Kapper

Opleidingsniveau:

Vanaf Array

Salarisindicatie:

€ 1500 - € 2500

Arbeidsmarkt:

Onbekend

In het kort ...

Ontdek in dit artikel waarom het beroep van kapper een van de minst bedreigde beroepen is in deze tijd van automatisering, en de groeiende vraag naar professionele stylisten. Lees hoe nieuwe trends specialisatiemogelijkheden creëren, en technologische ontwikkelingen het werk van de zelfstandige kapper vergemakkelijken. Leer hoe je werk vindt als kapper door midd

Welke benaming gebruik jij voor een kapper? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: hairstylist, barbier, haarverzorger.

Ben je ooit benieuwd geweest naar het kappersberoep? Het is meer dan alleen maar knippen en stylen. In dit artikel duiken we in de wereld van de kapper als beroep. We kijken naar de vaardigheden die je nodig hebt, de opleiding die je moet volgen en de uitdagingen waar je mee te maken krijgt.

Het is een beroep dat creativiteit en technische vaardigheden combineert, en waar geen dag hetzelfde is. Of je nu overweegt om kapper te worden of gewoon nieuwsgierig bent naar wat het beroep inhoudt, dit artikel geeft je een duidelijk beeld.

Belangrijkste punten

 • Het beroep van kapper is divers en vereist zowel creativiteit als technische vaardigheden. Kappers kunnen werken in salons, spa’s, hotels of als freelancer.
 • Er zijn verschillende specialisaties in het kappersberoep, waaronder creatieve stylisten, barbiers, haarkleurenspecialisten en bruidsstylisten.
 • Als je kapper wilt worden, is het verstandig een specifieke opleiding te volgen. Daarnaast is praktijkervaring onmisbaar.
 • De werkdag van een kapper omvat zowel technische taken zoals knippen en stylen, als administratieve taken en klantenservice. Voortdurende bijscholing is ook verstandig om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en technieken.
 • Het salaris van een kapper variëert op basis van factoren zoals ervaring, locatie en of je als zzp’er werkt of in loondienst bent.
 • Het kappersberoep biedt diverse groeimogelijkheden en specialisaties. Je kunt ervoor kiezen om als zzp kapper te werken of in dienst te gaan bij een salon.
 • Het vak van kapper is veilig voor automatisering en digitalisering. De menselijke aanraking en creativiteit die in dit beroep nodig zijn, kunnen niet door machines worden vervangen.

Wat is een kapper

Een kapper is veel meer dan alleen iemand die je haar knipt. Het is een professional met technische vaardigheden en creatieve flair, die ervoor zorgt dat jouw haar er op zijn best uitziet. Kappers kunnen werken in salons, spa’s, hotels, cruiseschepen of zelfs als freelancer (ook wel zzp kapper genoemd). Ze bieden een scala aan diensten zoals knippen, kleuren, stylen en behandelen van het haar.

Welke verschillende soorten zijn er?

Er zijn verschillende soorten kappers die zich specialiseren in specifieke aspecten van het vak. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Creatieve stylisten: Deze professionals richten zich op trendsetting en modebewuste stijlen. Ze hebben de taak om adembenemende nieuwe looks te creëren die passen bij de persoonlijkheid en levensstijl van hun klanten.
 • Barbier: Dit type kapper richt zich voornamelijk op mannenhaarstijlen en baardverzorging.
 • Haarkleur specialist: Een haarkleurspecialist heeft uitgebreide kennis over het kleuren van haar. Ze kennen de laatste trends en technieken om elke gewenste look te bereiken.
 • Bruidskapper: Deze stylist specialiseert zich in bruidskapsels.

Het worden van een kapper vereist training en opleiding. De meeste mensen beginnen dit pad door naar een erkende school te gaan voor de nodige opleiding tot kapper. Echter, er zijn ook mogelijkheden om het beroep te leren via een cursus kapper of zelfs zonder diploma, door middel van stages en praktijkervaring.

Werken als kapper biedt veel flexibiliteit. Je kunt ervoor kiezen om in loondienst te werken, waarbij het salaris van een kapper varieert afhankelijk van de locatie en ervaring. Als zzp’er heb je de vrijheid om je eigen tarieven in te stellen, wat kan leiden tot een potentieel hoger inkomen.

Wat doet een kapper

Hoe ziet de werkdag van een kapper eruit?

Als kapper is geen enkele dag hetzelfde. De belangrijkste taken van een kapper zijn knippen, stylen, kleuren en verzorgen van haar. Je begint je dag meestal met het voorbereiden van je werkplek en het ontvangen van klanten. Je luistert naar hun wensen, geeft advies over geschikte stijlen of behandelingen en voert vervolgens de gewenste service uit.

Naast het daadwerkelijke haarwerk, behoren ook administratieve taken tot je verantwoordelijkheden. Denk hierbij aan afspraken plannen, betalingen afhandelen en bijhouden van klantgegevens. Als zzp kapper heb je bovendien te maken met alle aspecten van ondernemerschap: marketing, boekhouding, netwerken etc.

Wat is de werkomgeving van een kapper

De werkomgeving varieert aanzienlijk in dit beroep. Het hangt af of je besluit te werken als kapper in loondienst of als zzp’er; in beide gevallen kunnen jouw werkplek variëren tussen traditionele salons, barbiershops tot spa’s, hotels of zelfs bij mensen thuis.

In alle situaties zal jouw werkruimte schoon, veilig en gastvrij moeten zijn. Het is belangrijk dat je klanten zich comfortabel voelen in jouw stoel. Als zzp kapper kun je ook aan huis werken, wat extra flexibiliteit biedt qua werkuren en -locatie.

Ongeacht de specifieke werkomgeving, is het belangrijk om te onthouden dat succes als kapper zowel vaardigheid als uitstekende klantenservice vereist.

Salaris van een kapper

Het salaris van een kapper kan aanzienlijk variëren. Het hangt af van verschillende factoren zoals je ervaring, locatie, specialisaties en of je als zzp’er werkt of in loondienst bent.

Ervaring speelt een grote rol bij het bepalen van je salaris als kapper. Een beginnende kapper verdient minder dan iemand die jarenlange ervaring heeft opgedaan. Zoals bij veel beroepen kan het lonend zijn om te investeren in je vaardigheden en ervaring.

De locatie waar je werkt, kan ook invloed hebben op wat je verdient. Werken in stedelijke gebieden of luxe salons kan lucratiever zijn dan werken in landelijke gebieden of kleinere salons.

Als zzp kapper, heb je de vrijheid om zelf je tarieven te bepalen. Dit betekent dat jouw inkomen direct gerelateerd is aan hoeveel klanten je bedient en welke services zij vragen. Maar vergeet niet dat er ook kosten verbonden zijn aan het runnen van een eigen bedrijf, zoals belastingen, verzekeringen en onderhoudskosten.

Je kunt ook meer verdienen door extra training te volgen en gespecialiseerde diensten aan te bieden, zoals haarkleuring of bruidsstyling. Deze specialisaties kunnen leiden tot hogere tarieven per behandeling.

ErvaringsniveauGemiddeld Brutosalaris
Starter (0-2 jaar)€1.500 – €1.800
Medior (3-5 jaar)€1.800 – €2.200
Senior (meer dan 5 jaar)€2.200 – €2.600
Hierboven vind je een tabel met gemiddelde bruto maandsalarissen voor verschillende niveaus van ervaring

Houd er rekening mee dat deze bedragen slechts gemiddelden zijn en kunnen variëren afhankelijk van de bovengenoemde factoren.

Het beroep van kapper kan financieel dus zeker interessant zijn, mits je bereid bent om te investeren in je vaardigheden en carrièreontwikkeling.

Carrièremogelijkheden en specialisaties

Als je overweegt om kapper te worden, heb je waarschijnlijk al nagedacht over de verschillende carrièremogelijkheden en specialisaties die deze branche biedt. Het is een dynamisch beroep met veel kansen om door te groeien en je vaardigheden uit te breiden.

Zelfstandig kapper versus in dienst

Het belangrijkste verschil tussen werken als zelfstandig kapper of in dienst zijn bij een salon draait om vrijheid versus zekerheid. Als zzp’er bepaal je zelf jouw tarieven, werkuren en klantenkring. Je hebt de volledige controle over de manier waarop jij wilt werken. Echter, het ondernemerschap kan ook risico’s met zich meebrengen zoals onregelmatige inkomsten en extra kosten voor materialen en belastingen.

Wanneer je als kapper in loondienst bent geniet je van een vast salaris, regelmatige uren en voordelen zoals vakantiedagen. Je hoeft niet te investeren in dure apparatuur of producten; dit wordt verzorgd door de salon waarvoor je werkt.

Doorgroeien als een kapper

In dit vakgebied is er altijd ruimte voor groei. Misschien begin je als junior stylist maar na verloop van tijd kun jij doorgroeien naar leidinggevende posities zoals salonmanager of hoofdstylist. Er zijn ook mogelijkheden buiten het knippen; denk aan haarkleurspecialist, haarstylist voor modeshows of filmsets, of je kunt zelfs jouw eigen kappersopleiding starten.

Het belang van bijscholing en certificering

Het vak van kapper is continu in ontwikkeling. Nieuwe technieken, trends en producten veranderen de manier waarop we werken. Daarom is het essentieel om bij te blijven scholen en certificaten te behalen voor nieuwe vaardigheden. Er zijn talloze cursussen beschikbaar; zowel online als klassikaal. Bijscholing kan ook helpen om je salarisindicatie als kapper te verbeteren door meer gespecialiseerde diensten aan te bieden zoals haarkleuring of chemische behandelingen.

Hoe kun je kapper worden

In de wereld van hairstyling en schoonheid, kan het beroep van kapper een zeer bevredigende keuze zijn. In deze sectie gaan we dieper in op hoe iemand kapper kan worden en welke stappen daarvoor nodig zijn.

Opleiding volgen tot kapper

Om kapper te worden, is er doorgaans een specifieke opleiding nodig. De kappersopleiding biedt de benodigde technische vaardigheden, zoals knippen, kleuren en stylen. Deze opleidingen omvatten theorielessen over onder andere haar- en hoofdhuidgezondheid maar ook praktijkervaring door stages bij lokale salons of praktijkruimtes binnen de opleidingsinstituut zelf.

Er zijn meerdere wegen om deze opleiding te volgen:

 1. MBO niveau 2: Dit is de basisopleiding voor het vak van kapper.
 2. MBO niveau 3: Hierbij leer je meer over specialisaties, zoals haarkleuring.
 3. Cursus of privé-opleiding: Voor mensen die al werkzaam zijn in een andere branche kunnen er kortere cursussen gevolgd worden.

Belangrijk om te weten is dat ondanks dat er mogelijkheden zijn om zonder diploma aan de slag te gaan als kapper, dit niet aanbevolen wordt door professionals uit het veld aangezien ervaring en bewijs van bekwaamheid essentieel is voor succes in dit vakgebied.

Omscholen tot Kapper

Als je al werkzaam bent in een ander beroep maar graag wilt werken als kapper, dan is omscholing tot kapper een goede optie. Kapper worden vereist technische vaardigheden en artistiek inzicht die je door middel van een opleiding of cursus kan leren.

Een belangrijk aspect bij het omscholen tot kapper is praktijkervaring. Dit kan onder andere verkregen worden door stages, werken in een salon als assistent of door zelfstandig te oefenen.

Tenslotte zijn er naast de benodigde vaardigheden ook bepaalde opleidingseisen voor kappers zoals communicatievaardigheden, klantgerichtheid en zakelijk inzicht die essentieel zijn voor succes in dit beroep.

Past het beroep kapper bij mij?

Het kiezen voor een beroep is een belangrijke beslissing. Natuurlijk wil je weten of het kappersberoep iets voor jou is. Dus, past het beroep van kapper bij je? Laten we eens kijken.

Kapper persoonstypen

Er zijn verschillende soorten kappers en elk heeft unieke vaardigheden en talenten nodig. Eén ding dat echter universeel is, ongeacht het soort kapper, is passie. Het houden van wat je doet – knippen, stylen, kleuren – maakt elke dag boeiend.

Als creatieve stylist moet je de nieuwste trends volgen, innovatieve looks creëren en oog hebben voor detail. Voor barbiers draait alles om precisie en techniek terwijl haarkleurspecialisten moeten begrijpen hoe chemicaliën werken en hoe ze kunnen worden gebruikt om verbluffende resultaten te bereiken.

Ben jij iemand die graag met mensen werkt? Een groot deel van de taken van een kapper gaat over interactie met klanten. Goede communicatie-, luister- en sociale vaardigheden zijn essentieel in dit beroep.

DISC-type

Wil jij graag weten of je wel het juiste DISC-type bent voor het beroep kapper? Houd er rekening mee dat sommige van deze aspecten, zoals Enneagram type, DISC kleur en MBTI type, subjectief en niet specifiek voor elk beroep zijn.

Geel (Invloed - I):

Kenmerken: Sociaal, enthousiast, overtuigend, optimistisch.

Geschikt voor beroepen waarin sociale interactie, overtuigingskracht en teamwerk essentieel zijn. Bijvoorbeeld: marketingprofessional, PR-medewerker, verkoper, leraar, evenementenplanner.

Groen (Stabiliteit - S):

Kenmerken: Geduldig, betrouwbaar, praktisch, behulpzaam.

Geschikt voor beroepen die stabiliteit, consistentie en een zorgzame houding vereisen. Bijvoorbeeld: verpleegkundige, administratief medewerker, klantenservice, maatschappelijk werker, HR-medewerker.

Het is belangrijk om op te merken dat hoewel bepaalde DISC-kleuren kunnen corresponderen met kenmerken die nuttig zijn in bepaalde beroepen, individuen met een verscheidenheid aan DISC-typen succesvol kunnen zijn in allerlei soorten werk. DISC is meer een hulpmiddel voor zelfbewustzijn en teamdynamiek, en minder een strikte richtlijn voor beroepskeuze.

Weet je niet zeker wat voor DISC-type jij bent, doe dan een DISC persoonlijkheidstest!

Enneagram Type

Of wil jij juist graag weten of je wel het ideale Enneagram-type bent voor het beroep kapper?

Type 2 - De Helper:

Kenmerken: Zorgzaam, interpersoonlijk georiënteerd, behulpzaam.

Geschikt voor beroepen waarin zorg en ondersteuning centraal staan. Bijvoorbeeld: verpleegkundige, leraar, klantenservice, maatschappelijk werker.

Type 9 - De Bemiddelaar:

Kenmerken: Vredelievend, receptief, ondersteunend.

Geschikt voor beroepen waarin harmonie, diplomatie en het verenigen van verschillende standpunten belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: counselor, HR-medewerker, onderwijzer, maatschappelijk werker.

Hoewel bepaalde Enneagramtypes goed passen bij sommige banen of beroepen, kan iedereen met elk Enneagramtype in veel verschillende beroepen succes hebben. Het Enneagram helpt vooral bij zelfkennis en kan je daarbij helpen bij kiezen van een baan.

Weet je niet zeker wat voor Enneagram-type jij bent, doe dan een Enneagram test!

MBTI Type

Ook als je wil weten of jij wel het MBTI-type bent voor het beroep kapper vind je hier!

ISFP (Avonturier):

Kenmerken: Artistiek, nieuwsgierig, sympathiek.

Past goed bij kunst, ontwerp, dierverzorging.

ESFP (Entertainer):

Kenmerken: Energiek, enthousiast, sociaal.

Geschikt voor entertainment, toerisme, verkoop.

Het is belangrijk om te onthouden dat MBTI-persoonlijkheidstypen algemene richtlijnen zijn en dat individuen van elk type succesvol kunnen zijn in een breed scala aan beroepen. Persoonlijke interesses, vaardigheden en andere factoren spelen ook een grote rol bij het kiezen van een carrière.

Weet je niet zeker wat voor MBTI-type jij bent, doe dan een MBTI test!

Competenties en vaardigheden van een kapper

Naast passie heb je ook specifieke competenties nodig als kapper. En nee, we hebben het niet alleen over knipvaardigheden!

Eerst en vooral moet je fysiek fit zijn omdat je veel tijd op je voeten doorbrengt gedurende de dag. Je hebt ook handvaardigheid nodig; tenslotte werk je met scherpe en soms hete instrumenten.

Daarnaast moet je ook goede zakelijke vaardigheden hebben, als je zzp kapper wilt worden. Je moet begrijpen hoe je jouw diensten kunt beheren en verkopen, klantenrelaties kunt opbouwen en onderhouden, en hoe je winstgevendheid kunt bereiken terwijl je uitstekende service verleent.

En ten slotte is er het belang van continue leren. De mode- en schoonheidsindustrie evolueren snel; trends komen en gaan. Het bijhouden van deze veranderingen door middel van voortdurende educatie – of het nu gaat om formele opleiding tot kapper, zelfstudie of hands-on workshops – is cruciaal voor succes in dit beroep.

Hoe groot is de kans dat het beroep van een kapper verdwijnt?

In deze tijd van automatisering en digitalisering, vraag je je misschien af: hoe veilig is het beroep van kapper? Het antwoord is vrij eenvoudig. Het vak van kapper staat bekend als één van de minst bedreigde beroepen.

Waarom? Omdat de menselijke aanraking en creativiteit die in dit vak nodig zijn, niet door machines kunnen worden vervangen. Elke klant heeft unieke wensen en behoeften op het gebied van haarkleur, stijl en onderhoud. Dit vereist persoonlijke aandacht, expertise en kunstzinnige flair – eigenschappen die geen robot kan evenaren.

Bovendien draait een bezoek aan de kapper niet alleen om het krijgen van een knipbeurt of nieuwe kleur. Het gaat ook om de ervaring – het gevoel verwend te worden, advies te krijgen over haarverzorging of gewoon een praatje te maken. Deze aspecten blijven mensen waarderen.

Dus als je twijfelt over het volgen van een opleiding tot kapper, neem dan deze geruststellende feiten in overweging:

 • De vraag naar professionele stylisten groeit.
 • Nieuwe trends in haarstyling creëren constant nieuwe mogelijkheden voor specialisatie.
 • De technologische ontwikkelingen zoals online boekingssystemen maken jouw werk als zzp’er makkelijker maar nemen jouw taken niet weg.

Zelfs in economisch moeilijke tijden blijft dit beroep stabiel. Mensen hebben altijd behoefte aan kappersdiensten, ongeacht de economische situatie.

Hoe vind je werk als kapper?

Wanneer je de opleiding tot kapper hebt afgerond en klaar bent om deze creatieve wereld te betreden, zijn er een paar stappen die je kunt volgen om succesvol te zijn in jouw carrière. De sleutel tot het vinden van werk en opbouwen van jouw klantenkring ligt in netwerken en merkopbouw.

Netwerken en je eigen merk opbouwen

Netwerken is cruciaal voor elk beroep, maar in de kappersbranche kan het echt het verschil maken tussen succes en falen. Het gaat hierbij niet alleen om wie je kent, maar nog belangrijker, wie jou kent. Begin met het bijhouden van contacten die je tijdens je opleiding tot kapper hebt gemaakt; medestudenten kunnen waardevolle bondgenoten zijn wanneer ze hun eigen carrière starten.

Naast collegiale netwerking moet ook aandacht worden besteed aan het opbouwen van een persoonlijk merk. Dit kan variëren van het ontwikkelen van een herkenbare esthetiek in jouw knip- en stylingwerk tot aanwezigheid op sociale media. Vergeet niet: jij bent jouw eigen visitekaartje! Dus let op hoe jijzelf als zelfstandig kapper overkomt – professioneel, creatief en bovenal benaderbaar.

De rol van sociale media en online platforms

In dit digitale tijdperk speelt social media een grote rol bij het promoten van iemands werk als kapper. Instagram is bijvoorbeeld een krachtig platform voor visueel georiënteerde industrieën zoals de kappersbranche. Door foto’s en video’s van jouw werk te delen, kun je niet alleen jouw talenten als stylist laten zien, maar ook een relatie opbouwen met potentiële klanten.

Online platforms zoals vacaturesites kunnen ook waardevol zijn bij het zoeken naar werk. Veel salons plaatsen hun kapper vacatures online, dus houd deze sites in de gaten om geen mogelijkheden te missen.

Het beroep van kapper biedt veel flexibiliteit en vrijheid, vooral voor degenen die ervoor kiezen om als zzp’er te werken. Het belangrijkste is dat je enthousiast en toegewijd blijft aan je carrièreontwikkeling. Blijf altijd leren, experimenteren en groeien als professional – succes komt dan zeker op jouw pad.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Ja, er is een groeiende vraag naar professionele stylisten. Nieuwe trends zorgen voor specialisatiemogelijkheden en dus meer vraag op de markt.

Technologische ontwikkelingen vereenvoudigen het werk als zelfstandige kapper, maar nemen het niet over. Voorbeelden zijn het gebruik van sociale media en online platforms voor promotie en het vinden van vacatures.

Het vinden van werk als kapper vereist netwerken en het opbouwen van een persoonlijk merk. Sociale media en vacaturesites, zoals Instagram, zijn belangrijk voor het promoten van je werk en het vinden van vacatures.

Ja, het beroep van kapper biedt flexibiliteit en vrijheid, vooral voor zzp’ers. Het vergt wel continu enthousiasme en toewijding voor professionele ontwikkeling.

Plaats een reactie