Voedingsdeskundige opleidingen

Voedingsdeskundige *aanrader

In deze erkende cursus leiden we je in korte tijd op tot een allround voedingsdeskundige. Als voedingsdeskundige help je mensen inzicht te krijgen in hun voedingspatroon, en help je mensen met persoonlijke vragen en problemen op het gebied van voeding. Een afwisselende en verantwoordelijke functie, waarin je actief een bijdrage kunt leveren aan een gezondere maatschappij.

 • v.a. 349,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Een voedingsdeskundige, ook wel voedingsconsulent genoemd, draagt kennis over op het gebied van voeding en gezondheid. Je hebt kennis over allergieën en intoleranties en adviseert je cliënten over een gezonde leefwijze. Daarnaast bied je hulp bij overgewicht en steun je je cliënten tijdens hun traject. 

Er is niet één geschikt dieet. Je zult al je cliënten individueel moeten behandelen en een dieet op maat creëren. Je zult dit doen door het huidige voedingspatroon te bekijken en te analyseren. Vervolgens kun je een nieuw voedingspatroon samenstellen.

Je zult leren hoe je dagmenu’s samenstelt. Ook leer je voedings- en leefstijladviezen te geven en te onderbouwen. Na de opleiding voedingsdeskundige kun je jouw cliënten een op maat gemaakt begeleidingstraject aanbieden en je vestigen als zelfstandig voedingsdeskundige of voedingsconsulent. Je kunt er ook voor kiezen om in dienstverband te gaan werken, bij een voedingsbureau bijvoorbeeld.

Omdat de titel niet beschermd is, mag iedereen zich voedingsdeskundige noemen. Sommige voedingsdeskundigen zijn wetenschappers die de studie ‘Voeding & Gezondheid’ hebben afgerond, andere voedingsdeskundigen dragen de titel zonder opleiding te hebben gevolgd.

De werkdag van een voedingsdeskundige

Hoe je werkdag als voedingsdeskundige eruitziet, hangt af van een aantal factoren. Ben je in loondienst of werk je voor jezelf? Als zelfstandig voedingsdeskundige zul je in het begin van je carrière veel tijd besteden aan het opbouwen van een klantenkring. 

Veel zelfstandig voedingsdeskundigen profileren zichzelf op het internet. Als jij ervoor kiest om via deze weg een klantenkring op te bouwen, zul je hier tijd voor moeten reserveren. Sommige voedingsdeskundigen geven ook lezingen over een gezonde leefstijl. Ze werken bijvoorbeeld als voorlichter op scholen, bedrijven en sportscholen. 

Een voedingsdeskundige in loondienst – bij een voedingsbureau bijvoorbeeld – werkt voornamelijk tijdens kantooruren en weet vooraf welke cliënten hij per dag zal gaan behandelen. Je zult in dat geval voornamelijk bezig zijn met het voeren van intakegesprekken om inzichtelijk te krijgen wat de klachten zijn om deze vervolgens op te kunnen lossen.

Opleiding tot voedingsdeskundige

De titel ‘voedingsdeskundige’ is niet beschermd en kan daarom door iedereen gebruikt worden. Wel is het raadzaam om een opleiding te volgen voordat je de titel claimt. De beroepstitel ‘diëtist’ is wel erkend. Mocht je aan de slag willen gaan als diëtist, zul je moeten voldoen aan de opleidingseisen die wettelijk zijn vastgesteld.

Er zijn verschillende opleidingen en cursussen op het gebied van voeding en diëten. Op deze pagina vind je een compleet overzicht aan opleidingen en cursussen tot voedingsdeskundige. Sommige opleidingen worden aangeboden als thuisstudie, andere studies kun je klassikaal volgen. Veel van deze studies worden op mbo- en hbo-niveau aangeboden. De meeste opleidingen duren één tot vier jaar.

Overzicht voedingsdeskundige opleidingen

Voedingsdeskundige *aanrader

In deze erkende cursus leiden we je in korte tijd op tot een allround voedingsdeskundige. Als voedingsdeskundige help je mensen inzicht te krijgen in hun voedingspatroon, en help je mensen met persoonlijke vragen en problemen op het gebied van voeding. Een afwisselende en verantwoordelijke functie, waarin je actief een bijdrage kunt leveren aan een gezondere maatschappij.

 • v.a. 349,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Inhoud opleiding voedingsdeskundige

Een groot gedeelte van de opleiding tot voedingsdeskundige is theorie. Als voedingsdeskundige/voedingsconsulent krijg je te maken met zeer uiteenlopende klachten. Daarom is vakkennis zo belangrijk. Tijdens een opleiding zul je leren hoe je die kennis praktisch toepast. 

Tijdens de opleiding voedingsdeskundige – ofwel opleiding voeding – leer je alles over voedingsleer. Je leert over voedingsstoffen (voedingswaarden) en wat deze voor ons lichaam doen. Het belang van bepaalde vitaminen en mineralen bijvoorbeeld. Ook leer je je cliënten te adviseren over het gebruik van voedingssupplementen.

Ook leer je over het menselijke lichaam. Het spijsverteringsstelsel bijvoorbeeld. Veel mensen hebben last van een prikkelbare darm syndroom. Het is handig dat je het één en ander weet over het spijsverteringsstelsel voordat je je cliënt adviseert. Ook zul je leren over de verschillende bloedgroepen en hoe een dieet (op maat) kan bijdragen aan een gezondere levensstijl.

Daarnaast zul je leren hoe je een intakegesprek voert om duidelijk in kaart te brengen wat de gezondheidsklachten zijn. Wat zijn de juiste vragen die je als voedingsdeskundige stelt om een gezondere levensstijl te realiseren? Dit leer je tijdens een opleiding of cursus. Ook leer je wanneer je een cliënt moet doorverwijzen naar een dokter of een andere expert. Dit is erg belangrijk omdat je cliënt misschien lijdt aan een bedreigende ziekte. 

Ook leer je je cliënten begeleiding te bieden bij bepaalde trajecten, zoals drastisch gewichtsverlies of juist tijdens het overmatig toenemen van lichaamsgewicht. Het is belangrijk dat je cliënt gezond blijft tijdens elk traject. Jij als voedingsdeskundige staat aan de zijlijn en neemt regelmatig poolshoogte.

Kosten van de opleidingen

De kosten voor een opleiding tot voedingsdeskundige kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type opleiding, de duur, het land en de specifieke onderwijsinstelling.

Voor een volledige HBO-opleiding, zoals Voeding en Diëtetiek, liggen de kosten rond de €2.000 en €10.000 per jaar. Deze opleidingen duren meestal vier jaar, wat betekent dat de totale kosten voor de opleiding kunnen oplopen tot ongeveer €40.000.

Daarnaast zijn er kortere cursussen en certificaatprogramma’s, die zowel online als fysiek worden aangeboden. Deze kunnen variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s, afhankelijk van de lengte en diepgang van het programma.

Het is ook belangrijk om te overwegen dat aanvullende kosten kunnen ontstaan voor studiematerialen, zoals boeken, en eventuele praktijkmaterialen die nodig zijn. Voor online cursussen kunnen deze kosten lager zijn.

Voor studenten met budgetbeperkingen zijn er vaak mogelijkheden zoals studiebeurzen, financiële hulp, of betalingsregelingen om de last van collegegelden te verlichten.

Het is aan te raden om grondig onderzoek te doen naar de verschillende opleidingsmogelijkheden en hun kosten om een weloverwogen keuze te maken die past bij zowel de carrièreambities als het budget.

Het salaris

Gemiddeld verdient een voedingsdeskundige tussen de € 1.750,- en € 3.250,- bruto per maand. Dit is afhankelijk van de organisatie waar de je voor werkt en je werkervaring. 

Zelfstandig voedingsdeskundigen bepalen zelf hun salaris. Het gemiddelde uurtarief dat een voedingsdeskundige rekent is € 55,- bruto.

Past het beroep bij mij?

Vind je het fijn om mensen te helpen door middel van kennisoverdracht? Voel jij een sterke drang om alles te weten wat met voeding en gezondheid te maken heeft? Dan past het beroep voedingsdeskundige waarschijnlijk bij jou. Als voedingsdeskundige heb je een coachende en adviserende rol. Je moet daarom beschikken over mensenkennis en communicatieve vaardigheden. 

Werkgelegenheid en vacatures

Het werkaanbod voor een voedingsdeskundige is redelijk tot goed. Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in voeding en alternatieve geneeswijzen. Veel mensen zijn zich bewust van de correlatie tussen voeding en gezondheid en willen kiezen voor een ‘holistische’ aanpak van genezing of verbetering. 

Bovendien is investeren in gezondheid populair. Veel mensen zijn bezig met hun gewicht en willen fit en gezond door het leven gaan. Daarom zul je als voedingsdeskundige niet stil hoeven te zitten.

Veelgestelde vragen

Hieronder zie je enkele veelgestelde vragen omtrent het beroep voedingsdeskundige en de verschillende opleidingen en cursussen tot voedingsdeskundige.

Hoewel een universitaire graad in voedingswetenschappen, diëtetiek, of een gerelateerd veld ideaal is, is het niet altijd noodzakelijk. Er zijn professionele cursussen en certificaten die je kunt behalen zonder een universitaire graad, hoewel deze mogelijk niet dezelfde diepgang of erkenning bieden als een volledige graad.

De duur van de opleiding tot voedingsdeskundige kan variëren. Een volledige HBO-opleiding duurt meestal vier jaar, terwijl certificaatprogramma’s of cursussen van enkele maanden tot een jaar kunnen duren, afhankelijk van de studiebelasting en het programma.

Ja, er zijn diverse online opleidingsprogramma’s en cursussen beschikbaar voor diegenen die geïnteresseerd zijn in voeding en diëtetiek. Deze online programma’s bieden vaak flexibiliteit voor degenen die werken of andere verplichtingen hebben.

De vereiste accreditatie of certificering kan variëren afhankelijk van de locatie en het specifieke werkterrein. Over het algemeen is registratie bij een beroepsorganisatie een pluspunt. In sommige gevallen kunnen specifieke certificeringen, zoals een diëtistencertificering, vereist zijn, vooral voor meer gespecialiseerde of klinische posities.

Voedingsdeskundige *aanrader

In deze erkende cursus leiden we je in korte tijd op tot een allround voedingsdeskundige. Als voedingsdeskundige help je mensen inzicht te krijgen in hun voedingspatroon, en help je mensen met persoonlijke vragen en problemen op het gebied van voeding. Een afwisselende en verantwoordelijke functie, waarin je actief een bijdrage kunt leveren aan een gezondere maatschappij.

 • v.a. 349,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Plaats een reactie