Scheikundige Beroepen

Gepubliceerd door op

Wil jij weten welke beroepen te maken hebben met scheikunde? Lees dan gauw verder! Tijdens de opleiding of cursus scheikunde komt alles met betrekking tot chemische processen aan bod. De scheikundige is werkzaam binnen de industriële sector, bij ziekenhuizen, overheidsinstellingen of universiteiten. Hierbij wordt onderzoek gedaan naar nieuwe stoffen en het ontwikkeling van bijvoorbeeld medicijnen. Na een chemie studie zijn verschillende beroepen mogelijk.

Inhoudsopgave

Van analist tot assistent plant manager
Tussen farmacoloog en luchtverontreiniging expert
Van milieutechnologie naar onderzoeker nanotechnologie
Petroloog en de weg van promovendus
Overige scheikundige beroepen

Van analist tot assistent plant manager

Een veelvoorkomend scheikundig beroep is de analist. Deze is werkzaam in een laboratorium of fabriek. De werkzaamheden bestaat uit het onderzoeken van nieuwe samenstellingen en producten. De analist is opgeleid op mbo of hbo-niveau of heeft een universitaire opleiding gevolgd.

De arbo- of veiligheidskunde zorgt ervoor dat risico’s voor het personeel geminimaliseerd worden. Bij het werken met chemicaliën is een veilige werkomgeving uitermate belangrijk. De arbo- of veiligheidsdeskundige houdt hier toezicht op en brengt eventueel aanpassingen aan. Deze opleiding wordt gegeven op hbo of universitair niveau.

De assistent plant manager stuurt operators aan en zorgt ervoor dat alles goed blijft draaien. De plant manager zelf is eindverantwoordelijk voor het productieproces. De assistent plant manager is als scheikundige werkzaam in een fabriek.

Tussen farmacoloog en luchtverontreiniging expert

Een populair beroep is farmacoloog. Hierbij wordt onderzoek verricht naar de invloed van stoffen op mens en dier. De farmacologie werkt met enzymen en eiwitten of levende cellen. De onderzoeksresultaten zijn belangrijk voor de ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg. Hiermee kunnen nieuwe medicijnen ontwikkeld worden. De opleiding tot farmacoloog is mogelijk op hbo of universitair niveau.

De geo chemicus doet onderzoek naar chemische processen aan het oppervlak en dieper in de aarde. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van kennis van scheikunde en biologie. Deze opleiding is mogelijk op hbo of universitair niveau.

Ook het beroep laborant is erg geliefd. In het laboratorium worden diverse proeven en testen uitgevoerd. Afhankelijk van het bedrijf of de opdrachtgever kunnen deze proeven sterk uiteenlopen. In het laboratorium wordt vaak met chemische stoffen gewerkt. De opleiding laborant wordt gegeven op mbo-niveau.

Het is belangrijk dat levensmiddelen goed worden samengesteld. De levensmiddelentechnologie houdt zich bezig met de grondstoffen en het productieproces. Hierbij worden bestaande producten aangepast of nieuwe producten ontwikkeld. De opleiding tot levensmiddelentechnoloog is alleen mogelijk op universitair niveau.

Het milieu speelt een belangrijke rol binnen de samenleving. De luchtverontreiniging expert heeft een opleiding op hbo of universitair niveau gevolgd. Deze houdt zich bezig met de verspreiding van luchtvervuiling en de gevolgen hiervan. De luchtverontreiniging expert is vaak werkzaam bij een overheidsinstelling.

Van milieutechnologie naar onderzoeker nanotechnologie

De milieutechnologie houdt zich bezig met een gezond milieu. De milieutechnoloog is werkzaam bij een bedrijf dat chemische stoffen produceert. Hierbij is het belangrijk dat de productie, opslag en transport aan de wetgeving voldoen. De opleiding milieutechnologie is te volgen op hbo of universitair niveau

De moleculaire biologie houdt zich bezig met alle processen die in een levende cel plaatsvinden. Het beroep onderzoeker naar kanker hangt hier nauw mee samen. De microbiologie houdt zich bezig met bacteriën en virussen. Beide studies zijn te volgen op hbo of universitair niveau

De ontwikkelaar nanotechnologie verricht onderzoek op kleine schaal. Dit onderzoek richt zich op nieuwe toepassingen op het gebied van gezondheidszorg of technologische ontwikkelingen.

Petroloog en de weg van promovendus

Delfstoffen zijn erg belangrijk voor de industrie. De petroloog onderzoekt hoeveel bruikbare grondstoffen in delfstoffen zitten. De opleiding petroloog is de volgen op universitair niveau.

De scheikundige proces operator is verantwoordelijk voor chemische processen. Bij storingen grijpt de procesoperator snel in. De opleiding tot procesoperator kan gevolgd worden op mbo-niveau. Daarnaast zijn er diverse vervolgopleidingen op hbo of universitair niveau mogelijk. Een beroep dat hiermee samenhangt is de procestechnoloog. Deze is verantwoordelijk voor het verbeteren van chemische processen, maar ook voor de ontwikkeling van nieuwe processen. Deze opleiding kan een vervolgopleiding van proces operator zijn.

Om de titel Doctor (Dr.) te krijgen is het belangrijk om de kennis en ervaring te bewijzen. De promovendus of assistent in opleiding werkt gedurende 4 jaar onder leiding van een professor. De promovendus volgt een universitaire opleiding.

Overige scheikundige beroepen

Naast bovenstaande beroepen die met scheikunde te maken hebben, zijn er nog andere beroepen. Denk hierbij aan wachtchef, universitair medewerker, medicinal chemist of r&d chemische industrie.

Auteur
Met veel plezier doe ik research en schrijf ik artikelen omtrent beroeps- en werkgerelateerde onderwerpen. Heb je een leuk onderwerp voor mij of wil je meer van mij komen te weten, bekijk mijn profiel voor al mijn publicaties.

Doe mee met het gesprek! Er zijn al 2 reacties op: “Scheikundige Beroepen”

Plaats een reactie