Paardencoach

Opleidingsniveau:

Vanaf Array

Salarisindicatie:

Arbeidsmarkt:

In het kort ...

Welke benaming gebruik jij voor een paardencoach? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: paardencoach.

Paardencoaching betekent dat er paarden worden ingezet als hulpmiddel voor mensen. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van de natuur van het paard. Een paard is een vluchtdier en is gewend aan het leven in een kudde. Het was al bekend dat het werken met paarden goed is voor mensen met autisme of met een handicap. Nu is ook bekend dat dit voor een veel grotere doelgroep geschikt is. Zeker nu er meer zorgboerderijen zijn, is er meer behoefte aan het werken met paarden. Ook is het zo dat dit niet enkel met paarden kan, maar ook met pony’s en zelfs met ezels.

Een paard is continu bezig met het screenen van de omgeving, omdat het een vluchtdier is. Als er een roofdier in de buurt is, merkt het paard dat. Zij hebben hele sterke zintuigen en kunnen daardoor op afstand aanvoelen wat er in het roofdier omgaat. Zodra een paard doorheeft dat er een roofdier in de buurt is dat op jacht is, zal hij vluchten. Maar heeft het paard door dat het roofdier niet op jacht is, dan gaat hij gewoon verder met waar hij mee bezig was.

Naast dat een paard een vluchtdier is, is hij ook een kuddedier en dus zijn paarden afhankelijk van de rest van de kudde. Het meest ervaren paard moet bepaald worden, dit is ook degene die de weg zal wijzen. Ook wordt er gekeken wie er het sterkst is, en dus het beste kan verdedigen.

Wanneer een paard binnen de kudde ziek is, zullen de andere paarden hem proberen te helpen door spanning over te nemen en hem extra te beschermen. Het meest bijzondere aan paarden is, dat zij geen verschil zien tussen paarden en mensen. Op het moment dat jij in contact komt met een paard, zal hij reageren vanuit zijn eigen natuur en reageren op jouw uitstraling en spanning. 

De werkdag van een paardencoach 

Als paardencoach ben je er in eerste instantie mee bezig de paardentaal te leren kennen, paarden communiceren met hun uitstraling, houding en gedrag. Dit is bij zowel mensen als bij andere paarden hetzelfde. Op het moment dat jij als paardencoach de paardentaal kent, kun je de reacties van het paard vertalen naar de persoon die jij op dat moment coacht. Hierbij krijgt hij/zij een inzicht in waar het probleem mee te maken kan hebben. 

Het effect van paardencoaching op mensen kan op twee manieren uitgevoerd worden. Doordat je in de bak staat met een los paard, kun je niet zo goed nadenken over je problemen, waardoor je denkproces omzeild wordt. Maar het effect kan ook uitgevoerd worden doordat het paard de spanning van die persoon overneemt en vervolgens reageert op zijn of haar uitstraling en gevoel. 

Dit komt omdat paarden het vrijwel direct merken wanneer er een belemmering bij iemand zit. Wij als mensen kunnen ons gevoel onderdrukken, maar daarmee is het probleem nog niet weg. Een paard kan dit oppikken, ook wanneer je dit zelf onderdrukt, en zal hier dan ook op reageren. Dit is voor een paardencoach makkelijk te zien doordat je de paardentaal kent, en dus weet wat je moet doen. Voor iemand die deze hulp nodig heeft kan dit dan ook als confronterend worden gezien, maar wel op een positieve manier.

Het paard weet je gevoel te beïnvloeden, dit kan een psycholoog niet en daardoor is de impact meestal ook veel groter. Door je te laten coachen door een paardencoach in combinatie met het paard, worden jouw gedachtes en gevoelens weer opnieuw met elkaar in verbinding gebracht. Op het moment dat een paard voelt dat jij weer in verhouding bent, zal hij ontspannend bij je komen staan. Een paardencoach herkent dit direct en ziet dit dan ook als een goede afsluiting. 

Alleen of in een groep 

Een paardencoach kan iemand individueel helpen, maar ook een hele groep tegelijk. Doe je dit individueel, dan zal je vooral gaan werken aan persoonlijke bewustwording. Hierbij kun je denken aan bepaalde onderwerpen waar iemand mee zit, dit komt vrijwel direct tijdens een sessie naar boven. Bij de meeste cliënten is het zo dat zij denken hun eigen problemen binnen dat onderwerp te kennen. Toch komen ze er tijdens een sessie al gauw achter dat de oorzaak veel dieper ligt. Deze oorzaak komt dan ook naar boven, waardoor je inzicht krijgt in de situatie en de vrijheid en ruimte kunt ervaren hier op een andere manier mee om te gaan of tegenaan te kijken. 

Werk je als paardencoach met een hele groep tegelijk, dan coach je nog steeds individueel maar daarnaast focus jij je ook op de relaties tussen de verschillende leden. Tijdens een sessie zal het paard namelijk aan je laten zien bij wie de meeste energie te vinden is. Jij als coach zal de hele groep moeten begeleiden, terwijl de groep vooral luistert.

Elk teamlid uit te groep krijgt zelf een inzicht in zijn of haar situatie die veel te lang is onderdrukt wanneer de groep in de bak staat samen met het paard. Binnen het team zal er vervolgens ruimte en vrijheid ontstaan, zodat er anders naar de situaties gekeken kan worden. Aan jou de taak om vervolgens aan te geven hoe zij hier het beste mee om kunnen gaan. 

Opleiding tot paardencoach 

Er zijn verschillende opleidingen mogelijk wanneer jij aan het werk wilt gaan als paardencoach. Zo kun je de Basisopleiding paardencoaching volgen om de verschillende, praktische technieken te leren die je in kan zetten als hulpmiddel in de begeleiding van mensen. Daarnaast leer je ook hoe je die begeleiding aan kunt passen op kinderen, volwassenen, groepen en mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking. Ook leer je hoe je zelf kunt communiceren met anderen en werk je aan je persoonlijke ontwikkeling. 

Ook is er de Basisopleiding 2, die zich volledig richt op systemische paardencoaching. Dit is een goede aanvulling op de opleiding die hierboven staat beschreven. Deze opleiding is er dan ook op gericht meer te leren over het systemische niveau van paarden maar ook om je meer te verdiepen en te verbreden als paardencoach. 

Naast bovenstaande twee opleiding zijn er ook nog opleidingen die speciaal gericht zijn op een specifieke doelgroep. Zo is er een opleiding paardencoaching voor kinderen, paardencoaching in combinatie met traumaverwerking en paardencoaching die toegepast kan worden bij dementerenden. 

Wil jij meer weten over de mogelijkheden, kijk dan op onze pagina over de paardencoach opleidingen! Of kijk hieronder voor een selectie:

Opleiding toevoegen?

Kunnen onze bezoekers ook bij jou een opleiding tot paardencoach volgen?
Neem dan nu contact op met info@beroepen.nl voor de mogelijkheden!

Hoeveel verdient een paardencoach?

Hoeveel een paardencoach per maand verdient is heel lastig te zeggen, omdat dit er natuurlijk vanaf hangt hoeveel cliënten jij onder je hoede hebt en hoeveel sessies jij per week of per maand doet. Wel kun je ervan uitgaan dat een individuele sessie van 1,5 uur tussen de €50 en €250 ligt. Een groepssessie van maximaal 6 personen ligt tussen de €175 en €350.

Past het beroep paardencoach bij mij? 

Het belangrijkste hierbij is dat je affiniteit hebt met paarden. Je moet ze volledig kunnen en willen vertrouwen en een band met ze op willen bouwen. Wanneer je zelf paardrijdster bent bijvoorbeeld, heb je natuurlijk al veel contact met paarden. Dit kan je hierbij zeker helpen. Ook moet je jezelf afvragen of het in je zit anderen te willen helpen bij kun problemen, of je het geduld hebt om verschillende sessies met cliënten te doen en ze te kunnen ondersteunen wanneer zij dit nodig hebben. Ben jij een echt mensen-mens maar daarnaast ook een dierenvriend? Dan is dit zeker iets voor jou. 

Vacatures paardencoach 

Ondanks dat dit beroep nog vrij nieuw is, is er wel steeds vraag naar. De kans is dan ook redelijk aanwezig dat jij binnen een korte tijd de juiste vacature vindt en misschien zelfs wel op gesprek mag komen. Bekijk daarom snel het vacature aanbod op onze website om te zien of er op dit moment een passende vacature voor je open staat. Is dit niet zo? Kijk dan over een aantal dagen nog eens. Ons vacature aanbod wordt dagelijks aangevuld en wisselt erg regelmatig. 

Helaas, momenteel geen vacatures beschikbaar. Mocht je zelf een vacature vinden of hebben, laat het iedereen in de reacties hieronder!

Veelgestelde vragen

Hieronder lees je de veelgestelde vragen over het beroep paardencoach. Zit je zelf nog met vragen, laat ze dan achter in de reacties!

Plaats een reactie