Belastingconsulent

Opleidingsniveau:

Vanaf Array

Salarisindicatie:

€ 2500 - 8000

Arbeidsmarkt:

Onbekend

In het kort ...

Een belastingconsulent is een professional die advies en begeleiding biedt aan particulieren en bedrijven bij het invullen en indienen van hun belastingaangiften en bij het optimaliseren van hun fiscale situatie.

Welke benaming gebruik jij voor een belastingconsulent? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: fiscaal adviseur, belastingadviseur, belastingdeskundige.

Het beroep belastingconsulent heeft veel weg van dat van een belastingadviseur, met het verschil dat de opleiding voor het beroep belastingconsulent van een minder hoog niveau is. Om het beroep belastingadviseur te mogen beoefenen dien je immers een universitaire opleiding te hebben afgerond, wat in het geval van het beroep belastingconsulent niet noodzakelijk is.

Een belastingconsulent adviseert met name bedrijven over de manier waarop zij met belastingvraagstukken om kunnen gaan. Het uiteindelijke doel van dit advies is ervoor zorgen dat een organisatie zo min mogelijk belasting hoeft te betalen, maar zich wel aan de belastingregels houdt. Niet alleen brengt een belastingconsulent advies uit aan organisaties, ook helpt een belastingconsulent particulieren bij hun belastingaangiftes

Er zijn ontzettend veel belastingregelingen en aftrekposten die interessant kunnen zijn voor een bedrijf. Vaak hebben bedrijven echter geen idee voor welke van deze aftrekposten zij in aanmerking komen. Als gevolg hiervan betalen organisaties structureel te veel belasting aan de fiscus.

Door een belastingconsulent in te schakelen krijgen bedrijven een beter beeld van de belastingregelingen waarvoor zij mogelijk in aanmerking komen. Ook voor particulieren kan het interessant zijn om te laten achterhalen van welke aftrekposten zij gebruik kunnen maken. Een belastingconsulent kan de particulier hierbij helpen!

De werkdag van een belastingconsulent

Tijdens de werkdag van een belastingconsulent zal de belastingconsulent veelal bezig zijn met het voorbereiden van landelijke, provinciale of gemeentelijke belastingdocumenten voor organisaties en particulieren. Het kan hierbij gaan om het invoeren van belastingaangiftes, het uitwerken van bezwaar- en beroepschriften tegen heffingen, enzovoorts. Hierbij dient een belastingconsulent als tussenpersoon tussen een organisatie of particulier en de belastingdienst.

Door de kennis die een belastingconsulent over de Nederlandse belastingwetten heeft, kan een belastingconsulent problemen vaak beter met de fiscus oplossen dan een organisatie of particulier dit kan.

Om tot een goede oplossing met de fiscus te kunnen komen in het geval van problemen, is het essentieel om voldoende informatie bij elkaar te verzamelen. Dit kan gaan om informatie uit de wetboeken van het fiscaal recht, maar ook om gegevens van de organisatie of particulier zelf. Deze bezigheden vormen een groot deel van de werkdag van een belastingconsulent. Tijdens het analyseren van de gegevens van organisaties maakt een belastingconsulent doorgaans gebruik van verschillende soorten software, waarmee het relatief eenvoudig is om de administratie van organisaties in beeld te brengen.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een belastingadviseur is een belastingconsulent niet of nauwelijks betrokken bij het invullen van alledaagse belastingaangiften. Iemand die het beroep belastingconsulent uitoefent zal voornamelijk bezig zijn met het bestuderen van en adviseren over ongebruikelijke aangiften of bezwaarschriften. Het doel hierbij is het verlagen van de te betalen belasting, zonder regels op het gebied van de belasting weten te overtreden. Een goed contact met een cliënt is hierbij essentieel, omdat een belastingconsulent samen met de cliënt door de administratie moet lopen om belastingregelingen toe te kunnen passen.

Belastingconsulent worden: welke opleiding volgen?

Om het beroep belastingconsulent te kunnen beoefenen hoef je in tegenstelling tot het beroep belastingadviseur of fiscalist geen specifieke belastingadviseur opleiding te volgen. Met een MBO werk- en denkniveau op juridisch of financieel gebied is het mogelijk om een vacature voor belastingconsulenten in te vullen. In sommige gevallen zal een organisatie je wel vragen om een speciaal diploma Belastingconsulent of Belastingadviseur te behalen. Ook een HEAO- en/of SPD-opleiding kan vereist zijn in sommige gevallen.

Wanneer je een MBO-opleiding op het gebied van recht of financiën hebt afgerond is het sterk aan te raden om een vervolgstudie op het HBO te volgen. Mensen met een afgeronde HBO-studie hebben namelijk een grotere baankans in deze sector, dan mensen die enkel een MBO-opleiding hebben afgerond. In sommige gevallen is het mogelijk om je kennis tijdens het beoefenen van het beroep belastingconsulent verder uit te breiden, door cursussen te volgen binnen en buiten de organisatie.

Je kunt ervoor kiezen om je aan te melden bij de Nederlandse Vereniging van Belastingconsulenten (nu de Beroepsvereniging Register Belasting Adviseurs). Deze vereniging is anders dan de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs, die zich richt op fiscalisten met een WO-achtergrond. De NVB is voornamelijk bedoeld voor mensen die een opleiding op het MBO of HBO hebben afgerond en als belastingconsulent aan de slag willen gaan. Het is sterk aan te raden om je voor een dergelijke beroepsvereniging aan te melden.

Past het beroep belastingconsulent bij mij?

Ben je benieuwd of het beroep belastingconsulent goed bij je past? Om het beroep belastingconsulent succesvol te kunnen beoefenen is het onder meer van groot belang dat je enige sociale vaardigheden hebt en goed overweg kunt met cijfers. Ook een nauwkeurige manier van werken is essentieel voor het beroep belastingconsulent. Tijdens je werkdagen sta je voortdurend in contact met cliënten, die ieder een administratie op een geheel eigen wijze bijhouden. Dit maakt het niet altijd even gemakkelijk om de juiste gegevens te vinden, die je nodig hebt voor het uitbrengen van een advies over belastingzaken van organisaties en particulieren.

Fouten in dit advies kunnen grote gevolgen hebben voor een organisatie. Wanneer een belastingaangifte bijvoorbeeld niet op de juiste manier ingediend wordt, of wanneer een organisatie de boekhouding niet op orde heeft, kan de organisatie een boete van de fiscus ontvangen. Afhankelijk van de inkomsten van een organisatie kunnen deze boetes flink oplopen. Dit is iets wat je als belastingconsulent natuurlijk zo goed mogelijk wenst te voorkomen!

Vaardigheden en competenties

Als belastingconsulent heb je een combinatie van technische en interpersoonlijke vaardigheden nodig:

  1. Diepgaande kennis van belastingwetgeving: Grondige kennis van nationale en soms internationale belastingwetten en -regelgeving.
  2. Analytisch vermogen: Het kunnen analyseren van complexe fiscale problemen en interpreteren van belastingwetgeving.
  3. Nauwkeurigheid: Aandacht voor detail is cruciaal voor het nauwkeurig voorbereiden van belastingaangiften en -adviezen.
  4. Communicatievaardigheden: Duidelijk en effectief kunnen communiceren met cliënten en belastingautoriteiten.
  5. Probleemoplossend vermogen: Creatieve oplossingen kunnen bedenken voor fiscale vraagstukken.
  6. Organisatorische vaardigheden: Goed kunnen organiseren en beheren van meerdere cliëntendossiers.
  7. Discretie en integriteit: Omgaan met vertrouwelijke informatie vereist gevoel voor ethiek en discretie.

Belastingconsulent salaris

Wat betreft het salaris van een belastingconsulent, dit kan variëren afhankelijk van ervaring, locatie, opleiding, en de aard van de werkgever.

  • Minimumsalaris: Voor een beginnende belastingconsulent kan het startsalaris liggen tussen de €2.500 en €3.500 bruto per maand.
  • Maximaal salaris: Met meer ervaring, geavanceerde certificeringen of een rol in een grotere organisatie, kan het salaris oplopen tot €5.000 tot €8.000 bruto per maand of meer voor zeer ervaren consulenten.

Deze cijfers zijn indicatief en kunnen variëren op basis van de specifieke markt en individuele omstandigheden.

Vacatures voor een belastingconsulent

Er zijn verschillende websites op internet te vinden waar vacatures voor belastingconsulenten worden aangeboden. Er is een grote vraag naar belastingconsulenten, doordat organisaties voortdurend op zoek zijn naar mogelijkheden om de te betalen belasting terug te brengen. Daarbij is het voor particulieren niet altijd duidelijk voor welke belastingregelingen zij mogelijk in aanmerking komen, of op welke manier zij problemen met de fiscus op kunnen lossen. Als belastingconsulent kun je in dit geval de helpende hand bieden aan deze cliënten.

Veel belastingconsulenten werken voor grote belastingadvieskantoren, waarbij zij worden ingezet bij verschillende grote klanten van deze advieskantoren. Er zijn ook belastingconsulenten die als zelfstandig ondernemer aan de slag gaan. In het begin is dit echter af te raden, omdat het verstandig is om eerst ervaring te doen en een goede naam op te bouwen in de financiële wereld.

Veelgestelde vragen

Om belastingconsulent te worden, is meestal een opleiding in fiscaal recht, accountancy of een gerelateerd financieel vakgebied nodig. Vaak wordt een HBO- of universitair diploma vereist, soms aangevuld met specifieke fiscale cursussen of certificeringen.

Essentiële vaardigheden zijn gedegen kennis van belastingwetgeving, analytisch denkvermogen, nauwkeurigheid, sterke communicatieve vaardigheden, en het vermogen om complexe fiscale informatie duidelijk uit te leggen aan klanten.

Belastingconsulenten werken vaak in accountantskantoren, gespecialiseerde belastingadviesbureaus, juridische kantoren, of als zelfstandige consultants. Ze kunnen ook werken voor grote bedrijven als onderdeel van een financieel team.

Belastingconsulenten kunnen doorgroeien naar senior posities binnen hun kantoor, managementrollen, of specialiseren in specifieke belastinggebieden. Ook is het mogelijk om een eigen belastingadviespraktijk te starten of in grotere organisaties te werken als fiscaal specialist.

Plaats een reactie