Beroepen.nl » Voedingsdeskundige

Voedingsdeskundige

voedingsdeskundige

Voedingsdeskundigen zijn een soort wetenschappers die een voeding gerelateerde opleiding hebben afgerond. Een voorbeeld van zo’n opleiding is de studie Voeding & Gezondheid.

Het doel van een voedingsdeskundige is om mensen met overgewicht, ondergewicht of andere voedingsgerelateerde problemen te adviseren en te helpen met het bereiken van de door hun gestelde doelen. Naast deze problemen kan het natuurlijk ook zijn dat een klant bijvoorbeeld een veganistisch dieet aanhoudt, elke klant heeft op maat advies nodig. 

De werkdag van een voedingsdeskundige

Als voedingsdeskundige komen er vaak verschillende soorten mensen bij je. De ene dag kun je bijvoorbeeld advies geven aan mensen met overgewicht maar ook mensen die ondergewicht hebben kunnen je benaderen. Jouw taak als voedingsdeskundige is om al deze mensen zo goed mogelijk te helpen en advies te geven. 

Wanneer een nieuwe klant bij je komt is het eerst zaak om uit te vinden waar ze hulp bij nodig hebben. Iedere klant heeft namelijk een advies nodig dat bij hun past. Daarna kun je met een nieuwe klant een voedingsplan opstellen, sommige voedingsdeskundigen gaan verder en stellen ook een bewegingsplan op. Dit kan bijvoorbeeld zijn: het zetten van 10,000 stappen per dag etc. Elke klant heeft op maat advies nodig, geen een klant is hetzelfde wat het werk erg gevarieerd maakt. 

Als het plan of advies voor een klant is opgesteld is het mogelijk om met deze klant tussentijdse afspraken in te plannen zodat jullie samen de progressie kunnen bespreken van de klant. Afspreken met klanten kan fysiek gebeuren maar ook via telefonische consulten of skype gesprekken. Tijdens je werkdag krijg je te maken met veel verschillende soorten klanten, het is best gevarieerd werk. 

Opleiding tot voedingsdeskundige

Om voedingsdeskundige te worden kun je een cursus en/of opleiding volgen. Er zijn verschillende opleidingen die je hiervoor kunt volgen, bijvoorbeeld: de opleiding Voeding & Diëtetiek (HBO niveau) maar ook de opleiding Voeding & Gezondheid (HBO niveau).

Naast voedingsdeskundige opleidingen kun je diverse cursussen volgen die met voeding te maken hebben, een voorbeeld hiervan is professionele voedingsleer maar ook sportvoeding is een mogelijke cursus. De opleidingskosten liggen tussen de €2000 en €5000, afhankelijk van de gekozen opleiding. Voor een cursus betaal je ongeveer €600 tot €1200, dit ligt echt aan de cursusduur en de diepte van de cursus. 

Voor de meeste opleidingen tot voedingsdeskundige geldt dat je een havo- of vwo-diploma nodig hebt, het profiel maakt in principe niet uit. Als je dit niet hebt is een diploma van een middenkader- of specialistenopleiding (MK/SP) niveau 4 ook mogelijk. Als je uit het buitenland komt is het noodzakelijk dat je een buitenlands diploma hebt dat gelijkwaardig is aan een van de genoemde diploma’s. 

Het salaris

Het salaris van een voedingsdeskundige hangt van meerdere factoren af. Als startende voedingsdeskundige kun je rekenen op een salaris van ongeveer €3500 bruto per maand. Na een aantal jaar ervaring kan dit al oplopen tot ruim €4000 bruto per maand. Als je meer dan tien jaar ervaring hebt is het salaris van een voedingsdeskundige al €4500 bruto per maand. 

Als je een eigen praktijk hebt is het inkomen natuurlijk anders. Dan hangt het af van hoeveel klanten je op dat moment hebt. Met een eigen praktijk moet je ook rekening houden met btw afdrachten en loonbelasting. Hierdoor kan het salaris van een voedingsdeskundige met een eigen praktijk anders liggen dan van een voedingsdeskundige in loondienst. 

Past het beroep bij mij?

Als voedingsdeskundige moet je, zoals de naam al zegt, veel verstand hebben van voeding. Ook moet je goed met mensen om kunnen gaan en kunnen inspelen op verschillende situaties. Elke klant is anders en heeft een ander advies nodig. Uitgangspunt is om klanten te helpen met een gezondere levensstijl, vooral als het gaat om voeding. In sommige gevallen duurt het maar even voor klanten hun doel hebben bereikt maar bij anderen kan het soms zelfs jaren duren. Je moet hier dus ook rekening mee kunnen houden. 

Werkgelegenheid en vacatures

Als voedingsdeskundige zijn er meerdere opties. Zo kun je je eigen praktijk beginnen maar er zijn ook voedingsdeskundigen die werken als voedingsvoorlichter bij scholen, afslankinstituten, bedrijven, sportscholen of overheidsorganisaties. 

Steeds meer inwoners van Nederland willen overstappen op een gezondere levensstijl: dan hebben we het voornamelijk over afvallen & meer bewegen. Hierdoor is er nog steeds veel vraag naar voedingsdeskundigen. Als voedingskundige kun je deze mensen helpen en adviseren over voedingsmiddelen die het beste bij hun doelen passen. Als je gaat solliciteren als voedingsdeskundige is het belangrijk om een goede cv en motivatiebrief te schrijven. Dat vergroot de kans op een baan. 

Veelgestelde vragen

Wij ontvangen geregeld vragen van mensen omtrent het beroep voedingsdeskundige. Je vindt ze hieronder. Mocht je zelf nog met vragen zitten, laat ze dan even weten in de reacties, zodat wij je kunnen voorzien van een passend antwoord!

Kan ik ook een cursus volgen tot voedingsdeskundige?

Dat kan zeker! De titel voedingsdeskundige is niet beschermd. Als je een voeding gerelateerde opleiding en/of cursus hebt afgerond mag je jezelf al voedingsdeskundige noemen.

Waar vind ik een compleet overzicht van opleidingen en cursussen tot voedingsdeskundige?

Op onze pagina omtrent de opleidingen en cursussen tot voedingsdeskundige vind je een compleet overzicht van alle aanbieders en soorten studies!

Is er voldoende werkgelegenheid voor een voedingsdeskundige?

Steeds meer Nederlanders willen een gezondere levensstijl aanhouden waarbij voeding een belangrijk onderdeel is. Hierdoor blijft er veel vraag naar voedingsdeskundigen.

Wat verdient een voedingsdeskundige?

Het salaris van een voedingsdeskundige hangt van meerdere factoren af. Als startende voedingsdeskundige kan je denken aan €3500 bruto per maand. En als je al meer dan tien jaar ervaring hebt kan je denken aan €4500 per maand, uiteraard afhankelijk van het aantal klanten dat je hebt of dat je in loondienst werkt.

Wat kost een voedingsdeskundige opleiding?

De opleidingskosten van een HBO opleiding liggen tussen de €2000 en €5000, afhankelijk van de gekozen opleiding. Voor een cursus betaal je ongeveer €700 tot €1200, dit ligt echt aan de cursusduur en de diepte van de cursus.

Heb je vragen over Voedingsdeskundige?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Voedingsdeskundige', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren


  • Hallo, Mijn Nederlandse niveau is B1. Kan ik deze opleiding volgen met dit niveau Nederlands?

  • Goedenavond

    ik wil graag cursus voor voedingsdeskundige gaan doen(thuisstudie via Civas) op hbo niveau.
    mijn vraag is: kan ik mij later afsluiten met een erkend diploma?
    Ik heb hiervoor opleiding gedaan voor ziekenverzorgende. Ik wil nu graag een carriere switch maken naar een functie voedingsdeskundige of gewichtsconsulente.
    Of heeft u verdere tips voor mij?