Hovenier

Opleidingsniveau:

Vanaf Mbo

Salarisindicatie:

€ 1800 - € 2500

Arbeidsmarkt:

Onbekend

In het kort ...

Ontdek het boeiende beroep van hovenier! Dit artikel belicht de benodigde vaardigheden, het belang van netwerken en opbouwen van uw eigen merk via sociale media. Verder lichten we toe hoe salaris kan variëren en hoe u met de juiste vaardigheden een succesvolle carrière in de groene sector kan opbouwen.

Welke benaming gebruik jij voor een hovenier? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: tuinman, landschapsarchitect, tuinarchitect.

Je hebt vast wel eens gehoord van het beroep hovenier, maar weet je eigenlijk wel wat precies het inhoudt? We bespreken wat het beroep van hovenier precies inhoudt, wat je taken zouden zijn en welke vaardigheden je nodig hebt om succesvol te zijn.

Als hovenier ben je meer dan alleen een tuinier. Je bent een kunstenaar, een ontwerper, een planner en een vakman. Je creëert en onderhoudt prachtige buitenruimtes, en je hebt de kans om elke dag in de frisse lucht te werken.

Belangrijkste punten

 • De rol van hovenier is veelzijdig en omvat taken zoals het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van groene buitenruimtes.
 • Er zijn verschillende soorten hoveniers, waaronder ontwerp-hoveniers, onderhouds-hoveniers en boomverzorgende hoveniers.
 • Om een hovenier te worden, is het handig om een relevante opleiding te volgen. Echter, het is ook mogelijk om te leren door praktijkervaring.
 • Het salaris van een hovenier kan variëren, maar ligt over het algemeen tussen de €1.900 en €3.300 bruto per maand.
 • Er zijn verschillende carrièrepaden mogelijk binnen het veld van tuinieren, zoals werken als zzp’er of specialiseren in bepaalde gebieden.
 • Het hoveniersberoep is toekomstbestendig en zal waarschijnlijk niet snel vervangen worden door technologie, aangezien het vakmanschap en kennis van planten en tuinen vereist.
 • Het vinden van werk als hovenier kan worden vergemakkelijkt door netwerken en het opbouwen van een persoonlijk merk, alsook het gebruikmaken van sociale media en online platforms.

Wat is een Hovenier

Een hovenier is niet zomaar iemand die met planten werkt. Het is een ambachtelijke professional die gespecialiseerd is in het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen en andere groene buitenruimtes.

Welke verschillende soorten zijn er?

Er zijn verschillende soorten hoveniers, elk met hun eigen specialisaties en taken. Sommige hoveniers richten zich op het ontwerpen van landschappen, terwijl anderen gespecialiseerd zijn in onderhoud of boomverzorging. Er zijn ook zzp hoveniers die als zelfstandig ondernemer werken.

 • Ontwerp-hoveniers: Deze professionals gebruiken hun creativiteit om prachtige tuinen te ontwerpen. Ze hebben een goed begrip van plantensoorten, bodemtypen en klimaatinvloeden.
 • Onderhouds-hoveniers: Zij zorgen ervoor dat de tuin er altijd op zijn best uitziet. Dit kan het snoeien van bomen en struiken omvatten, evenals het verwijderen van onkruid en dode plantendelen.
 • Boomverzorgende hoveniers: Deze hoveniers richten zich specifiek op de gezondheid en veiligheid van bomen. Ze kunnen bomen snoeien of rooien als dat nodig is, maar ze proberen ook ziekten te voorkomen door goede verzorgingspraktijken toe te passen.

Wat doet een hovenier

Een hovenier is veel meer dan alleen een tuinman. Het beroep van hovenier omvat veel verschillende taken en verantwoordelijkheden, variërend van het ontwerpen van nieuwe tuinen tot het onderhouden van bestaande groene ruimtes. Maar wat doet een hovenier nou precies op dagelijkse basis? Laten we dat eens kijken naar een mogelijke werkdag.

Hoe ziet de werkdag van een hovenier eruit?

Als je besluit om hovenier te worden, bereid je dan voor op een gevarieerde werkdag. Je begint je dag meestal met het controleren van jouw planning en het voorbereiden van de benodigde gereedschappen en materialen voor de klussen die op stapel staan.

Je kunt bezig zijn met uiteenlopende projecten zoals:

 • Ontwerp en aanleg van nieuwe tuinen
 • Onderhoudswerkzaamheden zoals snoeien, maaien, bemesten en irrigatie
 • Advisering over plantensoorten, positionering en verzorging
 • Boomverzorging waaronder snoeien, kappen of behandelen tegen ziektes

Je wordt misschien verrast door de breedte aan taken die een hovenier allemaal uitvoert. Dit kan ook betekenen dat je in één dag meerdere locaties bezoekt.

Wat is de werkomgeving van een hovenier?

De meeste tijd als hovenier breng je buiten door in allerlei soorten groene ruimtes – variërend van privétuinen tot openbare parken. Als hovenier moet je bereid zijn om in verschillende weersomstandigheden te werken, want de natuur wacht niet!

Daarnaast kun je ook tijd doorbrengen in een kantooromgeving, vooral als je betrokken bent bij het ontwerpen van tuinen of het beheren van projecten. En als ZZP’er hovenier zul je uiteraard ook administratieve taken hebben.

Salaris van een hovenier

Wat verdient een hovenier nu eigenlijk? Dat is een vraag die je jezelf wellicht stelt als je overweegt om hovenier te worden. Het salaris van een hovenier kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals ervaring, locatie en specifieke vaardigheden.

Als startende hovenier kun je gemiddeld rekenen op een bruto maandsalaris van €1.900 tot €2.200. Dit bedrag kan oplopen naarmate je meer ervaring opdoet in het veld en eventueel ook specialiseert in bepaalde gebieden binnen het vakgebied, zoals ontwerpen of boomverzorging.

Werken als ZZP’er (zelfstandige zonder personeel) biedt andere financiële mogelijkheden. Als ZZP hovenier bepaal jij zelf jouw uurloon, wat betekent dat er ruimte is voor hogere verdiensten. Het is daarbij wel belangrijk om rekening te houden met de kosten die komen kijken bij het runnen van jouw eigen onderneming.

Het loon van een hovenier staat niet vast en hangt dus sterk af van persoonlijke factoren, maar over het algemeen ligt de salarisindicatie voor dit beroep tussen de €1.900 en €3.300 bruto per maand.

Naast geldelijke beloningen zijn er nog andere voordelen aan het werken als hovenier: je bent voornamelijk buiten, werkt in diverse groene ruimtes en draagt bij aan prachtige omgevingen waar mensen kunnen genieten.

Carrièremogelijkheden en specialisaties

Als je overweegt om hovenier te worden, zal het nuttig zijn om de carrièrepaden en specialisaties in dit vakgebied te begrijpen. Van werken als ZZP’er tot voortdurende bijscholing, er is een breed scala aan mogelijkheden die voor jou beschikbaar zijn.

Zelfstandig hovenier versus in dienst

Het beroep van hovenier biedt veel flexibiliteit. Je kunt ervoor kiezen om zelfstandig (ZZP) te werken of in dienst te gaan bij een bedrijf. Als ZZP hovenier bepaal je eigenlijk je eigen uurloon en werkuren, wat hogere verdiensten kan opleveren. Aan de andere kant krijg je als hovenier in dienst van een bedrijf vaak meer stabiliteit en zekerheid, evenals voordelen zoals doorbetaalde vakantiedagen en pensioenvoorzieningen.

Doorgroeien als een hovenier

Er zijn verschillende manieren om door te groeien binnen het vakgebied van de hovenier. Zo kun je naast reguliere onderhouds- en aanlegwerkzaamheden kiezen voor specialisatie in specifieke gebieden zoals boomverzorging of landschapsarchitectuur. Bovendien kan het behalen van extra certificeringen of het volgen van cursussen op het gebied van tuinontwerp of plantkunde bijdragen aan jouw professionele ontwikkeling.

Het belang van bijscholing en certificering

Bijscholing en het behalen van certificaten zijn cruciaal voor de professionele groei van een hovenier. Door regelmatig bij te scholen, blijf je op de hoogte van de nieuwste technieken en trends in tuinontwerp en -onderhoud. Daarnaast kunnen bepaalde certificaten jouw kansen vergroten om aangenomen te worden of hogere salarissen te verdienen. Denk aan certificaten voor veilig werken met machines of chemische bestrijdingsmiddelen.

Kortom, als je eraan denkt om hovenier te worden, is het belangrijk dat je goed nadenkt over jouw carrièrepad. Wil je zzp’er worden? Welke specialisaties vind jij interessant? Ben je bereid om extra tijd en moeite te investeren in bijscholing en certificering? Al deze factoren spelen een rol in jouw succes als hovenier.

Hoe kun je hovenier worden

Het pad naar een succesvolle carrière als hovenier kan op verschillende manieren bewandeld worden. Een ding is zeker: of je nu kiest voor een opleiding, omscholing of praktijkervaring, de passie voor groen en buiten werken moet altijd centraal staan.

Opleiding volgen tot hovenier

Het beroep van hovenier vraagt om specifieke vaardigheden en kennis. Een hoveniersopleiding is dan ook een uitstekende manier om deze onder de knie te krijgen. Er zijn veel scholen die zo’n opleiding aanbieden, variërend van MBO- tot HBO-niveau. Tijdens dit soort opleidingen leer je alles over planten, tuinontwerp, het aanleggen en onderhouden van tuinen en nog veel meer.

Maar onthoud goed dat leren niet alleen in de schoolbanken plaatsvindt. Praktijkervaring door stages of werk bij een tuinbedrijf speelt ook een belangrijke rol. Leren wat er allemaal komt kijken bij het werk van een hovenier helpt je niet alleen om te begrijpen wat de taken van een hovenier zijn maar geeft je ook waardevolle ervaring die veel werkgevers waarderen.

Omscholen tot hovenier

Misschien ben jij iemand die al een baan heeft en overweegt om zich te laten omscholen tot hovenier? Daarvoor bestaan er speciale cursussen voor volwasseneneducatie, thuisstudies of avondschoolprogramma’s gericht op het vakgebied van hovenier.

Bij omscholing is het belangrijk om te kijken naar je eerdere ervaring en vaardigheden. Misschien heb je al ervaring met tuinieren of heb je een passie voor groen die nog niet is benut in je huidige baan? Deze ervaring kan waardevol zijn als je besluit om de overstap naar het beroep van hovenier te maken.

Maar ook zonder veel voorkennis kun je kiezen voor omscholing. Met de juiste motivatie, toewijding en natuurlijk een beetje geduld, kun jij straks mooie groene projecten creëren en bijdragen aan een groener Nederland.

Past het beroep van hovenier bij mij?

Als je overweegt om hovenier te worden, is het belangrijk om inzicht te krijgen in wat dit beroep inhoudt en te begrijpen of het bij jouw persoonlijkheid, competenties en vaardigheden past.

Hovenier persoontypen

Er zijn verschillende soorten hoveniers en elk type kan beter passen bij bepaalde persoonlijkheden. Een hovenier kan creatief zijn, met een passie voor ontwerp en esthetiek. Anderzijds kan een hovenier ook zeer praktisch ingesteld zijn, met sterke probleemoplossende vaardigheden die nuttig zijn voor taken zoals tuinonderhoud en reparaties.

Daarnaast geniet de hovenier van buiten werken, ongeacht de weersomstandigheden. Ze hebben ook een liefde voor natuur en groene ruimtes, aangezien deze een groot deel uitmaken van hun dagelijkse werkzaamheden.

DISC-type

Wil jij graag weten of je wel het juiste DISC-type bent voor het beroep hovenier? Houd er rekening mee dat sommige van deze aspecten, zoals Enneagram type, DISC kleur en MBTI type, subjectief en niet specifiek voor elk beroep zijn.

Groen (Stabiliteit - S):

Kenmerken: Geduldig, betrouwbaar, praktisch, behulpzaam.

Geschikt voor beroepen die stabiliteit, consistentie en een zorgzame houding vereisen. Bijvoorbeeld: verpleegkundige, administratief medewerker, klantenservice, maatschappelijk werker, HR-medewerker.

Blauw (Conformisme - C):

Kenmerken: Nauwkeurig, analytisch, systematisch, diplomatiek.

Geschikt voor beroepen waarin aandacht voor detail, nauwkeurigheid en analytisch denken belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: accountant, ingenieur, programmeur, wetenschapper, data-analist.

Het is belangrijk om op te merken dat hoewel bepaalde DISC-kleuren kunnen corresponderen met kenmerken die nuttig zijn in bepaalde beroepen, individuen met een verscheidenheid aan DISC-typen succesvol kunnen zijn in allerlei soorten werk. DISC is meer een hulpmiddel voor zelfbewustzijn en teamdynamiek, en minder een strikte richtlijn voor beroepskeuze.

Weet je niet zeker wat voor DISC-type jij bent, doe dan een DISC persoonlijkheidstest!

Enneagram Type

Of wil jij juist graag weten of je wel het ideale Enneagram-type bent voor het beroep hovenier?

Type 7 - De Enthousiast:

Kenmerken: Avontuurlijk, veelzijdig, optimistisch.

Geschikt voor beroepen die variatie, creativiteit en energie vereisen. Bijvoorbeeld: eventplanner, reisleider, marketeer, ondernemer.

Type 9 - De Bemiddelaar:

Kenmerken: Vredelievend, receptief, ondersteunend.

Geschikt voor beroepen waarin harmonie, diplomatie en het verenigen van verschillende standpunten belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: counselor, HR-medewerker, onderwijzer, maatschappelijk werker.

Hoewel bepaalde Enneagramtypes goed passen bij sommige banen of beroepen, kan iedereen met elk Enneagramtype in veel verschillende beroepen succes hebben. Het Enneagram helpt vooral bij zelfkennis en kan je daarbij helpen bij kiezen van een baan.

Weet je niet zeker wat voor Enneagram-type jij bent, doe dan een Enneagram test!

MBTI Type

Ook als je wil weten of jij wel het MBTI-type bent voor het beroep hovenier vind je hier!

ESTP (Ondernemer):

Kenmerken: Energiek, slim, perceptief.

Geschikt voor marketing, sport, ondernemerschap.

ISFP (Avonturier):

Kenmerken: Artistiek, nieuwsgierig, sympathiek.

Past goed bij kunst, ontwerp, dierverzorging.

Het is belangrijk om te onthouden dat MBTI-persoonlijkheidstypen algemene richtlijnen zijn en dat individuen van elk type succesvol kunnen zijn in een breed scala aan beroepen. Persoonlijke interesses, vaardigheden en andere factoren spelen ook een grote rol bij het kiezen van een carrière.

Weet je niet zeker wat voor MBTI-type jij bent, doe dan een MBTI test!

Competenties en vaardigheden van een hovenier

Naast persoonlijke eigenschappen, moet je ook kijken naar de benodigde competenties en vaardigheden als je overweegt om hovenier te worden. Deze kunnen variëren afhankelijk van het specifieke soort hovenierswerk dat je wilt doen.

 • Technische kennis: Elke hovenier moet beschikken over technische kennis op gebieden als plantensoorten, bodemtypen, irrigatie-systemen etc.
 • Handvaardigheid: Veel taken vereisen fysieke arbeid; denk aan graven, planten, snoeien en bouwen.
 • Creativiteit: Dit komt vooral van pas als je tuinen ontwerpt of nieuwe groene ruimtes creëert.
 • Communicatie: Als hovenier heb je vaak direct contact met klanten. Goede communicatie en mensenkennis zijn daarom essentieel.

Het is ook mogelijk om hovenier te worden zonder diploma, hoewel een gerichte opleiding tot hovenier sterk wordt aangeraden. Ongeacht je achtergrond, kan het volgen van een cursus hovenier of het rechtstreeks opdoen van ervaring in de praktijk jou helpen om de benodigde competenties en vaardigheden te verwerven.

Denk na over hoe deze persoonlijkheidskenmerken en vaardigheden zich verhouden tot jouw eigen sterke punten en interesses. Zo krijg je een beter beeld of het beroep van hovenier bij jou past.

Hoe groot is de kans dat het beroep hovenier verdwijnt?

In deze snel veranderende wereld vraag je je misschien af: “Hoe zeker is mijn toekomst als ik hovenier word?” Het antwoord hierop is tamelijk geruststellend. In tegenstelling tot veel andere beroepen, heeft het vak van hovenier een lage kans om te verdwijnen. Dit komt omdat de taken van een hovenier – ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen – niet gemakkelijk compleet kunnen worden geautomatiseerd of vervangen door machines.

Het is waar dat technologische vooruitgang sommige aspecten van het werk kan vereenvoudigen. Bijvoorbeeld, er zijn nu apps die helpen bij het identificeren van plantensoorten of drones die grootschalig landschapsonderhoud kunnen uitvoeren. Echter, de vaardigheden en expertise die nodig zijn in dit veld gaan veel verder dan wat momenteel haalbaar is met technologie.

Een hovenier moet immers niet alleen wetenschappelijke kennis hebben over plantensoorten en hun behoeften, maar ook artistieke flair om tuinen te ontwerpen die esthetisch aantrekkelijk zijn. Daarnaast vereist dit werk veel fysieke arbeid; iets wat nog niet volledig kan worden overgenomen door robots.

Bovendien is de vraag naar hoveniers in Nederland vrij stabiel, met veel mogelijkheden voor zowel vaste banen als ZZP’er.

Hoe vind je werk als hovenier?

Bij het werken als hovenier gaat het niet alleen om de vaardigheden en kennis die je hebt opgedaan door een opleiding of ervaring. Het is ook belangrijk dat je weet hoe je aan opdrachten komt. Hier zijn twee belangrijke manieren waarop je dit kunt doen:

Netwerken en je eigen merk opbouwen

Het netwerk dat je tijdens jouw opleiding tot hovenier hebt kunnen bouwen, kan van onschatbare waarde zijn bij het zoeken naar werk in deze sector. Collega-studenten, docenten, stagebegeleiders: allemaal potentiële contacten die kunnen helpen bij het vinden van vacatures of introduceren bij relevante organisaties.

Daarnaast is het belangrijk om te investeren in jouw persoonlijke merk. Dit betekent dat jijzelf en jouw diensten als hovenier herkenbaar en aantrekkelijk maakt voor potentiële klanten. Denk aan een professionele website met foto’s van projecten die jij hebt uitgevoerd, recensies van tevreden klanten en informatie over welke soort taken van een hovenier jij aanbiedt.

De rol van sociale media en online platforms

Sociale media zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving, ook niet in de wereld van de groene vingers! Platforms zoals Facebook, Instagram maar ook LinkedIn kunnen geweldige middelen zijn om jouw werk als hovenier onder de aandacht te brengen.

Toon regelmatig updates over jouw projecten, geef tips over tuinonderhoud of laat zien welke nieuwe hovenier taken jij hebt geleerd. Dit helpt niet alleen om jouw expertise en passie voor het vak te laten zien, maar kan ook leiden tot nieuwe opdrachten.

Daarnaast zijn er diverse online platforms waar je als ZZP hovenier of hovenier in dienst vacatures kunt vinden. Websites zoals Indeed, Nationale Vacaturebank en Werkspot bieden een platform voor zowel bedrijven die op zoek zijn naar vaste medewerkers als particulieren die een losse klus uit willen besteden aan een professionele hovenier.

Veelgestelde vragen

Zowel opleiding als ervaring zijn van cruciaal belang voor hoveniers. De focus van dit artikel is echter om erop te wijzen dat, naast technische vaardigheden en kennis, het ook belangrijk is om werk te vinden.

Netwerken en het opbouwen van een persoonlijk merk, met behulp van sociale media en online platforms zoals Facebook, Instagram, LinkedIn, Indeed en Werkspot zijn waardevolle hulpmiddelen voor het vinden van werk.

Het salaris van een hovenier kan variëren, afhankelijk van factoren zoals ervaring, opleiding en takenpakket. Succesvol netwerken en marketing kunnen helpen bij het vinden van hoger betaald werk.

Door een carrière als hovenier, ontwikkel je waardevolle vaardigheden en vergroot je jouw kennis over het groene vakgebied. Dit draagt bij aan je persoonlijke groei en succes in de groene sector.

Plaats een reactie