Leren met behulp van tech? 4 Tips waarmee je dit veilig en effectief doet

Gepubliceerd door op

Technologische hulpmiddelen worden de afgelopen jaren steeds vaker ingezet in het onderwijs. Chromebooks en digiborden hebben de papieren schriften en schoolborden al bijna overal vervangen. De een ziet het als een logisch gevolg van de moderne technologische ontwikkelingen. De ander staat er nog wat argwanend tegenover en vraagt zich af of al die beeldschermen wel verantwoord zijn.

Hoe je het ook wendt of keert, we moeten met onze tijd mee. Juist op school leren kinderen al op jonge leeftijd omgaan met computers en internet. Daar hebben ze later veel profijt van. Ze leren hoe ze gericht informatie opzoeken en hoe ze kunnen beoordelen welke bronnen betrouwbaar zijn en welke niet. Met een beetje handigheid kun je AI zelfs zover krijgen om een volledig essay voor je te schrijven. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Maar als je technologie op de juiste manier inzet, kun je er veel tijd mee besparen:

Afstandsonderwijs

Het schoolvoorbeeld van een succesvolle toepassing van technologie binnen het onderwijs, is ongetwijfeld het afstandsonderwijs. E-learning heeft de laatste jaren hoe dan ook aan populariteit gewonnen. Maar sinds de coronacrisis is deze vorm van onderwijs niet meer weg te denken uit het educatieve landschap. 

Hoewel het contact met andere studiegenoten minimaal is bij afstandsonderwijs, biedt het ook enorm veel voordelen. Het is een stuk toegankelijker voor een groter publiek, omdat het onderwijs vanaf elke locatie gevolgd kan worden. Iemand uit Maastricht kan daardoor lessen volgen aan de Universiteit van Groningen, zonder daarvoor uren reistijd kwijt te zijn. Vaak is afstandsonderwijs ook op een zelf gekozen moment te volgen. Dat is ideaal voor mensen die tijdens reguliere schooltijden moeten werken of verantwoordelijk zijn voor een gezin.

Veilig online

Wil je vanuit een koffietentje inloggen op je digitale leeromgeving om een online college bij te wonen? Of wil je in de trein vast googelen naar nuttige informatie voor je volgende spreekbeurt? Zorg dan wel eerst voor een veilige internetverbinding. Omdat openbare netwerken verre van veilig zijn, doe je er goed aan om eerst een VPN in te schakelen. Zo blijven je apparaten en bestanden beschermd tegen hackers en virussen. Met een VPN kun je ook vanaf je buitenlandse vakantieadres inloggen op je digitale leeromgeving. Selecteer daarvoor een VPN-server in Nederland of België. Met de IP check kun je zelf controleren met welk IP-adres je inlogt.

AI

AI-programma’s zoals ChatGPT bezorgen veel docenten slapeloze nachten. Studenten hadden al snel door dat je zo’n AI-programma kunt vragen om een volledig werkstuk te schrijven. Binnen een paar tellen hadden ze dan een redelijk goed geschreven stuk tekst, die ze direct bij hun docent konden inleveren. Helaas vielen de meeste studenten die AI het werk voor hen lieten doen, al snel door de mand. ChatGPT neemt het namelijk wat minder nauw met de feiten. En docenten hebben ook de nodige tools ontdekt die AI-geschreven teksten kunnen detecteren

Toch hoeven studenten ChatGPT en andere AI-software niet meteen overboord te gooien. AI kan zeker behulpzaam zijn als je bijvoorbeeld meer informatie wilt hebben over een bepaald onderwerp. Met de juiste prompts helpt het om moeilijke begrippen beter te duiden. Zo kun je vragen of het programma iets op verschillende manieren uit wil leggen. Bijvoorbeeld voor een 7-jarige, of met behulp van concrete voorbeelden.

Plannen

Als je je huiswerk een dag te laat inlevert, kan dat al genoeg reden zijn voor een onvoldoende. Alle scholieren en studenten weten dus hoe belangrijk het is om deadlines te halen. Ook aan het voorbereiden op de toetsweken gaat een hele planning vooraf. Er zijn verschillende apps die de planning en organisatie van je schoolwerk een stuk makkelijker, overzichtelijker en efficiënter maken. Voorbeelden zijn Huiswerk Pro, Todoist en Studenten Kalender.

Auteur
Met veel plezier doe ik research en schrijf ik artikelen omtrent beroeps- en werkgerelateerde onderwerpen. Heb je een leuk onderwerp voor mij of wil je meer van mij komen te weten, bekijk mijn profiel voor al mijn publicaties.

Plaats een reactie