Onderwijsassistent

Opleidingsniveau:

Vanaf Array

Salarisindicatie:

€ 1800 - € 2500+

Arbeidsmarkt:

Onbekend

In het kort ...

Dit artikel belicht de uitdagende en belonende functie van een onderwijsassistent. Het bespreekt de diversiteit van rollen, uitgaande van klassikale ondersteuning tot academische assistentie, de nodige competenties, zoals sterke communicatievaardigheden en flexibiliteit, en de voordelen van voortdurende opleiding. Ontdek hoe je jouw carrière als onderwijs

Welke benaming gebruik jij voor een onderwijsassistent? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: pedagogisch medewerker, leerkracht ondersteuner, klassenassistent.

Denk je aan een carrière in het onderwijs? Overweeg dan eens de rol van onderwijsassistent. Het is een dynamische en belonende functie die een essentiële schakel vormt in het onderwijssysteem.

Als onderwijsassistent ben je de rechterhand van de leraar en speel je een cruciale rol in het ondersteunen van het leerproces van studenten. Je helpt bij het voorbereiden van lessen, begeleidt individuele studenten of kleine groepjes en zorgt voor een positieve leeromgeving.

Belangrijkste punten

 • Een onderwijsassistent is een onmisbaar onderdeel van het onderwijssysteem, waarbij je leraren ondersteunt en studenten begeleidt binnen diverse educatieve settings.
 • Er bestaan verschillende soorten onderwijsassistenten, variërend van het basisonderwijs tot universitair niveau, elk met eigen verantwoordelijkheden en vereisten. Je salaris hangt af van de specifieke rol die je vervult.
 • De rol van een onderwijsassistent kan enorm variëren en omvat taken zoals assisteren bij klasactiviteiten, voorbereiden op lessen en administratieve taken. Het is een positie die geduld, flexibiliteit en sterke communicatieve vaardigheden vereist.
 • Het gemiddelde bruto maandsalaris voor een fulltime onderwijsassistent in Nederland ligt tussen €1.900 en €2.600, maar dit kan variëren afhankelijk van factoren zoals ervaring, locatie en opleiding.
 • Er zijn verschillende carrière- en specialisatiemogelijkheden binnen de rol van onderwijsassistent. Van het werken voor een school of instelling tot het werken als zelfstandige, of het doorgroeien naar een leraar basisonderwijs of voortgezet onderwijs.
 • Om onderwijsassistent te worden, kun je een MBO-opleiding ‘Onderwijsassistent’ volgen of je omscholen vanuit een andere carrière. Belangrijke eigenschappen voor deze rol zijn geduld, empathie en sterke communicatievaardigheden.
 • Het beroep van onderwijsassistent is niet bedreigd door technologische ontwikkelingen en heeft een blijvende rol in het onderwijslandschap. Bijscholing en het bijblijven met de nieuwste educatieve technieken en methoden zijn echter belangrijk.
 • Bij het zoeken naar werk als onderwijsassistent kan netwerken en het opbouwen van je eigen merk een grote rol spelen. Sociale media en online platforms zoals LinkedIn en Indeed bieden mogelijke methoden om vacatures te vinden.

Wat is een onderwijsassistent

Als onderwijsassistent speel je een essentiële rol in het onderwijssysteem. Ondersteuning van de leraar en begeleiding van studenten zijn slechts enkele taken die je als onderwijsassistent kunt verwachten. Maar wat doet een onderwijsassistent nog meer? En welke verschillende soorten zijn er? Laten we dat eens bekijken.

Welke verschillende soorten zijn er?

Er bestaan diverse soorten onderwijsassistenten, afhankelijk van de context waarin ze werken.

 • In het basisonderwijs kunnen ze helpen bij klassikale activiteiten, zoals lezen of knutselen.
 • In het voortgezet onderwijs kan hun rol meer gespecialiseerd zijn, bijvoorbeeld door te assisteren bij specifieke vakken.
 • Op universiteiten of hogescholen kunnen onderwijsassistenten worden ingezet om te helpen bij academische taken zoals het geven van tutorials of seminars.

Kortom, er zijn veel verschillende soorten onderwijsassistenten en elk heeft zijn eigen unieke rol binnen het onderwijssysteem.

Wat doet een onderwijsassistent

Als je overweegt onderwijsassistent te worden, is het belangrijk om te begrijpen wat de rol inhoudt. Een onderwijsassistent heeft een breed scala aan taken en verantwoordelijkheden, afhankelijk van de specifieke eisen van hun rol en de onderwijsomgeving waarin ze werken.

Hoe ziet de werkdag van een onderwijsassistent eruit?

Een typische werkdag voor een onderwijsassistent kan variëren afhankelijk van het type school en leeftijdsgroep met wie je werkt. In het algemeen zijn sommige taken die je kunt verwachten uit te voeren:

 • Assisteren bij klasactiviteiten: Dit omvat vaak het begeleiden van studenten in kleine groepjes of op individuele basis. Je helpt hen bij het begrijpen en voltooien van hun werk, terwijl je ook eventuele problemen of vragen behandelt die zij kunnen hebben.
 • Voorbereiden op lessen: Je kunt ook betrokken zijn bij de voorbereiding op lessen, inclusief het maken van lesmaterialen of het helpen organiseren van de klas.
 • Administratieve taken: Afhankelijk van jouw rol kun je verantwoordelijk zijn voor administratieve taken zoals het bijhouden van aanwezigheidsregistraties, communicatie naar ouders sturen of helpen bij schoolreizen.

Wat is de werkomgeving van een onderwijsassistant?

De specifieke werkomgeving varieert afhankelijk van waar je als onderwijsassistente werkzaam bent. Dit kan zijn in een basisschool, middelbare school, speciaal onderwijsinstelling of zelfs op universitair niveau. Ongeacht de onderwijsomgeving heb je echter één ding gemeen: het directe contact met studenten en het verschil dat je dagelijks kunt maken voor hun leerervaring.

Echter, hoewel het werken als onderwijsassistent belonend kan zijn, is het ook belangrijk om te erkennen dat er uitdagingen kunnen zijn. Deze functie vereist geduld, flexibiliteit en sterke communicatieve vaardigheden. Het hebben van een passie voor onderwijs en de wens om bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen is dan ook essentieel.

Salaris van een onderwijsassistent

Een vraag die vaak gesteld wordt door mensen die onderwijsassistent willen worden is: ‘Wat verdient een onderwijsassistent eigenlijk?’ Het salaris kan variëren afhankelijk van de plek waar je werkt, het soort school en je ervaring in de rol.

ErvaringGemiddeld bruto maandsalaris
Starter€1,900
Met ervaring€2,600
Gemiddeld genomen ligt het bruto maandsalaris voor een fulltime onderwijsassistent in Nederland tussen €1.900 en €2.600. Dit op basis van een werkweek van 40 uur.

Er zijn echter factoren die dit bedrag kunnen beïnvloeden. De grootte en locatie van de school kan invloed hebben op het loon dat je ontvangt als onderwijsassistent.

Daarnaast speelt ook de opleiding tot onderwijsassistent die je hebt gevolgd een rol bij het bepalen van je salarisindicatie. Het volgen van cursussen of extra trainingen kan helpen om je carrière te ontwikkelen en mogelijk leiden tot hogere verdiensten.

Carrièremogelijkheden en specialisaties

Als je eenmaal de rol van onderwijsassistent hebt aangenomen, zijn er veel verschillende wegen die je kunt bewandelen in termen van carrièreontwikkeling en specialisatie. Deze sectie zal zich richten op die mogelijkheden.

Zelfstandig Onderwijsassistent versus in dienst

Het is belangrijk om te beseffen dat er twee hoofdwegen zijn als het gaat om werken als onderwijsassistent: je kan kiezen voor een functie binnen een school of instelling, of je kan ervoor kiezen om zelfstandige (zzp’er) te worden.

Als onderwijsassistent in dienst bij een school krijg je de gelegenheid om nauw samen te werken met leerkrachten en andere staffleden wat betreft de ontwikkeling van leerlingen. Aan de andere kant, als zzp onderwijsassistent heb je meer flexibiliteit; hierbij kun jij zelf bepalen welke projecten of scholen het beste bij jou passen. Dit geeft ook invloed op het salaris onderwijsassistent zzp, wat vaak hoger ligt dan bij een vaste aanstelling.

Doorgroeien als een onderwijsassistent

Er zijn veel doorgroeimogelijkheden beschikbaar voor mensen die al werkzaam zijn als onderwijsassistent. Afhankelijk van jouw ambities en interesses kun je doorstuderen tot volwaardig leraar basisonderwijs of voortgezet onderwijs. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om specialistische rollen op te nemen, zoals Remedial Teacher of Intern Begeleider.

Het belang van bijscholing en certificering

Het is cruciaal om te blijven leren als onderwijsassistent. Bijscholing en het behalen van aanvullende certificaten kan helpen om je vaardigheden verder te ontwikkelen, waardoor je waardevoller wordt voor scholen en werkgevers. Bovendien kunnen deze extra kwalificaties ook leiden tot een hoger salaris onderwijsassistent.

Het volgen van cursussen is een geweldige manier om jouw skillset uit te breiden. Cursus onderwijsassistent kan variëren van workshops over specifieke onderwijstechnieken tot meer uitgebreide opleidingen die gericht zijn op bepaalde aspecten van de rol, zoals gedragsmanagement of speciale educatieve behoeften.

In dit dynamische beroep is er altijd iets nieuws te leren. Door open te staan voor nieuwe kennis en ervaringen maak jij het verschil in de levens van leerlingen.

Hoe kun je onderwijsassistent worden

Als je erover denkt om onderwijsassistent te worden, zul je blij zijn te weten dat er meerdere paden zijn die naar dit doel kunnen leiden. Van het volgen van een specifieke opleiding tot het omscholen vanuit een andere carrière, de mogelijkheden zijn breed en gevarieerd.

Opleiding volgen tot onderwijsassistent

Het is belangrijk om te weten dat er specifieke opleidingseisen gelden voor het beroep van onderwijsassistent. De meest directe route is het volgen van de MBO-opleiding ‘Onderwijsassistent’. Deze cursus duurt over het algemeen drie jaar waarin je zowel theoretische kennis opdoet als praktijkervaring in de vorm van stages.

Deze opleiding bereidt je voor op diverse taken die je als onderwijsassistent kunt tegenkomen, zoals leerlingen begeleiden, leraren ondersteunen en bijdragen aan klassikale activiteiten. Hierdoor krijg je een goed begrip van wat een onderwijsassistent allemaal doet.

Naast deze standaard route kun je ook relevante certificaten verdienen via kortere cursussen of trainingen. Dit kan nuttig zijn als aanvulling op eerdere ervaring of om specifieke vaardigheden verder te ontwikkelen.

Omscholen tot onderwijsassistent

Misschien ben jij iemand die al in een ander vakgebied werkt maar graag wil overstappen naar het onderwijssysteem. In dat geval kan omscholing een goede optie voor je zijn. Dit pad kan aantrekkelijk zijn als je al relevante ervaring hebt in het werken met kinderen of jongvolwassenen.

Hoewel omscholing tot onderwijsassistent geen formeel proces is, kan het nuttig zijn om te beginnen met een cursus of training die relevant is voor de rol. Zo kun je denken aan cursussen over pedagogiek, psychologie van leren, speciaal onderwijs en nog veel meer. Deze extra kwalificaties kunnen jou vooruit helpen in het veld en maken je aantrekkelijker voor potentiële werkgevers.

Vergeet niet dat het beroep van onderwijsassistent niet alleen draait om de juiste opleiding of ervaring. Het vereist ook bepaalde persoonlijke eigenschappen zoals geduld, empathie en sterke communicatievaardigheden. Door voortdurend te leren en jezelf te verbeteren, zul je beter in staat zijn om elke uitdaging aan te gaan die op jouw weg als onderwijsassistent komt.

Past het beroep van onderwijsassistent bij mij?

Onderwijsassistent persoonstypen

Het beroep van onderwijsassistent is niet voor iedereen. Er zijn bepaalde persoonstypen die meer geneigd zijn om te gedijen in dit vakgebied. Als je overweegt om onderwijsassistent te worden, is het belangrijk dat je deze persoonlijkheidskenmerken bezit.

Als eerste, ben je een ondersteuner? Werk je graag achter de schermen om anderen te helpen succesvol te zijn? Een goede onderwijsassistent is er om leraren en studenten te ondersteunen en moet daarom bereid zijn om op de achtergrond te werken.

Ben je ook een begeleider? Kun jij geduldig en empathisch werken met kinderen die extra hulp nodig hebben? Het grootste deel van wat een onderwijsassistent doet, draait immers rond het begeleiden van leerlingen.

Ten slotte moet een onderwijsassistent ook een beetje een organisator zijn. Je moet taken kunnen plannen en organiseren want dit maakt namelijk ook een groot deel uit van de rol als assistent.

DISC-type

Wil jij graag weten of je wel het juiste DISC-type bent voor het beroep onderwijsassistent? Houd er rekening mee dat sommige van deze aspecten, zoals Enneagram type, DISC kleur en MBTI type, subjectief en niet specifiek voor elk beroep zijn.

Groen (Stabiliteit - S):

Kenmerken: Geduldig, betrouwbaar, praktisch, behulpzaam.

Geschikt voor beroepen die stabiliteit, consistentie en een zorgzame houding vereisen. Bijvoorbeeld: verpleegkundige, administratief medewerker, klantenservice, maatschappelijk werker, HR-medewerker.

Blauw (Conformisme - C):

Kenmerken: Nauwkeurig, analytisch, systematisch, diplomatiek.

Geschikt voor beroepen waarin aandacht voor detail, nauwkeurigheid en analytisch denken belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: accountant, ingenieur, programmeur, wetenschapper, data-analist.

Het is belangrijk om op te merken dat hoewel bepaalde DISC-kleuren kunnen corresponderen met kenmerken die nuttig zijn in bepaalde beroepen, individuen met een verscheidenheid aan DISC-typen succesvol kunnen zijn in allerlei soorten werk. DISC is meer een hulpmiddel voor zelfbewustzijn en teamdynamiek, en minder een strikte richtlijn voor beroepskeuze.

Weet je niet zeker wat voor DISC-type jij bent, doe dan een DISC persoonlijkheidstest!

Enneagram Type

Of wil jij juist graag weten of je wel het ideale Enneagram-type bent voor het beroep onderwijsassistent?

Type 2 - De Helper:

Kenmerken: Zorgzaam, interpersoonlijk georiënteerd, behulpzaam.

Geschikt voor beroepen waarin zorg en ondersteuning centraal staan. Bijvoorbeeld: verpleegkundige, leraar, klantenservice, maatschappelijk werker.

Type 9 - De Bemiddelaar:

Kenmerken: Vredelievend, receptief, ondersteunend.

Geschikt voor beroepen waarin harmonie, diplomatie en het verenigen van verschillende standpunten belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: counselor, HR-medewerker, onderwijzer, maatschappelijk werker.

Hoewel bepaalde Enneagramtypes goed passen bij sommige banen of beroepen, kan iedereen met elk Enneagramtype in veel verschillende beroepen succes hebben. Het Enneagram helpt vooral bij zelfkennis en kan je daarbij helpen bij kiezen van een baan.

Weet je niet zeker wat voor Enneagram-type jij bent, doe dan een Enneagram test!

MBTI Type

Ook als je wil weten of jij wel het MBTI-type bent voor het beroep onderwijsassistent vind je hier!

ISFJ (Verdediger):

Kenmerken: Beschermend, toegewijd, warm.

Geschikt voor verpleegkunde, onderwijs, sociaal werk.

ESFJ (Consul):

Kenmerken: Sociaal, zorgzaam, praktisch.

Geschikt voor HR, klantenservice, gezondheidszorg.

Het is belangrijk om te onthouden dat MBTI-persoonlijkheidstypen algemene richtlijnen zijn en dat individuen van elk type succesvol kunnen zijn in een breed scala aan beroepen. Persoonlijke interesses, vaardigheden en andere factoren spelen ook een grote rol bij het kiezen van een carrière.

Weet je niet zeker wat voor MBTI-type jij bent, doe dan een MBTI test!

Competenties en vaardigheden van een onderwijsassistent

Naast deze persoonlijkheidstypes, is er ook nog een reeks competenties en vaardigheden nodig voor wie overweegt deze carrière na te streven.

Eerst en vooral vereist het werk als onderwijsassistent uitstekende communicatievaardigheden, omdat communicatie essentieel is bij het ondersteunen van leraren en het begeleiden van leerlingen.

Verder is geduld ook een zeer belangrijke vaardigheid in dit beroep. Met kinderen werken kan soms uitdagend zijn, en als onderwijsassistent moet je de rust kunnen bewaren en geduldig blijven, zelfs in moeilijke situaties.

Daarnaast dien je ook een zekere mate van flexibiliteit te hebben. De taken van een onderwijsassistent kunnen variëren afhankelijk van de behoeften van de leraar of studenten, dus het is belangrijk dat je je gemakkelijk kunt aanpassen.

Tot slot is er voor dit beroep ook een zekere mate aan professionaliteit vereist. Je moet verantwoordelijk zijn en respectvol omgaan met vertrouwelijke informatie over studenten.

Als jij deze persoonstypen, competenties en vaardigheden bezit dan zou je wel eens goed kunnen passen binnen het beroep als onderwijsassistent! Denk hierbij nog aan de mogelijkheid die er bestaat tot verdere opleiding om zo jouw kansen op werk te vergroten of misschien zelfs doorgroeimogelijkheden naar leraar te creëren.

Hoe groot is de kans dat het beroep van een onderwijsassistent verdwijnt?

In ons continu veranderende onderwijssysteem, vraag je je misschien af: “Hoe veilig is mijn toekomst als onderwijsassistent?” of “Is er een risico dat dit beroep verdwijnt?” Laten we deze zorgen eens nader bekijken.

Het gebruik van technologie in het onderwijs groeit. Echter, de menselijke factor blijft essentieel. De rol van de onderwijsassistent kan niet volledig worden overgenomen door technologie. De persoonlijke interacties en bijdragen die je levert als onderwijsassistent zijn onvervangbaar.

De behoefte aan onderwijsondersteuning neemt ook toe naarmate ons onderwijssysteem complexer wordt. Klassen worden diverser en studenten hebben verschillende leerbehoeften. Het is hier waar jouw rol als onmisbare ondersteuning voor leraren naar voren komt.

Wat betreft baanzekerheid heeft het CBS gegevens verzameld over werkloosheidspercentages in verschillende bedrijfstakken. Volgens hun meest recente rapportage staat het beroep van onderwijsassistent niet op de lijst van banen met een hoog risico om te verdwijnen.

Dus terwijl onze wereld zich ontwikkelt en nieuwe technologieën hun intrede doen in klaslokalen, verandert ook de rol van de onderwijsassistent. Maar verdwijnen? Dat zit er niet in. Het beroep van onderwijsassistent staat sterk en lijkt een blijvende rol te spelen in het onderwijslandschap.

Zorg ervoor dat je jouw vaardigheden blijft verbeteren en up-to-date houdt met voortdurende opleiding. Dit kan zijn door het volgen van een cursus, het behalen van een hoger niveau binnen de opleiding tot onderwijsassistent, of door simpelweg op de hoogte te blijven van nieuwe educatieve technieken en methoden.

Hoe vind je werk als onderwijsassistent?

Na het voltooien van je opleiding tot onderwijsassistent, ben je misschien benieuwd hoe je een baan kunt vinden in dit veld. In de huidige digitale tijd is er een verscheidenheid aan methoden om potentiële vacatures te ontdekken en contact te maken met scholen of onderwijsinstellingen die op zoek zijn naar onderwijsassistenten.

Netwerken en je eigen merk opbouwen

Als eerste stap is het raadzaam om actief te netwerken, zowel online als persoonlijk. Dit kan door middel van beroepsverenigingen voor onderwijspersoneel of via collega’s die al werken als onderwijsassistent. Je kunt ook deelnemen aan workshops, conferenties of andere evenementen gerelateerd aan het beroep van onderwijsassistent waar recruiters mogelijk aanwezig zijn.

Tegelijkertijd is het belangrijk om je eigen merk op te bouwen. Hierbij gaat het niet alleen om het hebben van een goed CV, maar ook om de presentatie van jouw unieke vaardigheden en ervaringen die jou onderscheiden als een potentiële kandidaat voor de functie van onderwijsassistent. Zorg dat deze aspecten duidelijk naar voren komen in jouw CV en motivatiebrief.

De rol van sociale media en online platforms

In deze moderne tijd spelen sociale media en online platforms een cruciale rol bij het zoeken naar werk. Sites zoals LinkedIn, Indeed of specifiekere jobboards gericht op onderwijs kunnen zeer nuttig zijn bij het vinden van onderwijsassistent vacatures.

LinkedIn kan bijzonder nuttig zijn als je wilt netwerken met professionals in het veld of om op de hoogte te blijven van nieuwe vacatures. Zorg ervoor dat je profiel up-to-date is en je vaardigheden goed weergeeft.

Andere online platforms zoals Indeed bieden een breed scala aan vacatures en kunnen handige filters bieden om te zoeken naar specifieke rollen, locaties of contracttypes.

Het vinden van werk als onderwijsassistent vereist actieve betrokkenheid, zowel persoonlijk als online. Door gebruik te maken van moderne hulpmiddelen en methoden, kun je jouw kansen op het vinden van de juiste rol aanzienlijk verhogen.

Veelgestelde vragen

Het salaris van een onderwijsassistent kan variëren en is afhankelijk van factoren zoals ervaring, opleiding en het type onderwijsinstelling waar ze werken. Maar ga uit van de bedragen die staan in ons tabel.

Eigenschappen die een goede onderwijsassistent kenmerken, zijn uitstekende communicatievaardigheden, geduld, flexibiliteit en professionaliteit.

Netwerken, een eigen merk opbouwen en gebruikmaken van sociale media en online platforms zoals LinkedIn en Indeed worden aanbevolen om de kansen op het vinden van een passende baan te vergroten.

Ondanks de opkomst van technologie in het onderwijs, blijft de rol van de onderwijsassistent essentieel vanwege de persoonlijke interacties en ondersteuning die zij bieden. Echter, het bijhouden van technologische trends en vaardigheden is belangrijk.

Plaats een reactie