Waarop moet je letten bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Gepubliceerd door op

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een belangrijk onderdeel van je financiële planning. Als je door ziekte of een ongeval niet meer kunt werken, dan zorgt een arbeidsongeschiktheidsverzekering ervoor dat je toch een inkomen hebt. Maar waar moet je op letten bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Hier zijn een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering; ook voor ZZP’ers!

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor je inkomen en dus ook voor het regelen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers is dan ook essentieel om financiële zekerheid te hebben bij arbeidsongeschiktheid. Als zzp’er loop je namelijk evenveel risico om arbeidsongeschikt te raken als iemand in loondienst. Bij ziekte of een ongeval heb je geen recht op een uitkering vanuit de werkgever of de overheid. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering biedt dan uitkomst.

Bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Zo is het belangrijk om goed te kijken naar de premie, de dekking en het eigen risico van de verzekering. Daarnaast is het verstandig om rekening te houden met eventuele uitsluitingen of beperkingen in de dekking. Sommige verzekeraars bieden bijvoorbeeld geen of beperkte dekking bij bepaalde aandoeningen of beroepen.

Ook is het goed om te kijken naar de wachttijd van de verzekering. Dit is de periode tussen het moment dat je arbeidsongeschikt raakt en het moment dat de verzekering uitkeert. Een korte wachttijd betekent vaak een hogere premie. Bedenk dus goed wat voor jou belangrijker is: een lagere premie of snelle uitkering bij arbeidsongeschiktheid.

Tot slot is het aan te raden om een adviseur te raadplegen bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Een adviseur kan je helpen bij het maken van de juiste keuze en kan je meer informatie geven over de verschillende verzekeraars en hun voorwaarden. Zo kun je als zzp’er met een gerust hart werken, wetende dat je financieel gedekt bent bij arbeidsongeschiktheid.

Dekking en premie

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de dekking en premie van de verzekering. Hoeveel ben je bereid om maandelijks te betalen? En wat is het bedrag dat je wilt ontvangen als je arbeidsongeschikt raakt? Kijk ook naar de voorwaarden van de verzekeraar. Zo kan het zijn dat bepaalde beroepen of aandoeningen niet of beperkt worden gedekt.

Eigen risico

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft vaak een eigen risico. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de verzekering uitkeert. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie. Maar houd er wel rekening mee dat je, in geval van arbeidsongeschiktheid, deze periode zelf moet kunnen overbruggen.

Medische keuring

Sommige verzekeraars vragen om een medische keuring voordat je de verzekering kunt afsluiten. Dit kan invloed hebben op de hoogte van de premie of de dekking van de verzekering. Houd er rekening mee dat als je al een medische aandoening hebt of een hoger risico loopt in de toekomst arbeidsongeschikt te raken, dit invloed kan hebben op de hoogte van de premie of de dekking.

Advies

Tot slot is het verstandig om advies in te winnen voordat je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit. Een financieel adviseur kan je helpen bij het maken van de juiste keuze en kan je meer informatie geven over de verschillende verzekeraars en hun voorwaarden. Kijk ook eens bij deze informatie omtrent arbeidsongeschiktheid bij ziekte.

Kortom, het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een belangrijke beslissing. Kijk goed naar de dekking en premie, eigen risico, eindleeftijd en de medische keuring en win eventueel advies in van een financieel adviseur. Zo kun je een weloverwogen keuze maken en kun je erop vertrouwen dat je in geval van arbeidsongeschiktheid financieel wordt ondersteund. Vergeet ook niet om de verzekering regelmatig te evalueren en aan te passen als er veranderingen zijn in je werk- of leefsituatie. Zo ben je altijd goed beschermd tegen onvoorziene omstandigheden.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan een geruststellende gedachte zijn voor iedereen die afhankelijk is van een inkomen uit werk. Maar het is belangrijk om je goed te laten informeren en niet overhaast te werk te gaan bij het afsluiten van een verzekering. Door rekening te houden met bovenstaande punten en eventueel advies in te winnen, kun je een weloverwogen beslissing maken en zorgeloos door het leven gaan, wetende dat je financieel gedekt bent bij arbeidsongeschiktheid

Auteur
Met veel plezier doe ik research en schrijf ik artikelen omtrent beroeps- en werkgerelateerde onderwerpen. Heb je een leuk onderwerp voor mij of wil je meer van mij komen te weten, bekijk mijn profiel voor al mijn publicaties.

Plaats een reactie