Beroepen.nl » 5 goede redenen om verder te studeren na een mbo-opleiding
Beroepen Blog

5 goede redenen om verder te studeren na een mbo-opleiding

doorleren na mbo opleiding

Elk jaar stromen er duizenden studenten die zijn afgestudeerd aan het mbo door naar het hbo. Wanneer je erover denkt om door te studeren, is het verstandig om eerst voor jezelf op een rijtje te zetten wat je redenen zijn om door te studeren. Wij geven je alvast vijf goede redenen om wel een hbo-opleiding te volgen.

Reden 1. Je doet nog meer kennis op

Het gros van de studenten is negentien of twintig jaar als ze een mbo-opleiding afronden op niveau 4. Je beschikt dan al over genoeg kennis en vaardigheden om aan het werk te gaan. Wil je echter nog meer kennis opdoen? En over wat meer zelfvertrouwen beschikken voordat je aan de slag gaat op de arbeidsmarkt? Dan is doorstuderen aan het hbo een goede optie. Je doet dan nog meer kennis op en kunt je vaardigheden verbeteren en ontwikkelen.

Reden 2: Je kunt een opleiding volgen die echt bij jou past

Op de middelbare school moet je al bedenken welke opleiding je wilt gaan volgen. Dit is voor veel jongeren best een lastige keuze. Bovendien kunnen je interesses in de loop der jaren veranderen. Je kunt tijdens het volgen van je mbo-opleiding tot de ontdekking komen dat je vaardigheden en je persoonlijke interesses op een heel ander gebied liggen. Na het afronden van je mbo-opleiding, kan het volgen van een hbo-opleiding dan een uitkomst bieden. Je kunt dan een opleiding volgen die echt goed bij jou past.

Reden 3: Je wilt investeren in je carrière

Het kan natuurlijk ook dat je na het behalen van een mbo-diploma bent gaan werken en nu de behoefte hebt om verder te studeren. Dit kan bijvoorbeeld doordat je hogerop wilt komen of omdat jouw vakgebied continu in ontwikkeling is. Je kunt jezelf dan (laten) bijscholen door een korte cursus te volgen. Echter, als het gaat om een specialisatie is het volgen van een hbo-opleiding vaak de enige optie. Bijscholing is een goede reden om verder te studeren. Je kunt dit zien als een investering in je carrière.

Reden 4: Je wilt je netwerk vergroten

Wanneer je met een hbo-studie start, ontmoet je weer nieuwe studenten en krijg je les van andere docenten. Bovendien loop je stage tijdens je hbo-studie. Hierdoor kom je dus ook in aanraking met bedrijven en werkgevers. Alle mensen die jij tijdens je studie ontmoet, vergroten je netwerk. Zij kunnen jou weer helpen om een goede baan te krijgen.

Reden 5: Je vergroot je kansen op een leuke startersfunctie

Met een mbo- en hbo-diploma kun je solliciteren op diverse banen, zoals een leuke startersfunctie, oftewel een junior functie. In vacatureteksten kom je voor zo’n functie ook vaak het woord trainee of assistent tegen. Een startersfunctie is een functie voor iemand die net is afgestudeerd en werkervaring op wilt doen. Je krijgt dan volop begeleiding van een senior werknemer en werkt aan kleine projecten en opdrachten. Zo bouw je steeds meer werkervaring op en vergroot je ook nog eens je netwerk. Bovendien heb je de mogelijkheid om door te groeien.

Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt met deze drie hbo-opleidingen

Wil jij graag een hbo-opleiding volgen? Maar weet je niet goed welke opleiding iets voor jou is? Hieronder hebben wij drie hbo-opleidingen opgesomd waarmee jij jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroot.

Opleiding bewindvoerder

Een bewindvoerder helpt mensen die hun eigen financiën niet meer zelf kunnen beheren en regelen. Dit kunnen mensen zijn met een geestelijke of een lichamelijke beperking, alzheimerpatiënten of mensen die verslaafd zijn. Een bewindvoerder neemt alle financiële administratie over, beheert het vermogen, regelt de betalingen, vraagt subsidies aan en controleert de inkomsten en uitgaven van iemand.

Het beroep van bewindvoerder is een beschermd beroep. Volgens de Nederlandse wet moet een bewindvoerder een passend hbo-diploma hebben of minimaal twee jaar als bewindvoerder werken. Spreekt het beroep van bewindvoerder je aan? Dan kun je hier een geschikte cursus of opleiding tot bewindvoerder voor volgen.

Opleiding Hogere Veiligheidskunde

HvK is een afkorting van hogere veiligheidskunde. Ieder bedrijf heeft behoefte aan een veilige werkomgeving. Er is dan ook altijd vraag naar goed opgeleide veiligheidsdeskundigen. Met een opleiding HvK lever je een bijdrage aan een veilige werkomgeving. Je geeft een bedrijf advies over het verbeteren van de veiligheid. Zowel bij de overheid als in het bedrijfsleven is er een groeiende vraag naar veiligheidsdeskundigen.

Opleiding belastingadviseur

Als belastingadviseur adviseer je ondernemers, bedrijven en consumenten in het besparen van kosten en het correct invullen van de belastingaangifte. Aangezien het vak van belastingadviseur erg breed is, zijn er opleiding te volgen op diverse niveaus. Een hbo-opleiding is de beste keuze als je een volwaardig belastingadviseur wilt zijn. Je kunt de opleiding tot belastingadviseur volgen aan diverse onderwijsinstellingen, zoals aan het Register Belastingadviseurs.

Lijkt het je wat om een hbo-opleiding te volgen? En heb je vragen? Stel je vraag hieronder en wij geven je zo snel mogelijk een antwoord.

Heb je vragen over 5 goede redenen om verder te studeren na een mbo-opleiding?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent '5 goede redenen om verder te studeren na een mbo-opleiding', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren