Het bereiden en beheren van geneesmiddelen, contact met patiënten voor deze middelen en de bijbehorende informatie, dat zijn enkele taken die je zult uitvoeren als apothekersassistent. Lijkt het jou leuk om te werken in een apotheek en daarmee patiënten helpen bij het verkrijgen van de juiste geneesmiddelen, helpen bij het gebruik hiervan en informeren over de werking? Dan is het vak apothekersassistent(e) geschikt voor jou. Kijk daarom snel hieronder voor meer informatie over de bijbehorende mogelijkheden voor een apothekersassistent opleiding!
Welke opleiding moet je volgen om apothekersassistent te worden?
Om aan de slag te gaan als erkende apothekersassistent(e) zul je een opleiding moeten volgen, die erkend wordt door het Ministerie van OCW. De opleiding heet mbo-opleiding Apothekersassistent en deze geeft jou alle informatie om daarna met een erkend diploma aan de slag te mogen gaan. Zo doe je alle kennis en vaardigheden op die een apothekersassistent hoort te kennen. Daarnaast kun je ook kiezen om de opleiding thuis uit te voeren, via de erkende thuisstudies, of wellicht liever klassikaal met medeleerlingen.
Voor wie is de opleiding
De opleiding MBO Apothekersassistent is bedoeld voor mensen die graag als apothekersassistent of apotheker aan de slag willen. Wil je echter als apotheker aan de slag, dan zul je na de mbo studie moeten doorleren aan de hbo studie in Farmakunde. Zodra jij je erkende diploma hebt behaald, kun je dus kiezen om al aan de slag te gaan, door te studeren voor hbo Farmakunde, of wellicht beide combineren en zowel te werken als te leren om zodoende de stap naar apotheker te nemen.
Welk niveau heeft de opleiding
De opleiding tot apothekersassistent is een mbo opleiding. Echter kun je ook doorstuderen op hbo niveau, dan kun je kiezen voor een opleiding tot apotheker, ofwel Farmakunde. Echter zul je dan waarschijnlijk aan de slag gaan als apothekers, in plaats van apothekersassistent.
De inhoud van de opleiding tot apothekersassistent
Voordat je kiest waar je de opleiding gaat volgen, is het belangrijk om te weten of je voor klassikaal studeren gaat of wellicht voor de thuisstudie. Qua inhoud zal de opleiding weinig verschillen bij de aanbieders, alleen de wijze waarop je de studie tot je kunt nemen. Tijdens de opleiding zul je kennis opdoen van de volgende onderdelen; recepten afhandelen, medicijnen maken, advies geven en voorlichten, de verkoop van verschillende middelen en producten.
Tot slot zul je ook leren hoe je de voorraad moet bijhouden, zodat er voldoende producten verkocht kunnen worden. Naast deze algemene zaken binnen de opleiding, kun je ook nog enkele keuzedelen kiezen. Met deze keuzedelen kun jij jouw kennis en vaardigheden verbreden of verdiepen. Je krijgt bij de start van je opleiding al gelijk informatie over de verschillende aanwezige keuzedelen. Het kan interessant zijn om verschillende keuzedelen erbij te nemen, vooral als je daarna ook nog wil doorstromen naar het hbo voor de studie in Farmakunde.
Waar kan je werken na afronding van de opleiding
Nadat jij je mbo diploma apothekersassistent hebt behaald, kun je ervoor kiezen om door te studeren. Uiteraard kun je ook gelijk aan het werk gaan. Zodra je klaar bent met je opleiding, kun je aan de slag gaan als apothekersassistent in uiteraard een apotheek. Maar je zou ook kunnen gaan werken in een ziekenhuis(apotheek) of bij een geneesmiddelenfabriek. Afhankelijk van jouw werklocatie zul je werken in teamverband of alleen. Je kunt dus meer dan alleen aan de slag gaan binnen een apotheek, waar gaat jouw voorkeur naar uit? Laat het ons weten in de reacties!
Veelgestelde Vragen
Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen omtrent de opleiding apothekersassistent(e)!