Bijna alle mensen krijgen in hun leven wel te maken met moeilijke periodes. Dit kan verschillende redenen hebben. Sommigen hebben het gevoel in een sleur te zitten en voelen zich hierdoor ongelukkig, anderen hebben veel meegemaakt of trappen steeds weer in dezelfde valkuilen. Door de jaren heen is het taboe op de mentale gezondheid gelukkig een stuk minder geworden. Hierdoor zien we ook dat meer mensen hulp durven te zoeken. Zowel hogerop bij psychologen en psychiaters, maar ook bij coaches. Coaching kan ontzettend waardevol zijn als je tegen dingen oploopt en even niet weet hoe je bepaalde patronen kunt doorbreken. Het biedt een momentje van bezinning, iemand die even met je meedenkt en handvatten geeft om door te kunnen.
Dat maakt dat ook steeds meer mensen een coachopleiding gaan volgen. Zowel om coach te worden als om zelf deze technieken aan te leren. Maar misschien gaat jouw ambitie wel verder. Misschien wil je wel dolgraag anderen helpen. Weet je maar al te goed hoe belangrijk het is om een coach te hebben in je leven en wil je dit zelf ook in de praktijk brengen. Maar wat heb je nodig als je een coach wilt worden?
Wie kan coach worden?
Coaching is nog altijd geen erkend beroep. Hierdoor heb je in principe geen officiële diploma’s nodig om dit werk te kunnen uitoefenen. Toch betekent dit niet dat je jezelf zomaar een coach kunt noemen. Het is immers wel belangrijk dat je over de juiste technieken beschikt. Weet hoe je anderen kunt ondersteunen. Een coach opleiding is dan ook essentieel. Deze heb je tegenwoordig in alle soorten en maten. Je hebt cursussen die slechts drie dagen duren, maar ook langere cursussen. Hoe meer trainingen je volgt, hoe meer vaardigheden je opdoet. Dit kun je vervolgens weer in de praktijk brengen.
Belangrijke vaardigheden
Hoewel in principe iedereen in staat is om coach te worden, betekent dit zeker niet dat het voor iedereen een geschikt beroep is. De één is hier nou eenmaal meer geschikt voor dan de ander. Dit heeft ook voor een groot deel met je karakter te maken. Belangrijke vaardigheden zijn bijvoorbeeld:
- Actief kunnen luisteren: bijna iedereen denkt wel te weten hoe ze actief moeten luisteren. Maar doe je dit wel echt? Ben jij iemand die volop in een gesprek aanwezig is? Luister je dan echt naar de ander? Of neem je stiekem toch al snel weer het woord en zou je niet gedetailleerd kunnen vertellen wat de ander gezegd heeft? Bovendien is het belangrijk dat je niet alleen kijkt naar wat er gezegd wordt, maar ook aanvoelt wat er níet gezegd wordt. Ben jij hiertoe in staat?
- Interesse in persoonlijke groei: als coach ben je eigenlijk nooit uitgeleerd. Daarom moet je ook naar jezelf kunnen kijken. Is het essentieel dat je ook als persoon groei door blijft maken. Alleen als je dat weet en kan, kan je ook de ander ondersteunen in zijn of haar groeiproces.
- Geen snelle oplossingen bieden: veel mensen zijn geneigd om een snelle oplossing te bedenken voor problemen. Bij coaching draait het juist om het aanleren van technieken, zodat de persoon in kwestie in zijn of haar eigen kracht kan staan en zelf een oplossing kan bedenken.