Anesthesiemedewerker

Opleidingsniveau:

Vanaf

Salarisindicatie:

Arbeidsmarkt:

In het kort ...

Welke benaming gebruik jij voor een anesthesiemedewerker? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: anesthesiemedewerker.

Het beroep anesthesiemedewerker lijkt veel op dat van een anesthesist, met het verschil dat een anesthesiemedewerker aangestuurd wordt door een anesthesist. Dit verschil in functie is te verklaren door het verschil in opleiding wat mensen voor deze beroepen moeten afronden. De opleiding van een anesthesist duurt langer en is van een hoger niveau dan dat van een anesthesiemedewerker. Het zegt echter niet dat het beroep anesthesiemedewerker minder belangrijk is dan dat van een anesthesist.

Als anesthesiemedewerker ondersteun je een anesthesist bij zijn of haar dagelijkse taken. Dit betekent dat je voornamelijk bezig bent met het controleren van operatieapparatuur, dat je de juiste verdoving uitzoekt en dat je de verdoving in sommige gevallen ook zal aanbrengen bij een patiënt.

Het werk van een anesthesiemedewerker is zeer divers, omdat je tijdens je werkdagen met tal van verschillende patiënten in contact komt. Iedere patiënt moet op een andere manier worden behandeld, door het verschil in achtergrond en operatie. Daarbij is niet iedere patiënt even angstig voor een operatie die komen gaat. Een goed contact met de te behandelen patiënt speelt bij het werk van een anesthesiemedewerker een grote rol. Een patiënt moet zich zo goed mogelijk op zijn of haar gemak voelen voordat een operatie start.

De werkdag van een anesthesiemedewerker

Als anesthesiemedewerker kan iedere dag er anders uit zien! De ene dag verloopt alles volgens de richtlijnen die door de anesthesist zijn opgegeven, op andere dagen blijkt een patiënt heel anders op een verdoving of operatie te reageren dan vooraf gedacht wordt. In zo’n geval moet je als anesthesiemedewerker snel kunnen handelen om de patiënt buiten gevaarlijke situaties te houden. Een anesthesist is in zo’n situatie de hoofdverantwoordelijke en bepaalt welke stappen er door zijn team aan anesthesiemedewerkers moeten worden gezet om de situatie van een patiënt te herstellen.

Dit is slechts een voorbeeld van een situatie die zich tijdens de werkdag van een patiënt voor kan doen. In veel gevallen gaat het uitvoeren van een anesthesietechniek goed, waardoor dergelijke situaties niet zullen voorkomen. De alledaagse taken van een anesthesiemedewerker zijn onder meer het assisteren van een anesthesioloog bij het gebruik van anesthesietechnieken bij een operatie, het klaarleggen van de benodigdheden voor een anesthesietechniek, het verrichten van kleine medische handelingen (zoals: het aanleggen van een infuus), enzovoorts.

Tijdens de werkdag van een anesthesiemedewerker ben je veel in contact met de te behandelen patiënt. Voorafgaand aan een operatie bespreek je met de patiënt welke anesthesietechniek gebruikt zal worden en wat de wensen van een patiënt hierbij zijn, tijdens de operatie houd je de lichamelijke conditie van een patiënt in de gaten en achteraf help je bij de ontwaking van een patiënt. Je hebt hierbij een grote verantwoordelijkheid, omdat de anesthesist ervan uitgaat dat je een deel van zijn of haar taken overneemt en op de juiste manier uitvoert. Per patiënt moet op een andere manier gehandeld worden, waardoor je snel moet kunnen schakelen tussen patiënten die op een werkdag behandeld worden.

Opleiding voor een anesthesiemedewerker

Zoals reeds beschreven werd volgt een anesthesiemedewerker een ander type opleiding dan een anesthesist doet. Een anesthesist dient eerst een algemene artsenopleiding op universitair niveau te voltooien, voordat hij of zij kan beginnen aan het volgen van een vijfjarige specialisatie tot anesthesist. Voor een anesthesiemedewerker is het voldoende om na het behalen van een havodiploma of mbo-4-diploma te beginnen aan een opleiding op hbo-niveau. Deze opleiding duurt drie jaar, waarna men eventueel nog een vervolgopleiding kan volgen om je verder te specialiseren in een bepaald deel van de anesthesie of verpleegkunde.

Een verpleegkundige die een opleiding verpleegkunde gevolg heeft noemen we vaak een anesthesieverpleegkundige. Het is belangrijk om deze benaming voor het beroep anesthesiemedewerker in je achterhoofd te houden bij het zoeken naar geschikte vacatures. Door ook op deze zoekterm te zoeken kan het aantal beschikbare vacatures sterk toenemen op vacaturewebsites. Het is alleen met een landelijk CZO-diploma mogelijk om deel te nemen aan een anesthesieteam binnen een kliniek.

Het is voor mensen die een opleiding tot anesthesiemedewerker gevolgd hebben sinds 1 januari 2016 mogelijk geworden om een extra eenjarige CZO-erkende opleiding te volgen. Met deze opleiding mogen anesthesiemedewerkers zelfstandig buiten het operatiekamercomplex een matig of dieptesedatie uitvoeren. Je mogelijkheden worden hiermee verder uitgebreid, waardoor ook je baankansen toenemen.

Past het beroep anesthesiemedewerker bij mij?

Of het beroep anesthesiemedewerker bij je past is van verschillende aspecten afhankelijk. Allereerst is het belangrijk dat je tegen medische ingrepen, bloed en prikken kunt. Veel mensen vinden het verschrikkelijk om naar bloed te kijken of een prik te krijgen, laat staat om zelf een prik aan anderen te geven. Voor het uitvoeren van een anesthesietechniek is het essentieel dat je hier overheen kunt komen. Mocht je toch liever een beroep beoefenen zonder bloed en medische ingrepen, dan is het beroep anesthesiemedewerker niets voor jou.

Ook is het erg belangrijk dat je snel kunt schakelen tussen bepaalde situaties. Niet alleen heeft iedere patiënt een eigen behandeling nodig voorafgaand aan een operatie, ook kunnen er tijdens operaties gevaarlijke situaties ontstaan. In zo’n geval moet je snel op de situatie in kunnen spelen en de handelingen van een anesthesist opvolgen. Niet iedereen vindt het makkelijk om snel te schakelen, waardoor het beroep anesthesiemedewerker wellicht minder geschikt is. Tot slot is het belangrijk om goed met verschillende soorten mensen overweg te kunnen. Bij het werk als anesthesiemedewerker heb je veel contact met patiënten, waardoor je veel zal moeten communiceren.

Vacatures voor een anesthesiemedewerker

Er worden op verschillende websites vacatures aangeboden voor anesthesiemedewerkers, die hiermee onderdeel uitmaken van een anesthesieteam binnen een kliniek. In veel gevallen gaat het hierbij om de poliklinieken van een ziekenhuis. Doordat er operaties uitgevoerd zullen blijven worden, blijft er een vraag naar anesthesiemedewerkers bestaan in Nederlandse ziekenhuizen.

Zoals eerder beschreven werd is het bij het zoeken naar vacatures voor het beroep anesthesiemedewerker belangrijk om op verschillende synoniemen voor dit beroep te zoeken om je baankansen te vergroten. Houd er ook rekening mee dat je soms in het ziekenhuis kunt blijven werken waar je tijdens je opleiding stage gelopen hebt.

Plaats een reactie