Detective

Opleidingsniveau:

Vanaf Array

Salarisindicatie:

€ 3500 - 8000

Arbeidsmarkt:

Onbekend

In het kort ...

Een detective is een professional die informatie verzamelt, bewijsmateriaal onderzoekt en misdaden oplost door middel van observatie, analyse en deductie.

Welke benaming gebruik jij voor een detective? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: rechercheur, privé-onderzoeker, speurder.

Een detective is iemand die feiten opspoort en informatie analyseert over juridische, financiële, en persoonlijke zaken. Een detective wordt ook wel ‘particulier onderzoeker’ genoemd. Andere taken van een detective – particulier onderzoeker – kunnen zijn: het opsporen van vermiste personen, het verifiëren van de achtergronden van mensen en het onderzoeken van criminaliteit op het internet (cybercrime).

Wil je een detective worden? Dan zul je een opleiding moeten volgen. Er is geen vooropleiding vereist. Wel is het belangrijk dat de cursus of opleiding wordt afgesloten met een SVPB-examen. Je kunt meer lezen over dit examen onder het kopje ‘opleiding tot detective’. Op deze pagina lees je alles over het beroep privédetective en de verschillende opleidingen en cursussen die je kunt volgen.

De werkdag van een detective

De invulling van je werkdagen als particulier onderzoeker is sterk afhankelijk van je specialisatie. Als zelfstandig detective zul je vaak onregelmatige diensten werken. Ook dien je beschikbaar te zijn tijdens weekenden en vakanties. Een werkdag kan worden besteed aan het ontmoeten van cliënten en het verzamelen van informatie. Ook zul je regelmatig moeten surveilleren. Dit is één van de belangrijkere onderzoekstechnieken in het vak. 

Als particulier onderzoeker is je werk niet altijd even ‘sensationeel’ of heftig. Niet alle zaken zijn gerelateerd aan zware criminele activiteiten. Sommige verzekeringsmaatschappijen huren detectives in om vermoedelijke gevallen van fraude te onderzoeken. Je kunt ook worden ingeschakeld door een bedrijf om een ziekteverzuim onderzoek te starten. Tijdens een fraudeonderzoek werk je voornamelijk op een kantoor of vanuit huis.

Fraudeonderzoeker

Het maken van onechte documenten, het opzettelijk niet leveren van producten of diensten, het maken van onechte websites en e-mails zijn voorbeelden van fraude. Een particulier onderzoeker spoort dit op zodat de daders vervolgd kunnen worden. 

Ziekteverzuim onderzoek valt ook onder fraudeonderzoek. Een detective wordt op de hoogte gesteld van de afspraken die zijn gemaakt met de bedrijfsarts (arbo-arts). Vervolgens observeert hij de activiteiten van de medewerker. De waargenomen observaties worden vervolgens getoetst. Na vaststelling van onterecht ziekteverzuim kan een strafrechtelijke procedure in gang gezet worden. 

Cybercrime

Cybercrime (computercriminaliteit) is een snel groeiende vorm van criminaliteit. We hebben het over misdrijven die gepleegd worden met behulp van technologie en het wereldwijde web. Als detective kun je je specialiseren in cybercrime. De verwachting is dat de vraag naar cybercrime specialisten zal toenemen. Je zult onderzoek doen naar identiteitsfraude. Voorbeelden van identiteitsfraude zijn misdrijven die gepleegd worden door andermans apparatuur, overgenomen (social media) accounts en gehackte zakelijke accounts.

Een detective gespecialiseerd in cybercrime zal na het afronden van zijn onderzoek vaak de aangifte van de gedupeerde cliënt verzorgen. Het is voor een leek soms moeilijk om een krachtige aanklacht in te dienen omdat cybercrime complex in elkaar zit. Met behulp van een particulier onderzoeker worden strafzaken vaak sneller opgelost.

Opleiding tot detective

Het beroep detective – particulier onderzoeker – is een vrij beroep. Wel dien je een erkend SVPB-diploma te behalen voor je aan de slag gaat. De SVPB (stichting vakexamens voor de particuliere beveiligingsorganisaties) neemt examens af voor beveiligingsdiploma’s. Deze diploma’s zijn opgenomen als opleidingseisen door het ministerie van Veiligheid en Justitie. Elk jaar worden de examenprogramma’s opnieuw vastgesteld door de SVPB-examencommissie.

De opleiding particulier onderzoeker omvat strafrecht, juridisch en grondwettelijk recht, psychologie en criminologie. Bovendien leer je bepaalde vaardigheden zoals observeren en het schrijven van een officieel rapport. De basisopleiding fraude onderzoek richt zich op het starten van een fraudezaak en het zelfstandig afhandelen van je onderzoek. Dergelijke cursussen kun je volgen zonder vooropleiding. Wel is het een pré als je ervaring hebt opgedaan in de branche. Als politieagent(e) of beveiliger bijvoorbeeld.

Er zijn op dit moment geen reguliere opleidingsmogelijkheden voor het beroep particulier onderzoeker. Wel kun je een aantal thuisstudies en praktijkgerichte cursussen volgen die worden afgesloten met het SVPB-examen. Op deze pagina zie je een overzicht van dergelijke opleidingen en cursussen.

Het salaris

Het salaris van een particulier onderzoeker in loondienst varieert tussen de € 2.000,- en € 3.000,- bruto per maand. Als je aan de slag gaat als zelfstandig detective (zzp) mag je je salaris uiteraard zelf bepalen. Een ervaren particulier onderzoeker vraagt meestal tussen de € 70,- en € 80,- bruto per uur.

Past het beroep bij mij?

Om een goede detective te kunnen zijn zul je over bepaalde vaardigheden en kwaliteiten moeten beschikken. Een goede detective moet beschikken over een sterk analytisch vermogen in combinatie met een dosis gezond verstand. Bovendien zal er een intrinsieke drang en motivatie moeten zijn om een zaak tot de bodem te onderzoeken. Daarnaast zul je vastberaden moeten zijn en moeten beschikken over doorzettingsvermogen. Een goede detective geeft niet snel op. 

Sociale vaardigheden particulier onderzoeker

Daarnaast zijn bepaalde sociale kwaliteiten wenselijk. Bijvoorbeeld een goed ontwikkeld empathisch vermogen. Het empathisch vermogen is een belangrijk element van je vak, want je zult te maken krijgen met cliënten die in een zeer emotionele toestand verkeren. Zonder empathie praat je langs elkaar heen of ontstaan er conflicten. Bovendien moet je tactvol zijn in de omgang met je cliënten, aangezien je soms de boodschapper zult zijn van slecht nieuws. Discretie is ook erg belangrijk in het vak. Zelfs wanneer je je hart graag zou willen luchten bij een bekende of geliefde dien je geen informatie te delen over lopende zaken.

Geschikte persoonstypen

DISC-type

Wil jij graag weten of je wel het juiste DISC-type bent voor het beroep detective? Houd er rekening mee dat sommige van deze aspecten, zoals Enneagram type, DISC kleur en MBTI type, subjectief en niet specifiek voor elk beroep zijn.

Rood (Dominantie - D):

Kenmerken: Assertief, resultaatgericht, vastberaden, risiconemend.

Geschikt voor beroepen waarin leiderschap, snelle besluitvorming en het overwinnen van uitdagingen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: CEO, manager, ondernemer, advocaat, verkoopdirecteur.

Blauw (Conformisme - C):

Kenmerken: Nauwkeurig, analytisch, systematisch, diplomatiek.

Geschikt voor beroepen waarin aandacht voor detail, nauwkeurigheid en analytisch denken belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: accountant, ingenieur, programmeur, wetenschapper, data-analist.

Het is belangrijk om op te merken dat hoewel bepaalde DISC-kleuren kunnen corresponderen met kenmerken die nuttig zijn in bepaalde beroepen, individuen met een verscheidenheid aan DISC-typen succesvol kunnen zijn in allerlei soorten werk. DISC is meer een hulpmiddel voor zelfbewustzijn en teamdynamiek, en minder een strikte richtlijn voor beroepskeuze.

Weet je niet zeker wat voor DISC-type jij bent, doe dan een DISC persoonlijkheidstest!

Enneagram Type

Of wil jij juist graag weten of je wel het ideale Enneagram-type bent voor het beroep detective?

Type 5 - De Onderzoeker:

Kenmerken: Analytisch, perceptief, innovatief.

Geschikt voor beroepen die diepgaande analyse en onderzoek vereisen. Bijvoorbeeld: wetenschapper, programmeur, data-analist, historicus.

Type 6 - De Loyalist:

Kenmerken: Betrouwbaar, hardwerkend, veiligheidsbewust.

Geschikt voor beroepen die stabiliteit en betrouwbaarheid vereisen. Bijvoorbeeld: systeembeheerder, HR-manager, politieagent, administratief medewerker.

Hoewel bepaalde Enneagramtypes goed passen bij sommige banen of beroepen, kan iedereen met elk Enneagramtype in veel verschillende beroepen succes hebben. Het Enneagram helpt vooral bij zelfkennis en kan je daarbij helpen bij kiezen van een baan.

Weet je niet zeker wat voor Enneagram-type jij bent, doe dan een Enneagram test!

MBTI Type

Ook als je wil weten of jij wel het MBTI-type bent voor het beroep detective vind je hier!

INTJ (Architect):

Kenmerken: Analytisch, onafhankelijk, strategisch denker.

Geschikt voor beroepen zoals softwareontwikkelaar, ingenieur, wetenschappelijk onderzoeker.

ISTJ (Logistiek Medewerker):

Kenmerken: Praktisch, betrouwbaar, georganiseerd.

Geschikt voor boekhouding, administratie, IT-beheer.

Het is belangrijk om te onthouden dat MBTI-persoonlijkheidstypen algemene richtlijnen zijn en dat individuen van elk type succesvol kunnen zijn in een breed scala aan beroepen. Persoonlijke interesses, vaardigheden en andere factoren spelen ook een grote rol bij het kiezen van een carrière.

Weet je niet zeker wat voor MBTI-type jij bent, doe dan een MBTI test!

Werkgelegenheid en vacatures

Na het behalen van het SVPB-examen beginnen de meeste detectives voor zichzelf. Er liggen genoeg kansen in de zakelijke en particuliere markt. Steeds meer mensen kiezen ervoor om naast een bestaand politieonderzoek ook een particulier onderzoek te starten. 

Werk je liever in loondienst? Dan kun je bijvoorbeeld aan de slag bij een overheidsinstelling, een recherchebureau of een schade onderzoeksbureau.

Veelgestelde vragen

Hieronder een aantal veelgestelde vragen omtrent het beroep detective (particulier onderzoeker).

Belangrijke vaardigheden voor een detective zijn uitstekende observatievermogens, analytisch denkvermogen, geduld, discretie, en goede communicatievaardigheden. Kennis van wet- en regelgeving is ook belangrijk, evenals basisvaardigheden in technologie voor het gebruik van diverse surveillance-apparatuur.

De vereisten variëren per land en regio. Sommige landen vereisen een specifieke licentie of certificering, die vaak een combinatie van opleiding en praktijkervaring inhoudt. Veel privédetectives hebben een achtergrond in de wetshandhaving of het leger.

Privédetectives kunnen werken aan een breed scala van zaken, zoals ontrouwonderzoeken, fraudeonderzoeken, het opsporen van vermiste personen, achtergrondonderzoeken, en soms complexere zaken zoals bedrijfsspionage of financieel onderzoek.

Het werk kan tijdrovend en soms frustrerend zijn, vooral in moeilijke of langdurige onderzoeken. Er zijn ook bepaalde risico’s verbonden aan het werk, zoals het omgaan met gevaarlijke situaties of personen. Daarnaast moet een privédetective zich strikt houden aan wettelijke en ethische richtlijnen om de privacy en rechten van individuen te respecteren.

Plaats een reactie