Echtscheidingsadvocaat

Opleidingsniveau:

Vanaf

Salarisindicatie:

Arbeidsmarkt:

In het kort ...

Welke benaming gebruik jij voor een echtscheidingsadvocaat? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: echtscheidingsadvocaat.

Echtscheidingsadvocaten zijn en blijven een hot topic, vooral omdat nog steeds geldt dat ruim een derde van alle huwelijken strandt. In die gevallen zal de echtscheidingsadvocaat de taak op zich nemen om deze scheiding in goede banen te leiden en volledig te regelen. Dit doet hij door een proces te doorlopen dat op zichzelf meerdere elementen heeft en als uiteindelijk doel heeft om beide partijen in goed overleg uit elkaar te laten gaan met zo weinig mogelijk conflicten.

Dit proces bestaat onder andere uit het regelen van de financiën en het verbreken van de huwelijksovereenkomst. Bij dit laatste komt veel kijken en daarom is een echtscheiding altijd een proces dat veel ervaring vereist en zorgvuldig uitgevoerd moet worden.

Wat doet een echtscheidingsadvocaat?

Een definitieve scheiding is vaak niet de eerste stap in het verbreken van een huwelijk. Daaraan voorafgaand vindt er namelijk vaak ook nog mediatie plaats. Dit is een manier waarop de twee partners met elkaar rond de tafel gaan en worden voorgeleid door een mediator. Deze mediator is ook een jurist en probeert beide partijen met elkaar te laten communiceren in de hoop tot een goed gesprek te komen waarbij beide partijen akkoord gaan met een regeling. Mocht deze mediatie niet lukken, dan wordt een echtscheidingsadvocaat ingeschakeld en zal deze een van de partijen bijstaan in het proces van de echtscheiding.

Als deze stap eenmaal in werking is gesteld zal de echtscheidingsadvocaat in overleg met de partij die hij vertegenwoordigt eisen op papier zetten. Een huwelijk is vaak een lang proces waarbij samen zaken of wellicht bedrijven worden opgebouwd en in veel gevallen ook goederen of kinderen worden gedeeld. Bij het verbreken van het echt moet daar een oplossing voor komen en moet ervoor gezorgd worden dat deze zaken verdeeld worden. De manier waarop die verdeling plaatsvindt zal tijdens de mediatie in overleg gaan met de mediator, maar mochten die gesprekken spaak lopen, dan zal de echtscheidingsadvocaat samen met een van de partijen de eisen op papier zetten en in confrontatie gaan met de andere partij en diens advocaat.

Vervolgens volgt er een gesprek tussen beide partijen en hun advocaten. De inhoud daarvan is bijvoorbeeld gericht op het financiële aspect. Er wordt in kaart gebracht welke bezittingen de partijen delen, en dit kunnen bijvoorbeeld huizen, auto’s of luxegoederen zijn. De advocaten pleiten voor de eisen van hun cliënten en hopen op een evenredige verdeling waaronder beide partijen een handtekening kunnen zetten. Uiteraard is een echtscheidingsadvocaat een jurist en zal deze de wet in acht nemen. Is bijvoorbeeld het huwelijk afgesloten op huwelijkse voorwaarden? Dan zal er vaak flink onderhandeld moeten worden over de verdeling. Hetzelfde geldt als het huwelijk in gemeenschap van goederen afgesloten is, maar in die gevallen zal het vermogen door tweeën gesplitst worden en zal er meer duidelijkheid zijn in de verdeling. Mocht echter dit onderhandelen niet slagen, dan is de volgende stap het brengen van het conflict naar de civiele rechter. Deze zal uiteindelijk, de wet in acht nemende, besluiten wie welk aandeel krijgt.

Het financiële gedeelte is uiteraard niet het enige aspect van een echtscheiding. Ook spelen privézaken een rol, zoals het geheimhouden van vertrouwelijke informatie, waarbij geheimhoudingsverklaringen getekend kunnen worden. En ook de kinderen spelen een belangrijke rol. Beide partijen zullen namelijk pleiten voor een voogdijregeling en als één van de partijen daar niet mee instemt, dan zal ook deze kwestie in de rechtbank besloten moeten worden. Uiteraard probeert een echtscheidingsadvocaat zo veel mogelijk te schikken, dus regelingen te treffen zonder naar de rechtszaak te hoeven, omdat dat voor beide partijen een minder zwaar proces is en uiteraard ook omdat een echtscheiding vaak al gepaard gaat met emoties en gemixte gevoelens en een rechtsgang geen positieve invloed zal hebben op de gemoedstoestanden van de partijen.

Werkgevers en instanties

Het juridisch regelen van echtscheidingen valt onder het familierecht en dit betekent dat deze vorm van juridische ondersteuning wordt gedaan door particuliere advocatenkantoren die in deze vorm van civiel recht gespecialiseerd zijn. Een kantoor hoeft niet per se een specialisatie te hebben in familierecht en kan bijvoorbeeld ook gecombineerd zijn met fiscaal of strafrecht, maar zulke kantoren bestaan er wel; dat zijn direct ook de meest beoogde werkgevers. Als jij dus als echtscheidingsadvocaat werkzaam wilt gaan, dan kun je zoeken tussen deze advocatenkantoren. Mochten zij een afdeling familierecht hebben, dan zijn dit geschikte werkgevers.

Opleiding tot echtscheidingsadvocaat

Een opleiding tot echtscheidingsadvocaat begint op de universiteit binnen de studie rechten ofwel de opleiding advocatuur. Dit is een bachelorstudie die 3 jaar duurt en gevolgd kan worden op bijna elke universiteit in Nederland. Als deze fase eenmaal afgerond is en een bachelordiploma behaald is, dan komt de volgende stap: het opleiden tot echtscheidingsadvocaat. Dit is in feite de specialisatie van een basis jurist tot een echtscheidingsadvocaat. Deze opleiding wordt intern gegeven binnen een advocatenkantoor zelf. Dit kantoor kan bijvoorbeeld banden hebben met de universiteit en op die manier afgestudeerden aannemen, maar ook op eigen initiatief kun je jezelf gaan begeven in deze wereld.

Het beroep van echtscheidingsadvocaat is zonder meer een specialisme dat beschermd wordt. Dit gebeurt door de Nederlandse Vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediatoren. Deze vereniging houdt toezicht op de aangesloten echtscheidingsadvocaten en mediatoren. Dit is ook de partij die informatie verstrekt en eisen stelt aan de taakuitvoering van dergelijke advocaten.

Salaris van een echtscheidingsadvocaat

In de juridische wereld hangt het salaris erg af van bepaalde factoren. De meest belangrijke daarvan zijn: je functie en het aantal jaren ervaring. Logischerwijs zal je salaris stijgen naarmate je langer werkzaam bent als echtscheidingsadvocaat en je dus meer ervaring opdoet. Salarisbedragen die op internet beschreven zijn, zijn daarom vaak ook basissalarissen die in de toekomst door genoemde factoren naar boven bijgesteld kunnen worden. Om een indicatie te geven: het gemiddeld salaris van een advocaat is ongeveer 3.500 euro per maand (bruto). Zoals gezegd zal dit bedrag in de loop der jaren veranderen, zeker als je jezelf gaat specialiseren tot echtscheidingsadvocaat.

Vacatures voor echtscheidingsadvocaat

Heb jij je bachelor rechten afgerond en wil je graag jezelf specialiseren op het gebied van echtscheidingen? Of heb jij al ervaring als echtscheidingsadvocaat en ben je op zoek naar een nieuwe baan? Lees dan de vacatures voor deze functie. De lijst bevat advocatenkantoren of bedrijven die op zoek zijn naar zulke advocaten; deze zitten verspreid over heel Nederland. De kans is groot dat je uiteindelijk terechtkomt binnen de particuliere en commerciële markt, maar ook zullen er sporadisch werkgevers bijzitten die bijvoorbeeld vanuit een stichting op pro-deo basis zulke echtscheidingsadvocaten aannemen.

Plaats een reactie