Beroepen.nl » Technische beroepen
Beroepen Blog

Technische beroepen

technische beroepen

De techniek is erg breed en omvat beroepen in de bouw, ICT, natuurwetenschap en nieuwe ontwikkelingen. Verreweg de meeste technische beroepen vallen onder de autotechniek, elektrotechniek en installatietechniek. We bekijken de meest voorkomende of interessante technische beroepen.

Beroepen in de autotechniek

De APK-keurmeester is verantwoordelijk voor de algemene periodieke keuring van voertuigen. Je bent werkzaam bij een garagebedrijf en hebt een mbo-opleiding tot automonteur of autotechnicus gevolgd. Een vergelijkbaar beroep is die van automonteur, waarbij je onderhoud en reparatie aan voertuigen uitvoert.

Als hbo autotechnieker kun je aan de slag als ontwerper, binnen het management of een ander beroep. Hierbij werk je bij een autofabrikant of auto-importeur. Een opleiding hiertoe is te volgen bij de Technische Universiteit, hts of de Fontys opleiding automotive.

De civiele techniek

Ben je werkzaam binnen de civiele techniek, dan houd jij je bezig met vaststaande objecten waaronder wegen, gebouwen en bruggen, maar ook leidingen en kabels. De betonboorder werkt voor een betonboringsbedrijf. Je voert werkzaamheden aan wegen, beton en baksteen uit. Hierbij boor je gaten en maak je sleuven. Je volgt een technische mbo-opleiding.

Als bouwkundig ingenieur ben je bezig met het plannen van werkzaamheden of onderhoud aan bouwwerken. Een studie op hbo- of wo -niveau is een vereiste. Ook de waterbouwkundige valt onder de civiele techniek. Je ontwerpt en beheert waterbouwkundige werken. Je volgt een opleiding op mbo, hbo of universitair niveau.

Technische informatica en ICT

De computertechniek maakt nog steeds een groei door. Hier valt alles onder wat tussen elektrotechniek en informatica valt. Binnen de technische informatica past het beroep statistisch analist of risicoanalist. Hierbij verzamel en rangschik je gegevens. De risicoanalist monitort en voorspelt de risico’s. Voor deze beroepen volg je de hbo-opleiding bedrijfswiskunde of toegepaste wiskunde.

Een bekend beroep binnen de informaticatechnologie is die van ICT ingenieur. Na het volgen van de hbo-opleiding informatica ga je aan de slag als ICT engineer, maar ook als software engineer, systeemontwerper, ICT beheerder of een van de andere vergelijkbare beroepen.

Aan de slag binnen de elektrotechniek

De eerste monteur elektronische installaties houdt zich bezig met het installeren van de installaties of onderdelen hiervan. Daarnaast ben je inzetbaar voor het onderhoud. Hiervoor volg je de opleiding eerste monteur op mbo-niveau. Een vergelijkbaar beroep is de monteur elektronisch technische installaties, waarbij je verantwoordelijk bent voor de aanleg van onder andere bedradingen en leidingen. Ook hiervoor volg je een opleiding op mbo-niveau.

De servicemonteur en servicetechnicus elektrotechniek houden zich bezig met elektriciteit en elektromagnetische velden. Je installeert, onderhoudt en repareert. Een opleiding op mbo-niveau geeft je de nodige kennis. De projectleider elektrotechniek heeft een opleiding elektrotechniek op hbo-niveau gevolgd.

Beroepen in de meet- en regeltechniek

Een veel voorkomend beroep in de meet- en regeltechniek is de technicus. Er zijn diverse varianten in te vinden waaronder technicus engineering, technicus mechatronica systemen of elektrotechnisch technicus. De opleiding tot technicus is te volgen op mbo-niveau. Eventueel kan deze uitgebreid worden met een opleiding op hbo-niveau. Het betreft een opleiding die school en stage of werken en leren met elkaar combineert. De opleiding technicus bevat verschillende vakken waaronder informatietechniek, regeltechniek en productietechniek.

Metaaltechniek of metaalbewerking

De metaalbewerker maakt, bewerkt en repareert apparaten en metalen constructies. Deze worden gebruikt voor gebouwen, bruggen, machines of transportmiddelen. Een mbo-opleiding tot metaalbewerker kan eventueel uitgebreid worden met een vervolgopleiding.

Ook de lasser werkt vaak binnen de metaalbewerking. Hierbij pas je verschillende lastechnieken toe. Je volgt de mbo-opleiding allround lasser, waarna je aan de slag gaat bij een lasbedrijf of als zelfstandige.

Werken in de procestechniek

De procesoperator is verantwoordelijk voor een goed verloop van het productieproces. Je bewaakt het productieproces en grijpt in wanneer dat nodig is. Hierbij heb je voldoende kennis op technisch gebied. Je volgt een mbo-opleiding procesoperator, waarna je aan de slag gaat in bijvoorbeeld een fabriek, kerncentrale of de levensmiddelenindustrie.

Een vergelijkbaar beroep is die van procestechnoloog. Hierbij ben je verantwoordelijk voor de technologische ontwikkelingen binnen het productieproces. De hbo-opleiding chemische technologie of de hbo-opleiding scheikundige technologie zorgt dat je over alle kennis beschikt. Overige beroepen binnen de procestechniek zijn onder andere de procesoperator, process engineer, product technoloog of producent.

Alle technische beroepen

Bovenstaande technische beroepen zijn de meest populaire. Uiteraard zijn er ook andere beroepen binnen de techniek te vinden. De kwaliteitscoördinator, software tester of milieutechnoloog, allemaal beroepen met een technische achtergrond. Waar je ook voor kiest, je hebt ruimtelijk inzicht en kan zorgvuldig en nauwkeurig werken. Alle technische opleidingen duren gemiddeld 2 tot 4 jaar, afhankelijk van het niveau.

Heb je vragen over Technische beroepen?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Technische beroepen', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren