Antiquair

Opleidingsniveau:

Vanaf Array

Salarisindicatie:

Arbeidsmarkt:

In het kort ...

Welke benaming gebruik jij voor een antiquair? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: antiquair.

Veel mensen denken bij het beroep antiquair direct aan oude voorwerpen, wat niet geheel onterecht is. Een antiquair is namelijk iemand die zich bezighoudt met oudheden, waarvan antieke spullen het beste voorbeeld zijn. Vaak houdt een antiquair zich met antieke spullen bezig om ze met winst door te kunnen verkopen aan consumenten of andere handelaren. Houd er echter rekening mee dat er verschillende soorten antiquairs zijn, die ieder hun eigen werkwijze gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen antiquairs die zich op antieke spullen in de breedste zin van het woord richten, en antiquairs die zich juist specialiseren in bepaalde oudheden.

Daarbij wil ook de definitie van “antiek” nogal eens verschillen onder antiquairs. De een vindt spullen van voor de Tweede Wereldoorlog antiek, terwijl anderen spullen pas antiek noemen als deze meer dan honderd jaar oud zijn. Reden om voorwerpen van voor de Tweede Wereldoorlog antiek te noemen is vaak het feit dat er na de Tweede Wereldoorlog verschillende revoluties hebben plaatsgevonden. Deze revoluties hebben een grote invloed gehad op de producten zoals we die tegenwoordig kennen. Daarnaast heb je ook nog het beroep antiquaar, in plaats van antiquair!

De werkdag van een antiquair

Iemand die het beroep antiquair beoefent houdt zich tijdens zijn of haar werkdag voornamelijk bezig met het in- en verkopen van antieke spullen. Die kan vanuit huis gedaan worden, maar bijvoorbeeld ook vanuit een antiquariaat, waarbij consumenten of andere handelaren de producten eerst fysiek kunnen bekijken. Door de afgenomen interesse in antieke spullen is het aantal antiquariaten in Nederland ook afgenomen. Het wordt steeds lastiger om een antiquariaat te behouden als de inkomsten teruglopen.

Daarbij proberen veel handelaren en consumenten hun antieke spullen op internet in te kopen, omdat het aanbod hier vaak groter is. Sommige antiquairs verkopen hun aanbod via online marktplaatsen, terwijl anderen dit via een eigen website doen. Er zijn tegenwoordig verschillende mogelijkheden om een standaard webwinkel te openen, waarvoor geen kennis over het ontwikkelen van websites benodigd is. Tijdens een werkdag probeer je antieke spullen uit andere webwinkels of van online marktplaatsen voor een lage prijs in te kopen, in de hoop om de producten op een later moment voor meer te kunnen verkopen aan consumenten of andere handelaren. Er worden op internet regelmatig prachtige antieke spullen aangeboden, die voor veel minder worden aangeboden dan ze daadwerkelijk waard zijn.

Antiquairs handelen voornamelijk in meubels, oude klokken, textiel, keramiek, aardewerk, boeken, sieraden, munten, penningen, schilderijen en bijvoorbeeld zilverwerk. Ook andere antieke spullen kunnen geld opleveren, mits je ze op de juiste wijze aan consumenten of handelaren aan weet te bieden. Des te meer informatie je over een product hebt, des te groter is de kans dat deze ook verkocht wordt! Naast het in- en verkopen houden antiquairs zich ook regelmatig bezig met het uitvoeren van taxaties van antieke spullen. Voor consumenten is het interessant om een product te laten taxeren, om een inschatting te kunnen maken van de verzekering die hier het beste bij aansluit.

Opleiding voor een antiquair

Om als antiquair aan de slag te mogen gaan heb je geen opleiding nodig. Antiquairs hebben echter wel specifieke kennis nodig over antieke spullen om hier succesvol in te kunnen handelen. Het verschilt hierbij of je als antiquair in algemene antieke spullen handelt, of je juist richt op een specifieke productgroep. Wie bijvoorbeeld in antieke boeken handelt, wat men officieel een antiquaar noemt, heeft veel kennis nodig over de literatuur van vroeger. Welke boeken waren vroeger populair? In welke maatschappelijke context kun je een boek in het verleden plaatsen? Enzovoorts. Zo wordt het makkelijker om in te spelen op de vraag vanuit de consument.

Niet alleen is deze kennis noodzakelijk om antieke voorwerpen makkelijker te kunnen verkopen, ook heb je de kennis nodig om de waarde van producten te kunnen bepalen. Dit geldt zowel bij de taxatie van antieke voorwerpen van een consument voor de verzekering, als voor de inkoop van producten. Als je een product goed op waarde in kunt schatten kun je aan het handelen als antiquair veel geld verdienen. Dit geldt zeker als je producten voor een prijs ver onder de waarde aankoopt en vervolgens voor veel meer weet te verkopen.

Het merendeel van de antiquairs in Nederland handelt als zelfstandig ondernemer, waardoor enige kennis over het runnen van een onderneming vereist is. Denk hierbij aan het bijhouden van een boekhouding, het uitschrijven van facturen, het aanvragen van een kvk-nummer, enzovoorts. Op internet vind je veel informatie over het opstarten van een eigen onderneming, waardoor het opzetten van een antiquariaat een stuk makkelijker wordt.

Past het beroep antiquair bij mij?

Er zijn verschillende aspecten belangrijk bij het bepalen of het beroep antiquair bij je past. Zo is het allereerst van groot belang dat je een bepaalde interesse in antieke spullen hebt. Zonder deze interesse wordt het lastig om producten op waarde te schatten en producten tijdens een beurs, in een antiquariaat, of online aan andere consumenten of handelaren te verkopen. Des te enthousiaster je een product immers aanbiedt, des te meer zal het product je ook opleveren.

Daarbij werk als je antiquair voor een groot deel van de tijd alleen, waardoor je relatief weinig contact hebt met collega’s. Dit kan als nadeel van het beroep antiquair worden beschouwd, omdat veel mensen waarde hechten aan sociaal contact met anderen tijdens hun werk.

Vacatures voor een antiquair

Zoals reeds beschreven werd zijn de meeste antiquairs zelfstandig ondernemers. Er zullen om deze reden nauwelijks vacatures worden aangeboden voor het beroep antiquair. Daarbij is de vraag naar antieke spullen flink gedaald in de afgelopen jaren. Steeds minder mensen kopen antieke spullen over, omdat zij hier geen interesse in hebben of antieke spullen erven van familieleden. Dure schilderijen worden vaak via een veiling of een galerij gekocht, in plaats van via een algemene antiquair.

Om toch als antiquair aan de slag te kunnen gaan kun je een eigen onderneming opzetten. Probeer hierbij eerst vanuit huis te werken om te kijken of het beroep antiquair echt goed bij je past en om te bepalen hoe groot de vraag naar antieke voorwerpen momenteel nog is.

Plaats een reactie