Ben jij dol op alle informatie omtrent opgravingen uit het Romeinse Rijk of wellicht uit de Griekse oudheid? Vind je het daarnaast leuk om te kijken naar oude tempels, gebouwen en ruïnes of kunstvoorwerpen van een vroegere beschaving? Indien dit het geval is, zul jij het ook heerlijk vinden om aan de slag te gaan als archeoloog. Om archeoloog te worden, zijn er verschillende opleidingen die je zou kunnen volgen. In Nederland hebben wij een flink aanbod aan opleidingen waar je archeologie kunt studeren. Lees daarom snel verder naar de verschillende mogelijkheden en bijbehorende informatie!
Welke opleiding moet je volgen om archeoloog te worden
Om een top archeoloog te worden, zul je hiervoor moeten kiezen uit een flink aanbod aan opleidingen op verschillende niveaus namelijk hbo en wo. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om een thuisstudie Archeologie te volgen, kijk daarbij echter wel naar het diploma dat je zult krijgen en of dat voldoende is om aan het werk te gaan als volleerde Archeoloog.
Wil je aan de slag aan een hbo opleiding, dan zul je de Bachelor Archeologie moeten volgen. Deze studie kan ook goed gebruikt worden als opstap naar het hogere niveau wo. Wil je archeologie studeren aan een universiteit, dan kom je terecht bij een scala aan verschillende bacheloropleidingen in archeologie. Daarnaast zijn er vele minor en master opleidingen te volgen met betrekking tot archeologie.
Archeologie *aanrader
Archeologische vondsten vertellen ons veel over het verleden. Maar wanneer spreken we nu eigenlijk van een archeologische vondst? In deze veelzijdige cursus Archeologie leer je hoe archeologen werken en welke materialen ze gebruiken. Je leert bepaalde technieken, gebruiksvoorwerpen en architectuur herkennen rondom het Middellandse Zeegebied en het Romeinse Rijk.
-
v.a. 499,-
-
Thuisstudie
-
Laudius
- Geen inschrijfgeld (elders 30 euro)
- Bekijk nu!
Voor wie is de opleiding archeologie
De opleidingen tot archeoloog zijn bedoeld voor mensen die zich graag interesseren in een voorgaande periode en de daarbij voorkomende opgravingen. Je hoeft je daarbij niet te beperken tot Nederland, omdat je als archeoloog ook aan de slag kunt in het buitenland. Dus vind jij het een uitdaging om diep in het verleden te graven, en lijkt het je leuk om je bezig te houden met veldwerk stages in zowel Nederland als ook in het buitenland? En houd jij je graag bezig met archeologisch erfgoed? Dan is archeologie echt iets voor jou!
Welk niveau heeft de opleiding?
De opleidingen archeologie zijn er te vinden op verschillende niveaus, echter helaas niet op mbo niveau. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn de opleidingen gericht op hbo en wo/universitair. Start je jouw leerproces wel met een mbo opleiding, zorg dan dat je een mbo 4 opleiding voltooid, zodat je kunt doorstromen naar het hbo. Afhankelijk van de studie die je gaat volgen, en bij welke aanbieder, is het handig om te kijken wat de opleidingseisen zijn om te kunnen deelnemen.
Inhoud van de opleiding
Hetgeen je gaat leren tijdens jouw studie, hangt af van de studie zelf en waar je deze volgt. Echter om je een indicatie te geven van de inhoud van de studie, hebben wij een aantal zaken op rij gezet voor je. Door de opleiding Archeologie zul je wetenschappelijk inzicht krijgen en dit kunnen toepassen. Veel van de zaken die je leert hebben een aansluiting tot andere vakgebieden, waaronder landschap, kunst, geschiedenis en erfgoed. Zo leer je verschillende onderzoekstechnieken herkennen en gebruiken, waarmee je archeologische resten leert vinden en in kaart te brengen.
Ook zul je deze resten gaan bestuderen, om te kijken hoe men vroeger leefde. Tot slot zul je het behulp van kaarten, geologische kennis en computermodellen leren hoe je het landschap kunt restructureren. De meeste opleidingen hebben een flinke portie aan Engelstalige studie, om je voor te bereiden op het werk in het buitenland. Al met al zul je tijdens jouw studie allerlei praktische vaardigheden leren voor zowel veldwerk als ook wetenschappelijk inzicht leren te benutten.
Waar kan je werken na afronding van de opleiding
Tegenwoordig kun je als opgeleide archeoloog al snel aan het werk bij verschillende instanties. Zo hebben wij in Nederland archeologen nodig om verschillende gebieden te onderzoeken, voordat er gebouwd mag worden. Waar je gaat werken, hangt af van jouw studie en wensen. Je kunt aan de slag bij een commercieel bedrijf als veldarcheoloog, of bij opgravingen gerelateerde projecten als veldonderzoeker. Ook kun je natuurlijk bij een museum gaan werken, op de archeologische afdeling. De meeste afgestudeerde archeologen vinden werk bij een bedrijf at archeologisch onderzoek uitvoert met betrekking tot bouwlocaties.
Tot slot zou je ook nog kunnen kiezen om te gaan werken in het onderwijs of als onderzoeker aan een universiteit. Zoals je leest zijn er na je studie genoeg richtingen die je op kunt gaan. Niet alleen om verder te studeren, maar ook om aan de slag te gaan als archeoloog!
Veelgestelde Vragen
Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over de studie en opleiding archeologie!
Vragen of opmerkingen? Deel het met ons!
Lijkt de opleiding tot archeoloog jou ontzettend leuk, maar heb je nog enkele vragen? Of heb je misschien tips of meer informatie voor onze bezoekers? Deel het met ons en laat het achter in de reacties onderaan deze pagina!
Archeologie *aanrader
Archeologische vondsten vertellen ons veel over het verleden. Maar wanneer spreken we nu eigenlijk van een archeologische vondst? In deze veelzijdige cursus Archeologie leer je hoe archeologen werken en welke materialen ze gebruiken. Je leert bepaalde technieken, gebruiksvoorwerpen en architectuur herkennen rondom het Middellandse Zeegebied en het Romeinse Rijk.
-
v.a. 499,-
-
Thuisstudie
-
Laudius
- Geen inschrijfgeld (elders 30 euro)
- Bekijk nu!