Beroepen.nl » Voorstel verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers akkoord?
Beroepen Blog

Voorstel verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers akkoord?

arbeidsongeschiktheidsverzekering

In de afgelopen jaren zijn er steeds meer mensen werkzaam geworden als zzp’er. Een zzp’er is een zelfstandige zonder personeel. Hij of zij is dus een ondernemer die een bepaalde taak of beroep uitvoert. Sinds de doorvoering van een aantal eerdere wetten en regels, zijn er veel meer mensen zzp’er geworden. Denk hierbij vooral aan mensen in de bouw, schilders, timmerlieden etc. Maar ook kapsters, stratenmakers en schoonmakers zijn steeds vaker voor hunzelf begonnen als zzp’er of eenmanszaak.

Omdat er steeds meer zelfstandig aan het werk zijn gegaan, en dus niet onder de regelementen vallen van iemand in loondienst, zijn er partijen die klagen over oneerlijke concurrentie. De zzp’ers kunnen namelijk voor een lager tarief hetzelfde werk uitvoeren, zo wordt er gesproken. Daarnaast vindt de overheid dat er een flink risico huist bij deze ondernemers, omdat zij geen geld opzij leggen voor mogelijke (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid.

Sociale partners zijn in overleg gegaan omtrent een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen en zijn woensdag tot een akkoord gekomen. Echter geeft een woordvoerder van de Stiching van de Arbeid aan dat er nog geen definitief akkoord is, maar alleen uitwerkingen die zijn voorgelegd aan de achterban. Binnen de Stichting van de Arbeid vindt men de werkgeversorganisaties MKB-Nederland, LTO en VNO-NCW. Zij overleggen met de verschillende vakbonden, waaronder FNV, CNV en VCP.

Het voorstel wat er nu zou liggen zij gaan om een premie dat werkt op basis van het inkomen. Het gaat hier dus om een inkomensafhankelijke premie, waarbij er een max wordt gesteld van 200 euro bruto per maand. De dekking die een zzp’er hiermee zou krijgen is maximaal 1650 euro bruto per maand. Er wordt gesproken over een standaardwachttijd van een jaar, voordat de premie wordt uitgekeerd.

De zelfstandigen zitten niet te wachten op een verplichte verzekering, zo kwam uit een eerder contact met de belangenvereniging. Rond de 80 procent van de huidige zelfstandigen zou tegen dit plan zijn. Meerdere zelfstandigen sparen wellicht zelf al voor eventuele arbeidsongeschiktheid en willen dit niet verzekeren. Ook zijn er tal van zelfstandige ondernemers die de wachttijden te lang vinden, voordat een uitkering in gang wordt gebracht.

Ben jij een zzp’er? Dan horen wij graag jouw mening hierover graag in de reacties hieronder!

Heb je vragen over Voorstel verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers akkoord??

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Voorstel verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers akkoord?', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren