigen van verschillende standpunten belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: counselor, HR-medewerker, onderwijzer, maatschappelijk werker.
Hoewel bepaalde Enneagramtypes goed passen bij sommige banen of beroepen, kan iedereen met elk Enneagramtype in veel verschillende beroepen succes hebben. Het Enneagram helpt vooral bij zelfkennis en kan je daarbij helpen bij kiezen van een baan.
Weet je niet zeker wat voor Enneagram-type jij bent, doe dan een Enneagram test!
MBTI Type
Ook als je wil weten of jij wel het MBTI-type bent voor het beroep wandelcoach vind je hier!
ENFP (Campagnevoerder):
Kenmerken: Warm, enthousiast, creatief.
Geschikt voor marketing, journalistiek, counseling, onderwijs.
ISFP (Avonturier):
Kenmerken: Artistiek, nieuwsgierig, sympathiek.
Past goed bij kunst, ontwerp, dierverzorging.
Het is belangrijk om te onthouden dat MBTI-persoonlijkheidstypen algemene richtlijnen zijn en dat individuen van elk type succesvol kunnen zijn in een breed scala aan beroepen. Persoonlijke interesses, vaardigheden en andere factoren spelen ook een grote rol bij het kiezen van een carrière.
Weet je niet zeker wat voor MBTI-type jij bent, doe dan een MBTI test!
Wat verdient een wandelcoach?
Het salaris van een wandelcoach is afhankelijk van de klanten die je per maand behandeld. Over het algemeen kun je er van uit gaan dat een cliënt meerdere sessies komt doen en je dus meerdere uren per maand met een cliënt bezig bent. De duur van een wandeling ligt tussen de 1,5 en 2 uur en per sessie rekent men meestal tussen de €100,= en €130,= euro af.
Uiteraard is dit als je voor jezelf gaat beginnen als wandelcoach. Bedenk wel dat er, ondanks dat je niet in een praktijkruimte zit, toch kosten zijn. Hierbij kun je denken aan administratiekosten, eventueel een kantoor, benzine kosten om bij de plek van de wandeling te komen en natuurlijk zo nu en dan nieuwe wandelschoenen. Daarnaast moet je misschien ook adverteren zodat mensen je weten te vinden.
Bedenk van te voren goed met welke kosten je te maken krijgt als je zelf als wandelcoach aan de slag gaat en baseer daarop je uurtarief. Beter van tevoren goed berekend dan achteraf met een verlies blijven zitten.
Vacatures wandelcoach
Naast het feit dat je voor je zelf kunt beginnen als wandelcoach, kun je ook jezelf aansluiten bij een organisatie en via hen aan de slag als wandelcoach. Vacatures als wandelcoach zijn er niet heel veel, aangezien het een vrij nieuw fenomeen is, maar als je goed zoekt zijn ze wel te vinden. Je hoeft dan niet alle bijkomende kosten zelf te dragen en bent verzekerd van een vast inkomen. Ook dit kan erg prettig zijn.
Veelgestelde vragen
Hieronder vind je de veelgestelde vragen omtrent het beroep wandelcoach. Zit je zelf nog met vragen, laat ze dan achter in de reacties!
Een wandelcoach combineert coaching met wandelen in de natuur. Deze vorm van coaching helpt cliënten bij zelfreflectie, ontspanning, en het verkrijgen van nieuwe inzichten door middel van gesprekken tijdens het wandelen. De beweging en de natuurlijke omgeving stimuleren zowel de fysieke als mentale gezondheid, wat het coachingproces kan bevorderen.
Om wandelcoach te worden, is het aanbevolen om een gecertificeerde coachingsopleiding te volgen, bij voorkeur een die specifiek gericht is op wandelcoaching. Daarnaast is kennis van psychologie, counseling, of een gerelateerd veld nuttig. Sommige wandelcoaches hebben ook achtergronden in natuurbeheer of buitensport.
Een succesvolle wandelcoach beschikt over sterke luister- en empathievaardigheden, kennis van coachingsmethoden, en een goed inzicht in menselijk gedrag. Daarnaast zijn passie voor de natuur, fysieke fitheid om te kunnen wandelen, en organisatorische vaardigheden voor het plannen van de sessies belangrijk.
Wandelcoaches vinden cliënten via verschillende kanalen zoals netwerken, mond-tot-mondreclame, social media, samenwerking met gezondheidsprofessionals, en door zich aan te sluiten bij coaching directories of beroepsverenigingen.
De prijsstelling hangt af van verschillende factoren, waaronder ervaring, locatie, de duur van de sessies, en de specifieke behoeften van de cliënt. Wandelcoaches kunnen marktonderzoek doen om concurrerende tarieven te bepalen en kunnen ook pakketprijzen aanbieden voor meerdere sessies.
Uitdagingen kunnen variëren van weersafhankelijkheid, het vinden van geschikte wandellocaties, tot het omgaan met uiteenlopende fysieke capaciteiten van cliënten. Daarnaast kan het opbouwen van een klantenbestand in het begin een uitdaging zijn.