Als je vrij je beroep gaat uitoefenen, heb je al snel een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) nodig. Je kunt eigenlijk niet zonder. Want met deze verzekering kun je je indekken tegen aanspraken tot schadevergoeding. Deze aansprakelijkheidsstelling kan op allerlei manieren voorkomen. Bijvoorbeeld omdat je een foutje hebt gemaakt en de opdrachtgever daar nu schade van ondervindt. Als je geen aansprakelijkheidsverzekering voor je beroep hebt, is de kans groot dat je de kosten zelf zult moeten vergoeden. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzekert je tegen deze risico’s. Zodra je aan de slag gaat, zou je eigen een dergelijke verzekering af moeten sluiten. Maar het is wettelijk niet verplicht.
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Zodra je bezig gaat met het uitoefenen van je beroep krijg je te maken met verschillende risico’s. Bijvoorbeeld als je een verkeerd advies geeft, of onjuiste of onvolledige informatie geeft. De kans is zelfs groot dat je als contentbureau een keer een foto gebruikt zonder dat deze publiekelijk gebruikt mag worden. Je schendt dan het intellectueel eigendomsrecht van een ander. Als je deze content dus levert zonder dat je erbij vertelt dat er rechten op de foto zitten, wordt de opdrachtgever aansprakelijk gesteld. Je zult dan de kosten van de vergoeding voor de foto zelf moeten betalen. Heb je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, dan vergoedt deze de kosten voor je, mits je dit onopzettelijk gedaan hebt. Er zijn meer aandachtspunten omtrent een beroepsaans In feite is een BAV handig voor administratiekantoren, adviesbureaus, tussenpersonen, architecten, makelaars, medici, notarissen, ziekenhuizen, de ICT-sector, PR-sector en andere specifieke beroepen.
Als je voor het uitoefenen van je beroep aansprakelijk wordt gesteld, kun je al snel rekenen op hoge juridische kosten. Zeker als er sprake is van schade aan de reputatie van een bedrijf.
Er is ook nog een andere reden om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Veel opdrachtgevers stellen het zelfs verplicht, omdat ze anders niet met jou in zee gaan. De verzekering geeft ook een professionele uitstraling. Vaak denkt men onterecht dat je met de algemene voorwaarden al een hoop problemen kunt voorkomen. Dat is niet altijd waar, want de algemene voorwaarden moeten juridisch wel stand houden. Je kunt dus niet zonder meer in de algemene voorwaarden zetten dat je nergens aansprakelijk voor bent. Ook niet als de opdrachtgever daar in eerste instantie mee akkoord is gegaan.
ABV of BAV?
Daarnaast bestaat er ook de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). Dit is een andere verzekering dan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Bij een ABV kun je aansprakelijkheid voor bedrijven afdekken. Het gaat dan om letselschade of schade aan zaken van derden. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt de financiële nadelen van aansprakelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan nalatigheden of vergissingen. Als je bijvoorbeeld een verkeerd advies geeft of een verkeerde handeling uitvoert. Je hebt dus al vrij snel een aansprakelijkheidsverzekering voor je beroep nodig.
Dekking
Natuurlijk sluit je niet zomaar een verzekering af en wil je wel eerst weten waar je precies voor verzekerd bent. Dit kun je in ieder geval vinden in de polisvoorwaarden. Over het algemeen ben je beschermd tegen de gevolgen van nalatigheid, inbreuk op privacy van een ander, reconstructie van verloren data, smaad en laster (als je ervan wordt beschuldigd dat je iemands goede naam aangetast hebt), inbreuk op intellectuele eigendomskosten en de kosten als gevolg van verdediging van de zaak.
Met een BAV kun je dus de continuïteit van je onderneming waarborgen. Als je in loondienst werkt, heb je een aansprakelijkheidsverzekering meestal niet nodig. De risico’s worden doorgaans afgedekt door de werkgever. Daarom is de verzekering voor mensen in loondienst alleen op aanvraag mogelijk.
Bronnen: WA.nl, AMS Advocaten