Seo Specialist

Opleidingsniveau:

Vanaf Array

Salarisindicatie:

€ 3000 - 5000

Arbeidsmarkt:

Onbekend

In het kort ...

Een SEO Specialist is een professional die zich specialiseert in het optimaliseren van websites en webcontent om de zichtbaarheid van deze sites te verbeteren in zoekmachines zoals Google.

Welke benaming gebruik jij voor een seo specialist? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: seo expert, seo consultant, zoekmachine optimalisatie specialist.

De SEO specialist houdt zich dagelijks bezig met zoekmachineoptimalisatie. Websites die goed vindbaar zijn binnen Google, Bing en andere zoekmachines, binnen het groeiende internet is er altijd vraag naar ervaren SEO specialisten. Toon jij interesse in de werking van zoekmachines, ga je de concurrentie aan en heb je geen moeite met klantanalyse, dan ben jij de geboren SEO specialist.

Je werkt voor grote en kleine websites, waarbij je je bezighoudt met het vindbaar maken binnen zoekmachines. Dit doe je door middel van contentbeheer, linkbuilding en het bouwen van aantrekkelijke websites. Je onderzoekt trends en prestaties en bekijkt de ranking van elke afzonderlijke website.

Als SEO specialist werk je vaak als zelfstandige of bent in dienst bij een marketingbureau. Als zelfstandige werk je veel samen met andere zzp’ers waaronder een SEO tekstschrijver of websitebouwer. Soms verkoop je SEO diensten onder white label.

De werkdag van een SEO specialist

Je werk is niet gebonden aan een bepaald moment van de dag, de SEO specialist werkt veel achter de schermen. Je hebt dagelijks contact met klanten of opdrachtgevers, je dag begint met het lezen of beantwoorden van binnenkomende e-mails. Je overlegt met de klant en brengt advies uit. Je neemt contact op met andere websites om de mogelijkheden tot linkbuilding te bekijken. Je schrijft zelf teksten of laat dit over aan een ervaren tekstschrijver.

Afhankelijk van je kennis en ervaring werk je de website bij of bouw je een nieuwe. Het is belangrijk dat alles in goed overleg met de klant gebeurt, waarbij je in gedachten houdt dat de klant op de eerste plaats binnen de zoekresultaten wilt komen te staan. Je informeert en adviseert, en brengt aanpassingen aan daar waar dat nodig is.

Je werkdag bestaat niet alleen uit zoekmachineoptimalisatie. Tussendoor bezoekje de opdrachtgever voor een persoonlijk gesprek of maakt een offerte. Ook het factureren behoort tot je taken, tenzij je dit overlaat aan een administratief medewerker of virtual assistant. Ook houd je publicaties omtrent SEO bij, zodat je op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen.

Het is belangrijk om datgene waar je mee bezig bent, zo goed mogelijk af te ronden. Soms werk je een hele dag aan hetzelfde project, in andere gevallen is er alleen een kleine aanpassing nodig. Je bekijkt de werkzaamheden voor de volgende dag en maakt eventueel een planning, waarna je de werkdag afsluit.

Opleiding tot SEO specialist

De SEO specialist is een modern beroep, dat is ontstaan met de komst van het internet. Zoekmachine optimalisatie wordt steeds belangrijker, iedere website wil zo goed mogelijk gevonden worden. SEO wordt toegepast door websitebouwers en website eigenaars. Omdat niet iedereen over de nodige kennis en ervaring beschikt, wordt er vaak een SEO specialist ingehuurd.

Er bestaat geen officiële opleiding tot SEO specialist. Het is belangrijk dat je over voldoende ICT- en internet kennis beschikt. Hiervoor volg je een mbo- of hbo-opleiding ICT, maar ook een opleiding specialist voldoet aan de eisen. Er zijn echter wel verschillende SEO cursussen beschikbaar.

De SEO cursus behandelt de werking van zoekmachines, inrichten van een website, domeinnaam kiezen en het schrijven van teksten. Daarnaast wordt aandacht besteed aan diverse SEO technieken en hoe je afbeeldingen optimaliseert voor zoekmachines. Je leert alles over long tail en short tail zoekwoorden, backlinks, video SEO en het gebruik van Social Media.

Voor de cursus is het belangrijk dat je affiniteit hebt met de technische aspecten van websites. Zo weet je al het nodige over HTML codes en ben je bekend met het content management systeem. Er is geen specifieke vooropleiding vereist, houd er rekening mee dat de cursus op mbo-niveau gegeven wordt. Een opleiding bestaat uit meerdere bijeenkomsten en huiswerkopdrachten. Afhankelijk van de gekozen opleiding wordt deze afgesloten met een examen en certificaat. De kosten voor een goede SEO cursus bedragen tussen de €1000 en €2000. Deze kosten zijn aftrekbaar voor de belasting, maar alleen wanneer de cursus bedoeld is voor het huidige of toekomstige beroep.

Welke cursus je ook kiest, zorg dat de inhoud gericht is op zoekwoorden analyse, websitestructuur en URL-structuur, linkbuilding en linkstructuur, content, technieken, meting van posities en doelen. Vergeet daarbij niet dat je wekelijks moet bijspijkeren om ervoor te zorgen dat je alle continue veranderingen van de zoekmachines kunt bijhouden.

Past het beroep SEO specialist bij mij?

Dankzij het groeiende internet blijft de vraag naar SEO specialisten stijgen. Beschik je over de nodige kennis en ervaring, dan maak je goede kansen op de arbeidsmarkt. Je bent flexibel en creatief en beschikt over communicatieve vaardigheden. Met een commercieel inzicht en kennis van het internet weet jij je klanten te overtuigen. Het salaris van de startende SEO specialist bedraagt tussen de €2000 en €3000 per maand, de gevorderde SEO specialist verdient tussen de €3000 en €5000 per maand. Het uurtarief van de zelfstandige bedraagt gemiddeld €60 per uur exclusief btw.

Vacatures SEO specialist

De vraag naar SEO specialisten groeit, geschikte vacatures vind je via het internet. Bekijk de website of benader zelf een marketingbureau, dit vergroot de kans op een passende baan. Ook via het arbeidsbureau of uitzendbureau vind je vacatures die aansluiten op jouw kennis en ervaring. Maak een online cv, dit vergemakkelijkt het sollicitatieproces.

Plaats een reactie