Burn-Out Coach

Opleidingsniveau:

Vanaf Mbo

Salarisindicatie:

€ 2000 - 4000

Arbeidsmarkt:

Onbekend

In het kort ...

Een Burn-Out Coach is een professional die individuen begeleidt en ondersteunt bij het herstellen van een burn-out door middel van verschillende technieken en strategieën om stress te beheersen, energie te herwinnen en werk-privé balans te herstellen.

Welke benaming gebruik jij voor een burn-out coach? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: stressmanagement coach, welzijnscoach, vitaliteitscoach, stresscoach.

Als burn-out coach (of stresscoach) behandel je mensen die te kampen hebben met een burn-out. Je wordt als burn-out coach ingeschakeld op het moment dat je cliënt er helemaal doorheen zit. Jullie gaan dan samen aan de slag om te kijken welke stappen er gezet moeten worden die leiden naar een beter resultaat. 

Het uiteindelijke doel van jou als stresscoach is het zo snel mogelijk op de been krijgen van je cliënt. Verwacht geen wonderen, het duurt soms een behoorlijke periode voordat een persoon weer vitaal is na een burn-out.

Oorzaak burn-out

Mensen in de Westerse wereld zijn meer gestrest dan ooit. Wanneer je lang wordt blootgesteld aan stress, leidt dit soms tot een burn-out. De reden waarom sommige mensen eerder een burn-out zullen krijgen dan anderen is waarschijnlijk genetisch bepaald. Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar het verschijnsel burn-out, daarom zijn er relatief weinig feiten. Hoe een burn-out precies wordt veroorzaakt is per situatie verschillend. 

Wel is bekend dat bepaalde eigenschappen kunnen bijdragen aan het veroorzaken van een burn-out. Perfectionisme en een gebrek aan assertiviteit bijvoorbeeld. Als burn-out coach zul je jouw cliënten de nodige begeleiding bieden zodat ze aan zichzelf kunnen werken. 

Bepaalde eigenschappen en destructieve gewoonten dienen veranderd te worden. Jullie gaan samen op zoek naar de pijnpunten die de overspannenheid veroorzaakt hebben en maken een plan om deze pijnpunten om te buigen naar iets positiefs. 

Preventieve coaching

Stressklachten staan bovenaan in de lijst van ziektemeldingen. Dit is niet alleen vervelend voor degene die te kampen heeft met de gevolgen van langdurige stress, de gevolgen voor de werkgever zijn ook groot. Als burn-out coach verricht je soms preventief werk. Je helpt mensen die last hebben van overspannenheid en probeert een plan op te stellen om een burn-out te voorkomen. 

De werkdag van een burn-out coach

Als stresscoach/burn-out coach zul je je cliënten helpen met hun dagelijkse uitdagingen. Door middel van bepaalde technieken en strategieën zul je werken naar een betere situatie. Samen met je cliënt stel je bepaalde doelen. Vervolgens biedt je de nodige begeleiding om deze doelen te behalen. 

Het grootste gedeelte van de dag zul je in gesprek zijn met je cliënten. Soms zul je een cliënt fysiek bezoeken, maar je kunt ook op afstand begeleiding bieden. Wanneer je nog geen goed netwerk hebt opgebouwd, zul je ook tijd moeten besteden aan het benaderen van je doelgroep. Hoe je dit doet is aan jou. Je kunt gebruik maken van social media, e-maillijsten en je kunt lezingen geven.

Ook kun je bedrijven benaderen die wellicht op zoek zijn naar stresscoaches. Het bedrijfsleven is namelijk vruchtbaar grondgebied voor jou als coach. Met jouw kennis en vaardigheden kun je misschien tientallen burn-out gevallen voorkomen. 

Je helpt je cliënt niet alleen tijdens het diepe dal, maar zult ook begeleiding bieden tijdens het reïntegratietraject. Stapje voor stapje werken jullie naar vooruitgang. Eventueel zullen er gesprekken gevoerd worden met de leidinggevende van je cliënt. Samen maken jullie afspraken om een burn-out in de toekomst te voorkomen.

Opleiding tot burn-out coach

Er zijn veel opleidingen en thuisstudies ‘stresscoaching’ en ‘burn-out coaching’ beschikbaar. Geen vooropleiding is vereist om deze studies te volgen. Tijdens een opleiding tot burn-out coach of stresscoach wordt alle kennis rondom stress en vooruitgang behandeld. 

Ook zul je het één en ander leren over het menselijke psyche. Bepaalde persoonlijke eigenschappen kunnen leiden tot een burn-out. Het gebrek aan assertiviteit in combinatie met perfectionistische neigingen kunnen mogelijk leiden tot een burn-out. Evenals het continu tevreden willen stellen van mensen. Je zult dit leren herkennen om verandering in gang te kunnen zetten.

Een geaccrediteerde opleiding besteedt aandacht aan het doorverwijzen van cliënten. Als stresscoach is het namelijk erg belangrijk om te signaleren wanneer een cliënt beter doorverwezen kan worden naar een andere professional. Het is niet aan jou om medisch de diepte in te gaan, daar ben je immers niet voor opgeleid. Een goede coach weet wanneer hij iemand doorstuurt. 

NOBCO en VESB

Een erkende coaching opleiding is aangesloten bij de NOBCO (Nederlandse Orde van Beroepscoaches). Wanneer een opleiding erkend is door deze organisatie, zal deze voldoen aan het EQA-keurmerk (European Quality Award). Een EQA-erkende opleiding bevestigt de kwaliteitseisen van een mentoring en coaching opleiding.

Daarnaast is in 2017 de VESB (Vereniging van Erkende Stress en Burn-out coaches) opgericht. Dit keurmerk is opgericht om de kwaliteit in begeleiding bij stress en burn-out op te schroeven.

 Het is raadzaam om je te verdiepen in dergelijke keurmerken voordat je een opleidingskeuze maakt. 

Het salaris

Wil je graag werken in dienstverband? Dan zal de hoogte van je salaris afhangen van je opleiding, ervaring en salarisonderhandeling. Het gemiddelde salaris van een stresscoach in dienstverband is € 2800,- bruto per maand. 

Kies je ervoor om voor jezelf te beginnen? Dan mag je natuurlijk zelf je uurtarief bepalen. Deze tarieven variëren behoorlijk. Het gemiddelde uurtarief van een zelfstandige burn-out coach ligt tussen de € 60,- en € 100,- per uur. 

Past het beroep bij mij?

Ben jij gepassioneerd over mensen steun bieden? Ben je praktisch ingesteld en heb je een groot empathisch vermogen? Dan is het beroep stresscoach/burn-out coach misschien iets voor jou. 

Een goede coach gaat doelgericht te werk. Je zult haalbare doelen moeten kunnen stellen. Je moet van aanpakken houden, je werkt namelijk oplossingsgericht en biedt praktische hulp aan. 

Aandacht en kennis voor een gezonde levensstijl is handig. Een gezonde levensstijl is essentieel voor het versnellen van het herstel van je cliënt. Ook ter preventie van een burn-out is kennisoverdracht over een gezonde levensstijl raadzaam. Je zal geïnteresseerd moeten zijn in de ontwikkelingen op het gebied van voeding en zelfontwikkeling. Als stresscoach dien je verstand te hebben over de correlatie tussen het menselijke lichaam en geest. Een (geaccrediteerde) opleiding schenkt aandacht aan deze belangrijke thema’s.

Kwaliteiten en vaardigheden van een burn-out coach

Verder is het van belang om te beschikken over bepaalde (sociale) vaardigheden. Je communicatieve vaardigheden zijn erg belangrijk. Je vermogen om iemand op zijn gemak te stellen bijvoorbeeld. Je zal het vertrouwen van je cliënt moeten winnen om een traject succesvol af te kunnen ronden. 

Je luistervermogen helpt het probleem in kaart te brengen. Bovendien dien je discreet om te gaan met gevoelige informatie.

Een kwalitatief hoogstaande opleiding tot stresscoach leert je om mensen zélf te laten werken aan verbetering. Elke goede coach laat mensen naar hun eigen mogelijkheden kijken om tot gedragsverandering te komen. 

Geschikte persoonstypen

DISC-type

Wil jij graag weten of je wel het juiste DISC-type bent voor het beroep burn-out coach? Houd er rekening mee dat sommige van deze aspecten, zoals Enneagram type, DISC kleur en MBTI type, subjectief en niet specifiek voor elk beroep zijn.

Groen (Stabiliteit - S):

Kenmerken: Geduldig, betrouwbaar, praktisch, behulpzaam.

Geschikt voor beroepen die stabiliteit, consistentie en een zorgzame houding vereisen. Bijvoorbeeld: verpleegkundige, administratief medewerker, klantenservice, maatschappelijk werker, HR-medewerker.

Blauw (Conformisme - C):

Kenmerken: Nauwkeurig, analytisch, systematisch, diplomatiek.

Geschikt voor beroepen waarin aandacht voor detail, nauwkeurigheid en analytisch denken belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: accountant, ingenieur, programmeur, wetenschapper, data-analist.

Het is belangrijk om op te merken dat hoewel bepaalde DISC-kleuren kunnen corresponderen met kenmerken die nuttig zijn in bepaalde beroepen, individuen met een verscheidenheid aan DISC-typen succesvol kunnen zijn in allerlei soorten werk. DISC is meer een hulpmiddel voor zelfbewustzijn en teamdynamiek, en minder een strikte richtlijn voor beroepskeuze.

Weet je niet zeker wat voor DISC-type jij bent, doe dan een DISC persoonlijkheidstest!

Enneagram Type

Of wil jij juist graag weten of je wel het ideale Enneagram-type bent voor het beroep burn-out coach?

Type 2 - De Helper:

Kenmerken: Zorgzaam, interpersoonlijk georiënteerd, behulpzaam.

Geschikt voor beroepen waarin zorg en ondersteuning centraal staan. Bijvoorbeeld: verpleegkundige, leraar, klantenservice, maatschappelijk werker.

Type 9 - De Bemiddelaar:

Kenmerken: Vredelievend, receptief, ondersteunend.

Geschikt voor beroepen waarin harmonie, diplomatie en het verenigen van verschillende standpunten belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: counselor, HR-medewerker, onderwijzer, maatschappelijk werker.

Hoewel bepaalde Enneagramtypes goed passen bij sommige banen of beroepen, kan iedereen met elk Enneagramtype in veel verschillende beroepen succes hebben. Het Enneagram helpt vooral bij zelfkennis en kan je daarbij helpen bij kiezen van een baan.

Weet je niet zeker wat voor Enneagram-type jij bent, doe dan een Enneagram test!

MBTI Type

Ook als je wil weten of jij wel het MBTI-type bent voor het beroep burn-out coach vind je hier!

INFJ (Advocaat):

Kenmerken: Idealistisch, empathisch, visionair.

Geschikt voor rollen in counseling, gezondheidszorg, onderwijs.

ENFJ (Protagonist):

Kenmerken: Charismatisch, inspirerend, altruïstisch.

Past goed in rollen als coach, HR-manager, politicus.

Het is belangrijk om te onthouden dat MBTI-persoonlijkheidstypen algemene richtlijnen zijn en dat individuen van elk type succesvol kunnen zijn in een breed scala aan beroepen. Persoonlijke interesses, vaardigheden en andere factoren spelen ook een grote rol bij het kiezen van een carrière.

Weet je niet zeker wat voor MBTI-type jij bent, doe dan een MBTI test!

Werkgelegenheid en vacatures

Dankzij de huidige maatschappelijke druk is de vraag naar stresscoaches groot. Daarom zijn de vooruitzichten op een baan als stresscoach redelijk tot goed. De meeste stresscoaches zullen na het volbrengen van de genoten studie als zzp’er aan de slag gaan. 

Je kunt ook een kijkje nemen op online vacaturebanken of contact opnemen met een coachingpraktijk als je liever in dienstverband werkt. Als je een erkende opleiding gevolgd hebt kun je kijken op de website van het GGZ voor vacatures.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen omtrent het beroep burn-out coach.

Er is geen gestandaardiseerde opleiding voor burn-out coaching, maar relevante opleidingen kunnen psychologie, coaching, stressmanagement, en mindfulness omvatten. Certificaten in coaching en aanvullende trainingen specifiek gericht op burn-out kunnen ook waardevol zijn.

Belangrijke vaardigheden omvatten empathie, actief luisteren, het vermogen om te motiveren en ondersteunen, kennis van stressmanagementtechnieken, en ervaring met coachingmethodieken.

Burn-out coaches kunnen zelfstandig werken, bij coachingbureaus, in gezondheidscentra, of binnen bedrijven als onderdeel van een welzijnsprogramma voor werknemers.

Carrièremogelijkheden omvatten werken als zelfstandig coach, het ontwikkelen van workshops en trainingen voor stressmanagement, samenwerken met bedrijven, en het specialiseren in gerelateerde gebieden zoals mindfulness, welzijn op de werkvloer, of loopbaancoaching.

Plaats een reactie