Antiquaar

Opleidingsniveau:

Vanaf Array

Salarisindicatie:

Arbeidsmarkt:

In het kort ...

Welke benaming gebruik jij voor een antiquaar? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: antiquaar.

Vind je het leuk om je te verdiepen in oude literatuur, of heb je een zwak voor schrijvers uit het verleden? Wellicht past het beroep antiquaar dan goed bij jou! Als antiquaar word je gezien als iemand die een antiquariaat leidt, wat een dure benaming is voor een verkoper van oude boeken. Voorheen werd de term antiquaar ook regelmatig gebruikt voor een liefhebber van de oudheden, maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. Een beroep wat op dat van een antiquaar lijkt is dat van de eigenaar van een boekhandel. Een belangrijk verschil tussen beide beroepen is echter dat een antiquaar zich enkel op oude literatuur richt, terwijl een boekhandelaar vaak een veel breder assortiment aan boeken aanbiedt.

Let erop dat je het beroep antiquaar niet verwisselt met dat van een antiquair. Een antiquair heeft weliswaar een liefde voor voorwerpen uit het verleden, maar dat zijn doorgaans geen boeken. Een antiquair houdt zich bezig met kunst-, sier- en gebruiksvoorwerpen die in het verleden geproduceerd zijn. Boeken kunnen hier natuurlijk wel een onderdeel van zijn!

De werkdag van een antiquaar

Iemand die het beroep antiquaar beoefent hoeft niet per definitie ook de eigenaar van een boekenwinkel te zijn. Hoewel de meeste moderne antiquaren hun boeken in een fysiek antiquariaat verkopen aan consumenten, zijn er ook veel antiquaren die enkel online handelen. Dit zijn bijvoorbeeld antiquaren die een oude verzameling bewaard hebben en het nu zien als een mogelijkheid om online handel te drijven. Houd er rekening mee dat deze antiquaren vaak een beroep naar het beroep antiquaar hebben. Zij handelen op vrije dagen, in het weekend of in de avonden in deze boeken.

Wanneer je als antiquaar een fysiek antiquariaat beheert zijn je werkzaamheden vaak wat uitgebreider dan het aanbieden van klassieke literatuur op internet. Zo kan een antiquaar nieuwe boeken voor zijn of haar antiquariaat inkopen bij andere boekhandelaren, zal een antiquaar consumenten in zijn of haar antiquariaat te woord staan, enzovoorts. Houd er rekening mee dat het aantal geïnteresseerde consumenten in klassieke literatuur erg beperkt is. Hierdoor is het contact met klanten vrij beperkt en zal een antiquaar het grootste deel van zijn of haar tijd bezig zijn met de online handel in klassieke boeken.

Een derde mogelijkheid die een antiquaar heeft om boeken te verkopen is het bezoeken van een antiquarenbeurs. Hier komen antiquaren uit het hele land heen om klassieke boeken uit hun assortiment aan andere handelaren of consumenten te verkopen. Je kunt de antiquarenbeurs bezoeken om een deel van je eigen aanbod te verkopen, of om je aanbod uit te breiden met nieuwe klassiekers van andere handelaren.

Opleiding voor een antiquaar

Om het beroep antiquaar te kunnen beoefenen hoef je geen opleiding te hebben voltooid. Een antiquaar werkt vaak namelijk als zelfstandig ondernemer, waarbij hij of zij zelf bepaalt hoe de organisatie van het antiquariaat wordt ingedeeld. Dit betekent dat je zelf kunt bepalen welke boeken ingekocht en verkocht worden, wat de openingstijden van het antiquariaat zijn, enzovoorts. Om het beroep antiquaar goed te kunnen beoefenen is het belangrijk om enige kennis over klassieke literatuur te hebben. Zonder kennis over de literatuur is het namelijk lastig om de waarde van boeken in te kunnen schatten bij het inkopen of verkopen van klassieke boeken.

Vaak hebben mensen die het beroep antiquaar beoefenen een beroep gehad in de Nederlandse literatuur of Nederlandse geschiedenis, waarvoor zij een opleiding gevolgd hebben. Niet alleen is dergelijke kennis belangrijk om de waarde van klassieke literatuur in te kunnen schatten, ook is het op deze manier makkelijker om boeken aan consumenten te verkopen. Zeker bij het online aanbieden van klassieke literatuur is het een meerwaarde als je enige informatie bij het boek kunt geven.

Past het beroep antiquaar bij mij?

Of het beroep antiquaar bij je past is van verschillende aspecten afhankelijk. Zo is het allereerst belangrijk dat je interesse in klassieke literatuur hebt. Zonder deze interesse wordt het moeilijk om nieuwe boeken voor je assortiment aan te schaffen, of om boeken die je nog hebt te kunnen verkopen. Zoals reeds beschreven werd is het een groot voordeel als je enige kennis hebt over de boeken die je aanbiedt.

Daarbij moet je het leuk vinden om boeken te verkopen en eventueel een antiquariaat op te zetten. Veel antiquariaten hebben geen personeel in dienst, waardoor je als antiquariaat zelf aan de slag moet gaan of het antiquariaat van iemand anders over moet nemen. Enige kennis over het wel en wee van de bedrijfsvoering van een antiquariaat is hierdoor erg belangrijk. Om te kijken of het beroep antiquariaat echt goed bij je past zou je een dagje met een bestaande antiquaar mee kunnen lopen. Ook zou je kunnen beginnen met het online verkopen van oude literatuur die je mogelijk nog op zolder hebt liggen.

Vacatures voor een antiquaar

In de afgelopen jaren is de vraag naar klassieke literatuur sterk afgenomen. Niet alleen wordt er minder gelezen, ook worden boeken steeds vaker als e-book gedownload. Dit is niet alleen goedkoper voor een consument, ook is het voor consumenten makkelijker om boeken te nemen op een e-reader dan als fysiek boek. Door deze ontwikkeling is het aantal vacatures voor antiquaren sterk gedaald. Vaak handelt een antiquaar in zijn eentje, zelfs als hij of zij een fysiek antiquariaat heeft. Hierdoor heeft de antiquaar geen personeel nodig en worden er dus geen vacatures voor een antiquaar aangeboden. Je zou ervoor kunnen kiezen om te zoeken naar mogelijkheden om het antiquariaat van iemand anders over te nemen.

Veel antiquaren beginnen echter zelf een antiquariaat, wat vaak voortkomt uit een hobby: het verkopen van klassieke literatuur op internet. Een antiquariaat bouwt men vaak aan huis, zodat de kosten voor het onderhouden van het antiquariaat (huur, elektra, etc.) laag blijven. Wanneer je voor het eerst begint met een antiquariaat is het belangrijk om heel selectief literatuur in te kopen. Schat vooraf goed in wat de waarde van bepaalde literatuur is, om in te kunnen schatten welke marge je over de literatuur kunt verdienen.

Plaats een reactie