Visagist

Opleidingsniveau:

Vanaf Array

Salarisindicatie:

€ 1100 - 2500

Arbeidsmarkt:

Onbekend

In het kort ...

Een visagist is een professional die gespecialiseerd is in het aanbrengen en adviseren van make-up om het uiterlijk van een individu te verbeteren of te veranderen, vaak voor speciale evenementen, fotoshoots of optredens.

Welke benaming gebruik jij voor een visagist? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: make-up artiest, grimeur, schoonheidsspecialist.

Ben jij gek op beauty en heb je een verzorgend karakter? Dan is visagie misschien jouw roeping. Deze pagina omschrijft de werkzaamheden, opleidingsmogelijkheden en het salaris van een visagist.

De werkdag van een visagist

Hoe de werkdag van een visagist eruitziet, is afhankelijk van een aantal factoren. Werk je in loondienst bij een beautysalon? Dan kom je meestal op afgesproken tijden en behandel je de klanten die een afspraak hebben gemaakt. Meestal weet je van tevoren de planning van de dag en is er ruimte om tussentijds je werkplek schoon en netjes te houden. 

Het is belangrijk dat een klant zich comfortabel voelt. Je zult je klanten het ultieme schoonheidsgevoel moeten aanbieden, zodat ze tevreden de salon verlaten. Als visagist speel je altijd in op de wensen van je klant. Je creëert de gewenste look nadat de klant haar wens duidelijk heeft gemaakt.

Zelfstandig visagist

Als zelfstandig visagist werk je vaak op locatie, bijvoorbeeld op een trouwlocatie of je transformeert het uiterlijk van een acteur op een filmset. Het kan ook zijn dat je op een televisieset werkt. Dan richt je je over het algemeen op het aanbrengen van een basis make-up om het glimmen van de huid door de felle studiolichten te voorkomen.

Je brengt make-up op professionele wijze aan, waarbij je let op andere details zoals kleurenschema’s van kledingen of haar. Afhankelijk van je vaardigheden en expertise zul je misschien ook haren stylen en gezichtsbehandelingen geven. Ook zul je bekwaam zijn in het aanbrengen van kunstwimpers. Hulp bij het verwijderen van make-up en kunstwimpers is ook één van de taken als visagist.

Soms werk je samen in een team van stylisten, kappers en schoonheidsspecialistes. 

Als visagist is het belangrijk om te allen tijde hygiënisch te werk te gaan. Bovendien is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste en beste producten, technieken en ontwikkelingen in het vakgebied.

Vrij beroep 

Het beroep van visagist is vrij. Je mag je dus visagist noemen zonder diploma of certificaat. Het is wel aanbevolen om enige vakkennis en praktijkervaring op te doen voor je aan de slag gaat. Gelukkig zijn er een hoop opleidingen en cursussen te vinden.

Opleiding tot visagist

Er zijn een heleboel opleidingen en cursussen tot visagist te volgen. Alle kennis die je opdoet tijdens zo’n opleiding of cursus zul je dagelijks toepassen in de praktijk. Je zult alles leren op het gebied van gezichtsvormen, het aanbrengen van make-up, persoonlijke hygiëne, het creëren van looks en het aanbrengen van kunstwimpers.

Een opleiding visagie duurt gemiddeld een jaar en de meeste opleidingen eindigen met een theorie- en een praktijkexamen. Je zult ook thuisopdrachten moeten maken en je dient soms een (zelf gekozen) model te verzorgen.

Het volgen van een opleiding of cursus is een goede start om te gaan werken in de wereld van make-up en styling. Je hoeft geen vooropleiding te hebben om een visagie opleiding te gaan volgen. 

Tijdens een uitgebreide opleiding tot visagist leer je zowel de basis als gespecialiseerde make-up technieken. Er is aandacht voor huidreiniging, huidverzorging, camouflagetechnieken, fixatietechnieken, wenkbrauwvormen, bruidsmake-up, en smokey eyes. Ook zal er ruimte zijn om te leren over haartechnieken. Je leert allerlei soorten kapsels te creëren met aandacht voor gezichtsvormen en bijpassende make-up. 

Een uitgebreidere opleiding gaat ook dieper in op huidtypes en huidverzorging. Ook leer je hoe te werken met moodboards en face charts. Een face chart is een papieren model waarop je een ‘look’ kan vastleggen. Visagisten gebruiken deze charts voor modeshows en andere producties.

Tijdens een uitgebreidere opleiding zul je worden getraind om je creativiteit te implementeren en te vertrouwen op je gevoel van stijl. Uiteindelijk zul je al je kennis en vaardigheden bundelen en klaar zijn om mooie resultaten te leveren in de praktijk. 

Het salaris

Het salaris van een beginnend visagist in loondienst is gemiddeld € 1.100,- tot € 1.400,- netto. Dit bedrag is gebaseerd op een fulltime inkomen van een startende visagist.

Word je ingehuurd als zzp’er? Dan zul je moeten bemiddelen voor een goed uurloon en eventueel reiskostenvergoeding. Het gemiddelde uurloon ligt tussen de € 11,- en € 21,- euro.

Afhankelijk van je uurtarief zul je als beginnend visagist ongeveer € 1.300,- netto per maand kunnen verdienen. Dat kan in de loop der jaren oplopen naar €1.800,- netto. Je klantenkring speelt hierbij een belangrijke rol.

Past het beroep bij mij?

De belangrijkste elementen van een visagist is je gevoel voor stijl en een verzorgend en warm karakter. Wanneer je beschikt over deze kwaliteiten én je bent gemotiveerd om te blijven leren, zul je ongetwijfeld succesvol worden als visagist. Het sociale aspect is namelijk zo belangrijk in dit vak. Kun jij goed luisteren en ben je warm en hartelijk van karakter? Dan zullen je klanten graag bij je terugkomen.

Kies je ervoor om te gaan werken als zelfstandig visagist? Dan moet je bereid zijn om in de avonduren en weekenden te werken en eventueel lange afstanden te overbruggen. 

Mocht je hier niet van houden, zou je kunnen overwegen om bij je lokale beautysalon te solliciteren. Visagisten in loondienst werken in de meeste gevallen voor beautysalons, parfumerieën of voor cosmeticamerken. Ook is het mogelijk om als visagist in grote warenhuizen te werken. Je werkt dan voor een exclusief cosmeticamerk en mag klanten kosteloos opmaken om ze bekend te maken met het desbetreffende merk.

Persoonstypen voor visagie

DISC-type

Wil jij graag weten of je wel het juiste DISC-type bent voor het beroep visagist? Houd er rekening mee dat sommige van deze aspecten, zoals Enneagram type, DISC kleur en MBTI type, subjectief en niet specifiek voor elk beroep zijn.

Geel (Invloed - I):

Kenmerken: Sociaal, enthousiast, overtuigend, optimistisch.

Geschikt voor beroepen waarin sociale interactie, overtuigingskracht en teamwerk essentieel zijn. Bijvoorbeeld: marketingprofessional, PR-medewerker, verkoper, leraar, evenementenplanner.

Groen (Stabiliteit - S):

Kenmerken: Geduldig, betrouwbaar, praktisch, behulpzaam.

Geschikt voor beroepen die stabiliteit, consistentie en een zorgzame houding vereisen. Bijvoorbeeld: verpleegkundige, administratief medewerker, klantenservice, maatschappelijk werker, HR-medewerker.

Het is belangrijk om op te merken dat hoewel bepaalde DISC-kleuren kunnen corresponderen met kenmerken die nuttig zijn in bepaalde beroepen, individuen met een verscheidenheid aan DISC-typen succesvol kunnen zijn in allerlei soorten werk. DISC is meer een hulpmiddel voor zelfbewustzijn en teamdynamiek, en minder een strikte richtlijn voor beroepskeuze.

Weet je niet zeker wat voor DISC-type jij bent, doe dan een DISC persoonlijkheidstest!

Enneagram Type

Of wil jij juist graag weten of je wel het ideale Enneagram-type bent voor het beroep visagist?

Type 2 - De Helper:

Kenmerken: Zorgzaam, interpersoonlijk georiënteerd, behulpzaam.

Geschikt voor beroepen waarin zorg en ondersteuning centraal staan. Bijvoorbeeld: verpleegkundige, leraar, klantenservice, maatschappelijk werker.

Type 4 - De Individualist:

Kenmerken: Creatief, uniek, zelfbewust.

Geschikt voor beroepen die creativiteit en individualiteit vereisen. Bijvoorbeeld: kunstenaar, schrijver, modeontwerper, muzikant.

Hoewel bepaalde Enneagramtypes goed passen bij sommige banen of beroepen, kan iedereen met elk Enneagramtype in veel verschillende beroepen succes hebben. Het Enneagram helpt vooral bij zelfkennis en kan je daarbij helpen bij kiezen van een baan.

Weet je niet zeker wat voor Enneagram-type jij bent, doe dan een Enneagram test!

MBTI Type

Ook als je wil weten of jij wel het MBTI-type bent voor het beroep visagist vind je hier!

ISFP (Avonturier):

Kenmerken: Artistiek, nieuwsgierig, sympathiek.

Past goed bij kunst, ontwerp, dierverzorging.

ESFP (Entertainer):

Kenmerken: Energiek, enthousiast, sociaal.

Geschikt voor entertainment, toerisme, verkoop.

Het is belangrijk om te onthouden dat MBTI-persoonlijkheidstypen algemene richtlijnen zijn en dat individuen van elk type succesvol kunnen zijn in een breed scala aan beroepen. Persoonlijke interesses, vaardigheden en andere factoren spelen ook een grote rol bij het kiezen van een carrière.

Weet je niet zeker wat voor MBTI-type jij bent, doe dan een MBTI test!

Werkgelegenheid en vacatures

Steeds meer visagisten kiezen ervoor om als zzp’er te werken. Afhankelijk van je eigen inzet, de omgang met je klanten en je ondernemende vermogen, kun je een aardige klantenkring opbouwen.

Mocht je liever in dienstverband werken, dan zou je eens online kunnen kijken naar vacatures. Regelmatig kun je werk vinden onder de zoektermen “make-up artist” of “allround visagist”. 

Veelgestelde vragen 

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen omtrent het beroep visagist. Heb je zelf nog vragen? Stel deze dan onderaan in de reacties, dan helpen we je graag verder!

Om visagist te worden, kun je een gespecialiseerde opleiding of cursus in visagie volgen. Deze opleidingen bieden vaak praktische training in verschillende make-up technieken, productkennis, en soms ook zakelijke aspecten van het beroep.

Belangrijke vaardigheden voor een visagist omvatten artistieke en creatieve vaardigheden, kennis van make-up technieken en producten, goede communicatie- en luistervaardigheden, geduld, precisie, en soms ook basiskennis van huidverzorging en hygiëne.

Een visagist kan een klantenbestand opbouwen door netwerken, samenwerken met fotografen, modellenbureaus, en evenementenorganisatoren, en door het tonen van hun werk op sociale media en professionele portfolio’s. Mond-tot-mondreclame en het opbouwen van een goede reputatie zijn ook essentieel.

Ja, binnen visagie bestaan verschillende specialisaties, zoals bruidsvisagie, special-effects make-up, podiummake-up, en mode- of redactionele make-up. Sommige visagisten kiezen ervoor zich te specialiseren in een bepaald gebied, terwijl anderen een breder scala aan diensten aanbieden.

Plaats een reactie