Stratenmaker

Opleidingsniveau:

Vanaf Mbo

Salarisindicatie:

€ 2000 - 2800

Arbeidsmarkt:

Onbekend

In het kort ...

Een stratenmaker is een vakman die zich bezighoudt met het aanleggen en repareren van bestratingen, wegen en paden.

Welke benaming gebruik jij voor een stratenmaker? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: straatlegger, bestrater, plaveier.

Wil jij graag aan de slag als stratenmaker? Dan dien je eerst een stratenmaker opleiding te volgen. Een stratenmaker is dagelijks bezig met het aanleggen van stoepen, pleinen, erven en straten. Maar ook is hij bezig met het bestraten van tuinen. Doordat hij beschikt over genoeg kennis weet hij precies welke materialen hij moet gebruiken om mooie, nette ondergronden te maken. Dit gebeurt niet alleen handmatig; ook machinale bestrating is een onderdeel van de werkzaamheden. Volgens de Arbowet moeten oppervlakken groter dan 1500 m2 namelijk met een machine worden bestraat. 

Wanneer jij niet bang bent vieze handen te krijgen, graag werkt in de buitenlucht en dagelijks bezig wilt zijn met het creëren van nieuwe, mooie ondergronden en daarnaast fysiek in orde bent, is werken als stratenmaker een goed en uitdagend idee. 

De werkdag van een stratenmaker 

Als stratenmaker begint je dag meestal erg vroeg. Je moet naar de zaak toe rijden om de werkbus op te halen en de juiste materialen in te laden. Daarna ga je naar de klant toe. Deze klanten kunnen door het hele land zitten. De ene keer ben je een half uur onderweg, en de andere keer ruim twee uur. Vaak zijn dit grote ondernemers die terreinen voorzien van bestrating of openbare wegen. Wanneer het een nieuwe klant betreft zal je eerst een overleg hebben zodat iedereen zijn of haar taak weet. Is het een klus waar je al mee bezig bent, dan ga je gewoon verder waar je de vorige dag gebleven bent. Als stratenmaker werk je de hele dag buiten, meestal op je knieën dus je moet fysiek in goede conditie zijn om dit vol te houden. 

Ook maak je regelmatig gebruik van verschillende machines. Hierbij kun je denken aan een shovel of minikraan om materialen te verplaatsen, maar ook een trilmachine, laser en een knipmachine worden vaak gebruikt. De laser wordt gebruikt om grote oppervlaktes op de juiste hoogte uit te kunnen zetten. 

Je bent ook voortdurend bezig met de ondergrond en de verschillende materialen en legpatronen. Je moet weten welke klinkers en tegels er op welke ondergrond kunnen en daarnaast moet je ook kennis hebben van de verschillende patronen. Dit zodat je weet in welke legpatronen de verschillende tegels en klinkers gelegd kunnen worden. Voordat deze gelegd kunnen worden, wordt de ondergrond eerst stevig verdicht door middel van een trilmachine. 

Ben je bezig met de bestrating in een tuin? Dan kunnen de patronen weer anders zijn, als de klant dit heeft aangegeven. Wanneer je in de tuin bezig bent kan het ook voorkomen dat je met verschillende planten en beschutting bezig bent. Vandaar dat je ook daar de nodige kennis over dient te hebben. 

Opleiding stratenmaker 

Wanneer je een opleiding tot stratenmaker wilt gaan volgen zijn hier verschillende mogelijkheden voor. Zo kun je een mbo-opleiding allround stratenmaker volgen op niveau drie. Ook is het mogelijk om de hoveniersopleiding te gaan volgen. Hierbij combineer je het werk als hovenier met stratenmaker. 

De mbo-opleiding duurt twee jaar en is voornamelijk een praktijkopleiding. Je kunt er dus vanuit gaan dat je al snel ‘het veld’ in mag met een leermeester, om het vak onder de knie te krijgen. Tijdens de opleiding leer je welke soorten bestratingen er allemaal zijn, zoals bijvoorbeeld tegels, bakstenen, natuursteen en keien. Daarnaast leer je ook de eigenschappen van deze materialen kennen. Een ander belangrijk punt dat je leert tijdens de opleiding zijn de verschillende ondergronden en hoe je deze kunt herkennen. 

Ook zal er veel aandacht besteed worden aan het leren lezen van werktekeningen, omdat een stratenmaker hier dagelijks mee werkt. Daarnaast zal er ook veel aandacht zijn voor beroepsvorming omdat dit belangrijk is als stratenmaker, en boekhouding. Dit laatste is erg belangrijk wanneer je voor jezelf wilt gaan beginnen. 

Wanneer je de opleiding hebt afgerond kun je aan de slag gaan bij een stratenmakersbedrijf, hoveniersbedrijf, wegenbouwbedrijf of je kunt voor jezelf beginnen.

Hoeveel verdient een stratenmaker?

Werk je als stratenmaker in loondienst dan verdien je meestal tussen de €1700 en €2500 bruto per maand. Echter is dit wel afhankelijk van je opleiding, leeftijd en het aantal dienstjaren. Daarbij is het zo dat een wegenbouwbedrijf andere tarieven kan hanteren als een hoveniersbedrijf of een stratenmakersbedrijf. 

Ga je als zelfstandige aan de slag dan kun je hier normaliter meer mee verdienen al ligt het er wel aan hoeveel opdrachten er binnengehaald worden. Zeker in het begin nemen kleine zelfstandige stratenmakers ook andere werkzaamheden aan, omdat zij anders lastig rond kunnen komen.

Past het beroep stratenmaker bij mij? 

Werken als stratenmaker is erg veelzijdig maar ook fysiek erg zwaar. Het is dan ook belangrijk dat jij weet hoe je op een zo gezond en veilig mogelijke manier kunt werken. Veiligheid is een erg belangrijke competentie van een stratenmaker, vandaar dat daar ook tijdens de opleiding veel aandacht aan wordt besteed. Daarnaast is het handig wanneer je een flexibele instelling hebt, zelfstandig en nauwkeurig kunt werken, weet hoe je moet plannen en organiseren en veel doorzettingsvermogen hebt. 

Wanneer jij denkt dat je aan bovenstaande punten kunt voldoen en daarnaast graag in de buitenlucht werkt past het beroep stratenmaker zeker bij jou. Ook als je graag wilt doorgroeien is dit een goede keuze, stratenmakersbedrijven staan te springen om goede en ervaren stratenmakers. Eventueel zou je nog door kunnen groeien tot ploegbaas of uitvoerder, al heb je daar wel weer een aanvullende opleiding voor nodig. 

Stratenmaker persoonstypen

DISC-type

Wil jij graag weten of je wel het juiste DISC-type bent voor het beroep stratenmaker? Houd er rekening mee dat sommige van deze aspecten, zoals Enneagram type, DISC kleur en MBTI type, subjectief en niet specifiek voor elk beroep zijn.

Rood (Dominantie - D):

Kenmerken: Assertief, resultaatgericht, vastberaden, risiconemend.

Geschikt voor beroepen waarin leiderschap, snelle besluitvorming en het overwinnen van uitdagingen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: CEO, manager, ondernemer, advocaat, verkoopdirecteur.

Blauw (Conformisme - C):

Kenmerken: Nauwkeurig, analytisch, systematisch, diplomatiek.

Geschikt voor beroepen waarin aandacht voor detail, nauwkeurigheid en analytisch denken belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: accountant, ingenieur, programmeur, wetenschapper, data-analist.

Het is belangrijk om op te merken dat hoewel bepaalde DISC-kleuren kunnen corresponderen met kenmerken die nuttig zijn in bepaalde beroepen, individuen met een verscheidenheid aan DISC-typen succesvol kunnen zijn in allerlei soorten werk. DISC is meer een hulpmiddel voor zelfbewustzijn en teamdynamiek, en minder een strikte richtlijn voor beroepskeuze.

Weet je niet zeker wat voor DISC-type jij bent, doe dan een DISC persoonlijkheidstest!

Enneagram Type

Of wil jij juist graag weten of je wel het ideale Enneagram-type bent voor het beroep stratenmaker?

Type 8 - De Uitdager:

Kenmerken: Zelfverzekerd, sterk, beschermend.

Geschikt voor beroepen waarin leiderschap en het vermogen om invloed uit te oefenen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: CEO, projectmanager, advocaat, coach.

Type 9 - De Bemiddelaar:

Kenmerken: Vredelievend, receptief, ondersteunend.

Geschikt voor beroepen waarin harmonie, diplomatie en het verenigen van verschillende standpunten belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: counselor, HR-medewerker, onderwijzer, maatschappelijk werker.

Hoewel bepaalde Enneagramtypes goed passen bij sommige banen of beroepen, kan iedereen met elk Enneagramtype in veel verschillende beroepen succes hebben. Het Enneagram helpt vooral bij zelfkennis en kan je daarbij helpen bij kiezen van een baan.

Weet je niet zeker wat voor Enneagram-type jij bent, doe dan een Enneagram test!

MBTI Type

Ook als je wil weten of jij wel het MBTI-type bent voor het beroep stratenmaker vind je hier!

ISTP (Virtuoos):

Kenmerken: Experimenteel, praktisch, nieuwsgierig.

Geschikt voor techniek, forensisch onderzoek, data-analyse.

ESTP (Ondernemer):

Kenmerken: Energiek, slim, perceptief.

Geschikt voor marketing, sport, ondernemerschap.

Het is belangrijk om te onthouden dat MBTI-persoonlijkheidstypen algemene richtlijnen zijn en dat individuen van elk type succesvol kunnen zijn in een breed scala aan beroepen. Persoonlijke interesses, vaardigheden en andere factoren spelen ook een grote rol bij het kiezen van een carrière.

Weet je niet zeker wat voor MBTI-type jij bent, doe dan een MBTI test!

Stratenmaker vacatures 

Zoals hierboven al vermeldt staat zijn stratenmakersbedrijven op zoek naar goede stratenmakers. De kans dat jij een gepaste stratenmaker vacature vindt, is dan ook erg groot. Kijk dus gerust eens rond bij de vacatures op onze website om te zien of jouw perfecte vacature ertussen staat. Kun je niks vinden? Dat is mogelijk. Ons vacature aanbod wisselt regelmatig, daarom kun je het beste over een paar dagen nog eens kijken. Sla de website op onder je favorieten zodat je hem niet meer vergeet. 

Ook kun je eens bij een uitzendbureau binnenlopen. Vaak hebben zij ook geschikte vacatures liggen of kunnen ze je in contact brengen met een bedrijf dat regelmatig op zoek is naar nieuwe stratenmakers. 

Veelgestelde vragen

Essentiële vaardigheden voor een stratenmaker zijn onder meer fysieke kracht en uithoudingsvermogen, nauwkeurigheid, aandacht voor detail, en goede ruimtelijke inzicht. Basiskennis van bouwmaterialen en -technieken is ook belangrijk, evenals veilig kunnen werken met verschillende gereedschappen en machines.

Om stratenmaker te worden, is meestal een MBO-opleiding in de richting van straatmaken of wegenbouw vereist. Daarnaast zijn er praktijkgerichte trainingen en leer-werktrajecten beschikbaar waarbij je het vak leert terwijl je werkt.

Stratenmakers werken veel buiten en de arbeidsomstandigheden kunnen fysiek veeleisend zijn. Het werk vindt vaak plaats in verschillende weersomstandigheden en vereist veel bukken, tillen en knielen. Veiligheid op de werkplek is een belangrijk aandachtspunt, gezien de aard van het werk en het gebruik van zware materialen en gereedschappen.

Een ervaren stratenmaker kan doorgroeien naar posities als ploegleider, uitvoerder of werkvoorbereider binnen de wegenbouw. Sommigen kiezen ervoor om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Er zijn ook mogelijkheden voor specialisatie in bepaalde typen bestrating of in het werken met specifieke materialen.

Plaats een reactie