Allround Coach *aanrader

Levensvragen, stress- of burnoutklachten of geldvraagstukken. Veel mensen hebben ermee te maken. Onze complete cursus tot allround coach geeft inzicht in al deze gebieden. Want: weet je even niet meer wat je wilt in je leven, lukt het niet om een nieuwe baan te vinden of blijven de rekeningen maar opstapelen en heb je geen idee, hoe je uit deze situaties komt, een allround coach helpt je verder.

 • v.a. 799,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Net als de meeste beroepen in Nederland is het beroep van coach niet beschermd. In tegenstelling tot een beroep als psycholoog of maatschappelijk werker hoef je er geen lange opleiding van vier of zelfs zes jaar voor te volgen. Om deze reden is het beroep van coach vrij toegankelijk. Maar hoe word je coach? Je leest het het hier!

De meeste mensen die coach willen worden, besluiten dit pas op latere leeftijd. Als ze al een bepaalde levenservaring hebben en flink wat werkervaring hebben opgedaan. Ze willen graag mensen helpen. Vaak komt iemand op het idee om zelf coach te worden, nadat hij of zij zelf goed is begeleid door een coach. Maar dan denk je natuurlijk: hoe word ik coach?

Overzicht coaching opleidingen en studies

Allround Coach *aanrader

Levensvragen, stress- of burnoutklachten of geldvraagstukken. Veel mensen hebben ermee te maken. Onze complete cursus tot allround coach geeft inzicht in al deze gebieden. Want: weet je even niet meer wat je wilt in je leven, lukt het niet om een nieuwe baan te vinden of blijven de rekeningen maar opstapelen en heb je geen idee, hoe je uit deze situaties komt, een allround coach helpt je verder.

 • v.a. 799,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Teamcoach *aanrader

Er kan zoveel gebeuren als je een groep mensen bij elkaar zet. Samen komen ze misschien wel tot de meest geweldige ideeën, maar het kan ook zijn dat er conflicten ontstaan en de prestaties van de groep achteruit gaan. Dat is niet wat je wil! In deze opleiding leer je hoe je als teamcoach teams optimaal kunt coachen waardoor de prestaties van het team zullen verbeteren. Onze opleiding Teamcoach is volledig afgestemd op het officiële Beroepsprofiel van de ST!R (beroepsregister voor Teamcoaches) en biedt je de juiste kennis, vaardigheden én houding om als professioneel Teamcoach aan de slag te gaan.

 • v.a. 579,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Mental Coach *aanrader

Sporters, muzikanten, managers en werknemers: ze willen allemaal presteren en het beste uit zichzelf halen. Dit kan een enorme druk met zich meebrengen wat kan resulteren in spanning en slechtere prestaties. Dit laat zien dat niet alleen fysieke, maar ook mentale factoren enorm belangrijk zijn. Met de opleiding Mental coach leer jij hoe je mensen met behulp van de juiste mentale instelling kunt begeleiden naar topprestaties!

 • v.a. 579,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Welke opleiding/cursus moet je volgen om coach te worden?

Om coach te worden, hoef je geen speciale coach opleiding hbo-mbo of professionele coach opleiding te volgen. Echter, als je een erkend coach wilt worden, is het wel raadzaam om een gerichte opleiding of cursus te volgen. Je krijgt dan een erkend diploma en wordt serieuzer genomen.

Thuisstudie

Wil je coach worden? Dan kun je hier een thuisstudie of online coach opleiding voor volgen. Deze studie valt goed te combineren met je werk. Hierbij volg je een opleiding van een aantal maanden tot een jaar. Je studeert in je eigen tempo en wanneer jij dat wilt. Voor een cursus tot coach heb je meestal geen vooropleiding nodig. Wel is het raadzaam dat je al wat ervaring hebt. Voor elke richting is er een opleiding te volgen. Zo kun je een cursus of opleiding volgen tot life coach, budgetcoach of kindercoach.

Life coach worden

Een thuisstudie tot life coach duurt negen tot twaalf maanden. Tijdens de opleiding life coach leer je hoe je mensen doelgericht coacht. Je krijgt lessen waarbij je meer leert over gedragsveranderingen, actief luisteren, mensen motiveren en begeleiden. Na de opleiding krijg je een diploma.

Budgetcoach worden

Om budgetcoach te worden kun je een online budgetcoach opleiding volgen, deze duurt negen maanden tot een jaar. Hierbij leer je hoe je de financiën van je klanten in kaart brengt. Na de opleiding krijg je een diploma en kan je aan het werk.

Kindercoach worden

Tijdens de thuisstudie of kindercoach opleiding leer je meer over gedragsproblemen, hoe deze ontstaan en hoe ouders of opvoeders ermee om kunnen gaan. De studie tot kindercoach duurt negen tot twaalf maanden.

Aangezien de meeste coaches werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer, wordt er tijdens de cursussen ook aandacht besteed aan ondernemen en het starten van een eigen bedrijf. Naast bovenstaande coaches, zijn er natuurlijk veel meer type coach opleidingen zoals bijvoorbeeld de paardencoach opleiding, mental coach opleiding of rouwcoach opleiding.

Aanmelden voor een opleiding tot coach

Als je een opleiding tot coach wilt volgen, kun je je hier altijd voor aanmelden. Na je aanmelding kun je direct starten met de studie.

Natuurlijk kun je een cursus tot coach ook volgen als je alle bevoegdheden al hebt behaald tijdens een andere opleiding. Je kunt de cursus dan zien als een aanvulling op je kennis. De nieuw opgedane kennis vormt dan een waardevolle aanvulling op je cv. Een cursus coach is een goede manier om jezelf te specialiseren in een ander werkveld of om een carrièreswitch te maken.

Na de opleiding coach

Na het volgen van één van de vele coach opleidingen kun je direct aan de slag als zelfstandig ondernemer. Je kunt je eigen coachingspraktijk starten. Als je dit wilt doen, moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Soms is een ondernemersplan een vereiste.

Je kunt er echter ook voor kiezen om in loondienst te gaan werken bij een overheidsorganisatie of een commercieel bedrijf.

Inhoud van de coach opleidingen

Een opleiding tot coach omvat doorgaans de volgende inhoud:

 1. Coachingstechnieken en -modellen: Het leren van diverse coachingstechnieken en -modellen, zoals oplossingsgericht coachen, GROW-model, en NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren).
 2. Communicatievaardigheden: Het ontwikkelen van vaardigheden zoals actief luisteren, empathisch reageren, en effectieve vraagstelling.
 3. Zelfontwikkeling en reflectie: Inzicht krijgen in eigen waarden, overtuigingen, en gedrag, en het leren hoe deze inzichten te gebruiken in de praktijk van coaching.
 4. Praktijkervaring: Veel opleidingen bieden praktische ervaring door middel van rollenspellen, peer-coaching, en soms echte coachingssessies onder supervisie.
 5. Ethiek en professionaliteit: Kennis over de ethische richtlijnen en professionele standaarden in de coaching.

Mogelijke kosten van de studies

De kosten van coachingsopleidingen variëren sterk, omdat het grotendeels afhangt van het type studie dat je wil gaan volgen:

 • Korte cursussen en workshops: Deze kunnen variëren van enkele honderden tot ongeveer €1.000 en zijn vaak van korte duur, van een paar dagen tot enkele weken.
 • Uitgebreidere programma’s: Langere opleidingen, zoals die op HBO-niveau of gespecialiseerde coachingsopleidingen, kunnen kosten van €1.000 tot €5.000 of meer met zich meebrengen, afhankelijk van de lengte en diepte van het programma.
 • Online programma’s: Deze kunnen vaak een voordeligere optie zijn en bieden flexibiliteit in termen van tijd en locatie. Prijzen variëren afhankelijk van de duur en inhoud van de cursus.

Het is belangrijk om bij het kiezen van een opleiding rekening te houden met zowel de inhoud als de reputatie van het opleidingsinstituut, evenals met je persoonlijke doelen en behoeften als toekomstig coach.

Wat zijn de taken van een coach?

De taken van een coach zijn zeer divers. Zo ontvangt een coach de ene dag cliënten, de andere dag belt of mailt deze instanties of bedrijven voor een cliënt of gaat zelf op bezoek bij cliënten. Aangezien geen enkele cliënt hetzelfde is, heeft een coach dan ook diverse taken, zoals:

 • Het voeren van intakegesprekken
 • Het voorbereiden van coachingsgesprekken
 • Het voeren van coachingsgesprekken
 • Het maken van actieplannen
 • Het contacteren van instanties, overheden en bedrijven voor een cliënt, zoals het UWV, de gemeente, de werkgever van een cliënt, een arts, school, enz.
 • Het beantwoorden en versturen van e-mails
 • Het uitvoeren van de administratie

Verder zijn er ook gerichte taken die weer afhankelijk zijn van de richting waarin een coach werkzaam is. Zo voert een kindercoach weer net iets andere taken uit dan een budgetcoach of een life coach.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor een coach?

Er zijn veel coaches, waardoor er sprake is van een grote concurrentie. Maar als je een goede cursus of opleiding hebt gevolgd, is het vaak geen probleem om werk of opdrachten te krijgen. Als coach kun je ook nog doorgroeien in je vak. Zo is het een optie om je verder te specialiseren binnen je vakgebied.

Als gespecialiseerd coach krijg je vaak grotere opdrachten of vacatures aangeboden. Hierbij kun je denken aan een opdracht of baan bij een groot, commercieel bedrijf. Hier kun je mensen dan persoonlijk coachen of coaching geven aan een hele afdeling van een bedrijf.

Vacatures coach

Ben je op zoek naar meer informatie over vacatures? Neem dan eens een kijkje op de onderstaande pagina’s:

Als coach kun je zelfstandig werken, maar ook in loondienst bij een bedrijf. Als budgetcoach kun je bijvoorbeeld voor een gemeente werken. Als je life coach bent, kun je aan de slag bij een bedrijf om personeel te ondersteunen en als kindercoach kun je aan het werk bij een scholengemeenschap of een keten van kinderdagverblijven. Je bent dan in loondienst en werkt volgens de arbeidsvoorwaarden van de werkgever

Praktijkervaring opdoen

Als coach is het belangrijk dat je genoeg ervaring en zelfvertrouwen hebt. Dit straal je namelijk uit naar je cliënten. Een onervaren coach met weinig zelfvertrouwen wordt niet serieus genomen. Het is dus raadzaam om eerst wat praktijkervaring op te doen. Loop bijvoorbeeld een paar dagen mee met een collega coach of bied jezelf aan als vrijwillige coach bij een vrijwilligersorganisatie. Door praktijkervaring op te doen, groeit je zelfvertrouwen en leer je nog meer. Iets dat je goed kunt toepassen in je werk.

Veelgestelde vragen

Een opleiding is niet strikt vereist, maar een relevante opleiding of certificering kan geloofwaardigheid en effectiviteit als coach verhogen. Veel coaches hebben opleidingen in psychologie, bedrijfskunde, of specifieke coachingsopleidingen gevolgd.

De duur kan variëren: sommige certificaatprogramma’s kunnen binnen enkele dagen of weken worden voltooid, terwijl uitgebreidere opleidingen meerdere maanden tot een jaar kunnen duren.

Ja, er zijn veel online opleidingsprogramma’s beschikbaar die flexibiliteit bieden voor diegenen die zich willen kwalificeren als coach. Deze variëren van korte thuisstudies en cursussen tot uitgebreide programma’s die meerdere maanden in beslag nemen.

Praktijkervaring is cruciaal in coaching. Veel opleidingen omvatten een praktisch component of stage. Daarnaast is het aan te raden om coachingervaring op te doen door te werken met cliënten, hetzij als vrijwilliger, hetzij in een professionele setting.

Afhankelijk van de vacature die je wil vervullen, kun je kijken of het nodig is om een professionele coach opleiding te volgen die óók overal erkend wordt. Niet bij alle coach opleidingen of cursussen is dit namelijk het geval. Maar het is ook niet bij elke vacature een verplichting om een dergelijke erkende coach opleiding te volgen, kijk hier dus goed naar.

Allround Coach *aanrader

Levensvragen, stress- of burnoutklachten of geldvraagstukken. Veel mensen hebben ermee te maken. Onze complete cursus tot allround coach geeft inzicht in al deze gebieden. Want: weet je even niet meer wat je wilt in je leven, lukt het niet om een nieuwe baan te vinden of blijven de rekeningen maar opstapelen en heb je geen idee, hoe je uit deze situaties komt, een allround coach helpt je verder.

 • v.a. 799,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Plaats een reactie