Vind je het leuk om veel sociaal contact te hebben tijdens je werk en wil je mensen helpen bij het herstellen van een ziekte of aandoening? Wellicht past het beroep apothekersassistent dan goed bij jou! Verwissel het beroep apothekersassistent niet met dat van een doktersassistent, ook al hebben beide beroepen enig overlap met elkaar. Een apothekersassistent is veelal werkzaam in een apotheek, die binnen een dokterspraktijk, ziekenhuis of andere zorginstelling actief kan zijn. Er zijn echter ook apotheken die volledig los van een dergelijke instelling opereren. Als apothekersassistent werk je onder toezicht van een apotheker.
Het beroep apothekersassistent heeft veel weg van een apotheker, met het verschil dat een apotheker meer bevoegdheden heeft. Dit komt door het feit dat het beroep apotheker wettelijk beschermd is. Een apotheker is hierdoor de enige in Nederland die bevoegd is om geneesmiddelen uit te geven aan patiënten. Het gaat hierbij logischerwijs alleen om de geneesmiddelen die op basis van het recept van een dokter worden voorgeschreven. Medicijnen als paracetamol of ibuprofen mogen door iedereen worden verkocht aan consumenten. Een apothekersassistent mag dus geneesmiddelen uitgeven, maar enkel onder toezicht van een apotheker.
De werkdag van een apothekersassistent
Tijdens een werkdag houdt een apothekersassistent zich met verschillende taken van een apotheker bezig. Zo zorgt een apothekersassistent voor de voorraadbeheer van de apotheek, kan een apothekersassistent medicijnen uitgeven aan patiënten en de patiënt voorlichten over de werking en mogelijk bijwerkingen van een medicijn, voert een apothekersassistent nieuwe recepten in en verwerkt hij of zij deze, enzovoorts. Het voorbereiden van de recepten, ofwel het samenstellen van pakketten met geneesmiddelen kan alleen door een apotheker zelf worden uitgevoerd. Hierbij dient een apotheker volgens strikte protocollen te werken.
Heel soms is een apothekersassistent nog verantwoordelijk voor de bereiding van bepaalde geneesmiddelen. Vroeger was het heel gebruikelijk dat een apothekersassistent geneesmiddelen bereidde in de apotheek, maar dat is tegenwoordig al lang niet meer zo. De meeste medicijnen worden elders bereid en direct verpakt, zodat de geneesmiddelen direct vanuit de apotheek naar een patiënt kunnen. Bij sommige dermatica, waar crèmes en zalfjes een voorbeeld van zijn, bereidt een apothekersassistent de geneesmiddelen soms nog wel voor. Het gaat hierbij vaak om specifieke geneesmiddelen voor bijzondere patiënten van een apotheek. Denk aan een kind of mensen met slecht functionerende nieren, die vaak een veel lagere dosering nodig hebben dan andere patiënten.
Het is enigszins afhankelijk van de precieze werkzaamheden van een apothekersassistent hoe zijn of haar werkdag eruit ziet. Zo kan een apothekersassistent een apotheker bijvoorbeeld ook ondersteunen bij het uitvoeren van onderzoek naar de optimalisatie van de werking van medicijnen of het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Een apothekersassistent dient in zo’n situatie meer als onderzoeksassistent die de opstellingen voor een proef klaar zet, zorgt voor het bestellen van de nodige geneesmiddelen voor een onderzoek, enzovoorts.
Een apothekersassistent komt gedurende de werkdag met een groot aantal mensen in contact. Zo werkt een apothekersassistent de gehele dag samen met een of meerdere apothekers, voorziet een apothekersassistent een patiënt van voldoende informatie over de werking en mogelijke bijwerkingen van medicijnen, houdt een apothekersassistent contact met verzekeraars en behandelend artsen, enzovoorts. Dit maakt het beroep apothekersassistent tot een zeer sociaal beroep.
Opleiding tot apothekersassistent
Om als apothekersassistent aan de slag te mogen gaan dien je een mbo-opleiding tot apothekersassistent te hebben afgerond. Deze apothekersassistent(e) opleiding duurt drie jaar en kan worden gevolgd als je in het bezit bent van een vmbo-diploma. Wanneer je deze mbo-opleiding succesvol hebt weten af te ronden heb je de eer dat je de enige beschermde titel in Nederland draagt, die van een lager niveau is dan een hbo-opleiding. Er zijn in Nederland verschillende ROC’s die de opleiding tot apothekersassistent aanbieden. Na het behalen van je diploma kun je direct aan de slag gaan als apothekersassistent. Je zou er ook voor kunnen kiezen om nog een vervolgopleiding op hbo-niveau te volgen om je baankansen te vergroten.
Het beroep apotheker vergt een universitaire apotheker opleiding, waardoor je ook met een hbo-diploma nog niet als zelfstandig apotheker mag werken. De opleiding die een apotheker dient te volgen is farmacie, wat een zesjarige opleiding is en op verschillende Nederlandse en Belgische universiteiten wordt aangeboden. Ook dient een apotheker zich te registreren in het zogenaamde BIG-register.
Past het beroep apothekersassistent bij mij?
Wanneer je het een ruime interesse hebt in geneesmiddelen of in de zorg van patiënten, zonder dat je patiënten moet behandelen, is dit beroep echt iets voor jou. Tijdens het beroep krijg je met tal van verschillende patiënten te maken, die allen iets van je verwachten. Iedere patiënt wil immers goed worden voorgelicht over de werking en de mogelijke bijwerkingen van een geneesmiddel. Dit brengt een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee, omdat je voor het uitgeven van geneesmiddelen goed moet weten welke geneesmiddelen worden uitgegeven en wat de werking hiervan is.
Ook moet je het leuk vinden om veel sociaal contact te hebben met anderen. Mocht je het leuker vinden om vooral administratief werk te doen binnen een apotheek, dan is het beroep apothekersassistent niet direct iets voor jou. Als apothekersassistent ben je namelijk voortdurend in contact met verschillende partijen, waar de patiënten het beste voorbeeld van zijn.
Vacatures voor een apothekersassistent
Op internet vind je verschillende vacaturewebsites waarop vacatures voor apothekersassistenten worden aangeboden. Het kan hierbij gaan om vacatures voor apotheken binnen dokterspraktijken, ziekenhuizen, losstaande apotheken, universiteiten en tal van soortgelijke instellingen. Het is van verschillende aspecten afhankelijk welke taken je als apothekersassistent uit dient te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het aantal assistenten wat momenteel al binnen een apotheek actief is, de taken die een apotheker zelf uitvoert, enzovoorts.
Wanneer je naar vacatures voor een apothekersassistent zoekt zal je regelmatig vacatures voor een apotheekmedewerker tegenkomen. Houd er rekening mee dat een apotheekmedewerker in veel gevallen iets anders is dan een apothekersassistent. Een apotheekmedewerker is namelijk iemand die de apotheek aan het einde van de dag schoonmaakt, die voor de koffie en thee zorgt, enzovoorts. In sommige gevallen hebben apotheekmedewerkers ook de bevoegdheid om bepaalde geneesmiddelen bij patiënten thuis te brengen.