Beroepen.nl » Kapper of Kapster

Kapper of Kapster

kapper

Wanneer je als kapper aan de slag wilt gaan kun je werken bij verschillende typen kapperszaken. Zo kun je er voor kiezen in een gespecialiseerde dames of heren kapsalon te gaan werken, maar ook in een gemengde kapsalon. Binnen deze kapsalons zitten er ook weer verschillen; denk hierbij aan trendy kapsalons die zich richten op een bepaalde groep klanten. Verreweg de meeste kapsalons zijn gemengd, wat inhoudt dat je zowel mannen, vrouwen als kinderen zal gaan knippen. 

Maar je zou ook als ambulant kapper aan de slag kunnen gaan. Dit houdt in dat je bij klanten aan huis komt om hun haren te doen of dat je werkt in een ziekenhuis, verzorgingshuis of een gevangenis. 

Als kapper is het erg belangrijk dat jij hygiëne hoog in het vaandel hebt staan, dat je uiterst zorgvuldig te werk gaat en kwaliteitsbewust bent. Je hebt een dienstverlenende en klantgerichte houding en luistert altijd naar wat de klant wil hebben. Jij bent pas tevreden wanneer de klant dit ook is. 

De werkdag van een kapper 

Het werk van een kapper is vrijwel altijd in grote lijnen hetzelfde. Wel maakt het daarbij verschil of je in een kapperszaak werkt, bij mensen thuis komt of bijvoorbeeld in een gevangenis werkt. Van deze drie voorbeelden zullen we dan ook globaal vertellen hoe een dag eruitziet.

Werk je in een kapperszaak, dan werk je samen met andere kappers/kapsters onder leiding van je leidinggevende. Tijdens je werk hou jij je bezig met het ontvangen van klanten, het maken van afspraken en sta je klanten (telefonisch) te woord wanneer zij vragen hebben. Daarnaast geef je ook altijd een advies aan de klant en probeer je producten en/of diensten te verkopen.

Ben je met een klant bezig, dan begin je altijd met de vraag wat de klant graag met zijn of haar haren gedaan wil hebben. Je verzorgt het haar en de hoofdhuid en knipt het haar in de gewenste coupe. Aanvullend is het mogelijk dat je het haar ook nog gaat verven, permanent zet of het in een mooi model brengt. Ook het föhnen of stijlen van het haar kan een mogelijkheid zijn. Wanneer de klant helemaal tevreden is kan de behandeling worden afgerond. Ook schoonmaakwerkzaamheden horen erbij. Zo worden de geknipte haren na elke knipbeurt bij elkaar geveegd, worden de wasbakken na elke wasbeurt schoongemaakt en wordt de kapsalon na sluitingstijd volledig schoongemaakt. 

Wanneer je als thuiskapper/thuiskapster werkt, werk je vrijwel altijd zelfstandig en kom je bij klanten thuis. Deze klanten maken hun afspraken bij jou telefonisch, via de e-mail of via je website. Je zorgt ervoor dat je op de afgesproken datum en tijd bij hen thuis arriveert en spreekt samen door wat ze graag zouden willen. Belangrijk is dat je altijd de juiste spullen bij je hebt om je werk goed uit te kunnen voeren. De knipbehandeling is vrijwel hetzelfde als in een kapsalon, behalve dan dat je dit bij de klant thuis uitvoert. Is de klant tevreden dan kun jij je spullen weer opruimen en kan er eventueel gelijk een nieuwe afspraak gemaakt worden. Daarna ga je verder naar je volgende afspraak of ga je naar huis. 

Ga je als ambulant kapper aan het werk dan ben je altijd binnen een instelling aanwezig op bepaalde dagen en uren. Dit kan in een verzorgingstehuis zijn, maar ook in een gevangenis of psychiatrische instelling. Dit kan lastig zijn dus het is aan te raden dit werk alleen te doen als je affiniteit hebt met deze doelgroep. Werk je bijvoorbeeld met demente ouderen, maar weet je niet goed hoe je daar mee om moet gaan, dan doe je er goed aan een andere plek te zoeken om te werken. De werkzaamheden binnen een instelling zijn vrijwel hetzelfde als in een kapsalon echter worden de afspraken veelal gemaakt door het begeleidend personeel en niet door de klant zelf. Ook zullen de kapsels minder uitgebreid zijn; meestal is het alleen de punten bijknippen en zorgen dat alles er weer netjes verzorgd uitziet. Het voordeel van werken in een instelling is dat je in principe altijd dezelfde klanten hebt, en dus een band met ze op kunt bouwen. Maar heb je liever wat uitdagender werk, dan kun je er beter voor kiezen in een kapsalon te werken.

Kappersopleidingen 

De kappersopleiding kun je op een aantal verschillende manieren doen. Er zijn speciale scholen gericht op het geven van kappersopleidingen maar je kunt de opleiding ook volgen op het mbo. Daarnaast is het ook mogelijk een thuisstudie te volgen.

Om de basisopleiding op mbo-niveau 2 te volgen moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet je een diploma hebben van het lbo, vbo, vmbo basis- of kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vbo gemengde leerweg. Heb je die niet maar heb je wel een diploma entreeopleiding of basisberoepsopleiding dan volstaat dat ook. Wil je de BBL-opleiding volgen, dan heb je een officiële arbeidsovereenkomst met een erkend leerbedrijf nodig.

Tijdens deze 2 jaar durende opleiding leer je alles wat je nodig hebt om het beroep goed uit te kunnen oefenen. Je krijgt niet alleen vakken die direct met de opleiding te maken hebben, maar ook vakken als Nederlands, Wiskunde en Loopbaan & Burgerschap omdat je dit nodig hebt tijdens je werk als kapper. 

Daarnaast is het ook mogelijk extra zaken te leren door middel van een keuzedeel. Als je deze goed afsluit komt dat apart op je diploma te staan. Een keuzedeel vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en vergemakkelijkt de doorstroom naar een eventuele vervolgstudie. De keuzedelen die aangeboden worden zijn: 

  • Klantcontact en verkoop
  • Visagie 
  • Imagestyling 
  • Digitale vaardigheden basis 

De kosten voor een opleiding variëren heel erg. Dit omdat er verschillende mogelijkheden zijn om deze opleiding te volgen. Volg je de opleiding op het mbo dan liggen de kosten rond de €1168,- per cursusjaar. Volg je de opleiding via een academie dan liggen de prijzen rond de €5265,- per cursusjaar en voor een thuisstudie is dit ongeveer €538,-.

Wat verdient een kapper?

Het gemiddelde startsalaris van een kapper ligt rond de €1800 bruto per maand. Een startsalaris is voor een kapper die nog geen ervaring heeft. Het gemiddelde salaris van een kapper ligt rond de €2150 bruto per maand. Wanneer je meer dan tien jaar ervaring hebt ligt dit iets hoger; namelijk rond de €2500 bruto per maand. 

Werk je freelance als thuiskapper/thuiskapster dan ligt het gemiddeld tarief rond de €25 per uur exclusief BTW. Bij een werkweek van 40 uur zou dit dan een omzet per maand opleveren van €4333 exclusief BTW. Let er hierbij wel op dat dit een bruto bedrag is en dat alle inkoop, kosten, verzekeringen, pensioen, belasting en eventuele inhuur hier nog vanaf getrokken moet worden.

Past het kappersberoep bij mij? 

Een kappersopleiding duurt niet lang, tenzij je een vervolgopleiding wilt doen. Maar aangezien er ook thuisstudies en avondopleidingen mogelijk zijn is dit ook goed te combineren met andere werkzaamheden en met het gezin. Wanneer jij het fijn vindt anderen te verzorgen, sociaal bent en, in geval je in een kapsalon gaat werken, goed presteert in teamverband is de kappersopleiding zeker iets voor jou. 

Wel moet je bij jezelf nagaan of je in staat bent altijd meer dan je best te doen, de klant altijd tevreden kan stellen en goed kunt luisteren. Daarnaast moet hygiëne natuurlijk een grote prioriteit zijn en moet je in staat zijn verschillende handelingen uit te kunnen voeren. 

Vacatures kapper 

Kappers zijn eigenlijk altijd wel nodig maar het grote voordeel hierin is dat je ook op ieder moment voor jezelf kunt beginnen. Wel doe je er dan goed aan jezelf af te vragen of dit relevant voor je is. Bekijk dus gerust eens ons vacature aanbod op onze website en sla hem desnoods op onder je favorieten zodat je hem niet meer vergeet. Mocht er momenteel niks tussen staan, kom dan later nog eens terug. Onze vacatures wisselen regelmatig.

Heb je vragen over Kapper of Kapster?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Kapper of Kapster', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren