Echtscheidingsadvocaat opleidingen

Nog steeds geldt dat ruim een derde van alle huwelijken voortijdig strandt. Het is aan de echtscheidingsadvocaat om deze echtscheidingen goed te regelen en de te scheiden cliënten zo goed als mogelijk bij te staan. Logischerwijs komt er veel kijken bij een echtscheiding en het vak van echtscheidingsadvocaat is daarom een specialisme binnen de opleiding rechten. Zo spelen er niet alleen emoties een rol binnen een echtscheiding, maar ook bijkomende factoren, zoals de verdeling van het vermogen, alimentatie en wellicht ook strafrechtelijke zaken, zoals mishandeling. Dit is een kleine greep uit de complexiteit die een echtscheiding met zich meebrengt. Als jij de uitdaging aan wilt gaan om deze processen in goede banen te leiden, dan is de opleiding echtscheidingsadvocaat wellicht iets voor jou.

Werkzaamheden van een echtscheidingsadvocaat

Jaarlijks belanden veel mensen in een huwelijkscrisis en als ze besluiten er een punt achter te zetten, dan wordt het proces van de echtscheiding in gang gezet. Er zitten verschillende ketens in dat proces en de rol van de echtscheidingsadvocaat is een van de laatste daarin: deze gaat pas een rol spelen als de echtscheiding definitief is. Mochten er nog twijfels zijn in een huwelijk dan wordt er vaak eerst een mediator ingeschakeld die probeert zaken op orde te stellen en overzichtelijkheid te creëren binnen het huwelijk. Als toch blijkt dat deze niet te redden valt, dan wordt de echtscheidingsadvocaat ingeschakeld en zal de scheiding worden behandeld.

Als de echtscheidingsadvocaat eenmaal aan het werk gaat, dan krijgt deze veel op zijn bord gelegd. Niet alleen omdat het proces van echtscheiding emotioneel heftig kan zijn voor de betrokken personen, maar ook omdat er met veel factoren rekening gehouden moet worden en er veel partijen betrokken zijn bij het proces, zoals kinderen en andere familieleden.

Een van de taken van de echtscheidingsadvocaat is het verdelen van het vermogen. Dit wordt gedaan aan de hand van de voorwaarden die tijdens het sluiten van het huwelijk afgesproken zijn. Hierbij geldt dat het vermogen van beide personen evenredig verdeeld wordt als er geen huwelijkse voorwaarden afgesproken zijn en ze dus in gemeenschap van goederen getrouwd zijn. Mochten er wel voorwaarden gesteld zijn, dan zal de echtscheidingsadvocaat deze naleven en aan de hand daarvan het vermogen verdelen. Dit vermogen bestaat bijvoorbeeld uit bezittingen, zoals auto’s, huizen, inboedel of geld.

Het financiële aspect is slechts een enkel onderdeel uit het takenpakket van een echtscheidingsadvocaat. Uiteraard spelen er nog meer factoren een rol. Zo moet ook worden bepaald hoe de voogdij van de eventuele kinderen eruit gaat zien. In samenspraak en overleg met de ouders zal bepaald worden wat de beste verdeling is. Als de advocaat er niet uitkomt met de betrokkenen, dan kan een civiele rechter uitspraak doen over deze zaak; deze zal dat doen door verschillende factoren in acht te nemen, zoals de woonplaats, huisvesting, relaties tussen kinderen en ouders en veiligheid.

Mocht de echtscheiding uitmonden in een conflict tussen beide personen, dan is dat een bijkomende factor. De advocaat zal ervoor moeten zorgen dat dit conflict wordt uitgevochten. Mocht dit niet lukken, dan is de kans aanwezig dat de echtscheiding uitgevochten zal worden in de rechtbank. Hierbij zal de advocaat een van de partijen bijstaan en pleiten voor hetgeen de cliënt eist.

Voor wie is de opleiding echtscheidingsadvocaat?

De opleiding echtscheidingsadvocaat is geen opleiding op zich, maar een vervolgopleiding op de universitaire studie rechten of de welbekende opleiding advocatuur. Het vak van echtscheidingsadvocaat is er dus voor iedereen die al rechten studeert en graag zichzelf wil specialiseren op het gebied van echtscheidingen.

Mbo-, hbo- of wo-niveau?

Zoals gezegd is de opleiding echtscheidingsadvocaat een opleiding op wo-niveau. Dat houdt in dat hij wordt gegeven op universiteiten. Je kunt hem volgen in de vorm van de rechtenstudie op vrijwel elke universiteit in Nederland. Het gebied van echtscheiding is een gebied van familierecht, en tijdens je opleiding rechten kun je kiezen voor familierecht (dit kan al vroeg in de bachelor). Je zult dan de nodige kennis opdoen om uiteindelijk na je studie te kiezen voor de gewenste richting van echtscheidingsadvocaat. Dit zal je doen op een advocatenkantoor ergens in Nederland. Vaak zijn er kantoren die gespecialiseerd zijn in dit soort rechten en het is daarom belangrijk om er een te vinden dat pas afgestudeerde juristen aanneemt die zich willen specialiseren in familierecht.

Waar kun je de opleiding volgen?

Je kunt de studie rechten volgen op bijna elke universiteit in Nederland, bijvoorbeeld op de Universiteit Utrecht of de Vrije Universiteit in Amsterdam. Dit is een bachelorstudie die 3 jaar duurt. Deze bachelor dien je af te maken voordat je aan de slag kunt in het door jou gewenste specialisme. Je kunt dus met je bachelordiploma jezelf toegang verschaffen tot een opleiding in het veld van bijvoorbeeld familierecht. Als je eenmaal daar binnen bent, kun je jezelf toespitsen op echtscheidingen.

Heb je geen vwo-diploma of hbo-diploma, maar wil je wel graag jezelf begeven binnen het vak van familierecht? Dan kun je ook besluiten om een hbo-opleiding Personen en Familierecht te doen. Deze opleiding kun je volgen bij onder andere het LOI en heeft als toegangseis dat je kennis hebt van recht of bijvoorbeeld de hbo-studie rechten doet. Je kunt je dus op die manier ook specialiseren in familierecht, zonder dat je een universitaire studie doet. Het voordeel van deze opleiding is dat het hbo-diploma dat je ontvangt bij een succesvolle afronding je bovendien toegang verschaft tot de universiteit. Mocht je in deze fase zitten, dan is het verstandig om te informeren bij de universiteit waarin je geïnteresseerd bent, want de toelatingseisen voor een wo-opleiding rechten kunnen verschillen per universiteit.

Na afronding van de opleiding

Nadat je de bachelor rechten hebt afgerond ben je officieel jurist en kun je jezelf gaan oriënteren op je carrière als advocaat. Het is daarbij belangrijk om het juiste advocatenkantoor te vinden dat bereid is jou op te leiden tot dit specialisme. Waardevolle informatie daarvoor kan je opvragen bij de Nederlandse Vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediatoren. Dit is een belangenorganisatie die een belangrijke rol speelt bij de aanstelling van echtscheidingsadvocaten. Het vak zelf is complex en vereist toewijding en focus, maar als je hem eenmaal succesvol hebt afgerond, dan is dat een goede aanvulling op je cv en biedt dat veel perspectief binnen het vakgebied familierecht.

Plaats een reactie