Opleiding Hovenier

hovenier als beroep

Houd jij ervan om prachtige tuinen, plantsoenen of parken aan te leggen of te onderhouden? Vind jij het niet erg om jouw handen smerig te maken en lichamelijke inspanning te verrichten? Dan ben jij zeker geschikt om aan de slag te gaan als hovenier. Hoe je hovenier wordt en welke opleiding je nodig bent om hovenier te worden lees je hier!

Welke opleiding tot hovenier is er nodig?

Wil jij graag hovenier worden, dan zijn er een tal van mogelijkheden. Je kunt namelijk op verschillende niveaus een hovenier opleiding volgen. Je hebt officieel genoeg aan een mbo opleiding, genaamd mbo Vakbekwaam Hovenier, om hovenier te worden. Je zult tijdens deze opleiding veel in de praktijk leren, met name door de stages die je gaat lopen bij hoveniersbedrijven.

Je kunt ook een hbo-opleiding kiezen, waarbij je vaak dieper op de stof ingaat en meer leert met betrekking tot het inrichten van tuinen en parken. Tot slot kun je ook nog voor een specialisatie kiezen, zoals de opleiding tuinarchitect.

Hovenier *aanrader

Heb je een passie voor alles wat groeit en bloeit en ben je graag buiten bezig? Wil je dat jouw tuin er altijd als een plaatje uitziet? Kijk je graag naar tuinprogramma’s op TV of volg je de laatste tuintrends door het enthousiast lezen van tuintijdschriften? Dan ben je geknipt voor het hoveniersvak. In de zeer complete cursus hovenier reiken we je stap-voor-stap alle kennis aan die je nodig hebt.

 • v.a. 499,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Voor wie is de opleiding hovenier

De opleiding of cursus hovenier, ook wel opleiding tuinman genoemd, is vooral gericht op mensen die niet bang zijn om vies te worden en graag aan de slag willen in de verschillende groenvoorzieningen. Wil jij dus graag tuinen, parken en plantsoenen onderhouden of aanleggen, dan is de opleiding mbo Vakbekwaam Hovenier geschikt voor jou. Wil jij je juist meer bezighouden met het inrichten van deze locaties, dan raden we jou een hbo oprichting tot hovenier of tuinarchitect aan. Dan ga je namelijk dieper in op waarom bepaalde parken of tuinen worden aangelegd en hoe je hier een kwalitatief ontwerp voor kunt maken, zodat jij of de hovenier in kwestie dit kan uitvoeren.

Inhoud van de opleiding hovenier

Tijdens de mbo opleiding(en) krijg je veelal eerst de basis binnen van het vak. Je zult bij de studie en op stage het meeste leren over het zogeheten klein groen. Klein groen bestaat voornamelijk uit het werken aan tuinen, plantsoenen en parken. Je leert daarnaast van alles over de verscheidenheid aan planten, struiken en bomen. Welke plant je wanneer, in welke seizoenen zijn deze geschikt en hoe onderhoud je ze. Tot slot leer je ook het e.e.a. over rioleringen, aanleggen van vijvers en paden en hoe je waterafvoersystemen kunt bouwen.

Wil je wat dieper op de stof in en meer richting het inrichten van tuinen, plantsoenen en parken, dan kom je al gauw terecht bij de verschillende hbo opleidingen tot hovenier.

Kosten van de opleiding

Er zijn naast de gebruikelijke opleiding hovenier mbo- en hbo-opleidingen ook verschillende mogelijkheden om een cursus of thuisstudie te volgen. Hierboven en rechts van de pagina vind je een overzicht aan hoveniersopleidingen die geschikt voor jou kunnen zijn.

De gemiddelde kosten variëren nogal, afhankelijk van het type opleiding of hovenier cursus dat je graag zou willen volgen. Voor een BBL opleiding kun je uitgaan van een kostenplaatje van 200 – 600 euro, afhankelijk van het niveau. Voor een BOL opleiding kom je uit op een bedrag rond de 1200 euro. Tot slot betaal je voor een cursus of thuisstudie tussen de 500 en 1000 euro.

Waar kan je werken na deze opleiding

Heb jij de opleiding afgerond, dan heb je hoogstwaarschijnlijk ook al stage gelopen bij een hoveniersbedrijf, of wellicht zelfs bij een golfbaan of de gemeente. Dit zijn namelijk een paar van de mogelijkheden waar je na jouw studie kunt gaan kijken naar hovenier vacatures. De meeste hoveniers gaan aan de slag bij een hoveniersbedrijf of kiezen voor het ondernemerschap en starten hun eigen hoveniersbedrijf of werken als zzp’er.

Ga je niet voor een hoveniersbedrijf werken, dan kun je er ook voor kiezen om te kijken welke bedrijven er veel groen in beheer hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pretparken, dierentuinen, de gemeente, golfbanen of instellingen. Wanneer er veel groen in beheer is, huren zij vaak hoveniers in om alles naar wens in te richten en te onderhouden. Er zijn dus veel verschillende mogelijkheden en locaties om aan het werk te gaan als hovenier! Wil je tuinman worden, ook dan kun je deze opleidingen volgen, om bij deze bedrijven aan de slag te gaan.

Vragen of opmerkingen

Heb jij nog vragen over de verschillende opleidingen of aanbieders, of wellicht mis je nog wat informatie en wil je dat graag delen, laat het ons dan weten in de reacties. Wij doen onze uiterste best om er zo spoedig mogelijk op te reageren!

Veelgestelde vragen

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”✅ Welke opleiding heb je nodig voor hovenier?” answer-0=”Er zijn verschillende opleidingen of cursussen die je kunt volgen om aan de slag te gaan als hovenier. Wij bieden je hierboven de mogelijkheden aan op rij!” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”✅ Kun je hovenier worden zonder opleiding?” answer-1=”Je kunt in principe aan de slag als hovenier, zonder een gedegen opleiding. Echter raden wij het ten zeerste af. Vaak is te merken bij deze ‘hoveniers’dat zij het vak niet geheel beheersen.” image-1=”” headline-2=”h3″ question-2=”✅ Waarom wil iemand hovenier worden?” answer-2=”Als je graag buiten bent en het liefst met de natuur in de weer bent, dan is het beroep hovenier een hele goede keuze. Lees hierboven meer over het beroep hovenier!” image-2=”” headline-3=”h3″ question-3=”✅ Hoe word ik zelfstandig hovenier, zzp?” answer-3=”De beste manier om als zelfstandige hovenier aan het werk te gaan, is om eerst een kwalitatieve opleiding te volgen. Daarna kun ook jij je simpelweg inschrijven bij de kvk en de belastingdienst en kun je beginnen met het helpen van jouw klanten! Lees hier welke opleiding je in dat geval het beste kunt volgen.” image-3=”” count=”4″ html=”true” css_class=””]

Tot slot

Wil jij graag een opleiding tot hovenier volgen? Kies dan voor een kwalitatieve opleiding zoals:

Hovenier *aanrader

Heb je een passie voor alles wat groeit en bloeit en ben je graag buiten bezig? Wil je dat jouw tuin er altijd als een plaatje uitziet? Kijk je graag naar tuinprogramma’s op TV of volg je de laatste tuintrends door het enthousiast lezen van tuintijdschriften? Dan ben je geknipt voor het hoveniersvak. In de zeer complete cursus hovenier reiken we je stap-voor-stap alle kennis aan die je nodig hebt.

 • v.a. 499,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Doe mee met het gesprek! Er zijn al 1 reacties op: “Opleiding Hovenier”

 1. Ook ik heb de opleiding van Laudius tot hovenier gevolgd, ga nu kijken bij de opleiding tot tuinarchitect die lijkt mij ook leuk. Het mooiste hiervan is dat je dit in je vrije tijd kunt volgen. En ik ben zeer te spreken over de kwaliteit!

  Beantwoorden

Plaats een reactie