Een bedrijf heeft behoefte aan veiligheid, daarom is er altijd vraag naar veiligheidsdeskundigen. Hvk staat voor hogere veiligheidskunde. Met de hvk opleiding ben je in staat om bij te dragen aan een veilige werkomgeving, het beheersen van veiligheidsrisico’s en adviseren over veiligheid. Er is een groeiende vraag naar professionele hvk’ers, zowel bij de overheid als het bedrijfsleven.
De hvk opleiding is een logisch vervolg op de mvk opleiding. Deze opleiding is zeer geschikt voor iedereen die een functie heeft waarbij veiligheid een belangrijke rol speelt. Dit kan bij de overheid zijn, in de zorg, industrie, de bouw of andere branches. Daarnaast is dit een geschikte opleiding voor medewerkers of eigenaren van een adviesbureau, arbodienst of met een coördinerende en adviserende functie.
[show-springest-rss-feed url=”https://www.springest.nl/arbo-veiligheid/hvk.rss” ignore=”laudius,nha,civas” maxitems=10]
Voor wie is de hvk opleiding?
Mensen die de mvk opleiding met positief resultaat hebben afgerond, kunnen doorstromen naar de hvk opleiding. De opleiding is geschikt voor iedereen die momenteel werkzaam is binnen een bedrijf dat adviseert over veiligheid, maar ook voor mensen die hun huidige beroep om willen zetten in veiligheidskundige. Daarnaast is het mogelijk om als zelfstandige aan de slag te gaan. Ben je werkzaam als arbeidshygiënist, dan is het een optie om de verkorte opleiding hvk te volgen.
Iedereen die affiniteit heeft met veiligheidskunde, de arbo wetgeving en aansprakelijkheid, zal deze opleiding met plezier volgen. Veiligheidskunde zorgt voor een veilige en gezonde werkomgeving, waardoor verzuim en achterstand van het productieproces verminderd wordt.
Opleiding of cursus hvk
Bij hogere veiligheidskunde wordt er altijd gesproken van een hvk opleiding, niet van een cursus. Dit heeft onder andere te maken met het niveau, de hvk opleiding vindt plaats op Post hbo-niveau. In veel gevallen bedraagt de studieduur gemiddeld 18 maanden, waarbij je een dag per week leert en de andere dagen werkt. Hierdoor volg je gemiddeld 36 lesdagen. Er zijn ook kortere opleidingen van gemiddeld 20 tot 30 bijeenkomsten.
Hvk op hbo-niveau
De hvk opleiding is alleen op hbo-niveau te volgen. Voor deze opleiding is een vooropleiding op mbo- of hbo-niveau vereist. Je moet in ieder geval, om de lesstof goed te kunnen begrijpen, beschikken over een hbo werk- en denkniveau. Ben je niet in het bezit van een mvk of ivk diploma maar beschik je over een technische achtergrond, dan is het mogelijk de hvk opleiding te volgen. Heb je geen geschikte vooropleiding gevolgd of moeite met leren op hbo-niveau, dan raden wij aan om eerst de mvk opleiding te volgen. Studiebegeleiding biedt de nodige ondersteuning.
Verschil met mvk en ivk
De hvk opleiding wijkt af van de opleiding middelbare veiligheidskunde. Deze opleiding is gericht op veiligheidsadviezen, het houden van toezicht en praktische zaken op middelbaar niveau. De opleiding ivk of integrale veiligheidskunde is een opleiding op hbo-niveau, waarbij je alles leert over het handhaven van de openbare veiligheid. De hogere veiligheidskunde opleiding richt zich op de arbo veiligheid en procesveiligheid.
Inhoud van de hvk opleiding
De hvk opleiding bestaat uit verschillende modules die zowel de basis als specialismen behandelt. De basismodule bestaat uit kennis van de wet- en regelgeving, dat betrekking heeft op de arbowetgeving en arbeidshygiëne. Ook leer je alles over de milieuwetgeving en aansprakelijkheid. De basismodule bestaat uit alle onderwerpen die voorkomen bij de mvk opleiding. Naast algemene veiligheidskunde en arbeidshygiëne leer je ook over onderwerpen als management systeem, risico-inventarisatie en de rol die de hvk’er binnen de organisatie heeft.
De hvk opleiding onderscheidt zich van de mvk opleiding door de uitgebreide lesstof. Zo wordt er specifiek ingegaan op soorten ongevallen, het opzetten van een ongevallen vermelding procedure en het verschil tussen verschillende arbeidsongevallen. Met betrekking tot veiligheid wordt er gekeken naar sociale veiligheid, opslag van gevaarlijke stoffen, brandveiligheid en bouwveiligheid. Ook procesveiligheid wordt uitvoerig behandeld.
Afhankelijk van de gekozen opleiding bestaat deze uit meerdere modules en een afstudeeropdracht of praktijkopdracht. Deze opdracht voer je uit in het bedrijf waar je werkzaam bent, of bij een klant. De opdracht gaat in veel gevallen over een veiligheidskundig probleem, dat je moet analyseren. Ben je niet werkzaam binnen een bedrijf of is het niet mogelijk een klant te vinden, dan zal er vaak gekeken worden naar een andere oplossing.
De hvk opleiding wordt afgerond met een examen. Het hvk diploma is binnen Europa nog niet overal officieel erkend.
Theorie en praktijk
De hvk opleiding bestaat uit veel theorie. Hierbij volg je een dag per week les, de overige dagen ben je werkzaam binnen je eigen bedrijf of bij je werkgever. Leren via een online leeromgeving is mogelijk onder begeleiding van een docent. Gemiddeld volg je 24 tot 36 bijeenkomsten of lesdagen. De studiebelasting bedraagt 200 tot 300 uur, afhankelijk van het studietempo, de werkervaring en het werk- en denkniveau.
Na de hvk opleiding
Na het succesvol voltooien van de hvk opleiding weet je alles over veiligheid binnen het bedrijf. Je hebt op het gebied van hogere veiligheidskunde kennis van de wet- en regelgeving, ongevallen, managementsystemen en risicomanagement. Je bent in staat om risico’s te herkennen en te beheersen, te rapporteren en presenteren.
Met het diploma hogere veiligheidskunde kan je aan de slag als veiligheidsdeskundige of adviseur binnen de eigen organisatie, bij de overheid of toezichthoudende instanties. Daarnaast is er een breed werkgebied bij defensie, de industrie, offshore, bouw of bij financiële instellingen.
Als veiligheidskundige ben je in dienst bij een werkgever, of bied je je diensten als zzp-er aan. Ook biedt het diploma hogere veiligheidskunde de mogelijkheid om binnen het bedrijf door te groeien.
Kosten van de opleiding
De opleiding hogere veiligheidskunde behandelt veel lesstof. Ook is dit een opleiding met een langere studieduur, gemiddeld 12 tot 18 maanden. De gehele opleiding inclusief cursusgeld, studiemateriaal, afstudeerrapport en examen kost gemiddeld tussen de €10000 en €17000. Het is mogelijk om in meerdere termijnen te betalen, vraag altijd naar de voorwaarden.
Is deze opleiding bedoeld voor het huidige of toekomstige beroep, profiteer dan zeker van de mogelijkheid om de kosten af te trekken van de inkomstenbelasting. Dit kan een aanzienlijke besparing opleveren. Daarnaast zijn er diverse Nederlandse instanties die subsidie geven voor bepaalde praktijkgerichte opleidingen. Het gaat hierbij om de opleidingen basis veiligheidskunde, middelbare veiligheidskunde en hogere veiligheidskunde. Of je in aanmerking komt voor deze subsidie hangt mede van de gemeente af.
In sommige gevallen betaalt de werkgever de opleiding geheel of gedeeltelijk. De werkgever kan gebruik maken van aantrekkelijke fiscale regelingen. Krijg je subsidie of betaalt de werkgever mee aan de opleiding, houd hier dan rekening mee bij de aangifte inkomstenbelasting. Kosten die vergoed worden moeten afgetrokken worden van de eigen betaalde kosten.
Veelgestelde vragen
[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”✅ Wat zijn de toelatingseisen voor de hvk opleiding?” answer-0=”De toelatingseisen kunnen verschillen per onderwijsinstelling. Zo kan het zijn dat je een technische hbo-, wo-opleiding moet hebben afgerond. Maar kun je er ook met een hbo-,mbo-opleiding komen, mits je de MVK opleiding hebt afgerond.” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”✅ Wat zijn de hvk opleiding kosten?” answer-1=”Uiteraard verschillen de kosten van de hvk opleiding bij de onderwijsinstelling waar je deze gaat volgen. Kijk hierboven bij ons overzicht voor een duidelijke prijs van de aanbieders.” image-1=”” headline-2=”h3″ question-2=”✅ Kan ik hvk vanaf kader volgen?” answer-2=”Je kunt hvk vanaf kader volgen, mits er een mvk opleiding is afgerond. Controleer echter goed bij de onderwijsinstelling naar keuze wat bij hen de toelatingseisen zijn, dit kan nog wel eens flink verschillen.” image-2=”” headline-3=”h3″ question-3=”✅ Is er ook een hvk cursus?” answer-3=”Jazeker, er zijn verschillende cursussen te volgen. Kijk hierboven naar het overzicht dat wij voor je hebben gemaakt.” image-3=””count=”4″ html=”true” css_class=””]
Hallo,
Kan je het ook het HVK opleiding doen volledig in het Engels?