Voedingsdeskundige

Opleidingsniveau:

Vanaf Mbo

Salarisindicatie:

€ 1500 - 3500

Arbeidsmarkt:

Onbekend

In het kort ...

Een voedingsdeskundige is een professional die gespecialiseerd is in voeding en dieet, en biedt begeleiding en advies over gezond eten, gewichtsbeheersing en het aanpakken van voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen.

Welke benaming gebruik jij voor een voedingsdeskundige? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: diëtist, voedingsadviseur, voedingsconsulent.

Voedingsdeskundigen zijn een soort wetenschappers die een voeding gerelateerde opleiding hebben afgerond. Een voorbeeld van zo’n opleiding is de studie Voeding & Gezondheid.

Het doel van een voedingsdeskundige is om mensen met overgewicht, ondergewicht of andere voedingsgerelateerde problemen te adviseren en te helpen met het bereiken van de door hun gestelde doelen. Naast deze problemen kan het natuurlijk ook zijn dat een klant bijvoorbeeld een veganistisch dieet aanhoudt, elke klant heeft op maat advies nodig. 

De werkdag van een voedingsdeskundige

Als voedingsdeskundige komen er vaak verschillende soorten mensen bij je. De ene dag kun je bijvoorbeeld advies geven aan mensen met overgewicht maar ook mensen die ondergewicht hebben kunnen je benaderen. Jouw taak als voedingsdeskundige is om al deze mensen zo goed mogelijk te helpen en advies te geven. 

Wanneer een nieuwe klant bij je komt is het eerst zaak om uit te vinden waar ze hulp bij nodig hebben. Iedere klant heeft namelijk een advies nodig dat bij hun past. Daarna kun je met een nieuwe klant een voedingsplan opstellen, sommige voedingsdeskundigen gaan verder en stellen ook een bewegingsplan op. Dit kan bijvoorbeeld zijn: het zetten van 10,000 stappen per dag etc. Elke klant heeft op maat advies nodig, geen een klant is hetzelfde wat het werk erg gevarieerd maakt. 

Als het plan of advies voor een klant is opgesteld is het mogelijk om met deze klant tussentijdse afspraken in te plannen zodat jullie samen de progressie kunnen bespreken van de klant. Afspreken met klanten kan fysiek gebeuren maar ook via telefonische consulten of skype gesprekken. Tijdens je werkdag krijg je te maken met veel verschillende soorten klanten, het is best gevarieerd werk. 

Opleiding tot voedingsdeskundige

Om voedingsdeskundige te worden kun je een cursus en/of opleiding volgen. Er zijn verschillende opleidingen die je hiervoor kunt volgen, bijvoorbeeld: de opleiding Voeding & Diëtetiek (HBO niveau) maar ook de opleiding Voeding & Gezondheid (HBO niveau).

Naast voedingsdeskundige opleidingen kun je diverse cursussen volgen die met voeding te maken hebben, een voorbeeld hiervan is professionele voedingsleer maar ook sportvoeding is een mogelijke cursus. De opleidingskosten liggen tussen de €2000 en €5000, afhankelijk van de gekozen opleiding. Voor een cursus betaal je ongeveer €600 tot €1200, dit ligt echt aan de cursusduur en de diepte van de cursus. 

Voor de meeste opleidingen tot voedingsdeskundige geldt dat je een havo- of vwo-diploma nodig hebt, het profiel maakt in principe niet uit. Als je dit niet hebt is een diploma van een middenkader- of specialistenopleiding (MK/SP) niveau 4 ook mogelijk. Als je uit het buitenland komt is het noodzakelijk dat je een buitenlands diploma hebt dat gelijkwaardig is aan een van de genoemde diploma’s. 

Het salaris

Het salaris van een voedingsdeskundige hangt van meerdere factoren af. Als startende voedingsdeskundige kun je rekenen op een salaris van ongeveer €3500 bruto per maand. Na een aantal jaar ervaring kan dit al oplopen tot ruim €4000 bruto per maand. Als je meer dan tien jaar ervaring hebt is het salaris van een voedingsdeskundige al €4500 bruto per maand. 

Als je een eigen praktijk hebt is het inkomen natuurlijk anders. Dan hangt het af van hoeveel klanten je op dat moment hebt. Met een eigen praktijk moet je ook rekening houden met btw afdrachten en loonbelasting. Hierdoor kan het salaris van een voedingsdeskundige met een eigen praktijk anders liggen dan van een voedingsdeskundige in loondienst. 

Past het beroep bij mij?

Als voedingsdeskundige moet je, zoals de naam al zegt, veel verstand hebben van voeding. Ook moet je goed met mensen om kunnen gaan en kunnen inspelen op verschillende situaties. Elke klant is anders en heeft een ander advies nodig. Uitgangspunt is om klanten te helpen met een gezondere levensstijl, vooral als het gaat om voeding. In sommige gevallen duurt het maar even voor klanten hun doel hebben bereikt maar bij anderen kan het soms zelfs jaren duren. Je moet hier dus ook rekening mee kunnen houden. 

Geschikte persoonstypen

DISC-type

Wil jij graag weten of je wel het juiste DISC-type bent voor het beroep voedingsdeskundige? Houd er rekening mee dat sommige van deze aspecten, zoals Enneagram type, DISC kleur en MBTI type, subjectief en niet specifiek voor elk beroep zijn.

Groen (Stabiliteit - S):

Kenmerken: Geduldig, betrouwbaar, praktisch, behulpzaam.

Geschikt voor beroepen die stabiliteit, consistentie en een zorgzame houding vereisen. Bijvoorbeeld: verpleegkundige, administratief medewerker, klantenservice, maatschappelijk werker, HR-medewerker.

Blauw (Conformisme - C):

Kenmerken: Nauwkeurig, analytisch, systematisch, diplomatiek.

Geschikt voor beroepen waarin aandacht voor detail, nauwkeurigheid en analytisch denken belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: accountant, ingenieur, programmeur, wetenschapper, data-analist.

Het is belangrijk om op te merken dat hoewel bepaalde DISC-kleuren kunnen corresponderen met kenmerken die nuttig zijn in bepaalde beroepen, individuen met een verscheidenheid aan DISC-typen succesvol kunnen zijn in allerlei soorten werk. DISC is meer een hulpmiddel voor zelfbewustzijn en teamdynamiek, en minder een strikte richtlijn voor beroepskeuze.

Weet je niet zeker wat voor DISC-type jij bent, doe dan een DISC persoonlijkheidstest!

Enneagram Type

Of wil jij juist graag weten of je wel het ideale Enneagram-type bent voor het beroep voedingsdeskundige?

Type 1 - De Perfectionist:

Kenmerken: Consciëntieus, verantwoordelijk, verbeteringsgericht.

Geschikt voor beroepen waar nauwkeurigheid en hoge kwaliteitsnormen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: auditor, redacteur, ingenieur, kwaliteitscontroleur.

Type 2 - De Helper:

Kenmerken: Zorgzaam, interpersoonlijk georiënteerd, behulpzaam.

Geschikt voor beroepen waarin zorg en ondersteuning centraal staan. Bijvoorbeeld: verpleegkundige, leraar, klantenservice, maatschappelijk werker.

Hoewel bepaalde Enneagramtypes goed passen bij sommige banen of beroepen, kan iedereen met elk Enneagramtype in veel verschillende beroepen succes hebben. Het Enneagram helpt vooral bij zelfkennis en kan je daarbij helpen bij kiezen van een baan.

Weet je niet zeker wat voor Enneagram-type jij bent, doe dan een Enneagram test!

MBTI Type

Ook als je wil weten of jij wel het MBTI-type bent voor het beroep voedingsdeskundige vind je hier!

ISFJ (Verdediger):

Kenmerken: Beschermend, toegewijd, warm.

Geschikt voor verpleegkunde, onderwijs, sociaal werk.

ESFJ (Consul):

Kenmerken: Sociaal, zorgzaam, praktisch.

Geschikt voor HR, klantenservice, gezondheidszorg.

Het is belangrijk om te onthouden dat MBTI-persoonlijkheidstypen algemene richtlijnen zijn en dat individuen van elk type succesvol kunnen zijn in een breed scala aan beroepen. Persoonlijke interesses, vaardigheden en andere factoren spelen ook een grote rol bij het kiezen van een carrière.

Weet je niet zeker wat voor MBTI-type jij bent, doe dan een MBTI test!

Werkgelegenheid en vacatures

Als voedingsdeskundige zijn er meerdere opties. Zo kun je je eigen praktijk beginnen maar er zijn ook voedingsdeskundigen die werken als voedingsvoorlichter bij scholen, afslankinstituten, bedrijven, sportscholen of overheidsorganisaties. 

Steeds meer inwoners van Nederland willen overstappen op een gezondere levensstijl: dan hebben we het voornamelijk over afvallen & meer bewegen. Hierdoor is er nog steeds veel vraag naar voedingsdeskundigen. Als voedingskundige kun je deze mensen helpen en adviseren over voedingsmiddelen die het beste bij hun doelen passen. Als je gaat solliciteren als voedingsdeskundige is het belangrijk om een goede cv en motivatiebrief te schrijven. Dat vergroot de kans op een baan. 

Veelgestelde vragen

Wij ontvangen geregeld vragen van mensen omtrent het beroep voedingsdeskundige. Je vindt ze hieronder. Mocht je zelf nog met vragen zitten, laat ze dan even weten in de reacties, zodat wij je kunnen voorzien van een passend antwoord!

Om voedingsdeskundige te worden, is meestal een relevante opleiding op HBO-niveau vereist, zoals Voedings- en Dieetkunde, Voeding en Diëtetiek, of een gerelateerde studie in de gezondheidswetenschappen. Voortdurende bijscholing is ook belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste voedingswetenschap en richtlijnen.

Essentiële vaardigheden voor een voedingsdeskundige omvatten diepgaande kennis van voeding en de effecten op het menselijk lichaam, sterke communicatie- en luistervaardigheden, empathie, het vermogen om gepersonaliseerde voedingsplannen te creëren, en de vaardigheid om cliënten te motiveren en ondersteunen bij het maken van duurzame veranderingen in hun leefstijl.

Voedingsdeskundigen werken met een breed scala aan cliënten, waaronder mensen die hun algehele gezondheid willen verbeteren, gewicht willen verliezen of aankomen, sportprestaties willen verbeteren, of specifieke gezondheidsproblemen hebben zoals diabetes, hartziekten, allergieën, en spijsverteringsproblemen.

Hoewel beide beroepen zich richten op voeding en dieet, is een diëtist een beschermde titel die vaak vereist dat de professional een specifieke opleiding heeft gevolgd en geregistreerd is. Voedingsdeskundigen kunnen een breder scala aan opleidingsachtergronden hebben en zich meer richten op algemene voedingsadviezen, terwijl diëtisten vaak gespecialiseerd zijn in het behandelen van specifieke medische aandoeningen.

Plaats een reactie