Virtual Assistant

Opleidingsniveau:

Vanaf Mbo

Salarisindicatie:

€ 1000 - 3000

Arbeidsmarkt:

Onbekend

In het kort ...

Een virtual assistant is een zelfstandig professional die op afstand administratieve, technische of creatieve ondersteuning biedt aan bedrijven of individuen.

Welke benaming gebruik jij voor een virtual assistant? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: online assistant, digitale assistent, remote secretaresse.

Een ZZP’er staat er dus vaak alleen voor, en ongeacht zijn talenten kan de werkdruk op een gegeven moment te hoog worden. Op dat moment stap jij als virtual assistant in. Jij begeleidt ZZP’ers en zet jouw geleerde vaardigheden en talenten in om de ZZP’er de controle terug te geven en deze te behouden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door zijn of haar agenda bij te houden, de website te onderhouden of door nieuwe afspraken te maken met potentiële klanten.

Taken van een virtual assistant

Een virtual assistant heeft een zeer breed takenpakket, en afhankelijk van jouw vaardigheden en interesses kun je zelf beslissen op wat voor gebied jij jezelf in wilt zetten als virtual assistant. Je kunt jezelf bijvoorbeeld specialiseren in het klantencontact van ZZP’ers. Zo vinden deze het vaak fijn om zich volledig te focussen op hun werkgebied en zo weinig mogelijk tijd te steken in zaken als administratie, facturatie en interactie met klanten. Als virtual assistant neem je deze taken op je en zorg je ervoor dat de ZZP’er, bijvoorbeeld een kunstenaar, tandarts, psycholoog of fysiotherapeut zich echt alleen met zijn specialiteit bezig hoeft te houden.

Het takenpakket van een virtual assistant loopt flink uiteen en om die reden kun je er zelf voor kiezen in welk veld je jezelf wilt aanbieden. Ben jij bijvoorbeeld goed in het organiseren van iemands agenda en afspraken? Dan kun je op afstand optreden als iemands persoonlijke assistant en diens afspraken inplannen en doorgeven. Ben je aan de andere kant technisch ingesteld? Dan kun je de website onderhouden, updaten en naar de wens van de ZZP’ers vormen. Tegelijkertijd zijn ZZP’ers vaak op zoek naar personen die de financiële administratie op zich nemen. Dit houdt onder andere in: het opmaken en versturen van facturen; in sommige gevallen het versturen van betalingsherinneringen aan klanten.

Ben jij bijvoorbeeld sociaal aangelegd? Dan kun je optreden als PR-assistant en op die manier de interactie aangaan met bestaande of potentiële klanten. Je kunt hen bellen, of langsgaan op kantoren of locaties om uitleg te geven over de diensten van de ZZP’er, of de persoon die jou inhuurt.

Zogezegd is de takenlijst van een virtual assistant lang en dat maakt het vak geschikt voor een groot aantal mensen. Een kleine greep uit deze lijst is bijvoorbeeld het: opstellen van persberichten, maken van PowerPoint presentaties, schrijven van nieuwsbrieven, de inventaris van een ZZP’ers controleren, schoonmaken van een kantoor, zakenreizen boeken en e-mails beantwoorden.

Instanties en werkgevers

Grote organisaties beschikken vaak over afdelingen die dezelfde taken op zich nemen als een virtual assistant. Dit zijn dan de Public Relations-, Human Resources-, en Virtual Assistant-afdelingen. Om die reden kun je vooral gaan werken voor kleine bedrijven en personen met een eenmanszaak, of in andere gevallen voor een vennootschap onder firma, die bijvoorbeeld slechts een handvol personen in dienst heeft. Deze kleine bedrijven willen zich graag vooral richten op de werkzaamheden die ze willen uitvoeren; deze zijn vaak degene die hun passie zijn, en daar horen de algemene taken van administratie en klantcontact in sommige gevallen niet bij. Daarom zal je als virtual assistant vaak gaan werken binnen deze kleinschalige ondernemingen. De omvang van deze ondernemingen kan variëren van een enkele persoon tot een tiental personeelsleden.

Er zijn ook situaties waarin een (groot) bedrijf als dienst virtual assistants aanbiedt; in dat geval zal je gaan werken onder dit bedrijf en heb je een werkgever.

Opleiding tot virtual assistant

Het beroep van virtual assistant is breed en om die reden kunnen veel opleidingen fungeren als opleiding tot het beroep. Een opleiding tot financieel medewerker zal je al ingang bieden tot het werken als virtual assistant op het gebied van financiële administratie en facturatie. In deze gevallen is dus duidelijk dat je jouw talenten kunt aanscherpen middels een opleiding en deze kunt inzetten tijdens de werkzaamheden.
Er zijn ook algemene opleidingen te vinden tot virtual assistant, die in het algemeen het begeleiden van ZZP’ers en personen behandelen. Dit houdt onder andere in het contact tussen beide partijen en het invullen van werktijden. En deze standaardopleidingen zijn een goede aanvulling op cursussen of opleidingen in een bepaalde expertise.

Salaris van een virtual assistant

Je zult als virtual assistant gaan werken binnen een kleine onderneming en vaak in de vorm van een eenmanszaak, oftewel, ook als ZZP’er. Dit werk tussen ZZP’ers is vaak op basis van communicatie en interactie en in sommige gevallen ook via een contract. In dat contract worden jouw werkuren vermeld en welke vergoeding daar tegenover staat. Logischerwijs is deze vergoeding afhankelijk van de persoon die jou inhuurt, van welke werkzaamheden je gaat verrichten en hoeveel uur je voor deze persoon gaat werken. Het is daarom moeilijk om een specifiek bedrag te noemen.

Virtual assistant worden, iets voor mij?

Het werk als virtual assistant is zeer divers en daarom kan vrijwel iedere persoon als een aan de slag gaan. Het is de kunst om de werkzaamheid te vinden die het beste bij jou past en degene waarin jij jezelf wilt specialiseren. Daarnaast is het belangrijk om aanvullende cursussen en opleidingen te volgen om je cv aan te vullen.

Virtual assistant persoonstypen

DISC-type

Wil jij graag weten of je wel het juiste DISC-type bent voor het beroep virtual assistant? Houd er rekening mee dat sommige van deze aspecten, zoals Enneagram type, DISC kleur en MBTI type, subjectief en niet specifiek voor elk beroep zijn.

Groen (Stabiliteit - S):

Kenmerken: Geduldig, betrouwbaar, praktisch, behulpzaam.

Geschikt voor beroepen die stabiliteit, consistentie en een zorgzame houding vereisen. Bijvoorbeeld: verpleegkundige, administratief medewerker, klantenservice, maatschappelijk werker, HR-medewerker.

Blauw (Conformisme - C):

Kenmerken: Nauwkeurig, analytisch, systematisch, diplomatiek.

Geschikt voor beroepen waarin aandacht voor detail, nauwkeurigheid en analytisch denken belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: accountant, ingenieur, programmeur, wetenschapper, data-analist.

Het is belangrijk om op te merken dat hoewel bepaalde DISC-kleuren kunnen corresponderen met kenmerken die nuttig zijn in bepaalde beroepen, individuen met een verscheidenheid aan DISC-typen succesvol kunnen zijn in allerlei soorten werk. DISC is meer een hulpmiddel voor zelfbewustzijn en teamdynamiek, en minder een strikte richtlijn voor beroepskeuze.

Weet je niet zeker wat voor DISC-type jij bent, doe dan een DISC persoonlijkheidstest!

Enneagram Type

Of wil jij juist graag weten of je wel het ideale Enneagram-type bent voor het beroep virtual assistant?

Type 1 - De Perfectionist:

Kenmerken: Consciëntieus, verantwoordelijk, verbeteringsgericht.

Geschikt voor beroepen waar nauwkeurigheid en hoge kwaliteitsnormen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: auditor, redacteur, ingenieur, kwaliteitscontroleur.

Type 9 - De Bemiddelaar:

Kenmerken: Vredelievend, receptief, ondersteunend.

Geschikt voor beroepen waarin harmonie, diplomatie en het verenigen van verschillende standpunten belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: counselor, HR-medewerker, onderwijzer, maatschappelijk werker.

Hoewel bepaalde Enneagramtypes goed passen bij sommige banen of beroepen, kan iedereen met elk Enneagramtype in veel verschillende beroepen succes hebben. Het Enneagram helpt vooral bij zelfkennis en kan je daarbij helpen bij kiezen van een baan.

Weet je niet zeker wat voor Enneagram-type jij bent, doe dan een Enneagram test!

MBTI Type

Ook als je wil weten of jij wel het MBTI-type bent voor het beroep virtual assistant vind je hier!

INTJ (Architect):

Kenmerken: Analytisch, onafhankelijk, strategisch denker.

Geschikt voor beroepen zoals softwareontwikkelaar, ingenieur, wetenschappelijk onderzoeker.

ISTJ (Logistiek Medewerker):

Kenmerken: Praktisch, betrouwbaar, georganiseerd.

Geschikt voor boekhouding, administratie, IT-beheer.

Het is belangrijk om te onthouden dat MBTI-persoonlijkheidstypen algemene richtlijnen zijn en dat individuen van elk type succesvol kunnen zijn in een breed scala aan beroepen. Persoonlijke interesses, vaardigheden en andere factoren spelen ook een grote rol bij het kiezen van een carrière.

Weet je niet zeker wat voor MBTI-type jij bent, doe dan een MBTI test!

Virtual assistant vacatures

Aangezien veel ZZP’ers op zoek zijn naar een virtual assistant, zullen er regelmatig virtual assistant vacatures verschijnen op vacaturesites en op het internet algemeen. In dat geval zal duidelijk worden wat de ZZP’er zoekt in een virtual assistant en welke vereisten hij heeft. Verder kunnen er vacatures verschijnen van bureaus die virtual assistant inhuren en vervolgens uitzenden naar ZZP’ers en kleine ondernemingen. Afhankelijk van jouw vereisten en wensen kun je besluiten te reageren op een vacature.

Veelgestelde vragen

Essentiële vaardigheden voor een virtual assistant omvatten sterke communicatieve vaardigheden, organisatorisch talent, betrouwbaarheid, zelfstandigheid, en een goede beheersing van diverse online tools en software. Afhankelijk van de specifieke diensten die zij aanbieden, kunnen ook technische vaardigheden of gespecialiseerde kennis nodig zijn.

Om virtual assistant te worden, is er geen formele opleiding vereist, maar het is wel aan te raden om vertrouwd te raken met de tools en software die vaak gebruikt worden in dit beroep. Veel virtual assistants hebben een achtergrond in administratieve ondersteuning, management, of een specifiek vakgebied zoals marketing of boekhouding. Er zijn ook cursussen en certificeringen beschikbaar die gericht zijn op virtual assistance.

Ervaring in een kantooromgeving kan nuttig zijn, maar is niet noodzakelijk om succesvol te zijn als virtual assistant. Belangrijker is de capaciteit om zelfstandig te werken, uitstekende online communicatievaardigheden te hebben, en vertrouwd te zijn met de benodigde technologieën en software.

Virtual assistants vinden cliënten door te netwerken, gebruik te maken van online platforms en sociale media, en vaak door zich aan te sluiten bij virtual assistant-bureaus of freelancemarktplaatsen. Mond-tot-mondreclame en het opbouwen van een sterk online portfolio kunnen ook effectieve manieren zijn om nieuwe cliënten aan te trekken.

Plaats een reactie