Anesthesist

Opleidingsniveau:

Vanaf Array

Salarisindicatie:

Arbeidsmarkt:

In het kort ...

Welke benaming gebruik jij voor een anesthesist? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: anesthesist.

Vind je het leuk om met patiënten te werken en heb je geen angst voor prikken? Wellicht is het beroep anesthesist dan iets voor jou! Bij dit beroep ben je verantwoordelijk voor het verdoven van patiënten die geopereerd moeten worden door een chirurg. Ook kun je als anesthesist een pijnlijk onderzoek of pijntherapie bij patiënten uitvoeren. Doordat je als anesthesist met een grote diversiteit aan patiënten te maken krijgt, is het beroep van een anesthesist erg afwisselend. Daarbij heb je naast de reeds beschreven taken nog verschillende andere taken die je op je neemt binnen het ziekenhuis.

Andere benamingen voor het beroep anesthesist zijn anesthesioloog of narcotiseur. Bij het zoeken naar vacatures voor dit beroep is het raadzaam om deze benamingen in je achterhoofd te houden. Soms worden vacatures namelijk voor deze benamingen aangeboden, in plaats van voor een anesthesist. Het werk komt echter op hetzelfde neer, waardoor er ineens meer beschikbare vacatures voor je zijn! Het beroep anesthesist wordt gezien als een medisch specialisme. In grote lijnen houdt een anesthesist zich bezig met de ademhaling, circulatie en het bewustzijn van een patiënt bij een operatie of onderzoek.

De werkdag van een anesthesist

Iedere werkdag van een anesthesist kan er anders uitzien, doordat je voortdurend met andere patiënten te maken krijgt. Iedere patiënt vraagt om een eigen aanpak, omdat niet iedereen voor hetzelfde aspect van een operatie gespannen is. Daarbij kunnen sommige operaties dermate ingrijpend zijn, dat een patiënt vooraf extra aandacht nodig heeft om relatief ontspannen aan de operatie te kunnen beginnen. Als anesthesist ben je hier verantwoordelijk voor.

Tijdens de werkdag controleer je of alle apparatuur naar behoren werkt voorafgaand aan een operatie, kies je de juiste verdoving voor een patiënt en breng je de verdoving aan. Nadat de operatie geslaagd is zorg je ervoor dat de patiënt weer wakker gemaakt wordt. Ook tijdens de medische ingreep blijf je bij de patiënt betrokken. Zo houd je de reeds beschreven lichaamsfuncties in het oog en grijp je waar nodig in om gevaarlijke situaties te voorkomen. Mochten er zich gevaarlijke situaties voordoen, dan is een anesthesist verantwoordelijk voor het bepalen van de stappen die gezet moeten worden. Hierbij wordt hij bijgestaan door anesthesistmedewerkers die hij leiding heeft.

Voorafgaand aan een operatie weet je nooit precies hoe een patiënt op de behandeling zal reageren. Dit maakt het werk van een anesthesist erg uitdagend, omdat je zo goed mogelijk voorbereid moet zijn op verschillende situaties. Daarbij ga je voorafgaand aan een operatie in gesprek met een patiënt om de beste verdoof methode te vinden. Hierbij maak je een afweging tussen de wensen van een patiënt en de mogelijkheden die je hebt om de patiënt te verdoven.

Opleiding voor een anesthesist

Om als anesthesist aan de slag te kunnen gaan in het ziekenhuis dien je eerst een medische opleiding te hebben afgerond. In veel gevallen is het noodzakelijk om eerst een algemene artsenopleiding, beter bekend als geneeskunde, af te ronden aan een universitaire onderwijsinstelling in Nederland. Er zijn verschillende universiteiten die deze opleiding aanbieden. Door de populariteit van de artsenopleiding moet je in veel gevallen worden opgeleid om aan de studie te kunnen beginnen.

Nadat het je gelukt is om deze bacheloropleiding af te ronden kun je een vijfjarige specialisatie anesthesiologie volgen. Van deze vijfjarige opleiding werk je vier jaar in een academisch ziekenhuis, waarvan men er in Nederland acht heeft. Ook kun je aan de slag gaan in het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, wat officieel gezien geen academisch ziekenhuis is. In het overgebleven jaar volgt men een opleiding in een opleidingsziekenhuis.

Een opleiding tot anesthesist wordt dus alleen op universitair niveau aangeboden en kan alleen gevolgd worden als de basisopleiding voor artsen succesvol afgerond is. Voor mensen die een opleiding op hbo-niveau hebben gevolgd is het soms mogelijk om door te stromen naar de artsenopleiding op universitair niveau, om van daaruit een volgende specialisatie te volgen.

Past het beroep anesthesist bij mij?

Er zijn verschillende aspecten om rekening mee te houden om te bepalen of het beroep anesthesist bij je past. Zo mag het geen probleem voor je zijn om met verdovingen en injecties te werken. Daarbij zal je tijdens de operatie bij de patiënt betrokken blijven, waardoor je in aanraking komt met bloedige operaties. Niet iedereen kan hier goed tegen, waarmee het beroep anesthesist al snel afvalt.

Een derde aspect om te bepalen of dit beroep bij je past is het feit dat je het leuk moet vinden om met verschillende patiënten in gesprek te gaan. Geduld speelt hier een belangrijke rol bij, omdat de patiënt in veel gevallen behoorlijk zenuwachtig zal zijn en veel wil weten over de operatie die hem of haar te wachten staat. Daarbij moet je samen met een patiënt bepalen welk type verdoving het meest geschikt is. Een patiënt heeft hier wellicht een andere mening over dan dat jij hebt, waardoor het soms lastig is om een patiënt te overtuigen van een bepaalde verdovingsmethode.

Tot slot duurt de opleiding voor het beroep anesthesist in vergelijking met de opleiding voor veel andere beroepen behoorlijk lang en is deze van een hoog niveau. Je mag het dus geen probleem vinden om eerst heel wat jaren te studeren.

Vacatures voor een anesthesist

Logischerwijs zijn anesthesisten voornamelijk actief in klinieken waar verdovingen worden toegepast. In veel gevallen gaat het hierbij om de poliklinieken in het ziekenhuis, al zijn er ook andere klinieken waar men operaties uitvoert. Zoals reeds beschreven werd in dit artikel zijn er verschillende benamingen voor het beroep anesthesist, waardoor het soms lastig is om een geschikte vacature te vinden. Doordat er altijd vraag is naar anesthesisten zal het vinden van een vacature niet heel lastig zijn. Daarbij is het aantal gespecialiseerde anesthesisten in Nederland beperkt door de lange opleiding die men moet volgen, wat je baankansen verder vergroot.

Naast de mogelijkheid om zelf te zoeken naar een vacature voor het beroep anesthesist, blijven sommige anesthesisten in het academisch ziekenhuis werken waar zij hun opleiding tot anesthesist gevolgd hebben. Vaak is het fijn idee dat je al bekend bent met de werkwijze van een ziekenhuis.

Plaats een reactie