Beroepen.nl » Paardencoach » Opleiding Paardencoach

Opleiding Paardencoach

paardencoach-julianne

Paardencoaching wordt steeds vaker gebruikt bij begeleiding van mensen. Dit kan bij mensen met een handicap of autisme, maar ook voor dementerenden, kinderen en mensen met andere problemen. Deze vorm van interventie is nog vrij nieuw maar door de grote groei en ontwikkeling van de verschillende zorgboerderijen is hier wel steeds vaker behoefte aan. Er zijn dan ook verschillende opleidingen die je kunt volgen wanneer je als paardencoach aan de slag wilt gaan. 

Basisopleiding / Post HBO leergang Cognitief Coachen met Paarden™

Centrum voor Paardencoaching | Klassikaal | 1200.0 | Max. deelnemers: 21 | Tijdsduur: 12.0 Logo van Centrum voor Paardencoaching
Basisopleiding / Post HBO leergang Cognitief Coachen met Paarden™ Droom jij er van om met paarden en mensen te werken? Wil jij mensen helpen om het beste uit zichzelf te halen? Dan is het vak van paardencoach echt iet…

Lees meer

Bijscholing Cognitief Coachen met Paarden™

Centrum voor Paardencoaching | Klassikaal | 375.0 | Max. deelnemers: 8 | Tijdsduur: 2.0 Logo van Centrum voor Paardencoaching
Bijscholing Cognitief Coachen met Paarden™ Tweedaagse bijscholing voor paardencoaches  Ben je al opgeleid als basis-paardencoach en wil je je nu verdiepen in Cognitief Coachen met Paarden™? Wil je werken met psychol…

Lees meer

Basisopleiding Paardencoaching

Deze basis is ontwikkeld doordat er steeds meer vraag is naar een Paardencoach voor diverse doelgroepen. Het gaat hierbij vooral om het leren van de praktische technieken die je in kunt zetten. Op die manier kun je paarden inzetten als een veilige en verantwoorde manier in het begeleiden van mensen. 

Bij deze opleiding tot ppaardencoachaardencoach leer je als eerste hoe je een paard precies in kunt zetten als hulpmiddel in de begeleiding van allerlei verschillende mensen en leer je welke technieken daar allemaal bij van pas komen. Ook leer je hoe je vanuit je gevoel kunt observeren om zo het gedrag van het paard te leren kennen en hoe je de begeleiding kunt aanpassen op kinderen, volwassenen, groepen en mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Daarnaast leer je ook hoe je het beste kunt communiceren met anderen, hoe je dit kunt verfijnen én werk je ook aan je persoonlijke ontwikkeling. 

Voor wie is deze opleiding? 

De opleiding is voor iedereen die interesse heeft om te leren mensen te begeleiden door middel van het inzetten van paarden. Wel is het een pluspunt wanneer je al enige ervaring hebt met paarden en het begeleiden van mensen, maar dit is geen noodzakelijk punt om de opleiding te kunnen doen. De opleiding is op mbo- en hbo-niveau, je moet dus wel in staat zijn je op dat niveau te kunnen ontwikkelen. Daarnaast moet je ook bereid zijn je eigen thema’s onder ogen te zien en moet je kunnen reflecteren. 

Basisopleiding Systemische Paardencoaching 

Deze opleiding kun je zien als een mooie aanvulling op de opleiding die hierboven staat. Het zorgt niet alleen voor meer verdieping maar ook voor een verbreding van het vak. Paarden reageren systematisch. Dit betekent dat paarden reageren op de invloeden en energieën van hun omgeving. Wij mensen doen dit ook, alleen hebben wij geleerd op we op een goede manier kunnen reageren. Wanneer je deze opleiding volgt leer je hoe je meer inzicht krijgt, maar leer je ook hoe je een paard informatie kan geven over de verschillende systemische aspecten bij mensen. Ook is deze opleiding goed voor een algehele verbreding en verdieping binnen het vak. Je werkt met je eigen thema’s en krijgt ervaring met het inzetten van paarden op het systemische vlak. Daarnaast werk je ook aan je persoonlijke ontwikkeling. Deze opleiding wordt gegeven op mbo- en hbo-niveau. Je moet dan ook in staat zijn je eigen thema’s onder ogen te zien en te kunnen reflecteren maar daarnaast moet je ook in staat zijn jezelf persoonlijk te kunnen ontwikkelen.

Voor wie is deze opleiding? 

Deze opleiding is vooral bedoeld voor mensen die de opleiding hierboven al gevolgd hebben en graag meer willen leren over het systemische niveau waarop paarden reageren, maar ook om zich meer te verdiepen en verbreden als paardencoach. 

Opleiding Paardencoaching voor kinderen 

Wanneer jij jezelf nog verder wilt ontwikkelen of je wilt specialiseren, is de opleiding Paardencoaching voor kinderen wellicht iets voor jou. Zeker ook bij kinderen wordt Paardencoaching steeds vaker ingezet. Over het algemeen staan kinderen sowieso al dichter bij de natuur en de dieren, maar ze vinden het daarnaast ook fijn om met dieren om te gaan. Door paarden in te zetten bij kinderen die tegen problemen of belemmeringen aanlopen, kan er op een prettige, effectieve maar vooral ook leuke manier een positief resultaat behaald worden. 

Deze opleiding is dan ook ontwikkeld om Paardencoaching specifiek bij kinderen in te zetten. Het gaat hierbij om een aantal praktische technieken die je leert zodat je de paarden op een verantwoorde manier in kunt zetten als hulpmiddel bij de begeleiding van kinderen. De praktische technieken en oefeningen die je leert kun je inzetten bij het kind en zijn omgeving, maar ook bij de ouders of zijn emoties. Maar ook wanneer een kind pest of gepest wordt, of wanneer hij/zij leer- en/of gedragsproblemen heeft. 

Voor wie is deze opleiding? 

Deze opleiding is er voor mensen die al enige kennis hebben op het vlak van paardencoaching en de basisopleiding al gevolgd hebben. Daarnaast is het belangrijk dat jij je specifiek wilt gaan inzetten voor kinderen. Heb je al ervaring in het begeleiden van kinderen dan is dit zeker een pluspunt, maar het is niet noodzakelijk. De opleiding is op MBO-HBO niveau en het is dus belangrijk dat jij je eigen thema’s onder ogen durft te zien, je kan reflecteren en je persoonlijk wilt ontwikkelen.

Opleiding Paardencoaching en trauma 

Ook deze opleiding is een mooie aanvulling op de twee basisopleidingen die hierboven al beschreven staan. Er is veel aandacht voor trauma en dat is ook heel belangrijk omdat dit je hele leven kan beheersen. Bij deze opleiding leer je hoe je om kunt gaan met mensen met een trauma maar je leert ook wat het begrip trauma betekent. Daarnaast leer je uiteraard ook waarom paardencoaching zo goed kan werken bij mensen met een trauma. Ook is er veel ruimte en aandacht voor zelfbewustzijn. 

Voor wie is deze opleiding? 

Ben je geïnteresseerd in het werken met paarden en in het begeleiden van mensen met een trauma, dan is deze opleiding wellicht iets voor jou. Het is een pluspunt wanneer je affiniteit hebt met paarden en wellicht al enige ervaring hebt met paarden, maar dat is zeker niet verplicht. Ook deze opleiding is op MBO-HBO niveau en ook bij deze opleiding is het noodzakelijk dat jij je eigen thema’s onder ogen durft te komen, dat jij je persoonlijk wilt ontwikkelen en dat je kan reflecteren. 

Opleiding Paardencoaching en dementie 

De groep mensen met dementie wordt telkens groter en er is dan ook steeds meer aandacht voor deze groep. Niet alleen qua verzorging en woonvorm, maar ook in begeleiding en behandeling. Het inzetten van paarden bij de behandeling en begeleiding van deze doelgroep is nog vrij nieuw in Nederland. Wel zijn de ervaringen in het buitenland erg positief. 

De opleiding is ontwikkeld vanwege de steeds groter wordende vraag om paardencoaching in te zetten bij mensen met dementie. Het gaat hierbij gedeeltelijk om de theorie, maar ook zeker om de techniek. Je leert onder andere wat er wordt verstaan onder dementie en welke verschillende vormen en kenmerken er zijn, welke fasen er zijn en hoe jij de begeleiding hierop kunt aanpassen, hoe je paarden bij mensen met dementie op een veilige en verantwoorde manier kunt inzetten en leer je hoe je de familieleden en mantelzorgers hierbij kunt betrekken. 

Voor wie is deze opleiding? 

Deze opleiding is er voor mensen die interesse hebben in het leren hoe je paarden in kunt zetten bij de begeleiding van mensen met dementie. Heb je al enige ervaring of affiniteit met paarden dan is dit mooi meegenomen maar het is niet verplicht. Ook bij deze opleiding geldt dat hij op mbo- en hbo-niveau te volgen is. Je moet in staat kunnen zijn te reflecteren, jezelf persoonlijk te kunnen ontwikkelen en moet daarnaast je eigen thema’s onder ogen kunnen zien.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de veelgestelde vragen over de opleiding tot paardencoach! Zit je zelf nog met vragen? Laat de ze dan achter onderaan in de reacties!

Voor wie is de opleiding paardencoach bedoeld?

De opleiding is voor iedereen die interesse heeft om te leren mensen te begeleiden door middel van het inzetten van paarden. Wel is het een pluspunt wanneer je al enige ervaring hebt met paarden en het begeleiden van mensen, maar dit is geen noodzakelijk punt om de opleiding te kunnen doen.

Op welk niveau kun je de opleiding tot paardencoach volgen?

De opleiding is op mbo- en hbo-niveau, je moet dus wel in staat zijn je op dat niveau te kunnen ontwikkelen. Daarnaast moet je ook bereid zijn je eigen thema’s onder ogen te zien en moet je kunnen reflecteren.

Welke soorten paardencoach opleidingen zijn er?

Er zijn verschillende soorten paardencoach opleidingen, namelijk; basisopleiding systemische paardencoaching, paardencoaching voor kinderen, paardencoaching en trauma en tot slot paardencoaching en dementie. Je leest er meer over op onze pagina over paardencoaching!

Wat kost het volgen van de opleiding tot paardencoach?

De kosten zijn enorm afhankelijk bij welke partij je dit afneemt en natuurlijk welke specifieke opleiding (en niveau) je wil gaan volgen. Zo zien we bedragen vanaf 450 euro, maar zijn er ook opleidingen die meer dan 4000 euro kosten. Kijk op ons overzicht van de aanbieders bij jou in de buurt naar de mogelijkheden en kosten!

Waar vind ik een overzicht van alle paardencoach opleidingen?

Op onze pagina, bovenaan, vind je een overzicht van de paardencoach opleidingen in Nederland!

Heb je vragen over Opleiding Paardencoach?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Opleiding Paardencoach', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren