Beveiliger

Opleidingsniveau:

Vanaf Array

Salarisindicatie:

€ 1800 - € 2500+

Arbeidsmarkt:

Onbekend

In het kort ...

Duik in de veelzijdige wereld van het beveiligersberoep. Lees hoe je deze carrière kunt nastreven via toegankelijke opleidingsroutes en hoe overdraagbare vaardigheden waarde toevoegen. Ontdek hoe dit veld blijft groeien ondanks technologische vooruitgang en hoe de rol van beveiligers zich aanpast aan nieuwe uitdagingen zoals cyber- en dronebeve

Welke benaming gebruik jij voor een beveiliger? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: bewaker, veiligheidsagent, security medewerker.

Je overweegt een carrière als beveiliger? De beveiligingsbranche is een dynamische en groeiende sector die volop kansen biedt. Of je nu een nieuwkomer bent op de arbeidsmarkt, of een ervaren professional die op zoek is naar een carrièreswitch, de rol van beveiliger kan een lonende en uitdagende keuze zijn.

Belangrijkste punten

 • Beveiliger is een groeiende en dynamische sector met uiteenlopende rollen zoals objectbeveiliger, persoonsbeveiliger, evenementbeveiliger, horecabeveiliger, zorgbeveiliger, winkelbeveiliger en transportbeveiliger.
 • Het werkveld van een beveiliger varieert sterk afhankelijk van het type beveiligingswerk en kan alles omvatten van fysieke taken zoals patrouilleren en handhaven van de orde tot administratieve taken zoals rapportage.
 • Het startsalaris voor beveiligers ligt gemiddeld rond de €1.700 bruto per maand, en kan oplopen tot €2.500 per maand voor een ervaren beveiliger.
 • De vraag naar gekwalificeerde beveiligers neemt toe, wat betekent dat er stabiele baanmogelijkheden zijn in deze sector. Ondanks technologische vooruitgang en automatisering, is er altijd behoefte aan menselijke waakzaamheid en intuïtie.
 • Een juiste opleiding en training zijn essentieel om beveiliger te worden. Het volgen van een relevante opleiding stelt je in staat om de basisvaardigheden en kennis op te doen die nodig zijn voor het beveiligingswerk.
 • Sociale media en online platforms spelen een cruciale rol bij het vinden van werk als beveiliger. Actief zijn op deze platforms en het hebben van een volledig en up-to-date profiel kunnen je helpen met het opbouwen van je eigen merk en het maken van waardevolle connecties in het veld.

Wat is een beveiliger

Een beveiliger speelt een cruciale rol in de bescherming van mensen, eigendommen en bedrijven. Beveiligers zijn verantwoordelijk voor het handhaven van de veiligheid, het voorkomen van criminele activiteiten en het reageren op noodsituaties. Vaak zijn ze de eerste responders bij incidenten.

Welke verschillende soorten beveiliging zijn er?

Er zijn verschillende soorten beveiligingsfuncties, elk met hun unieke taken en verantwoordelijkheden. De keuze voor welk type beveiliging je wilt werken kan afhangen van je persoonlijke interesses of vaardigheden.

 1. Objectbeveiliger: Dit is misschien wel wat de meeste mensen zich voorstellen als ze aan een beveiliger denken. Objectbeveiligers bewaken fysieke locaties zoals gebouwen of terreinen.
 2. Persoonsbeveiliger: Deze professionals bieden bescherming aan individuen die mogelijk te maken hebben met persoonlijke dreigingen zoals beroemdheden of politieke figuren.
 3. Evenementbeveiliger: Als evenementbeveiliger werk je meestal bij grote publieksevenementen, concerten of sportwedstrijden om ervoor te zorgen dat iedereen veilig blijft.
 4. Horecabeveiliger: In deze rol ben je verantwoordelijk voor het handhaven van de orde en veiligheid binnen bars, clubs en andere uitgaansgelegenheden.
 5. Zorgbeveiliger: Zorgbeveiligers werken in ziekenhuizen en andere zorginstellingen om patiënten, personeel en bezoekers te beschermen.
 6. Winkelbeveiliger: Deze beveiligers voorkomen diefstal en handhaven de orde in winkels of winkelcentra.
 7. Transportbeveiliger: Het werk van een transportbeveiliger kan inhouden dat je waardevolle items bewaakt tijdens het transport of dat je als luchthaven- of treinstationbeveiliging werkt.

Merk op dat elke rol zijn eigen specifieke opleidingseisen heeft. Als je bijvoorbeeld persoonsbeveiliger wilt worden, moet je wellicht aanvullende training volgen bovenop de standaard opleiding tot beveiliger.

Wat doet een beveiliger

Als je overweegt om beveiliger te worden, wil je waarschijnlijk precies weten wat de functie inhoudt. Hieronder volgt een gedetailleerde beschrijving van wat de werkdag van een beveiliger eruit kan zien en welke omgevingen je kunt verwachten in deze carrière.

Hoe ziet de werkdag van een beveiliger eruit?

Een typische werkdag voor een beveiliger varieert sterk afhankelijk van het type beveiligingswerk dat ze doen. Objectbeveiligers, bijvoorbeeld, brengen hun dagen meestal door met het surveilleren rondom gebouwen om ongewoon gedrag of verdachte activiteiten te identificeren. Aan de andere kant zijn evenementbeveiligers vaak betrokken bij grote samenkomsten zoals concerten of sportevenementen, waar ze letten op mogelijke verstoringen en ervoor zorgen dat alle gasten veilig zijn.

Het is belangrijk op te merken dat veel beveiligingsfuncties vereisen dat men wisselende diensten draait – inclusief nachtdiensten. Ongeacht het soort werk kunnen taken van een beveiliger ook rapportage en administratieve taken bevatten.

Wat is de werkomgeving van een beveiliger?

De werkomgeving voor beveiligingsprofessionals kan drastisch variëren. Sommige professionals hebben vaste locaties, zoals ziekenhuizen of winkelcentra, terwijl anderen op verschillende locaties kunnen werken als onderdeel van hun reguliere werkzaamheden. Transportbeveiligers bijvoorbeeld, kunnen regelmatig reizen als onderdeel van hun takenpakket.

Salaris van een beveiliger

Als je overweegt om beveiliger te worden, vraag je je waarschijnlijk af hoeveel je kunt verdienen. Het salaris van een beveiliger kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals opleiding, ervaring en locatie.

Bij het starten van een carrière in de beveiliging na het afronden van de opleiding tot beveiliger, ligt het gemiddelde startsalaris rond de €1.700 bruto per maand. Naarmate jouw ervaring groeit, kan dit bedrag oplopen tot ongeveer €2.500+ per maand voor een ervaren beveiliger.

OpleidingsniveauErvaring (jaren)Gemiddeld Salaris (per maand)
Basis Opleiding BeveiligerStartend (0-2 jaar)€1.700
Basis Opleiding BeveiligerErvaren (5+ jaar)€2.500

Voor diegenen die ervoor kiezen om als ZZP’er of freelancer te werken in de beveiliging is er meer variatie in potentiële verdiensten. Een ZZP beveiliger heeft vaak meer flexibiliteit in tariefstelling en kan daardoor soms hogere tarieven vragen dan hun collega’s in loondienst.

Het is ook belangrijk op te merken dat bonussen en toeslagen voor nacht- of weekendwerk vaak onderdeel zijn van het salarispakket binnen deze sector. Deze extra vergoedingen kunnen je basissalaris aanzienlijk verhogen.

Carrièremogelijkheden en specialisaties

Als beveiliger heb je diverse carrièremogelijkheden en specialisaties tot je beschikking. Beveiliger worden is een spannende stap, maar met de juiste mindset en inzet kun je ver komen binnen deze uitdagende sector.

Zelfstandig beveiliger versus in dienst

De keuze om als zelfstandige beveiliger ZZP’er te werken of in dienst te treden bij een bedrijf hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren. Als ZZP beveiliger heb je meer flexibiliteit om je eigen tarieven te bepalen, het soort opdrachten dat je aanneemt en de uren die je werkt. Het nadeel is dat er minder zekerheid is qua inkomen, vooral tijdens stille periodes.

Aan de andere kant biedt werken als beveiliger voor een bedrijf meer stabiliteit qua salaris en werkuren. Ook zijn er vaak mogelijkheden om door te groeien binnen het bedrijf.

Doorgroeien als een beveiliger

Er zijn verschillende manieren waarop jij als beveiliger kunt doorgroeien. Je kunt natuurlijk proberen hogerop te komen binnen het bedrijf waar je werkt, maar ook zijn er talloze opleiding tot beveiliger opties waarmee jij jouw skillset kunt uitbreiden.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om gespecialiseerd beveiligingswerk te doen, zoals objectbeveiliging of evenementbeveiliging. De keuze is aan jou en er zijn genoeg mogelijkheden.

Het belang van bijscholing en certificering

Een opleiding beveiliger volgen is een essentiële stap naar een carrière in deze sector. Deze opleiding stelt je in staat om de basisvaardigheden en kennis te verwerven die nodig zijn voor dit beroep.

Bijscholing en certificering zorgen ervoor dat je op de hoogte blijft van de nieuwste ontwikkelingen binnen het vakgebied. Zo kun je bijvoorbeeld cursussen volgen over nieuwe technologieën of methodes voor beveiliging, wat je waarde op de arbeidsmarkt verhoogt.

Hoe kun je beveiliger worden

Als je geïnteresseerd bent in een carrière als beveiliger, dan is het belangrijk om de juiste weg naar deze rol te kennen. Beveiliger worden houdt meer in dan alleen een passie hebben voor veiligheid en bescherming. Het vereist specifieke opleiding en training, evenals de juiste mindset.

Opleiding volgen tot beveiliger

Om beveiliger te worden, moet je eerst een relevante opleiding volgen. De opleiding tot beveiliger is ontworpen om je vertrouwd te maken met verschillende aspecten van beveiligingswerk, waaronder risicomanagement, noodprocedures en communicatievaardigheden.

Deze opleiding kan variëren van korte cursussen tot uitgebreide programma’s die leiden tot certificering. Je kunt zelfs kiezen voor specialisaties binnen het veld, zoals objectbeveiliging of evenementbeveiliging.

Tijdens de opleiding leer je niet alleen over de theorie achter veiligheidspraktijken, maar krijg je ook praktische ervaring door middel van stages bij erkende beveiligingsbedrijven.

Het is goed om op te merken dat er zowel parttime als fulltime studiemogelijkheden zijn voor diegenen die al werken of andere verplichtingen hebben. Sommige instellingen bieden zelfs online opties of thuisstudies aan.

Omscholen tot beveiliger

Misschien ben jij iemand die reeds werkzaam is in een andere sector en overweegt om zich te omscholen tot beveiliger. Zoals we al eerder hebben vermeld, zijn er verschillende opleidings- en trainingsprogramma’s beschikbaar voor aspirant-beveiligers.

Daarnaast kan je ervaring in een andere sector juist waardevol zijn in de beveiliging. Vaardigheden zoals communicatie, probleemoplossend vermogen en leiderschap kunnen direct worden toegepast in je nieuwe rol als beveiliger.

Bovendien zijn veel programma’s ontworpen met het oog op volwassen leerlingen die zich willen omscholen. Dit betekent dat ze rekening houden met jouw bestaande verplichtingen en proberen de studie zo flexibel mogelijk te maken.

Past het beroep van beveiliger bij mij?

Of je nu geïnteresseerd bent in een carrière als beveiliger of overweegt om een opleiding tot beveiliger te volgen, het is essentieel om te weten welke persoonstypen en vaardigheden geschikt zijn voor dit vak.

Beveiliger persoonstypen

Eerst en vooral, wat doet een beveiliger? Een beveiliger zorgt voor veiligheid door potentiële bedreigingen te identificeren en preventieve maatregelen te nemen. Het type persoon dat succesvol is als beveiliger heeft meestal sterke probleemoplossende vaardigheden en de mogelijkheid om snel beslissingen te nemen in stressvolle situaties.

Dit vereist ook fysieke fitheid, aangezien er soms langdurige periodes van staan of lopen kunnen zijn, afhankelijk van de soorten beveiliging. Bovendien moet je comfortabel zijn met werken in verschillende omgevingen, variërend van kantoren tot evenementlocaties.

Daarnaast zijn mensen die graag anderen helpen en beschermen vaak succesvol in deze rol. Dit kan betekenen dat je goed bent in het onderhouden van orde tijdens grote bijeenkomsten, of simpelweg ervoor zorgen dat mensen zich veilig voelen waar ze ook zijn.

DISC-type

Wil jij graag weten of je wel het juiste DISC-type bent voor het beroep beveiliger? Houd er rekening mee dat sommige van deze aspecten, zoals Enneagram type, DISC kleur en MBTI type, subjectief en niet specifiek voor elk beroep zijn.

Rood (Dominantie - D):

Kenmerken: Assertief, resultaatgericht, vastberaden, risiconemend.

Geschikt voor beroepen waarin leiderschap, snelle besluitvorming en het overwinnen van uitdagingen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: CEO, manager, ondernemer, advocaat, verkoopdirecteur.

Blauw (Conformisme - C):

Kenmerken: Nauwkeurig, analytisch, systematisch, diplomatiek.

Geschikt voor beroepen waarin aandacht voor detail, nauwkeurigheid en analytisch denken belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: accountant, ingenieur, programmeur, wetenschapper, data-analist.

Het is belangrijk om op te merken dat hoewel bepaalde DISC-kleuren kunnen corresponderen met kenmerken die nuttig zijn in bepaalde beroepen, individuen met een verscheidenheid aan DISC-typen succesvol kunnen zijn in allerlei soorten werk. DISC is meer een hulpmiddel voor zelfbewustzijn en teamdynamiek, en minder een strikte richtlijn voor beroepskeuze.

Weet je niet zeker wat voor DISC-type jij bent, doe dan een DISC persoonlijkheidstest!

Enneagram Type

Of wil jij juist graag weten of je wel het ideale Enneagram-type bent voor het beroep beveiliger?

Type 6 - De Loyalist:

Kenmerken: Betrouwbaar, hardwerkend, veiligheidsbewust.

Geschikt voor beroepen die stabiliteit en betrouwbaarheid vereisen. Bijvoorbeeld: systeembeheerder, HR-manager, politieagent, administratief medewerker.

Type 8 - De Uitdager:

Kenmerken: Zelfverzekerd, sterk, beschermend.

Geschikt voor beroepen waarin leiderschap en het vermogen om invloed uit te oefenen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: CEO, projectmanager, advocaat, coach.

Hoewel bepaalde Enneagramtypes goed passen bij sommige banen of beroepen, kan iedereen met elk Enneagramtype in veel verschillende beroepen succes hebben. Het Enneagram helpt vooral bij zelfkennis en kan je daarbij helpen bij kiezen van een baan.

Weet je niet zeker wat voor Enneagram-type jij bent, doe dan een Enneagram test!

MBTI Type

Ook als je wil weten of jij wel het MBTI-type bent voor het beroep beveiliger vind je hier!

ISTJ (Logistiek Medewerker):

Kenmerken: Praktisch, betrouwbaar, georganiseerd.

Geschikt voor boekhouding, administratie, IT-beheer.

ESTJ (Uitvoerder):

Kenmerken: Praktisch, geordend, assertief.

Geschikt voor management, rechtshandhaving, financiën.

Het is belangrijk om te onthouden dat MBTI-persoonlijkheidstypen algemene richtlijnen zijn en dat individuen van elk type succesvol kunnen zijn in een breed scala aan beroepen. Persoonlijke interesses, vaardigheden en andere factoren spelen ook een grote rol bij het kiezen van een carrière.

Weet je niet zeker wat voor MBTI-type jij bent, doe dan een MBTI test!

Competenties en vaardigheden van een beveiliger

Naast het juiste persoonstype moeten toekomstige beveiligingsagenten over specifieke competenties beschikken. Deze vaardigheden zijn onder te verdelen in harde en zachte vaardigheden.

Harde vaardigheden betreffen technische aspecten van de rol, zoals het kunnen beoordelen van veiligheidsrisico’s en het kennen van de juiste procedures om deze aan te pakken. Dit is waar een goede opleiding tot beveiliger je kan helpen.

Zachte vaardigheden zijn persoonlijke eigenschappen die je tot een effectieve beveiliger maken. Dit omvat communicatievaardigheden, leiderschapscapaciteiten en klantenservice-ervaring. Het is belangrijk op te merken dat deze vaardigheden net zo essentieel zijn als harde vaardigheden.

Hoe groot is de kans dat het beroep van een beveiliger verdwijnt?

In deze snel veranderende wereld vraag je je misschien af: “Hoe zeker is mijn baan als beveiliger?” Of “Wat zijn de kansen dat het beroep van een beveiliger in de toekomst zal verdwijnen?” Dit zijn legitieme vragen, gezien de technologische vooruitgang en automatisering die we tegenwoordig zien.

Statistisch gezien is er echter goed nieuws. De vraag naar gekwalificeerde beveiligers neemt toe. Volgens recente data blijft het aantal vacatures voor beveiligers stijgen. Dit betekent dat mensen die overwegen om beveiliger te worden, of zij die al bezig zijn met hun opleiding tot beveiliger, kunnen rekenen op stabiele baanmogelijkheden.

Er wordt voorspeld dat technologie zoals CCTV en drones sommige taken van een beveiliger zal overnemen. Maar dit betekent niet noodzakelijk dat banen zullen verdwijnen. In plaats daarvan zullen ze het werk alleen maar mooier en beter maken van een beveiliger.

Eén ding is zeker: ongeacht hoe geavanceerd technologie ook wordt, er zal altijd behoefte zijn aan menselijke waakzaamheid en intuïtie – iets wat machines niet kunnen nabootsen. Als beveiliger doe je meer dan alleen monitorwerk; je hebt ook te maken met situaties waarin probleemoplossend denken, communicatievaardigheden en fysieke weerbaarheid nodig zijn.

Daarnaast worden nieuwe typen beveiligingsfuncties gecreëerd naarmate technologie vordert. Denk aan rollen zoals cyberbeveiligingsspecialisten en beveiligers van drones, wat aantoont dat de sector zich ontwikkelt in plaats van krimpt.

Dus als je overweegt om beveiliger te worden, of je bent al bezig met je opleiding tot beveiliger, wees gerust. De vraag naar jouw vaardigheden zal waarschijnlijk niet snel verdwijnen. In feite kan het zijn dat jouw rol evolueert en uitbreidt naarmate nieuwe technologieën worden geïntroduceerd in de wereld van beveiliging.

Hoe vind je werk als beveiliger?

Nu je weet wat een beveiliger doet en welke opleiding je nodig hebt om beveiliger te worden, is het tijd om de volgende stap te zetten: een baan vinden. Maar hoe doe je dat precies? Hier zijn enkele strategieën die je kunt gebruiken.

Netwerken en je eigen merk opbouwen

Als eerste moet je netwerken. Dit betekent niet alleen praten met mensen in de beveiligingssector, maar ook actief zoeken naar mogelijkheden om contacten te leggen. Ga naar beurzen of evenementen gerelateerd aan veiligheid en maak verbinding met professionals in het veld. Je weet nooit wanneer een kans zich kan voordoen.

Maar netwerken is slechts één aspect van het vinden van werk als beveiliger. Het is ook belangrijk dat je werkt aan je eigen merk. Laat zien wie jij bent als professional, wat jouw vaardigheden zijn en waarom bedrijven jou zouden moeten inhuren voor hun beveiligingsbehoeften.

Je kunt dit doen door middel van sociale media, zoals LinkedIn, of door een persoonlijke website te creëren waarop jouw ervaringen, opleidingen tot beveiliger en professionele doelen worden getoond.

De rol van sociale media en online platforms

In de moderne wereld speelt sociale media een cruciale rol bij het vinden van werk. Platforms zoals LinkedIn kunnen bijzonder nuttig zijn bij het zoeken naar vacatures voor beveiligers of connecties maken met professionals in de sector.

Profiteer optimaal van deze platforms. Zorg voor een volledig en up-to-date profiel, waarin je jouw ervaringen als beveiliger en relevante opleidingen tot beveiliger uitlicht. Wees actief in het posten van updates en reageren op berichten om zo zichtbaar mogelijk te zijn.

Daarnaast zijn er specifieke online platforms en websites die gericht zijn op vacatures in de veiligheidssector. Sites zoals Indeed, Monster of gespecialiseerde beveiligingswebsites kunnen een geweldige bron zijn voor het vinden van openstaande beveiliger vacatures.

Veelgestelde vragen

Om beveiliger te worden, is de eerste stap het volgen van een relevante opleiding. Er zijn korte cursussen en uitgebreide programma’s beschikbaar die vaak flexibele studeermogelijkheden aanbieden, zoals parttime, fulltime en online opties.

Als beveiliger is het belangrijk dat je beschikt over probleemoplossende vaardigheden, fysieke fitheid en goede communicatievaardigheden. Beide, harde en zachte vaardigheden, zijn essentieel om effectief en efficiënt te zijn in deze rol.

Ondanks technologische vooruitgang en automatisering zal de vraag naar beveiligers blijven stijgen. Nieuwe technologieën kunnen taken overnemen, maar de rol van de beveiliger zal evolueren en uitbreiden naar nieuwe gebieden zoals cyberbeveiliging en dronebeveiliging.

Er zijn verschillende strategieën om werk te vinden als beveiliger, waaronder netwerken, het opbouwen van je eigen merk en het gebruik van sociale media en online platforms om vacatures in de veiligheidssector te zoeken.

Plaats een reactie