Belastingadviseur opleidingen

Een belastingadviseur is een veel gevraagde persoon binnen de financiële en juridische zakenwereld. Het is vooral een financieel beroep, maar heeft ook raakvlakken als het gaat om financieel recht. Het vak is dus erg divers en veelzijdig en dat maakt het niet alleen complex, maar uiteraard ook uitdagend. Mocht je deze uitdaging aan willen gaan en wil jij altijd mensen en bedrijven bijstaan in het besparen van kosten en het juist handelen betreft de belastingaangifte? Dan is de opleiding belastingadviseur zeker interessant voor jou. Je zult er de benodigde kennis vergaren om uiteindelijk een vaardig en zelfstandig belastingadviseur te kunnen worden.

Werkzaamheden van een belastingadviseur

Binnen elke branche, en binnen zowel grote als kleine bedrijven zijn belastingadviseurs nodig, door de simpele reden dat iedereen belastingaangifte moet doen, ongeacht de grootte van het bedrijf. En uiteraard moeten particulieren dat ook. Logisch is dus dat de doelgroep van een belastingadviseur erg groot is. Deze markt biedt je dus veel kansen om aan de slag te gaan als adviseur.

De werkzaamheden van een belastingadviseur houden in het adviseren van bedrijven en personen over financiële zaken die betrekking hebben tot de belasting. De overheid heeft regelgeving wat betreft belasting en jij als belastingadviseur dient die zo grondig mogelijk te kennen om die vervolgens in te zetten in de praktijk. Deze kennis zal in de praktijk om talloze redenen nodig zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn: tijdens het invullen van de belastingaangifte. Dit kan complex worden, zeker als een bedrijf groot is en meerdere personeelsleden in dienst heeft.

Verder kun je als belastingadviseur ook ingezet worden tijdens fusies of juist faillissementen. Bij (grote) veranderingen binnen een bedrijf zal er vrijwel altijd op een zeker moment een belastingadviseur nodig zijn. Een ander voorbeeld is het adviseren van particulieren bij het aankopen van bijvoorbeeld een huis of auto, of het investeren in een bedrijf.

Het is belangrijk dat jij als belastingadviseur de nodige kennis in huis hebt, en deze kennis kan complex en chaotisch worden, vooral omdat er veel vrijstellingen zijn er altijd rekening gehouden moet worden met allerlei factoren en de belastingaangifte altijd zorgvuldig gedaan moet worden om boetes te voorkomen.

Voor wie is de opleiding belastingadviseur?

De opleiding belastingadviseur is er voor iedereen die affiniteit heeft met belastingen en exacte wiskunde. Het is een complex beroep en zal daarom uiterste concentratie vereisen, niet alleen tijdens het werk zelf, maar ook tijdens de opleiding.

Voor sommige opleidingen gelden er ingangseisen, maar voor sommige ook niet. Dit hangt af van de onderwijsinstelling en heeft ook te maken met het niveau en de soort opleiding. Vaak geldt wel dat je kunt binnenstromen bij hbo-opleidingen als je een mbo-opleiding hebt afgerond. Mocht je dus geen havodiploma bezitten kun je ook een jaar een mbo-opleiding doen om je propedeuse daar te halen om vervolgens aan een hbo-opleiding te beginnen.

Mbo- of hbo-niveau?

Het vak van belastingadviseur is breed en kan daarom op verschillende niveaus gegeven worden. Als je echt een volwaardig belastingadviseur wilt zijn, dan is vaak een hbo-opleiding de beste keuze. Deze zijn te volgen aan verschillende onderwijsinstellingen in Nederland. De bekendste is het Register Belastingadviseurs. Dit is de belangenorganisatie van belastingadviseurs en heeft toezicht over de opleidingen en de leden. Dit is ook de organisatie die examens afneemt en diploma’s en certificaten uitreikt.

Je kunt dus bij deze onderwijsinstelling een opleiding volgen. Maar het is ook mogelijk om dat te doen bij bijvoorbeeld het LOI. Dit is dan een Post-bachelor Register Belastingadviseur. Deze opleiding duurt 30 maanden en hiervoor heb je verschillende toelatingseisen. Zo moet je al beschikken over bepaalde fiscale diploma’s, zoals een diploma van de opleiding Financieel Adviseur of een andere hbo-opleiding waarin fiscale kennis werd overgedragen. Dit is een thuisstudie en aan het einde zal er een examen afgenomen worden.

Inhoud van de opleiding

Binnen het vakgebied van belastingadvies bestaan meerdere richtingen. Dit zijn onder andere: privaatrecht, ondernemersrecht en inkomstenbelasting. Iedere richting heeft zijn eigen karakteristieken en theorieën. Deze verschillende vormen zullen aan bod komen tijdens de opleiding belastingadviseur.

Vind je het bijvoorbeeld interessant om bezig te zijn met de belastingaangifte van particulieren, dan is de richting privaatrecht interessant voor jou. Deze richting behandelt allerlei zaken die particulieren aangaan en dit kan flink uiteenlopen, van bijvoorbeeld belastingaangifte betreffende huwelijksaangifte, geschenken en overlijden. Ben je echter meer geïnteresseerd in de zakenwereld en zou je jezelf graag willen verdiepen in bijvoorbeeld vennootschap- of dividendbelasting? Dan is de zakelijke richting interessant voor jou.

Theorie en praktijk

De opleiding belastingadviseur is vooral theoretisch, dat wil zeggen dat de theoretische methodes die nodig zijn bij het uitvoeren van het vak uitgebreid behandeld worden. Je zult vooral leren uit lesboeken en uit hoorcolleges en klassikale lessen van leraren. Dit laatste geldt alleen als het gaat om een klassikale studie. Bij een thuisstudie zal je alleen leren uit lesboeken.

Het uiteindelijke examen wordt afgenomen in Houten. De examenkosten zal je vaak apart moeten betalen en staan los van het inschrijfgeld van de opleiding belastingadviseur zelf. Dit examen wordt afgenomen door het Register Belastingadviseurs en bij hen valt er meer informatie te halen betreffende het examen. Mocht je je opleiding niet bij dit register zelf volgen, dan zal de opleiding die je volgt bij een andere onderwijsinstelling er ook voor zorgen dat je voldoende voorbereid wordt op dit examen.

Na afronding van de studie

Zoals gezegd moet je aan het einde van de studie een examen afleggen. Als je een voldoende hiervoor haalt zal je de benodigde diploma’s in ontvangst mogen nemen en mag je jezelf belastingadviseur noemen.

Als je dat diploma eenmaal in handen hebt, kun je besluiten om te gaan werken of om door te leren. Dit eerste kun je doen door de vacatures belastingadviseur te raadplegen. Er zullen overal belastingadviseurs nodig zijn en dus waarschijnlijk ook in jouw buurt. Je kunt ook besluiten om door te leren en dit houdt in dat je je kunt specialiseren in een bepaald gebied, bijvoorbeeld in belastingadvies betrekkende op fusies of erfenissen. Als het financiële aspect van de opleiding je bevalt, kun je ook besluiten om dit hbo-diploma te gebruiken als opstapje richting een financieel beroep binnen het wo op de universiteit, bijvoorbeeld de opleiding fiscaal recht, of recht.

Plaats een reactie