Beroepen.nl » Psychiater

Psychiater

psychiater

Voor het beroep psychiater moet je veel geduld hebben en goed overweg kunnen met mensen die een psychiatrische stoornis hebben. Naast het behandelen van cliënten met een psychiatrische stoornis help je als psychiater ook cliënten met chronische, psychologische of sociale problemen. Denk bijvoorbeeld aan stress, traumatische ervaringen, problemen in de opvoeding, enzovoorts. Dit maakt het beroep psychiater erg divers en zorgt ervoor dat je dagelijks met andere cliënten te maken krijgt, die ieder een unieke aanpak vereisen. Als psychiater ben je hier verantwoordelijk voor! Tijdens de behandeling van een cliënt werk je samen met verschillende andere partijen die bij een cliënt betrokken zijn. Deze partijen wensen allemaal een rapportage te ontvangen van de behandeling die je uitvoert bij de cliënt.

Tijdens het werken als psychiater kom je voor wisselende uitdagingen te staan. Zo moet je allereerst vaststellen wat het precieze probleem van een cliënt is. Soms is het een het gevolg van het ander, waarbij je op zoek moet gaan naar het meest diepgewortelde probleem van de cliënt. Door dit probleem aan te pakken zal het in een later stadium mogelijk worden om ook de andere problemen op te lossen. Hierbij speelt geduld een essentiële rol, omdat de behandeling van een cliënt soms minder voorspoedig zal verlopen dan je in eerste instantie had gehoopt. Daarbij kan het noodzakelijk zijn om je behandelplan tussentijds aan te passen, afhankelijk van de ontwikkelingen die een cliënt doormaakt.

De werkdag van een psychiater

Gedurende je werkdagen zal je als psychiater op zoek gaan naar de oorzaak van problemen van cliënten. Dit onderzoek betreft vaak gesprekken, observaties, lichamelijk en geestelijk onderzoek, enzovoorts. Op basis van je bevindingen tijdens deze onderzoeken wordt een diagnose gesteld voor de problemen van de cliënt. In veel gevallen is het mogelijk om de psychiatrische stoornissen waarmee cliënten te kampen hebben op te lossen met medicijnen. Deze medicijnen kun je zelf voorschrijven, waarmee het beroep psychiater afwijkt van het beroep psycholoog. Een psycholoog mag namelijk wel gesprekken voeren om een diagnose te kunnen stellen, maar geen medicijnen voorschrijven aan cliënten. Lees hier meer over het verschil tussen psycholoog en psychiater!

Medicijnen zorgen echter lang niet altijd voor een direct oplossing voor het probleem van een cliënt. In sommige gevallen zal het ook noodzakelijk zijn om gesprekken, therapieën en extra behandelingen uit te voeren tijdens de behandelfase van een cliënt. Dit geldt in het bijzonder voor mensen met angststoornissen. Vaak blijken medicijnen de bijwerkingen van deze angst wel te onderdrukken, maar het probleem niet structureel op te lossen. Door gesprekken met de cliënt te voeren probeer je ervoor te zorgen dat een cliënt zijn of haar angst een plek kan geven om de stoornis structureel op te lossen. Vaak blijkt de oorzaak van een angststoornis veel dieper gelegen dan men in eerste instantie denkt. Als psychiater probeer je deze dieper gelegen oorzaak aan te pakken.

Tijdens de werkdagen van een psychiater ben je niet alleen werkzaam in een kliniek. Zo is het heel gebruikelijk om af en toe een huisbezoek af te leggen om ook familieleden van een cliënt bij het behandelproces te betrekken. Dit is erg belangrijk om het behandelproces zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen! Door huisbezoeken af te leggen kan de band tussen een cliënt en behandelaar versterkt worden. Dit is essentieel om psychiatrische stoornissen aan te pakken, omdat deze vaak meerdere behandeljaren nodig hebben. Daarbij zal een cliënt zich sneller uiten als de cliënt vertrouwen in de psychiater heeft.

Psychiater worden: welke opleiding volgen?

Om als psychiater aan de slag te kunnen gaan moet je de studie Geneeskunde succesvol hebben afgerond. Deze studie wordt alleen op universitaire instellingen aangeboden in Nederland en duurt in totaal zes jaar. Na de opleiding Geneeskunde dien je de opleiding Psychiatrie te volgen, waarvoor je naast een artsendiploma ook enige werkervaring nodig hebt. Ook na het behalen van je specialisatie in de psychiatrie kun je door blijven studeren en bijvoorbeeld de opleiding tot psychotherapeut volgen. Des te meer kennis je hebt opgedaan, des te groter ook je baankansen zullen zijn.

Nadat je aan de slag bent gegaan als psychiater blijft het belangrijk om op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van psychiatrie. Kijk bijvoorbeeld regelmatig welke nieuwe behandelmethoden worden aangeboden, welke onderzoeken er naar psychiatrische stoornissen zijn gedaan, enzovoorts.

Past het beroep psychiater bij mij?

Het beroep psychiater past lang niet bij iedereen! Het is daarom erg belangrijk om vooraf te bekijken of dit beroep goed bij je past. Om succesvol te kunnen zijn in het beoefenen van het beroep psychiater moet je veel geduld op kunnen brengen voor het behandelen van cliënten. Zo is het bijvoorbeeld erg belangrijk om te luisteren naar de problemen van een cliënt en door te vragen op deze problemen om de achterliggende oorzaak te achterhalen. Een cliënt zal zich tijdens de eerste gesprekken niet direct blootgeven, waardoor je de gesprekken heel geduldig op moet kunnen bouwen.

Daarbij is het geduld ook tijdens de behandeling van een cliënt erg belangrijk. Niet iedere cliënt zal op dezelfde manier op behandelmethodes reageren, waardoor het proces bij de een sneller gaat dan bij een ander. Daarbij kan het noodzakelijk zijn om tijdens het behandelproces over te gaan op een andere behandelmethode, als de initiële behandelmethode niet aanslaat. Je moet hierdoor snel kunnen schakelen en niet altijd vast willen blijven houden aan je eerste ideeën.

Vacatures voor een psychiater

Voor het beroep psychiater zijn vrijwel altijd vacatures te vinden, omdat het aantal opgeleide psychiaters beperkt is. Er moet een lange opleiding gevolgd worden voor men aan de slag kan gaan als psychiater, waardoor veel studenten tussentijds afhaken door een gebrek aan motivatie of een wijziging in hun studieplan. Na de opleiding Geneeskunde zou je namelijk ook voor andere medische specialisaties kunnen kiezen, in plaats van voor het beroep psychiater.

Op internet vind je verschillende websites waarop vacatures voor psychiaters worden aangeboden. Veel psychiaters zullen in klinieken of ziekenhuizen werkzaam zijn om ervaring in het vak op te doen. In sommige gevallen kun je in de kliniek blijven werken waar je ook tijdens de stages van je opleiding meegelopen hebt. Zo hoef je zelf niet meer op zoek te gaan naar vacatures voor een psychiater en ken je de werkvloer al.

Heb je vragen over Psychiater?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Psychiater', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren