Beroepen.nl » Vloggen; kinderarbeid of hobby?
Beroepen Blog

Vloggen; kinderarbeid of hobby?

vlogger

Een aantal jaar geleden had je de professionele bloggers, die overigens nog steeds goed zijn voor een flinke omzet. Maar afgelopen jaar is er een nieuwe speler bijgekomen op de online publicatie markt, namelijk de vloggers! Het vreemde van deze groep is dat er ook een hele grote groep kinderen en jongeren zich hiermee bezighouden. Maar mag dit eigenlijk wel? De Inspectie SZW van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid start een onderzoek!

Wat is vloggen?

Van bloggen naar vloggen. Bloggen is het schrijven van zogeheten blogs of artikelen, die je overal op het internet kunt lezen. Vlogs is echter een blog maar dan in video formaat, vandaar ook de naam vlog; een video log. Zo vind je online vloggers die video’s maken over hun leven, sociale status, werk en hobbies. Ook zijn er een groot aantal vloggers die een enorm publiek opbouwen binnen de online gaming wereld. Zo vloggen zij over de nieuwste tips en tricks binnen een bepaald spel dat zij spelen. Je kunt het zo gek niet verzinnen, of men heeft er wel een vlog voor gemaakt. De lifestyle vloggers worden overigens ook wel influencers genoemd. Al deze vlogs zijn veelal te zien op YouTube.

Momenteel vind je meer dan 650 professionele vloggers, althans die staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Binnen deze groep blijkt een groot aantal nog minderjarig. De vraag is, is het voor hen nog een hobby of echt (kinder)arbeid?

Onderzoek van Inspectie SZW

De Inspectie SZW van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid start een officieel onderzoek in naar deze minderjarige vloggers en YouTube-sterren. Met als doel het uitzoeken of er sprake is van kinderarbeid of niet. Vele reacties online geven aan dat het hier slechts gaat om een hobby waar zij toevallig geld mee verdienen. Echter wordt er vaak vergeten dat er iets wordt uitgevoerd waar zij als beloning een geldbedrag voor krijgen; oftewel arbeid. Verwacht wordt dat het resultaat uit dit onderzoek in de tweede helft van het jaar gepresenteerd gaat worden.

Wij zijn erg benieuwd naar jouw mening; Gaat het hier om (kinder)arbeid of is het puur een (toevallig betalende) hobby? Laat het ons weten in de reacties!

Heb je vragen over Vloggen; kinderarbeid of hobby??

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Vloggen; kinderarbeid of hobby?', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren