Beroepen.nl » Postbezorgers krijgen een vast contract
Beroepen Blog

Postbezorgers krijgen een vast contract

postbezorgers vast contract

Postbezorgers van grote postbedrijven zoals PostNL, Sandd en SelektMail waren er in allerlei soorten te vinden. Zo waren er ten eerste de vakantiewerkers die af toe bezorgden, en ten tweede de bezorgers in vaste dienst met een vast contract. Deze eerste groep zal vanaf 1 januari 2018 flink verkleind worden, want het kabinet heeft ingestemd met de regeling die luidt dat vanaf die datum minimaal 80 van de postbezorgers bij deze bedrijven een vast contract moet krijgen.

Wel of geen vast contract?

Binnen de branche van postbezorging is er al lang gesteggel over de cao’s en contracten van postbezorgers. Deze strijd ging voornamelijk tussen de vakbonden FNV, CNV en BVPP, gesteund door PostNL en de kleinere postbezorgers, zoals Sandd en SelektMail. De vakbonden vonden dat er te veel postbezorgers actief waren zonder vast contract, oftewel, werkzaam waren in stukloon. Dat is een manier van werken waarbij de bezorgers betaald krijgen per bezorgd poststuk. Dit is voor het postbedrijf veel voordeliger, omdat postbezorgers in die gevallen geen pensioen opbouwen en niet verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid.

Om die laatste redenen is er al een lange tijd geleden besloten om meer postbezorgers een vast contract aan te bieden. Tot nu toe was PostNL het enige bedrijf dat zich daar aan hield. Aanvankelijk werd er een 80%-norm in het leven geroepen, die inhoudt dat 80 procent van de postbezorgers in vaste dienst moet zijn. PostNL hield zich daaraan, maar kleinere postbedrijven echter niet. Sindsdien schaarde PostNL zich bij de vakbonden, die op hun beurt ook pleiten voor deze 80%-norm.

De kogel is door de kerk

Er lijkt nu een einde te komen aan de lange tijd van onderhandelen, want het kabinet heeft de knoop doorgehakt en ingestemd met de regeling dat postbedrijven nu wettelijk gezien zich aan deze norm moeten houden, en als dat niet gebeurt, kan de ACM dit handhaven en eventueel hoge boetes opleggen.

PostNL is blij met dat besluit en vond dat Sandd en SelektMail oneerlijke concurrentie bedreven doordat zij veel minder kosten hadden aan de postbezorgers. Een belangrijk argument waarom dit besluit zo lang op zich heeft laten wachten was van Sandd afkomstig, en deze vond dat PostNL een dermate grote speler is dat het handhaven van de norm in relatieve zin voor PostNL makkelijker zou zijn qua kosten dan voor Sandd. Voormalig minister Henk Kamp steunde Sandd hierin en gaf de kleinere postbezorgers meerdere malen uitstel, met als argument dat PostNL een monopolist zou worden als Sandd en andere postbezorgers failliet zouden gaan.

Toch ontspringt nu Sandd de dans niet meer en dient ook zij zich te houden aan de norm. Kortgezegd betekent dit dat vanaf 1 januari 2018 nu 80 procent van haar postbezorgers een vast contract aangeboden moet krijgen.

Belangen van postbezorgers

Dit besluit zorgt logischerwijs voor veranderingen in de branche. Veel bezorgers zullen op die manier een vast contract krijgen en kunnen zo pensioen opbouwen en hebben meer vastigheid doordat ze verzekerd zijn. Zo zullen er nu ook meer bezorgers zijn die willen werken bij Sandd. Een tegenargument daarbij van de CEO van Sandd was echter dat ook niet alle postbezorgers daar op zitten te wachten, en dat treft vooral bezorgers die het bezorgen naast de studie of ander werk doen. Voor deze bezorgers blijft er echter ruimte om hun werkzaamheden zoals vanouds uit te voeren.

Heb je vragen over Postbezorgers krijgen een vast contract?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Postbezorgers krijgen een vast contract', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren


 • Goedendag.

  Binnenkort start ik met twee buitenwijken. Mag ik uitgaan van een vast contract of moet ik daar om vragen?

  Krijg ik bruto betaald of wordt loonheffing toegepast?

  Graag iemands reactie en vriendelijke groeten.

  • Beste Henk,

   Bedankt voor je vraagstelling. Dit zou je het beste kunnen overleggen met de partij waarbij jij de twee buitenwijken start. Zij zullen je hier goed bij kunnen helpen.