Het verschil tussen Psycholoog en Psychiater

verschil psychiater psycholoog

Als je even niet lekker in je vel zit, of je wil graag met iemand praten over hetgeen je dwars zit, of misschien heb je wel behoefte aan hulp? Dan hoor je al snel dat je naar een psychiater of psycholoog moet gaan. Naast het feit dat je niet altijd zomaar een partij weet te vinden waar je terecht kan, is het ook nog eens niet even duidelijk voor iedereen naar wie je moet gaan; de psycholoog of de psychiater? Wat het verschil en de overeenkomsten tussen beide zijn en welke jij wellicht zou moeten raadplegen, vind je allemaal in dit artikel.

Uitleg verschillende beroepen

Om je een goed beeld te geven van het verschil tussen een psycholoog en een psychiater is het belangrijk eerst te kijken naar wat zij precies doen en wat hun taken zijn.

Wat is een psycholoog?

Een psycholoog is iemand die werkzaam is in de psychologie en heeft vaak een opleiding psychologie gevolgd. Echter kan een psycholoog voor verschillende studierichtingen gekozen hebben en daarmee een wijde reeks aan verschillende beroepen uitoefenen. Om het verschil duidelijk te kunnen aangeven en omdat deze twee het meest met elkaar worden vergeleken, gaan wij in dit geval voor de basispsycholoog met een specialisatie in depressie of angststoornissen.

Stel je hebt last van een depressie en je komt terecht bij een psycholoog, dan zal deze allereerst kijken naar de oorzaak van hetgeen jou tot last zit. Dit zal vaak op basis van gesprekken en interviews gaan, waardoor de psycholoog een goede diagnose kan stellen. Opeenvolgend zal op basis van de diagnose een behandelplan worden opgesteld voor jou, zodat de basispsycholoog (mede) kan helpen met het behandelen van de klachten.

Psychologen zijn meestal actief binnen ziekenhuizen, psychiatrische instellingen of bijv. bij het RIAGG. Daarnaast kan het ook zijn dat een psycholoog wordt ingezet bij onderwijsinstellingen of justitie.

Wat is een psychiater?

Een psychiater is werkzaam in de psychiatrie en heeft hiervoor een opleiding in de geneeskunde gestudeerd. Door deze intensieve training en opleiding is een psychiater simpelweg een dokter met de kennis om psychische problemen op te lossen.

Zo kan een psychiater ook medicatie voorschrijven bij de behandeling van deze problemen. De psychiater kijkt dus meer naar de lichamelijke klachten. De werkwijze is over het algemeen dat je enkele formulier moet invullen omtrent klachten en een zogeheten intake gesprek voert.

Ook zal er besproken worden of er medicijnen worden voorgeschreven/gebruikt bij de behandeling van jouw klachten. Tot slot zullen er controle besprekingen komen, waarbij je kunt aangeven hoe het gaat en of de behandeling eventueel wel of niet aanslaat en dus dient te worden aangepast.

Psychiaters vind je zowel binnen eigen praktijken, alsmede ook bij de GGZ, Jeugdzorg, psychiatrie afdelingen in ziekenhuizen, justitie en bij klinieken en/of verslavingszorg. Dus ook als psychiater kun je binnen een verscheidenheid aan organisaties aan de slag, mocht je dit willen uitvoeren als beroep.

Verschillen psycholoog en psychiater

Welke hulpverlener jij het beste kunt inschakelen voor jouw problemen is afhankelijk van jouw voorkeur. In vele gevallen is het wel verstandig om de psycholoog te bezoeken, om niet alleen de problemen te verhelpen, maar ook om te kijken waar de problemen vandaan komen. Als men aan de medicatie begint, via een psychiater, wordt er vaak aangeraden ook in gesprek te gaan met een psycholoog.

Dus heel kort door de bocht: De psychiater houdt zich meer bezig met medicijnen, terwijl de psycholoog zich meer bezig houdt met het gedrag van de cliënt. Uiteraard zit er een samenwerking / overlapping tussen de beide beroepen en behandelingen. Heb je de voorkeur voor een bepaalde behandeling, overleg dit dan goed met jouw psychiater of psycholoog!

Vragen of opmerkingen? Praat mee!

Heb je nog vragen over het verschil tussen deze twee beroepen, of misschien wel aanvullende informatie? Laat het ons weten en praat mee via de reacties onderaan deze pagina!

Plaats een reactie