Steeds meer mensen zijn structureel gestrest. Wanneer je vaak en lang wordt blootgesteld aan stress, leidt dit soms tot een burn-out. De reden waarom sommige mensen eerder een burn-out zullen krijgen dan anderen is waarschijnlijk genetisch bepaald. Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar het verschijnsel burn-out, daarom zijn er relatief weinig feiten. Hoe een burn-out precies wordt veroorzaakt is per situatie verschillend. Velen schakelen een burn-out coach voor in, om hen te helpen bij het verminderen van de klachten!

Stress En Burn-out Coach *aanrader

Je leert in deze cursus Stress- en burn-out coach hoe je anderen (eventueel vanuit een eigen praktijk) kunt coachen om op een gezonde manier met stress om te gaan en op een goede en verantwoorde manier van een burn-out te herstellen. Uiteraard biedt de cursus ook voldoende informatie om met eigen spanningsklachten aan de slag te gaan. Cursus die veel verrassende inzichten geeft!

  • v.a. 499,-
  • Thuisstudie
  • Laudius
  • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Burn-out coaching opleiding

Ben jij van plan om een burn-out coach opleiding of stresscoach opleiding te gaan volgen? Lees vooral verder. Hier vind je relevante informatie zodat jij je keuze makkelijker kunt maken. Op het gebied van coaching, begeleiding en zelfontwikkeling zijn er namelijk een heleboel opleidingen en cursussen te volgen. Het is belangrijk dat je kiest voor een vorm die bij je past. Kies je voor een thuisstudie of (gedeeltelijk) klassikale scholing? Dit hangt af van je persoonlijke voorkeur. De opleidingsvorm hoeft niets te zeggen over de kwaliteit van een studie. 

Een groot gedeelte van de ruim 63.000 zelfstandige coaches in Nederland is onopgeleid. (Burn-out) coach is geen beschermd beroep. Je mag jezelf coach noemen zonder een opleiding gevolgd te hebben. Echter, het is sterk aanbevolen een erkende opleiding te volgen. 

Als coach moet je weten met welke problematiek je te maken hebt, omdat sommige cliënten doorverwezen dienen te worden. Mede daarom is het belangrijk om je opleiding bewust uit te kiezen. Bovendien hechten steeds meer particulieren en bedrijven waarde aan coaches die een geaccrediteerde opleiding hebben gevolgd.

NOBCO en het EQA-keurmerk

Een erkende coaching opleiding is aangesloten bij de NOBCO (Nederlandse Orde van Beroepscoaches). Wanneer een opleiding erkend is door deze organisatie, zal die voldoen aan het EQA-keurmerk (European Quality Award). Het EQA-keurmerk is het keurmerk voor opleidingen op het gebied van mentoring en coaching. Een EQA-erkende opleiding bevestigt de kwaliteitseisen van een opleiding.

Vereniging VESB 

Daarnaast is in 2017 de VESB (Vereniging van Erkende Stress en Burn-out coaches) opgericht. Dit keurmerk is opgericht om de kwaliteit in begeleiding bij stress en burn-out op te schroeven. De VESB is een vereniging zonder winstoogmerk. Coaches moeten aan strenge voorwaarden voldoen, voordat ze toegelaten worden. Het is raadzaam om je te verdiepen in dergelijke keurmerken voordat je een opleidingskeuze maakt. 

De werkdag van een burn-out coach

Hoe jij je dag indeelt als burn-out of stresscoach is afhankelijk van een aantal factoren. Werk je voor jezelf of werk je in dienstverband? Als je voor jezelf werkt, kun je je dag indelen zoals je zelf wil. Het grootste gedeelte van de dag zul je in gesprek zijn met je cliënten. Soms zul je een cliënt fysiek bezoeken, maar je kunt ook op afstand begeleiding bieden.

Wanneer je nog geen goed netwerk hebt opgebouwd, zul je ook tijd moeten besteden aan het benaderen van je doelgroep. Je kunt lezingen geven of bedrijven benaderen, die wellicht op zoek zijn naar stresscoaches. Het bedrijfsleven is namelijk vruchtbaar grondgebied voor jou als coach. Met jouw kennis en vaardigheden kun je misschien tientallen burn-out gevallen voorkomen. 

Verder zul je je cliënten helpen met hun dagelijkse uitdagingen. Door middel van bepaalde technieken en strategieën zul je werken naar een betere situatie. Samen met je cliënt stel je bepaalde doelen. Vervolgens biedt jij de nodige begeleiding om deze doelen te behalen. 

Opleiding tot burn-out coach

Er zijn veel opleidingen en thuisstudies ‘stresscoaching’ en ‘burn-out coaching’ beschikbaar. Geen vooropleiding is vereist om deze studies te volgen. 

Tijdens een opleiding tot burn-out coach of stresscoach wordt alle kennis rondom stress behandeld. Stress is de veroorzaker van een burn-out, daarom is het belangrijk om veel te weten over stress en het bestrijden van stress.

Een geaccrediteerde opleiding besteedt aandacht aan het doorverwijzen van cliënten. Als stresscoach is het namelijk erg belangrijk om te signaleren wanneer een cliënt beter doorverwezen kan worden naar een andere professional. Het is niet aan jou om medisch de diepte in te gaan, daar ben je immers niet voor opgeleid. Een goede coach weet wanneer hij iemand doorstuurt. 

Het salaris

Werk je in dienstverband dan zal de hoogte van je salaris afhangen van je opleiding, ervaring en salarisonderhandeling. Het gemiddelde salaris van een stresscoach in dienstverband is € 2800,- bruto per maand. 

Kies je ervoor om voor jezelf te beginnen, dan mag je zelf je uurtarief bepalen. Het gemiddelde uurtarief van een zelfstandige burn-out coach ligt tussen de € 60,- en € 100,- per uur. 

Past het beroep bij mij?

Om het beroep van stresscoach te vervullen is het van belang om over bepaalde (sociale) vaardigheden te beschikken. Je communicatieve vaardigheden zijn erg belangrijk. Je luistervermogen helpt het probleem in kaart te brengen. Ook zul je het vertrouwen van je cliënt moeten winnen om het traject succesvol af te kunnen ronden. Je dient discreet om te gaan met gevoelige informatie en te beschikken over kennis van lichaam en geest. 

Een goede coach gaat doelgericht te werk. Je zult haalbare doelen moeten kunnen stellen. Je moet van aanpakken houden, je werkt namelijk oplossingsgericht en biedt praktische (kortdurende) hulp aan. 

Heb je belerende eigenschappen? Probeer hier dan aan te werken. Elke goede coach laat mensen naar hun eigen mogelijkheden kijken om tot gedragsverandering te komen. Aandacht en kennis voor een gezonde levensstijl komt ook goed van pas. Kennis over voeding en bewegen is geen vereiste, maar wel een pre. 

Werkgelegenheid en vacatures

De vooruitzichten op een baan als stresscoach zijn redelijk tot goed. Dankzij de huidige maatschappelijke druk is de vraag naar stresscoaches redelijk groot. 

De meeste burn-out coaches zullen na het volbrengen van de genoten studie als zzp’er aan de slag gaan. 

Wil je liever aan de slag in dienstverband? Dan kun je een kijkje nemen op online vacaturebanken. Je kunt ook kijken of je lokale coachingpraktijk nog op zoek is naar medewerkers. Ook kun je kijken op de website van het GGZ voor vacatures.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen omtrent de opleiding tot burn-out coach.

Plaats een reactie