Beroepen.nl » Bewindvoerder » Bewindvoerder Worden

Bewindvoerder Worden

bewindvoerder worden

Het beroep bewindvoerder geeft veel voldoening, je helpt mensen met financiële problemen. Bewindvoerder worden doe je niet zomaar, hier is een goede vakopleiding voor nodig. Sinds 2014 is de bewindvoerder een beschermd beroep. Hierdoor is het niet meer mogelijk om zomaar aan de slag te gaan als bewindvoerder of assistent bewindvoerder. Bewindvoerder worden vraagt daarom een goede voorbereiding, niet alleen wat betreft de opleiding maar ook door middel van het verdiepen in de taken, beroepsvereniging en salaris.

Bewindvoerder *aanrader

Wil je bewindvoerder worden? Je hebt een complexe en verantwoordelijke taak en dient daarom te beschikken over de juiste financiële en juridische kennis. Ook dien je als Bewindvoerder over uitstekende sociale vaardigheden te beschikken om cliënten (de “onderbewindgestelden”) te begeleiden naar een stabiele financiële situatie en zo een mogelijke terugval te voorkomen.

 • v.a. 799,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Verschil tussen bewindvoerder, schuldhulpverlener, mentor en curator

Het lijkt bijna allemaal hetzelfde, toch is er een duidelijk verschil tussen curatele, bewind en mentorschap. Alle maatregelen zijn bedoeld om mensen te beschermen tegen financiële problemen. Het gaat hier om mensen die niet hun eigen beslissingen kunnen nemen, vaak als gevolg van een lichamelijke of verstandelijke beperking, ziekte of verslaving. Zo kun je bijvoorbeeld bewindvoerder worden voor familie, zoals van je kind. Zo zijn er

De taken van een bewindvoerder en schuldhulpverlener liggen dicht bij elkaar. De schuldhulpverlener helpt de cliënt met het zoeken naar een oplossing bij financiële problemen. Dit gebeurt door contact te zoeken met de schuldeisers en een minnelijk traject te starten. Dit traject is een vrijwillige schuldregeling waarbij de schuldeisers een betalingsvoorstel krijgen voorgelegd.

Lukt dit niet, dan zit er niets anders op dan de rechter om hulp te vragen. Deze kan de cliënt in de WSNP zetten, de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen. Dit is een regeling van 36 maanden, met de bedoeling de cliënt schuldenvrij te maken. Schuldeisers zijn verplicht om hieraan mee te werken. Tijdens dit traject krijgt de cliënt of schuldenaar een bewindvoerder toegewezen. De bewindvoerder ziet toe op gemaakte afspraken en neemt financiële beslissingen. De bewindvoerder speelt een zeer belangrijke rol tijdens de WSNP.

De curator is er voor mensen die niet genoeg hebben aan beschermingsbewind. De curator beslist niet alleen over financiële zaken maar ook over verzorging en verpleging van de cliënt.

De mentor beslist alleen over persoonlijke zaken waaronder verzorging en verpleging, maar ook behandeling van de cliënt.

Verschil in salaris

Het verschil in salaris tussen bewindvoerder en schuldhulpverlener is niet zo groot. Het startsalaris van de bewindvoerder kan wat hoger liggen, aan de top wordt dit verschil een stuk kleiner. Het salaris is mede afhankelijk van de opleiding, werkervaring en het aantal cliënten dat je onder je hoede hebt. Dat laatste is vooral van toepassing wanneer je werkzaam bent als zelfstandige bewindvoerder. In loondienst verdien je gemiddeld tussen de €2000 en €4200 bruto per maand. De financiële vergoeding die de WSNP-bewindvoerder ontvangt wordt landelijk vastgesteld en jaarlijks geïndexeerd. Dus voor de vergoeding bewindvoerder worden, kan zeker zorgen voor een prima loon.

Taken van de bewindvoerder

Bij problematische schulden of het maken van verkeerde financiële beslissingen wordt soms beschermingsbewind ingesteld. In het openbare curatele en bewindsregister staan deze bewinden vermeld.

De bewindvoerder wordt door de rechtbank, oftewel door de kantonrechter benoemd. Hierbij is het belangrijk dat de bewindvoerder beschikt over de nodige kennis en ervaring, zodat er geen fouten worden gemaakt. De professionele bewindvoerder voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen en is aangesloten bij de branchevereniging professionele bewindvoerders en inkomensbeheerders.

De taken van de bewindvoerder bestaan uit:

 • Beheren en beschermen van het vermogen van de cliënt
 • Controleren of de cliënt zich aan de afspraak houdt
 • De rechtbank informeren over de gang van zaken
 • Aanvragen toeslagen, heffingskorting, uitkering of bijzondere bijstand
 • Afsluiten van verzekeringen
 • Berekenen beslagvrije voet
 • Zorgen dat de cliënt leefgeld krijgt

Hoe kan ik bewindvoerder worden?

Iedereen van 18 jaar en ouder kan benoemd worden tot bewindvoerder. Het is belangrijk dat diegene niet zelf onder bescherming staat of een strafblad heeft. De professionele bewindvoerder wordt benoemd wanneer iemand anders deze taken niet op zich kan nemen. Bovendien kan de vakkundige bewindvoerder terugvallen op kennis en ervaring, zodat alles in goede banen wordt geleid. Wil je een zelfstandige bewindvoerder worden, kijk dan vooral eens bij de opleiding of bewindvoerder cursus online.

Verschillende opleidingen leiden op tot bewindvoerder of beschermingsbewindvoerder. De praktijkgerichte bewindvoerder opleiding richt zich op alle taken die de bewindvoerder uitvoert, bovendien zal de bewindvoerder dankzij deze opleiding aan de kwaliteitseisen voldoen. Ook is er een keuze tussen verschillende cursussen, geschikt voor de bestaande bewindvoerder of beroepen die hier veel mee te maken krijgen. Een veelgemaakte keuze is bijv. de cursus bewindvoering van Laudius die je hierboven vermeld ziet staan.

De hbo-opleiding bewindvoerder

De opleiding bewindvoerder is op hbo-niveau. Het is aanbevolen om een vooropleiding mbo 4 te volgen, of een passend vwo- of havo-opleiding. De opleiding bestaat uit meerdere klassikale lesdagen, vaak gevolgd door een of meerdere praktijkdagen. Na het volgen van de hbo-opleiding ontvang je een certificaat van deelname of diploma, de Post hbo-opleiding wordt afgesloten met een certificaat met vermelding van de studielast. Na het afronden van de opleiding bewindvoerder of beschermingsbewindvoerder is het mogelijk om als zelfstandig bewindvoerder aan de slag te gaan. Het is wel belangrijk om te voldoen aan het besluit kwaliteitseisen, dit betekent een diploma van de juiste hbo-opleiding en een bewijs van inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Ook een bedrijfsplan en bewijs van goed gedrag zijn vereist.

Afhankelijk van de gekozen opleiding kent deze een studieduur van enkele weken tot enkele maanden.

Overige opleidingen en cursussen

De volgende opleidingen en cursussen zijn geschikt om de juiste kennis en ervaring op te doen voor het beroep bewindvoerder:

 • Basiscursus of basisopleiding beschermingsbewind
 • Verdiepingscursus beschermingsbewind
 • Opleiding civiele bewindvoerder
 • Beschermingsbewind in de praktijk

Verbreed je kennis met een opleiding beschermingsbewind voor WSNP-bewindvoerders indien je een wsnp bewindvoerder worden wil. Deze opleiding is geschikt voor starters of ervaren bewindvoerders.

Na de opleiding

Na het voltooien van de opleiding ga je aan de slag als zelfstandig bewindvoerder, kijk hier voor de vacatures bewindvoerder. Ook Is het mogelijk om te solliciteren bij de schuldhulpverlening, deurwaarderskantoor, maatschappelijk werk of maatschappelijke zorg.

Doorstuderen is mogelijk. Een geschikte vervolgopleiding is de Post hbo-opleiding schulddienstverlener.

Aanmelden voor een opleiding of cursus

Een opleiding of cursus bewindvoerder is op verschillende momenten te volgen. Het is altijd mogelijk om je hiervoor aan te melden, de startdata liggen verspreid over het jaar. Sommige opleidingen starten uitsluitend in de periode september tot en met november, bekijk daarom vooraf de actuele startdata. Voor een thuisstudie kun je op elk gewenst moment inschrijven, vaak is het mogelijk om een thuisstudie ook in verkorte of verlengde studieduur te volgen.

Bij het aanmelden van een opleiding bewindvoerder wordt soms gevraagd naar een vooropleiding. Voldoe je hier niet aan, kies dan eerst voor een geschikte vooropleiding. In andere gevallen gaat het slecht om een geadviseerde vooropleiding. Informeer gelijk even naar eventuele vervolgopleidingen, doorstuderen bij hetzelfde opleidingsinstituut is wel zo prettig.

Veelgestelde vragen over bewindvoerder worden!

Wij ontvangen geregeld vragen van mensen zoals “Kan ik bewindvoerder worden voor mijn moeder?”of “Kan ik bewindvoerder worden voor mijn familie”en nog veel meer gerelateerde vragen. Je vindt ze hieronder. Mocht je zelf nog met vragen zitten, laat ze weten in de reacties, zodat wij je kunnen voorzien van een passend antwoord!

✅ Wie kan en mag er bewindvoerder worden?

Iedere meerderjarige kan indien gewenst bewindvoerder worden. Bij benoeming tot bewindvoerder komt ook altijd één van de zussen of broers, ouders of kinderen in aanmerking. Ben je dus meerderjarig, handelingsbekwaam, heb je geen strafblad, dan kun jij bewindvoerder worden.

✅ Waarom wil iemand bewindvoerder worden?

De hoofdzakelijke reden om bewindvoerder te willen worden, is om een ander tot hulp te zijn die het in de meeste gevallen niet zelf meer kan.

✅ Hoe kun je bewindvoerder worden?

Je kunt bewindvoerder worden, door hier een passende opleiding voor te volgen. Naast het succesvol afronden van de opleiding, zul je ook een verklaring van een (oud)werkgever moeten kunnen tonen. In deze verklaring staat dat je tenminste 2 jaar in loondienst bent geweest voor minstens 24 uur per week. Tijdens dit werk dien je taken te hebben uitgevoerd voor een door de kantonrechter benoemde professionele beschermingsbewindvoerder.

✅ Wanneer mag je geen bewindvoerder worden?

Je mag geen bewindvoerder worden, zolang je nog geen 18 jaar of ouder bent. Ook als je zelf nog onder bescherming staat, of wellicht zelfs een strafblad hebt, mag je geen bewindvoerder worden. Zit je in de schuldsanering of verkeer je in staat van faillissement, ook dan mag je geen bewindvoerder worden.

Bewindvoerder *aanrader

Wil je bewindvoerder worden? Je hebt een complexe en verantwoordelijke taak en dient daarom te beschikken over de juiste financiële en juridische kennis. Ook dien je als Bewindvoerder over uitstekende sociale vaardigheden te beschikken om cliënten (de “onderbewindgestelden”) te begeleiden naar een stabiele financiële situatie en zo een mogelijke terugval te voorkomen.

 • v.a. 799,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Heb je vragen over Bewindvoerder Worden?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Bewindvoerder Worden', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren


 • Is het mogelijk om een bewindvoerder te worden die voor zichzelf werkt zonder in loondienst te hebben gewerkt.
  Met een afgeronde HBO post opleiding ?

 • Kan je bewindvoerder van je neef zijn, zonder dat je een opleiding/ cursus bewindvoerder heb gevolgd?

 • hallo

  ik zou toch meer info over de opleiding willen ontvangen! ik ben 49 en erg geïnteresseerd weer naar school te kunnen en deze richting interesseert mij erg.mijn vooropleiding is lbo afgerond op textielwerkvormen daarna Kmbo maar deze niet afgerond .

 • hallo ik ben in 2006 pleegvader geworden over sarah en rose 2 zusjes sarah heeft een mentale beperking is 17 nu zou ik haar bewindvoerder willen zijn kan dit voor persoon en goederen (financien) dank u

 • Hallo;

  Mijn naam is Tiffany 28 jaren oud; tot heden ben ik fulltime werkzaam als medewerker bediening.
  Ik ben er al een tijd mee bezig wat te doen in de toekomst.

  Ik ben erg geïnteresseerd en gemotiveerd om als bewindvoerder of schuld hulpverlener te werken;
  ik ben zelf niet opgeleid (MBO2 diploma)

  Kan ik als schuldhulp verlener beginnen MBO4 niveau, bij halen diploma werkzaam zijn in deze branche (circa 2 jaren) en als vervolgopleiding bewindvoerder ?

  Ik realiseer me dat ik geen HBO opleiding kan doen nu; ook zal ik moeten werken voor mijn vaste lasten te betalen; ik ben opzoek naar een leuk maar vooral motiverende en realistische oplossing.

  Graag hoor ik van jullie;

  Met vriendelijke groet;

  Tiffany

 • Beste ik heb een vraag ik woon in België heb Nederlandse nationaliteit wil graag de opleiding volgen maar kan dat? stel ik word bewindvoerder mag ik dan mensen helpen vanuit Belgie? als ik een eigen praktijk zou beginnen? of als ik een werkgever vind in Nederland?

 • Goedendag, ik was benieuwd hoe de bewindvoerder in zijn werk gaat. Moet ik eerst naar de rechtbank voor akkoord? Wat zijn de minimale vereisten?

  • Beste Ouarda,

   Dit is een veelgestelde vraag bij ons. Hierbij een complete quote van Rechtspraak.nl (bron: https://www.rechtspraak.nl/Voor-advocaten-en-juristen/Reglementen-procedures-en-formulieren/Civiel/Curatele-bewind-en-mentorschap/Landelijk-kwaliteitsbureau-CBM/Paginas/Veelgestelde-vragen.aspx#ba9a8840-b8a5-4b22-a52f-8f62452d1e48e499fa24-c96b-4996-8075-160f7c03be161)

   Aan welke opleidings-en werkervaringseisen moet ik voldoen?
   – Als curator of beschermingsbewindvoerder heeft u:
   1. een havo- of vwo-diploma (artikel 7 of 8 van de Wet op het voortgezet onderwijs) of een diploma van een passende mbo-4-opleiding volgens de Wet educatie en beroepsonderwijs (artikel 7.2.2, eerste lid, onderdelen d en e) én
   2. een verklaring van een (oud-)werkgever waarin staat dat u ten minste 2 jaar voor de duur van ten minste 24 uur per week in loondienst taken van een bewindvoerder of curator heeft verricht onder verantwoordelijkheid van een door de kantonrechter benoemde professionele bewindvoerder of curator.

   of

   ten minste een diploma van een passende hbo-opleiding volgens de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (artikel 1.1, onder d van die wet)

   Aandachtspunten hierbij zijn (conform besluiten van de Landelijke Expertgroep CBM):
   * Bij de passende beroepsopleidingen moet sprake zijn van een afgeronde bachelor en/of master opleiding (passend zoals bedoeld in artikel 1.1, onder d, van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek en afgeronde opleiding volgens artikel 7.3a lid 1 sub a en b en lid 2 sub b en c van die Wet).
   * Een zogenaamde ‘associate degree’ is daarom niet voldoende om te voldoen aan de minimaal gestelde opleidingseis. Dit betekent ook dat cursussen op hbo- en post-hbo-niveau geen vervanging kunnen zijn op de gestelde eis. Dergelijke cursussen kunnen uitsluitend gelden als aanvulling op de benodigde opleiding zoals hierboven genoemd.
   * Een propedeuse van een passende beroepsopleiding staat gelijk aan een havo- en/of vwo-diploma.

   – Als mentor heeft u:
   ten minste een diploma van een passende beroepsopleiding mbo-4 volgens de Wet educatie en beroepsonderwijs (artikel 7.2.2, eerste lid, onderdelen d en e)

   Er is een overzicht van passende opleidingen per hoedanigheid. Zie daarvoor de vragen hieronder. Twijfelt u of u aan de eisen voldoet? Dan kunt u uw opleiding voordat u een toelatingsverzoek indient door de kantonrechter laten toetsen.

 • Mag en kan je zonder werkervaring als bewindvoerder maar wel met de juiste papieren aan de slag als bewindvoerder?

  • Beste Nathalie,

   Om aan te slag te gaan als bewindvoerder, dien je te beschikken over een passende MBO-4 diploma en 2 jaar relevante werkervaring te hebben (of een passende HBO opleiding). Daarna zal het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM beoordelen of je aan de eisen voldoet.

   Mocht je nog meer vragen hebben, hoor ik het graag!

 • Beste lezer,

  Ik ben mij al geruime tijd aan het orienteren naar een opleiding tot Bewindvoerder. Inmiddels ben ik er achter dat ik niet de juiste vooropleiding hebt, Havo, Schoevers, directie secretaresse internationaal en ben al 30 jaar zelfstandig ondernemer. Als ik als zelfstandig bewindvoerder wil gaan werken moet ik volgens de informatie eerst 2 jaar als assistent bewindvoerder werkzaam zijn. Geen probleem. Mijn vraag is wel wat is nu een goede opleiding en is het zo dat als ik eerst jullie basiscursussen volg dat ik dan mogelijk korter dan 2 jaar als assistent bewindvoerder werkzaam hoef te zijn? Graag jullie advies

  • Beste Carol,

   Qua eisen omtrent het worden van een bewindvoerder, kun je ook even kijken op: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/besluiten/2014/02/03/besluit-kwaliteitseisen-curatoren-beschermingsbewindvoerders-en-mentoren.

   Wij hebben van verschillende bronnen vernomen dat men erg tevreden is over de opleiding bij Laudius, welke ook hierboven gepositioneerd staat. Ook kun je daar je geld terug krijgen, als je niet slaagt. Daarbij hebben ze ook nog eens op dit moment een zomerkorting van 50%.

   En voor een passend antwoord op ‘..als ik eerst jullie basiscursussen volg dat ik dan mogelijk korter dan 2 jaar als assistent bewindvoerder werkzaam hoef te zijn?’, zul je even moeten navragen bij de partij waar je voor kiest (bijv. Laudius). Mocht je een antwoord ontvangen hebben, horen wij dat uiteraard ook graag!

   Ik hoop je bij deze voldoende te hebben geïnformeerd!

 • Geachte heer, mevrouw,

  Kan ik me inschrijven voor de Post hbo-opleiding schulddienstverlener met
  mijn vooropleiding MBO Juridisch medewerker openbaar bestuur (niveau 4)?

  Alvast bedankt,
  Mvg.
  F. Art

  • Beste F. Art,

   Dat is een vraag die je wellicht het beste bij de opleiding gevende zelf kunt navragen, zij kunnen je hier vast en zeker uitsluitsel over geven. Mocht je een antwoord hebben, zien wij die uiteraard ook graag verschijnen!