Applicatieontwikkelaar

Opleidingsniveau:

Vanaf Array

Salarisindicatie:

Arbeidsmarkt:

In het kort ...

Welke benaming gebruik jij voor een applicatieontwikkelaar? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: applicatieontwikkelaar.

Een van de beroepen die momenteel populair is onder een grote groep jongeren, is het beroep applicatieontwikkelaar. Jongeren zijn opgegroeid in een wereld waarin een mobiele telefoon, een tablet en een laptop als onmisbaar worden beschouwd. Niet voor niets heeft bijna iedereen ouder dan achttien jaar een mobiele telefoon in Nederland. Door deze ontwikkeling heeft ook het beroep applicatieontwikkelaar een verandering doorgemaakt, waarbij een verschuiving zichtbaar is van applicaties voor laptops en computers naar applicaties voor mobiele telefoons en tablets. De markt voor applicaties voor deze apparaten heeft in de afgelopen jaren een flinke groei doorgemaakt.

Een applicatieontwikkelaar noemt men ook wel eens een softwareontwikkelaar, wat de breedte van dit beroep weergeeft. Wie denkt dat een applicatiebeheerder zich enkel bezighoudt met de ontwikkeling van apps voor mobiele telefoons en tablets heeft het mis! Het beroep applicatieontwikkelaar is namelijk veel breder dan dat. Een van de leuke dingen aan dit beroep is dat je een groot deel van de tijd als applicatieontwikkelaar in teamverband werkzaam zal zijn, in tegenstelling tot veel andere technische beroepen. Zo krijg je door de jaren heen een steeds hechtere band met andere applicatieontwikkelaars en wordt het werk van een applicatiebeheerder des te leuker!

De werkdag van een applicatieontwikkelaar

Als applicatieontwikkelaar ben je gedurende de werkdag bezig met het creëren van applicaties, waarbij we applicaties in de breedste zin van het woord bedoelen. Je kunt bijvoorbeeld helpen bij de ontwikkeling van een tekstverwerker voor computers, maar ook aan een spel voor mobiele telefoons. In sommige gevallen houdt een applicatieontwikkelaar zich bezig met de ontwikkeling van geheel nieuwe applicaties, terwijl men zich in andere situaties richt op het aanpassen van bestaande stukjes software. Dit kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn als de initiële bedenker van een applicatie een extra functie toe wil voegen of bepaalde functie wil veranderen.

Zoals reeds beschreven werk je als applicatieontwikkelaar of softwareontwikkelaar voornamelijk in teamverband. Hierbij kunnen meerdere applicatieontwikkelaars betrokken zijn, maar ook mensen die verschillende andere beroepen beoefenen. Denk bijvoorbeeld aan een projectmanager voor de aansturing van het team, een designer voor de vormgeving van een applicatie, een tester die de applicatie van verschillende tests voorziet, enzovoorts. Binnen dit team is een goede samenwerking erg belangrijk, waardoor je voortdurend in contact zal moeten staan met de andere partijen binnen het team. De designer is immers afhankelijk van jou en jij bent afhankelijk van de designer om de verschillende functies goed in het ontwerp van een applicatie te kunnen verwerken.

Doordat een applicatieontwikkelaar voortdurend aan nieuwe projecten werkt, zal de samenstelling van het team ook regelmatig veranderen. Niet alleen houden de verschillende projecten het werk als applicatieontwikkelaar uitdagend, ook is het een uitdaging om steeds weer in een nieuwe teamsamenstelling te werken. Ieder teamlid heeft immers een andere manier van werken en communiceren! Vaak is een applicatieontwikkelaar aan het eind van een project verantwoordelijk voor de gebruikershandleiding. Dit kan in de vorm van een presentatie zijn, maar ook als geschreven handleiding. De mensen die de applicatie uiteindelijk moeten gebruiken kunnen op deze gebruikershandleiding terugvallen om de werking van de applicatie te begrijpen.

Opleiding voor een applicatieontwikkelaar

Niet iedereen die het beroep applicatieontwikkelaar beoefent heeft hier een opleiding voor gevolgd. In sommige gevallen kan men zichzelf bepaalde programmeervaardigheden hebben aangeleerd, waardoor de applicatieontwikkelaar ook zonder diploma binnen bedrijven wordt aangenomen. In sommige gevallen eisen organisaties echter alsnog een diploma, omdat een applicatieontwikkelaar meer vaardigheden moet hebben dan programmeervaardigheden alleen. Denk bijvoorbeeld ook aan de vaardigheden om een goede handleiding op te kunnen stellen, om een presentatie over de werking van het product te kunnen geven, op de juiste manier te kunnen communiceren met andere partijen binnen een team, enzovoorts.

In Nederland wordt de opleiding tot applicatieontwikkelaar op mbo-niveau aangeboden. Het is echter niet per definitie zo dat dit de enige manier is om als applicatieontwikkelaar aan de slag te kunnen gaan. Ook op hbo- en wo-niveau worden namelijk verschillende opleidingen voor dit beroep aangeboden. Van deze opleidingen is informatica de meest bekende opleiding, waarbij dieper ingegaan wordt op verschillende programmeertalen. Om de kans op een baan na je opleiding zo groot mogelijk te maken wordt vaak aangeraden om na een mbo-opleiding een vervolgopleiding op hbo-niveau te volgen.

Houd er rekening mee dat het aantal applicatieontwikkelaars en programmeurs in de afgelopen jaren steeds verder toegenomen is, evenals dat men voor de komende jaren een sterke groei van ontwikkelaars verwacht. Des te beter je opleiding is, des te groter is hierdoor ook de kans op een baan als applicatieontwikkelaar.

Past het beroep applicatieontwikkelaar bij mij?

Het is van verschillende aspecten afhankelijk of het beroep applicatieontwikkelaar goed bij je past. Zo is het allereerst belangrijk dat je het leuk vindt om dagenlang aan hetzelfde project te werken, waarbij je voornamelijk achter een computer zit. Veel sociaal contact met een klant zal je als applicatieontwikkelaar bijvoorbeeld niet hebben. Binnen een projectteam zijn vaak mensen aangesteld die de specificaties van een applicatie bij de klant opvragen, waardoor je als applicatieontwikkelaar voornamelijk verantwoordelijk bent voor de ontwikkeling van deze specificaties en functies.

Ook is geduld een eigenschap die erg belangrijk is bij het werk als applicatieontwikkelaar. In veel gevallen kunnen subtiele foutjes de oorzaak zijn van niet-werkende software, waardoor het werk als ontwikkelaar soms behoorlijk frustrerend kan zijn. Door geduldig op zoek te gaan naar de fout in de code van de applicatie zal het je vrijwel zeker lukken om de applicatie alsnog werkend te krijgen. Hierbij word je vanzelfsprekend geholpen door andere ontwikkelaars binnen je team.

Vacatures voor applicatieontwikkelaars

Zoals al eerder in dit artikel beschreven werd is de vraag naar applicatieontwikkelaars erg groot op dit moment. Steeds meer bedrijven zijn bezig met de automatisering van bepaalde processen, waarvoor de nodige applicaties noodzakelijk zijn. Daarbij moeten veel van deze applicaties op maat worden gemaakt, waardoor een standaardapplicatie vaak niet volstaat voor organisaties. Het aantal vacatures voor applicatieontwikkelaars is om deze reden erg groot op dit moment. Doordat ook het aantal applicatieontwikkelaars zelf toeneemt is het raadzaam om altijd een vervolgopleiding te volgen, zodat het voor organisaties aantrekkelijker wordt om je aan te nemen en je minder concurrentie op de arbeidsmarkt zal hebben.

Plaats een reactie