Beroepen.nl » Elektricien » Opleiding Elektrotechniek

Opleiding Elektrotechniek

elektricien

Heb je een uitgebreide interesse in alles wat te maken heeft met elektriciteit? Vind je het gaaf om elektrische netwerken te ontwerpen en deze vervolgens in de praktijk te brengen als bijvoorbeeld elektricien? Wellicht past een opleiding Elektrotechniek in dat geval bij je. Op deze pagina lees je alles over deze opleiding. Wat verstaan we onder elektrotechniek in algemene zin? Op welk niveau kun je een opleiding Elektrotechniek volgen? Is het mogelijk om voor een cursus Elektrotechniek te kiezen? Het helpt je een weloverwogen keuze te maken, wanneer je meer wilt doen met je interesse in elektriciteit.  

Start Je Eigen Bouwbedrijf *aanrader

Binnen de bouwsector is altijd werk te vinden. Heb jij een passie voor een of meerdere vakgebieden binnen de bouw en droom je ervan om je eigen onderneming te starten? Met de cursus Start je eigen bouwbedrijf leer je stap voor stap hoe je je eigen onderneming vorm kunt geven. Zo ga je straks zelfverzekerd van start en bouw je een succesvol bedrijf op!

 • v.a. 249,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Geen inschrijfgeld (elders 30 euro)
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Start Je Eigen Klussenbedrijf *aanrader

Ben jij handig en doe je graag allerlei klusjes? Maak van jouw handigheid je beroep en start je eigen klusbedrijf met de cursus van Laudius. Met deze thuisstudie leer je alles wat je nodig hebt om een succesvolle onderneming te starten in de klussenbranche. Zo kun jij je concentreren op je klussen en weet je zeker dat met je bedrijf alles in orde is.

 • v.a. 199,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Geen inschrijfgeld (elders 30 euro)
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Elektrotechniek

Repareer zelf jouw eletronische apparatuur in huis. De cursus elektrotechniek verdient zich terug!

Elektricien (doe-het-zelver)

Schakelen ze jou altijd in als er thuis een technisch klusje geklaard moet worden? Ben je daar eigenlijk best goed in, maar zou je alles liever nét iets professioneler willen aanpakken?Breng je klus-skills dan naar een hoger niveau met de thuisopleiding tot Doe-Het-Zelf-Elektricien! In deze opleiding leer je hoe je op een veilige manier aan je huis klust, bouwt en renoveert.

De basis van elektrotechniek 

Onder elektrotechniek verstaan we eigenlijk alles, wat te maken heeft met de techniek achter elektriciteit. Het leuke aan beroepen gerelateerd aan elektrotechniek, is het feit dat dit zeer breed is. Je komt elektrotechniek tegen in de industrie, maar bijvoorbeeld ook bij particulieren thuis. In de industrie vind je elektrotechniek terug in de besturing en aandrijving van machines, gerobotiseerde processen, enzovoorts. Thuis zie je de elektrotechniek terug in de aansluitpunten voor de verlichting en stopcontacten. 

Vaak wordt onderscheid gemaakt tussen twee vormen van elektrotechniek, namelijk: industriële elektrotechniek (elektrische aandrijvingen en besturingen) en installatietechniek (elektrische installaties binnen gebouwen). Beide onderwerpen komen normaliter aan bod bij een opleiding Elektrotechniek.  

Mbo Elektrotechniek

Op het mbo Elektrotechniek opleidingen volgen kan op de niveaus 2, 3 en 4. Met een opleiding op mbo niveau 4 heb je de basis om een vervolgopleiding te starten op het hbo. Houd er rekening mee, dat hbo opleidingen doorgaans minder praktisch zijn dan een opleiding Elektrotechniek op het mbo. Waar je op het mbo meer leert over elektrotechnische installaties en de reparaties die binnen deze installaties kunnen worden uitgevoerd, gaat men op het hbo in op de natuurkundige kant van elektriciteit. 

De opleiding tot monteur voor elektrotechnische installaties is niet de enige mbo Elektrotechniek opleiding. Je zou ook een opleiding Technicus Engineering kunnen volgen, of bijvoorbeeld een opleiding Technicus Elektrotechniek. Deze opleidingen zijn breder, waardoor je hier meer kanten mee op kunt na je opleiding.  

Opleiding Elektrotechniek voor volwassenen 

Ook als volwassene kun je een opleiding Elektrotechniek volgen. Verschillende instanties bieden opleidingen aan, die je naast je bestaande baan kunt volgen. Een voorbeeld van zo’n instantie is NCOI. Deze partij biedt een breed scala aan opleidingen aan op het gebied van techniek. De opleiding Monteur Elektrotechnische Installaties (niveau 2) is hier een voorbeeld van. 

Naast de mogelijkheid om een opleiding Elektrotechniek voor volwassenen te volgen, kun je ook kijken naar cursussen die op dit vlak worden aangeboden. Het voordeel van een cursus is het feit dat je jezelf verder kunt specialiseren in een specifiek onderdeel van elektrotechniek. Daarbij duren deze cursussen vaak minder lang dan een opleiding Elektrotechniek. 

BBL opleiding en avondschool mogelijkheden 

BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg, wat betekent dat je een groot deel van de BBL opleiding Elektrotechniek meeloopt bij een bedrijf binnen deze sector. Zo leer je vanuit de praktijk. Het voordeel van een BBL opleiding is onder meer, dat je een contract hebt bij de partij waar je meeloopt. Zo verdien je, terwijl je aan het leren bent! Zeker voor volwassenen kan dit een voordeel zijn. Zij hebben het inkomen nodig om in hun vaste lasten te kunnen voorzien. Bij een BBL opleiding leer je niet alleen in de praktijk. Je krijgt vaak een of twee dagen per week klassikaal les. 

Bij de avondschool volg je lessen na je werkdag, in plaats van dat je gedurende de werkdag leert. Zo kun je blijven werken, terwijl je kennis vergaart over nieuwe onderwerpen. Ook een thuisstudie via NCOI kan een goede oplossing vormen, wanneer je een opleiding Elektrotechniek naast je bestaande werk wilt volgen.  

Cursus Elektrotechniek 

Eerder werd al ingegaan op de mogelijkheid om een cursus Elektrotechniek of een cursus tot elektricien te volgen. Deze cursussen zijn erop gericht je kennis over een specifiek onderwerp binnen elektrotechniek te vergroten. Vaak duren ze enkele weken en worden ze afgesloten met de mogelijkheid om een certificaat te behalen. Hiermee kun je aantonen, dat je kennis hebt over dit specifieke onderwerp. 

Een alternatief is een cursus Elektrotechniek in de breedste zin van het woord. Houd er hierbij rekening mee, dat de waarde van een certificaat na zo’n cursus vaak lager is dan die van een diploma. Het kan een reden zijn om een mbo opleiding Elektrotechniek te verkiezen boven een cursus Elektrotechniek. Daar komt bij dat je met een afgeronde mbo opleiding door kan groeien naar het hbo.  

Relevante opleidingen

Een opleiding Elektrotechniek kun je in verschillende richtingen volgen. Denk aan een opleiding Elektricien, een opleiding Technicus Elektrotechniek of een opleiding Monteur Elektrotechnische Installaties. In de basis zal de inhoud van deze cursussen overeenkomen. Met een afgeronde mbo opleiding kun je ook een hbo opleiding Elektrotechniek volgen. Hierbij wordt dieper ingegaan op de natuurkundige kant van elektriciteit, in plaats van enkel op de praktische kanten hiervan. Ook Electrical Engineering is een hbo opleiding, die goed aansluit op een mbo opleiding Elektrotechniek.  

Veelgestelde vragen over de opleiding Elektrotechniek

Er worden regelmatig vragen gesteld over de opleiding Elektrotechniek. Onderstaand vind je het antwoord op de vragen die het meest gesteld worden. Staat het antwoord op je eigen vraag hier nog niet bij? Stel je vraag in dat geval in de reacties. We proberen deze zo snel mogelijk te beantwoorden.

Kun je in 4 jaar ingenieur worden?

Het is mogelijk om in 4 jaar ingenieur te worden, mits je direct kunt starten op het hbo. Je hebt hiervoor een havo diploma of relevant mbo diploma nodig.

Hoe lang duurt een mbo opleiding Elektrotechniek?

Een mbo opleiding Elektrotechniek duurt in de basis drie tot vier jaar. Hierbij wordt uitgegaan van een voltijdopleiding Elektrotechniek. Ook een deeltijdopleiding behoort tot de mogelijkheden.

Welke opleiding moet je volgen om elektromonteur te worden?

Wanneer je als elektromonteur wilt werken, volstaat de opleiding Elektrotechniek. Deze opleiding wordt op mbo niveau aangeboden. Je kunt ook voor een hbo opleiding Elektrotechniek kiezen.

Welke opleiding kan ik volgen om elektricien te worden?

Voor het beroep van elektricien heb je een opleiding Elektrotechniek nodig. Deze opleiding wordt zowel op het mbo, als op het hbo aangeboden en duurt gemiddeld drie tot vier jaar.

Welke cursus om elektricien te worden?

Er zijn verschillende relevante cursussen, die je helpen elektricien te worden. Volg bijvoorbeeld een cursus Elektrotechniek in je eigen tijd.

Start Je Eigen Bouwbedrijf *aanrader

Binnen de bouwsector is altijd werk te vinden. Heb jij een passie voor een of meerdere vakgebieden binnen de bouw en droom je ervan om je eigen onderneming te starten? Met de cursus Start je eigen bouwbedrijf leer je stap voor stap hoe je je eigen onderneming vorm kunt geven. Zo ga je straks zelfverzekerd van start en bouw je een succesvol bedrijf op!

 • v.a. 249,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Geen inschrijfgeld (elders 30 euro)
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Heb je vragen over Opleiding Elektrotechniek?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Opleiding Elektrotechniek', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren


 • Hallo,
  Ik wil me graag specialiseren in een specifiek onderdeel van elektrotechniek maar ik weet eigenlijk niet welke richtingen zijn er. Kunt u graag me vertellen over de Elektrotechniek onderdelen zoals Aanlegger elektriciteit nieuwbouw, Elektropanelen installaties etc. Wat andere richtingen kan ik specialiseren op?