Androloog

Opleidingsniveau:

Vanaf Array

Salarisindicatie:

Arbeidsmarkt:

In het kort ...

Welke benaming gebruik jij voor een androloog? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: androloog.

Wanneer je graag een geneeskundig beroep zou willen beoefenen, is het beroep androloog mogelijk echt iets voor jou! Andrologie wordt gezien als de tegenhanger van gynaecologie, met het verschil dat een androloog zich voornamelijk richt op de ziekten bij een man en gynaecologie op de ziekten van vrouwen. Het verschil is te verklaren door het feit de term andrologie is afgeleid van het Griekse woord “anèr”, wat “man” betekent. Het werk van een androloog heeft veel overlap met dat van een uroloog.

Een uroloog is gespecialiseerd in het uitvoeren van operatieve behandelingen aan de urinewegen van mannen en vrouwen. Dit beroep is dus iets breder dan dat van een androloog, omdat een androloog zich enkel richt op mannelijke patiënten. Naast de behandelingen van de urinewegen bij mannen en vrouwen, richten sommige urologen zich voornamelijk op de geslachtsorganen van een man. Op dit punt heeft het beroep veel overlap met dat van een androloog. Zo kan een uroloog zich bezighouden met het behandelen van de nieren, urineleiders, blaas, urinebuis, penis, het scrotum en de prostaat van een man.

Met de behandelingen kan een uroloog of androloog een patiënt helpen bij het oplossen van nierstenen, prostaathypertrofie, prostaatkanker, impotentie of seksueel overdraagbare aandoeningen. Ook nefrologie wordt vaak genoemd als men het over een androloog of uroloog heeft. Bij nefrologie probeert men de reeds beschreven ziekten bij een man te behandelen met medicijnen en dialyse, zonder operatie uit te hoeven voeren.

De werkdag van een androloog

Hoewel het beroep androloog redelijk gefocust is op een bepaalde doelgroep, kan de werkdag van een androloog er iedere keer anders uit zien. Een androloog behandelt tijdens zijn of haar werkdag mannelijke patiënten in verschillende leeftijdscategorieën, die met uiteenlopende klachten te maken hebben. Als androloog probeer je op basis van de klachten van een patiënt een diagnose te stellen van de aandoening of ziekte die hij heeft. Op basis van deze diagnose wordt per patiënt een passend behandelplan opgesteld om de ziekte of aandoening te bestrijden.

In het merendeel van de gevallen zal een androloog een diagnose proberen te stellen door vragen aan patiënten te stellen en een sperma-analyse uit te voeren. Vragen die aan een patiënt gesteld worden hebben onder meer betrekking op kinderziektes, doorgemaakte infecties en eerdere operaties aan de urinewegen, het gebruik van alcohol en nicotine, een blootstelling aan giftige stoffen en de hoeveelheid geslachtsgemeenschap die een man heeft. Dergelijke vragen kunnen behoorlijk persoonlijk zijn, waar niet iedereen zich prettig bij zal voelen. Als androloog moet je op een zo neutrale mogelijke manier omgaan met de antwoorden die een patiënt op je vragen geeft.

Op basis van het onderzoek wat een androloog bij een patiënt heeft uitgevoerd zal de arts met een uitkomst en behandelplan komen. Het kan zijn dat een patiënt op basis van het onderzoek onvruchtbaar blijkt te zijn of bijvoorbeeld prostaatkanker heeft. Het kan behoorlijk lastig zijn om dergelijk nieuws op een neutrale manier aan een patiënt te vertellen, door de emoties die hier een rol bij kunnen spelen.

Onderzoeksmethodes van een androloog

Naast de reeds beschreven onderzoeksmethodes kan een androloog op verschillende andere manieren onderzoek uitvoeren. Houd er rekening mee dat je als androloog regelmatig in contact zal komen met het mannelijk geslachtsdeel, waar niet iedere arts zich prettig bij zal voelen. Om vast te kunnen stellen of een man onvruchtbaar is moet bijvoorbeeld gekeken worden naar de ligging en de grootte van de zaadballen, de bijbal en de zaadleiders van een man. Daarbij kan een arts met een speciaal type stethoscoop analyseren of er een spatader in de balzak aanwezig is.

Mochten het spermaonderzoek en de beantwoorde vragen nog geen diagnose opleveren, dan kan een arts een bloedonderzoek uitvoeren. Bij het bloedonderzoek wordt gekeken of een patiënt een tekort aan de hormonen LH en FSH heeft. Een tekort zou erop kunnen duiden dat de hypofyse van een man niet goed functioneert. De hypofyse is een kliertje in de schedel die deze hormonen aanmaakt. Ook wordt er bij een bloedonderzoek naar de aanwezigheid van testosteron gekeken om vast te kunnen stellen of de zaadballen van een patiënt goed functioneren.

Zoals al beschreven is kan een arts met een speciale stethoscoop vaststellen of er sprake is van een spatader in het scrotum van een man. Mocht de analyse met de stethoscoop geen uitkomst bieden, dan kan de androloog terugvallen op een echografie. Dit is een geluidsfoto die van het scrotum gemaakt wordt, waarop de eventuele aanwezigheid van een spatader goed zichtbaar is.

Tot slot kan een testisbiopsie worden uitgevoerd, waarbij een stukje weefsel van de zaadbal en balzak wordt weggenomen. Dit gebeurt met een plaatselijke verdoving, zodat de patiënt hier zelf niets van zal voelen. Het weggenomen stukje weefsel dient vervolgens onder een microscoop onderzocht te worden op eventuele afwijkingen.

Opleiding tot androloog

Een androloog heeft doorgaans eerst een studie geneeskunde gevolgd aan een universitaire onderwijsinstelling. In Nederland bieden verschillende universiteiten de studie geneeskunde aan, waarvoor men in veel gevallen moet worden ingeloot. Nadat de studie is afgerond, kan men een specialisatie volgen in de richting van de andrologie of urologie. Om je baankansen na het afronden van je studie te vergroten is het raadzaam om te kiezen voor urologie, omdat deze specialisatie net iets breder is dan dat van een androloog. Toch heeft het beroep urologie veel raakvlakken met het beroep androloog!

Het zijn voornamelijk mannelijke studenten die voor deze richting kiezen, omdat het aantal vacatures voor vrouwen minder groot is. Niet iedere mannelijke patiënt wil immers door een vrouwelijke arts geholpen worden bij problemen met het geslachtsorgaan.

Vacatures voor andrologen

Op internet zijn verschillende websites te vinden waarop vacatures voor andrologen worden aangeboden. Veel andrologen gaan na hun studie in een ziekenhuis werken, waar er speciale poliklinieken zijn voor mannen met problemen aan hun geslachtsorgaan. Doordat het beroep androloog vrij specifiek is, is het aantal vacatures voor dit beroep in veel gevallen beperkt. Voor het beroep uroloog is het banenaanbod groter, omdat je met deze afstudeerrichting een bredere patiëntengroep kunt behandelen. Er zijn immers ook vrouwelijke patiënten die bij een uroloog terechtkomen.

Plaats een reactie