Wat zijn de verschillen tussen de beroepen grimeur, visagist en make-up artist?

Gepubliceerd door op

De wereld van schoonheid en esthetiek is divers en omvat verschillende specialisaties. Drie prominente beroepen binnen deze sector zijn grimeur, visagist en make-up artist. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er significante verschillen tussen de drie beroepen op het gebied van hun taken, opleiding en salaris. In dit artikel zullen we deze verschillen in detail bespreken en verduidelijken wat elk beroep inhoudt.

Beroepen en taken

Hieronder vind je de verschillende taken van elk beroep, zodat je kunt zien in hoeverre deze twee beroepen van elkaar verschillen of juist overeenkomen.

Grimeur

Een grimeur is een professional die gespecialiseerd is in het aanbrengen van make-up voor theater, film, televisie en andere uitvoerende kunstvormen. Hun werk gaat vaak verder dan het simpelweg aanbrengen van cosmetica; het omvat ook speciale effecten, protheses en het creëren van personages door middel van make-up.

De taken van een grimeur kunnen onder andere omvatten:

 • Het creëren van karaktermake-up voor acteurs, inclusief ouderdomseffecten, verwondingen en littekens.
 • Het toepassen van prothetische make-up en speciale effecten.
 • Het ontwerpen en uitvoeren van make-up voor podiumproducties, films en televisieprogramma’s.
 • Het samenwerken met regisseurs, kostuumontwerpers en andere productieleden om een samenhangende visuele stijl te waarborgen.
 • Het uitvoeren van retouches en snelle make-up veranderingen tijdens voorstellingen of opnames.

Visagist

Een visagist is een specialist in het aanbrengen van make-up voor mode, fotografie, bruiloften en andere speciale gelegenheden. Het werk van een visagist richt zich voornamelijk op het verbeteren van de natuurlijke schoonheid van een persoon en het creëren van een bepaalde look voor fotoshoots of evenementen.

De taken van een visagist kunnen onder andere omvatten:

 • Het analyseren van de huidtype en gelaatstrekken van klanten om de juiste make-up te kiezen.
 • Het aanbrengen van make-up voor fotoshoots, modeshows, bruiloften en andere speciale gelegenheden.
 • Het adviseren van klanten over huidverzorging en make-uptechnieken.
 • Het bijhouden van de laatste trends en technieken in de mode- en schoonheidsindustrie.
 • Het samenwerken met fotografen, stylisten en modellen om een gewenste look te bereiken.

Make-up Artist

Een make-up artist is een bredere term die zowel grimeurs als visagisten kan omvatten. Dit beroep richt zich op het aanbrengen van make-up in verschillende contexten, van dagelijkse schoonheidsroutines tot speciale effecten in films. Make-up artists werken in diverse industrieën, waaronder mode, entertainment en televisie.

De taken van een make-up artist kunnen onder andere omvatten:

 • Het aanbrengen van make-up voor verschillende gelegenheden en media.
 • Het creëren van zowel natuurlijke als dramatische looks afhankelijk van de behoeften van de klant of productie.
 • Het experimenteren met kleuren, texturen en technieken om unieke make-upeffecten te bereiken.
 • Het bijhouden van trends en innovaties in make-upproducten en -technieken.
 • Het bieden van consultaties en make-up tutorials voor klanten.

Opleiding

Ook qua opleiding zijn er verschillen binnen deze beroepen, lees ze hieronder:

Opleiding tot grimeur

De opleiding tot grimeur is vaak meer gestructureerd en gespecialiseerd vanwege de complexe vaardigheden die nodig zijn voor het creëren van speciale effecten en karaktermake-up. Er zijn specifieke scholen en academies die zich richten op het opleiden van grimeurs, zoals theaterschoolopleidingen en speciale make-up academies.

Een typische opleiding voor een grimeur kan de volgende elementen omvatten:

 • Basiskennis van huidverzorging en cosmetica.
 • Technieken voor het aanbrengen van basis- en karaktermake-up.
 • Speciale effecten en prothetische make-up.
 • Kennis van materialen en gereedschappen die worden gebruikt in de film- en theaterindustrie.
 • Praktijkervaring door middel van stages en projecten.

Opleiding tot visagist

De opleiding tot visagist is vaak minder intensief dan die van een grimeur, maar vereist nog steeds een gedegen training in make-uptechnieken en esthetiek. Veel visagisten volgen cursussen of workshops aan schoonheidsacademies, of nemen deel aan certificeringsprogramma’s die zich richten op make-up en huidverzorging.

Een typische opleiding voor een visagist kan de volgende elementen omvatten:

 • Basiskennis van huidverzorging en cosmetica.
 • Make-up technieken voor verschillende huidtypes en gelaatstrekken.
 • Kleurentheorie en het gebruik van verschillende make-upproducten.
 • Praktische training in make-up aanbrengen voor fotoshoots, bruiloften en modeshows.
 • Trend- en modebewustzijn om up-to-date te blijven met de laatste stijlen.

Opleiding tot make-up artist

De opleiding tot make-up artist kan variëren afhankelijk van de specifieke niche waarin men wil werken. Sommige make-up artists volgen een brede opleiding die zowel visagie als grime omvat, terwijl anderen zich specialiseren in een bepaald gebied, zoals mode, film of speciale effecten.

Een typische opleiding voor een make-up artist kan de volgende elementen omvatten:

 • Basis- en gevorderde make-uptechnieken.
 • Speciale effecten en prothetische make-up (voor degenen die zich richten op film en theater).
 • Mode- en fotomake-up (voor degenen die zich richten op mode en fotografie).
 • Huidverzorging en hygiëne.
 • Portfolio-opbouw en marketingvaardigheden voor freelancers.

Salaris

Welk van deze beroepen verdient het meest, je leest het hieronder!

Salaris van een grimeur

Het salaris van een grimeur kan sterk variëren afhankelijk van ervaring, locatie en de industrie waarin men werkt. Over het algemeen verdienen grimeurs die werken in de film- en televisie-industrie meer dan degenen die in het theater werken.

In Nederland ligt het startsalaris van een grimeur meestal tussen de €2.000 en €2.500 bruto per maand. Met meer ervaring en een goede reputatie kan dit oplopen tot €3.500 tot €4.500 per maand of meer, vooral als men werkt aan grote filmproducties of internationale projecten.

Salaris van een visagist

Het salaris van een visagist varieert afhankelijk van de werkomgeving en de aard van de opdrachten. Visagisten die werken voor modehuizen, bruiloften of als zelfstandige kunnen verschillende tarieven hanteren.

Het startsalaris van een visagist in Nederland ligt meestal tussen de €1.800 en €2.500 bruto per maand. Met meer ervaring en een sterk klantenbestand kan dit oplopen tot €3.000 tot €4.000 per maand. Topvisagisten die werken voor high-end modeshows of beroemdheden kunnen aanzienlijk meer verdienen.

Salaris van een make-up artist

Het salaris van een make-up artist is vergelijkbaar met dat van een visagist, maar kan variëren afhankelijk van de specialisatie. Make-up artists die zich richten op speciale effecten en werken in de film- en televisie-industrie kunnen hogere salarissen verdienen.

Het startsalaris van een make-up artist ligt meestal tussen de €2.000 en €2.500 bruto per maand. Met meer ervaring en specialisatie in bijvoorbeeld speciale effecten kan dit oplopen tot €3.500 tot €5.000 per maand. Freelance make-up artists hebben de mogelijkheid om hun tarieven te bepalen op basis van hun reputatie en de aard van de opdrachten.

Hoewel grimeurs, visagisten en make-up artists allemaal werken met make-up en cosmetica, zijn er duidelijke verschillen in hun specialisaties, taken, opleiding en salarissen. Grimeurs zijn experts in karaktermake-up en speciale effecten voor theater, film en televisie, en vereisen een gespecialiseerde opleiding. Visagisten richten zich op het verbeteren van natuurlijke schoonheid voor mode, fotografie en speciale gelegenheden, met een focus op huidverzorging en make-uptechnieken. Make-up artists is een bredere term die zowel grimeurs als visagisten kan omvatten, en hun werk varieert afhankelijk van de industrie en specialisatie.

Of je nu overweegt om een carrière te starten in een van deze velden of simpelweg meer wilt weten over de verschillen, het is duidelijk dat elk beroep unieke vaardigheden en kennis vereist. Door de juiste opleiding en ervaring kunnen professionals in elk van deze velden succesvol zijn en een waardevolle bijdrage leveren aan de wereld van schoonheid en esthetiek.

Auteur
Met veel plezier doe ik research en schrijf ik artikelen omtrent beroeps- en werkgerelateerde onderwerpen. Heb je een leuk onderwerp voor mij of wil je meer van mij komen te weten, bekijk mijn profiel voor al mijn publicaties.

Plaats een reactie